|
Рецепти за торти и други благи работи |
Внеси реплика | страница <1 2324252627 56> |
Автор | |
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Слаткиот вкус на пената и чоколадото на Манчмелоу колачињата сега можете да го подготвите и во домашни услови. Со овој рецепт, за само неколку минути ќе го добиете омилениот вкус од детството. Состојки: Кора:
Започнете со матење на 6те жолчки и шеќерот. Постепено додавајте го млекото, маслото, какаото и прашокот за печиво. На крај додадете го брашното и матете ја смесата додека не се соедини. Поставете ја на тава обложена со хартија за печење и печете на 180 степени околу 20 минути. Во меѓувреме изматете ги белките и шеќерот и размачкајте ги врз кората. Вратете во рерната и печете најмногу 5 минути. На крајот, кога матените белки ќе се зацврснат, прелијте со топено чоколадо за готвење и оставете го колачот да се олади. Исечете мали коцкички и уживајте!
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Чоколадни коцки со лешници готови за 5 минутиДодека сме дома често не „напаѓа“ желбата за нешто благо, па поради тоа знаеме да прочепкаме насекаде со цел да најдеме нешто што ќе не засити. Денеска се одлучивме да ви понудиме рецепт за сочен десерт, чоколадни коцки за чија подготовка ви се потребни само пет минути. Станува збор за колач кој потсетува на чоколадо со лешници, а за да го подготвите дури не ви треба ни рерна. - 1/4 чаша млеко со повисока содржина на масти Подготовка: |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
За празниците кои следуваат сигурно ви се потребни неколку идеи за слатки изненадувања. Оваа чоколадна торта со освежувачка нота од вишни е правиот новогодишен избор. Потребно ви е:
Подготовка: Загрејте ја рерната на 160 степени. Подмачкајте ја тавата во која планирате да ја печете тортата. Ставете го брашното, прашокот за печиво и шеќерот во голем сад. Додајте ги јајцата, млекото и растопениот путер. Матете со миксер околу 2 минути. Изрендајте го чоколадото и заедно со испасираната банана додајте ги во смесата. Рамномерно распоредете ја смесата во плехот и печете 25-30 минути. Извадете ја тортата и оставете ја да се олади. Во меѓувреме растопете го белото чоколадо. 10-15 парчиња од вишните до пола потопете ги во чоколадото, а потоа наредете ги на алуминиумска фолија. Оставете ги да се оладат 5-10 минути. Во преостанатиот дел од чоколадото додајте ја слатката павлака и матете неколку минути. Исечкајте ги вишните, додадете ги во кремот и премачкајте го филот врз или во средината на чоколадната торта. Од горе наредете ги вишните. Добро оладете ја тортата пред послужување, декорирајте по желба со слатки зачини или чоколадни фигури и уживајте! |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
За сите љубители на слаткиот спој од костени и чоколадо, имаме едно вкусно изненадување. За да го подготвите потребен ви е најмногу 1 час, а ќе можете да уживате во него во студените зимски денови. Потребно ви е:
Подготовка: 1. Со малку масло премачкате го калапот за торта во кој ќе ја печете смесата и загрејте ја рерната на 180 степени. 2. Посипете го брашното, какаото во прав, прашакот за печиво и содата во голем сад. Додајте го и шеќерот, екстрактот од ванила, пирето од костен, јајцата и растопеното чоколадо. Прелијте со млеко и мешајте додека смесата не се соедини. На крај додадете го кафето. 3. Мешавината истурете ја во калапот и печете на средна температура околу 40-50 минути. За да проверите дали тортата е готова, боцнете ја со метално стапче во средината. Доколку стапчето е чисто откако ќе го повлечете, тогаш тортата е подготвена за сервирање. 4. Оладете ја тортата околу 5-10 минути, а потоа превртете ја на голема чинија. Посипете со какао или цимет, додајте уште малку екстракт од ванила и декорирајте по желба. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Лесна и превкусна тирамису тортаСекогаш сте кандидат кога се работи за нешто што лесно се приготвува, не се пече и превкусно е? Ако е така тогаш ова е вистинската торта за вас! Кремаста и воздушеста при секој нареден залак, оваа лесна и вкусна торта е вистински предизвик за сетилата. Потребни состојки: Начин на подготовка:
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јаболка, рум, цимет, тиква...некои од аромите на есента кои ако ги искористите по наша препорака, ќе може да уживате во прекрасни и сочни залчиња. Чоко мафин со лeшник Потребно е: 100g маргарин, 200g шеќер, кесичка ванилин шеќер, 2 јајца, 50g топено црно чоколадо, 200ml млеко, 100g брашно, 100g какао, 50g пудинг од чоколадо, половина прашок за печиво, лажичка сода бикарбона, 2 лажици цимет, 70g сечкани лешници Подготовка: Изматете го маргаринот со шеќерот и ванилиниот шеќер. Додадете едно јајце, па откако смесата ќе се соедини додадете го и другото. Истурете ја истопената чоколада, а потоа додавајте ги и какаото, млекото, пудингот во прав, со постојано мешање. На крај додадете ги прашокот за печиво, сода бикарбона и цимет. Во калап за мафини ставете хартиени корпици и наполнете ги до половина. Останатата половина наполнете ја со кршени лешници и печете на 180 степени околу 20 минути. Колач со вишни и бадеми Потребно е: За тесто: 200g путер, 200g шеќер, ванилин шеќер, јајце, прстофат сол, 500g брашно, прашок за пециво, цимет по желба За фил: 150g вишни, 100g сечкани бадеми, 2-3 лажици џем од сливи Подготовка: Во длабок сад ставете го брашното со прашокот за печиво, обичниот и ванилиниот шеќер, солта, циметот и полека додавајте го растопениот путер. Со миксер направете ронливо тесто. Во длабок плех, премачкан со масло, истурете го тестото. Премачкајте го со џем, наредете ги вишните без семки и сечканите бадеми. Можете да го печете како колач или пак да го замотате во вид на ролат. Печете околу 25 минути на 200 степени. Коцки со рум Потребно е: За бисквит: 200g шеќер во прав, јајце, 50g маргарин, 40g мед, 300g брашно, прашок за печиво, 2dl млеко За прелив: 250g шеќер, 200g маргарин, 50g какао, 5 лажици вода, ½ dl рум, 200g кокос Подготовка: Растопете го маргаринот, па додајте го медот. Изматете го јајцето, додадете ја течноста од мед и маргарин, млеко, брашно и прашок за печиво. Во намачкан плех истурете ја смесата и печете на 180 степени околу 25 минути. Потоа растопете ги сите состојки за прелив, па измачкајте ги испечените коцки со него. На крај извалкајте ги во кокос. Изменето од Valerija - 09.Ноември.2013 во 16:23 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Додека трае сезоната на јагоди, не пропуштајте да ги набавите и да ги јадете живи, да си направите шејк од јаготки, да ги додадете како декорација на некој десерт или да направите вкусна торта. Потребно Tесто: За прелив: Фил: Фил за декорација: Начин на подготвување: 500 гр јагоди пресечете ги на четвртинки и посипете ги со 2 лажици шеќер. Оставете ги да постојат во фрижидер додека не пуштат сок. Прелив: 200 гр јагоди изгмечете ги и додајте им малку шеќер по вкус. Варете ги околу 10 мин додека смесата не стане изедначена, а потоа оставете ја на ладно. Тесто: Јајцата и шеќерот изматете ги убаво за да добиете кремаста смеса, а во нејзе полека додавајте масло и сок од портокал, за на крај да го помешате со брашно. Печете на 180 степени околу 25 минути. Тестото мора да биде малку поцврсто испечено, зашто во него не се додава пециво. Кога испеченото тесто ќе се олади, пресечете го на пола и средината намачкајте ја со сварениот и оладен прелив. На горниот дел на колачот се редат јагодите, а во сокот кој ќе ви остане додајте 2 – 3 лажици вода и прелијте преку јагодите, за да се натопи и тестото. Спремете го желатинот според упатството на кесичката и прелијте ги јагодите и десертот е спремен за јадење. Уживајте! |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Чоколадни срца со лешнициСостојки
Подготовка1.Со миксер измешајте ги маргаринот,шеќер,ванилин шеќер,две жолчки и
една белка.Потоа додадете брашно, прашак за пециво и исмесете го тестото
со раце. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пралини со лешници и медСостојки
ПодготовкаНа оган во сад на пареа го додаваме кршеното чоколадо, путерот и медот. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6759 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пита со јаболкa
|
|
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Слатки со мелени бисквити и лешнициСостојки
Подготовка1. Млекото, маргаринот и шеќерот ги ставаме во сад на оган. Мешаме додека да зоврие. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6759 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пијана круша во црвено вино (за 4 лица)
|
|
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Чоколадна торта со мелени бисквити, пудинг и слатка павлакаСостојки
ПодготовкаГи матиме белките со постепено додавање на шеќер во цврст снег и ги додаваме бисквитите, какаото и брашното матиме со лажица. Печеме во голем плек од електричен шпорет. Се пече на 200 степени околу 15 до 20 минути. Жолчките ги матиме со 10 лажици шеќер и вариме на пареа на пониска температура околу 15 минути да се згусти кремот и го додаваме чоколадото мешаме да се стопи. Тргаме на страна да се олади. Во поголем дел од млекото додаваме шеќер и ставаме да зоврие во другиот дел го раствараме пудингот кој го сипуваме во врелото млеко, варме густ крем оставаме да се олади. Маргаринот го матиме со прав шеќерот, го додаваме изладениот пудинг постепено и матиме, потоа исто така постепено го додаваме кремот од жолчките и матиме да се соедини кремот. Двете кори се отсечуват од краевите да се добијат 3 кори о ли ако сакате повисока торта пресечете ги по средина да добиете 4 кори. Се филува кора, крем изматена слатка павлака, кора и така до крај декорација по желба. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Банана коцки со крем од кикирики путерСостојки
ПодготовкаЗагрејте ја рерната на 175 Ц. За кремот во еден поголем сад изматете ги со средна брзина кикирики
путерот, путерот, двата вида шеќер и солта додека не стани кремасто.
Матејки додавајте постепено од слатката павлака додека не добиете сосема
мазен, пенлив крем. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Внеси реплика | страница <1 2324252627 56> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |