|
Рецепти за торти и други благи работи |
Внеси реплика | страница <1 2223242526 56> |
Автор | |
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Сочен чоколаден колач (Лоуренсов колач)Состојки
Подготовка1.Се двојат жолчките од белките. Рерната се уклучува на 150 ст.С, а .калапот за печење се обложува со пекпапир. ДОМАШЕН СЛАДОЛЕД |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Шах тортаСостојки
ПодготовкаЗа мојот стоти рецепт се одлучив да ја направам оваа шах торта. Во оригиналниот рецепт за оваа торта ви се потребни 2 пандишпани,
еден темен и еден жолт. Се прават правоаголни кори, се делат на два
дела, потоа на жолтата кора се премачкува од кремот и се редат коцки,
една темна една жолта и да се добие поле на шах. Потоа се става темната
кора и се почнува со спротивната боја од претходната кора, значи темна
коцка и така наизменично да се добие пак шаховско поле. Тортата ја
филувате со крем и ја декорирате. Бадемите и лешниците ги мелеме во посебни садчиња. Чоколадото го растопуваме. Од белките правиме добро изматен снег од белки. За темното тесто ги матиме жолчките со шеќерот, убаво да се згусти смесата. Го додаваме растопеното чоколадо, бадемите и промешуваме. Го додаваме и брашното, промешуваме малку со миксерот и го додаваме снегот од белките и добро мешаме да се изедначи смесата. Рерната ја загреваме на околу 180 - 200 степени. На плекчето ставаме малку зејтин, размачкуваме насекаде и ставаме исечена хартија за печење. Ја истураме смесата и печеме околу десетина минути или зависно од јачината на рерната. Повремено проверуваме со чепкалка да не се лепи од тестото. Жолтиот пандишпан го правиме на следниот начин. За подготовка на кремот ставете во подлабок сад да зоврие вода. Го земаме најголемиот обрач од темното тесто и го ставаме на површината на која ќе ја филуваме тортата. Земаме од филот и ставаме странично внатре околу обрачот. Го додаваме помалиот обрач од жолтото тесто, го филуваме и го ставаме помалиот обрач од темното тесто. Така правиме до последното делче од пандишпанот. Нежно со рацете притискаме насекаде да биде рамна површината на тортата и ја филуваме со кремот. Наредниот спрат на тортата го започнуваме со најголемиот обрач од
жолтото тесто и како на првата кора редиме наизменично, една па друга
боја. Така ја повторуваме постапката до крајот на редењето на сите
обрачи. На крајот тортата ја филуваме со кремот или павлаката во мојов
случај. Оваа торта многу е декоративна, а секако и вкусна, затоа ви ја препорачувам да ја пробате. За декорацијата не мора строго да се придржувате до количината на состојките, можете да филувате и со рендано чоколадо како шаховско поле. Ви посакувам убаво да се засладите. Дополнителни фотографииИзменето од Valerija - 15.Декември.2013 во 21:33 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Празнични посни колачињаСостојки
ПодготовкаВо сад се става зејтин, вино(или пиво), шеќер, пециво и додаваме
брашно колку да замесиме меко тесто. Сукаме кора и ја расечуваме на
коцки. Се печат на 200С додека да заруменат(околу 10-15мин.) и се посипуваат со шеќер во прав. Дополнителни фотографии |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Празнични колачи за 2014гСостојки
ПодготовкаСекоја година ги правиме со мојата Еми овие колачиња. Тие се вистинско уживање за правење и релаксирање. Но најпрво да се пушти фантазијата и да се почне со работа. Од сите состојки се замесува глатко тесто и се остава да се одмори 20мин. Потоа се сучи кора и со калапите од делимано се прават различни форми. Бидејки и беше желба на Еми да направиме слатка кука, така и направивме и тоа е нејзино ремек дело. Колачите се печат на 180С -15мин. Кога ќе се испечат се оставаат во плехот да се малку оладат и на допир мора да бидат меки. Глазура Дополнителни фотографии |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Божиќни кокос колачиСостојки
ПодготовкаСе замесува тесто од брашното, маргаринот, 100гр кокос, пецивото, ванилата и јајцето и се остава да одмори во фрижидер 15 минути. Потоа се ваѓаат колачи низ машина за месо или со обични калапчиња за колачи. Се печат многу кратко 8-10 минути и готови се лепат со крем, а потоа се декорираат со чоколада и кокос или чоко трошки. Дополнителни фотографии |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Божиќни колачињаСостојки
Подготовка1. Најпрво се ставаат маргаринот (претходно оставен на собна температура) шеќерот и ренданата кора. Се меша убаво со раце. Кога тестото е готово се развлекува кора и со калапчиња се прават форми по ваш избор. Јас половина од колачињата ги украсив со растопено чоколадо, а другата половина со гласа која ја направив со шеќер во прав, малку топла вода и сок од лимон.Во оваа смеса се додаваат прехрамбени бои и се украсуваат колачињата. Многу се лесни за правење и многу вкусни. Можат да се направат за било која пригода и во различни форми. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Божиќни елкиСостојки
ПодготовкаВо еден сад измешајте ги брашната, содата, циметот и солта. Во меѓувреме се припрема глазурата ( се мешаат шеќерот со сокот од лимон, додека не се соеднинат) и се нанесува на оладени колачиња. Дополнителни фотографии |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Шарени божиќни ѕвездиСостојки
ПодготовкаСите состојки за тестото заедно со зачините ставете ги во еден длабок
сад и изматете ги со миксер со спиралните маталки. На крај измесете ја
смесата со раце за да добиете мазно тесто. Дополнителни фотографииИзменето од Valerija - 15.Декември.2013 во 21:12 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
mrzla
Сениор натурална девојка Регистриран: 14.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 13330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јајцава....дирекно на оган,нематени
|
|
И бричот падна на колена пред зборот:
Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв |
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ова слатко - солено чоколадно задоволство вообичаено го купуваме од продавница. Но, сега може и сами да го подготвите дома. Вкусот е речиси идентичен како и оригиналното чоколадо. Потребни состојки:
Фил: Во поголема чинија искршете 300 гр бисквити и додајте 300 гр мелени кикирики. Кикириките пред да ги сомелете пропржете ги во тепсија додека не добијат малку заруменета боја. Стопете го маргаринот, 300 гр шеќер, 100 гр чоколадо и додајте ги 3-те јајца. Сето тоа варете го и полека мешајте додека не добиете хомогена смеса и нормална густина. Двете смеси соединете ги во една чинија и сипете ја измешаната смеса рамномерно во подмачкана тепсија.
Во едно подлабоко тенџере стопете 80 гр маргарин додека не зоврие. Кога ќе зоврие тргнете го од оган и додајте 100 гр искршена чоколада и 2-3 капки масло. Мешајте додека чоколадото не се стопи. Прелијте ја глазурата врз претходно ставената смеса во тепсија. Оставете го колачот да се излади и зацврсти на собна температура, а потоа пресечете го на правоаголни коцки. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
mrzla
Сениор натурална девојка Регистриран: 14.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 13330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Една моја измислена експрес торта....и преубава
Готови теста за торта(немаш печење) Во зависност од нивната големина дали се коцкести или округли си гледаш од око колку јајца ќе ти требааат најмалку 5 најмногу 12 и сега вака: Посебно се матат белките,посебно жолчките со 1 маргарин и шеќер по желба па се мешаат во едно и целата смеса на два дела се дели едниот дел плазма кекс и три бели чоколада другиот кикиритки за торта прво потпечени па мелени или лешници со 3 црни чоколада и после филуваш,завршуваш со хопла или чоколадна шлаг пена врз цела торта |
|
И бричот падна на колена пред зборот:
Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв |
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Суфле тортата е идеален начин да уживате во вкусот на темната, ако сте зависник од овој сладок порок. Затоа што за подготовка на оваа торта се потребни само 30 минути, е еднa од најлесните и најсочни чоколадни задоволства. Потребно ви е:
Подготовка: На пареа, на тивок оган растопете го путерот, чоколадото и циметот. Во посебен сад одвојте ги жолчките и белките. Од белките направете цврст крем, а жолчките изматете ги со шеќерот за да добиете жолт крем. Оладеното чоколадо истурете го во смесата со жолчки, а потоа постепено додавајте ја пената од белки. Добиената смеса истурете ја во калап за печење, премачкан со путер и печете на 175 степени половина час. Откако тортата ќе се олади посипете ја со топено чоколадо, шеќер во прав или цимет. Декорирајте со неколку малини и јагоди, сладолед или шлаг пена. Ако сакате да бидете креативни, додадете ликер или рум по желба. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тазе пржени крофни, премачкани со сочен мармалад или крем... Сладок залак на кој ниту една генерација не му одолеала. А, за да ве вратиме во детството и мирисот на крофните подготвени од вештите раце на баба, ви го нудиме следниот рецепт. Потребно ви е:
Во топла вода растопете го квасецот и додајте го јогуртот. Солта, шеќерот, брашното, маслото и јајцата додавајте ги постепено. Замесете тесто и оставете го да одстои 10 минути. Потоа развлечете го и исечете кругови со големина по желба. Оставете ги да постојат 10тина минути, а потоа пржете ги во врело масло. Готовите крофни, додека се топли, проросете ги со шеќер во прав и наполнете ги или премачкајте ги со крем или мармалад. На здравје! |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Нема некој што не се заљубил во вкусот на бајадерите. Верувале или не, домашно подготвените бајадери се исто толку добри. Доколку имате желба да подготвите вкусен десерт, во прилог се инструкциите: Што ви е потребно? Состојки за внатрешната смеса
Млекото, шеќерот и путерот се ставаат во тенџере на оган за да зовријат. Штом почне смесата да врие, садот се тргнува на страна. Во едниот се додава белото стопено чоколадо, а во другиот црното чоколадо. Земете плех и прво истурете ја црната смеса со дебелина од прилика 1цм, а потоа ставете ја и белата смеса. Оставете на кратко да отстојат во фрижидер. Во меѓувреме, подгответе ја глазурата – маргаринот, темното чоколадо и маслото се топат на пареа додека да добијат течна форма. Прелијте го колачот со глазурата и оставете ги да се изладат заедно. Сечете на парченца по желба! Уживајте во омилениот десерт!
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Внеси реплика | страница <1 2223242526 56> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |