IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2223242526 56>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2013 во 21:39

Сочен чоколаден колач (Лоуренсов колач)

Сочен чоколаден колач (Лоуренсов колач)

Состојки

  • 180 гр чоколада за готвење
  • 180 гр путер
  • 4 јајца
  • 120 гр кафејав шекер
  • 1 пак. ванилин шекер
  • 200 гр бадем
  • 100 гр чоколада за готвење
  • 50 гр путер

Подготовка

1.Се двојат жолчките од белките. Рерната се уклучува на 150 ст.С, а .калапот за печење се обложува со пекпапир.
2.Се топи чоколадата на пареа. Кога тоа е готово, се додава путерот и се меша додека се изедначи.
3.Изматените жолчки со шекерот и ванилата, постепено се додаваат на чоколадата.
4. Се додаваат сомелените бадеми и се меша со лажица.
5. Белките се матат во цврст снег и внимателно се вмешуваат во смесата. Целата смеса се истура во калапот со пекпапир.
6. Се пече 45 мин.на 150 ст.С, се вади од рерна но се остава усте 10 мин во калапот да се лади, па се вади на решетка да се долади. Потоа, колачот се префрлува во фризот на 45 мин. или на подолго во фрижидер, за добро да се излади.
7. За глазурата- се топи чоколадата на пареа, се додава путерот, добро се меша и се остава малку да се излади, па се прелива преку ладниот колач. Потоа колачот повторно се врака во фрижидерот добро да се излади.
При сервирање, може да се употреби Домашен сладолед(следи рецепт), по малку од слаткото што го имате и овошје. Или само да ставите парче од овој единствен колач, кој е прекрасен и без никакви додатоци.

ДОМАШЕН СЛАДОЛЕД
4 јајца
1 бурбон ванила
140 гр шекер во прав
300 мл павлака за матење
Припрема:
1.Се делат белките од жолчките и се ставаат во различни садови.
2.Жолчките се миксаат со ванилата се додека не се добие пенаста структура.
3.Се матат и белките во цврст снег постепено додавајки го шекерот.
4. Се мати и павлаката се додека не се добие цврст шлаг, се додаваат жолчките и на крај внимателно и белките.
5. Се става во замрзнувач, повремено мешајки да не се сталожат золчките на дното од садот.
овој рецепт е основен и може да се додаде каква сакате арома по желба, чоколада, овошје, бои за колачи,но и лешници, кикирики...
Овој рецепт е превземен од часописот на ББС- Гуд фуд и е навистина еден од најубавите рецепти за сладолед.



Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2013 во 21:32

Шах торта

Шах торта

Состојки

  • прв пандишпан ( темно тесто )
  • 3 јајца
  • 60 грама шеќер
  • 40 грама мелени бадеми
  • 40 грама темна чоколада за готвење
  • 30 грама брашно
  • втор пандишпан
  • 60 грама шеќер + 3 јајца
  • 40 грама мелени лешници
  • 40 грама темно чоколадо за готвење
  • 30 грама брашно
  • трет пандишпан ( жолто тесто )
  • 6 јајца
  • 180 грама шеќер
  • 1 лимон ( рендана кора и сокот од лимонот )
  • 120 грама брашно
  • крем
  • 4 жолчки
  • 4 лажици млеко
  • 140 грама шеќер
  • 1 ванила
  • 120 грама растопена чоколада за готвење
  • 180 грама маргарин
  • втор фил
  • 350 мл слатка павлака и 7 лажици шеќер
  • за декорација
  • 5 -6 мали правоаголни чоколади ( или чоколадни коцки, како сакате)
  • 100 грама бело чоколадо за готвење
  • 100 грама темно чоколадо за готвење

Подготовка

За мојот стоти рецепт се одлучив да ја направам оваа шах торта.
Рецептот ми е од еден многу стар готвач, одамна сакам да ја направам и еве денес и дојде редот.

Во оригиналниот рецепт за оваа торта ви се потребни 2 пандишпани, еден темен и еден жолт. Се прават правоаголни кори, се делат на два дела, потоа на жолтата кора се премачкува од кремот и се редат коцки, една темна една жолта и да се добие поле на шах. Потоа се става темната кора и се почнува со спротивната боја од претходната кора, значи темна коцка и така наизменично да се добие пак шаховско поле. Тортата ја филувате со крем и ја декорирате.
Но, јас ја правев на поинаков начин, односно со кружни пандишпани, а овде начинот на редење малку се разликува од претходниот ќе ви презентирам понатаму.
Ако ја правите на мој начин можете кај темната кора да ја дуплирате дозата и така наместо да правите посебни пандишпани можете да го пресечете хоризонтално на средина како што се сече жолтиот. Јас правев три бидејки во едниот има лешници во другиот бадеми.

Бадемите и лешниците ги мелеме во посебни садчиња. Чоколадото го растопуваме. Од белките правиме добро изматен снег од белки.

За темното тесто ги матиме жолчките со шеќерот, убаво да се згусти смесата. Го додаваме растопеното чоколадо, бадемите и промешуваме. Го додаваме и брашното, промешуваме малку со миксерот и го додаваме снегот од белките и добро мешаме да се изедначи смесата.

Рерната ја загреваме на околу 180 - 200 степени. На плекчето ставаме малку зејтин, размачкуваме насекаде и ставаме исечена хартија за печење. Ја истураме смесата и печеме околу десетина минути или зависно од јачината на рерната. Повремено проверуваме со чепкалка да не се лепи од тестото.

Жолтиот пандишпан го правиме на следниот начин.
Од белките правиме снег. Жолчките добро ги матиме со шеќерот, го додаваме исцедениот сок од лимонот, ренданата кора и брашното. Го додаваме снегот од белки промешуваме и печеме. Кога се испечени сите пандишпани ги сечеме хоризонтално. Јас печев во плекче број 28. Поделете ги пандишпаните на пет дела (обрачи со чинија, потоа со помала, пак помала или некоја тацна така да обрачите бидат со иста ширина како што се гледа на дополнителните слики)
Последното ќе ви остане мало кругче.

За подготовка на кремот ставете во подлабок сад да зоврие вода.
Во друг сад ставете ги жолчките. шеќерот, млекото и ванилата. Ставете го садот над тенџерето и со рачна мешалка со постојано мешање бркајте додека да се згусти кремот. Потоа додајте го растопениот маргарин кој претходно добро ќе го изматите. Се заедно промешајте убаво да се изедначи кремот. Во мојот случај тортата ја филував со кремот и со слатка павлака.
Павлаката ја мешаме со шеќерот убаво да се згусти. Ако сакате може и само со крем фил само дуплирајте ја дозата.

Го земаме најголемиот обрач од темното тесто и го ставаме на површината на која ќе ја филуваме тортата. Земаме од филот и ставаме странично внатре околу обрачот. Го додаваме помалиот обрач од жолтото тесто, го филуваме и го ставаме помалиот обрач од темното тесто. Така правиме до последното делче од пандишпанот. Нежно со рацете притискаме насекаде да биде рамна површината на тортата и ја филуваме со кремот.

Наредниот спрат на тортата го започнуваме со најголемиот обрач од жолтото тесто и како на првата кора редиме наизменично, една па друга боја. Така ја повторуваме постапката до крајот на редењето на сите обрачи. На крајот тортата ја филуваме со кремот или павлаката во мојов случај.
Чоколатцата исечете ги на квадратчиња и декорирајте ја тортата по ваша желба.

Оваа торта многу е декоративна, а секако и вкусна, затоа ви ја препорачувам да ја пробате. За декорацијата не мора строго да се придржувате до количината на состојките, можете да филувате и со рендано чоколадо како шаховско поле. Ви посакувам убаво да се засладите.


Дополнителни фотографии




Изменето од Valerija - 15.Декември.2013 во 21:33
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2013 во 21:29

Празнични посни колачиња

Празнични посни колачиња

Состојки

  • 250гр зејтин
  • 250гр вино (може и пиво)
  • 4-5 шаки шеќер
  • 1 пециво
  • по потреба брашно (окулу 1кг)
  • За посипување
  • по потреба/желба шеќер во прав

Подготовка

Во сад се става зејтин, вино(или пиво), шеќер, пециво и додаваме брашно колку да замесиме меко тесто. Сукаме кора и ја расечуваме на коцки.
На секоја коцка ставаме по една лажица(мала) мармалад и ги затвараме како пакетчиња или други форми по желба.
Јас направив пакетчиња, кифлички и кошнички.

Се печат на 200С додека да заруменат(околу 10-15мин.) и се посипуваат со шеќер во прав.
На здравје!!!

Дополнителни фотографии


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2013 во 21:28

Празнични колачи за 2014г


Празнични колачи за 2014г

Состојки

  • 4 жолчки
  • 1 цело јајце
  • 2 чаши од јогурт мед
  • 1 чаша од јогурт масло
  • 1 чаша од јогурт шеќер
  • 1/2 чаша од јогурт млеко
  • 1 полна лажица сода бикарбона
  • 2 лажици ванила
  • 2 лажици цимет
  • 1кг брашно
  • Бела глазура-ројал ајсинг
  • 1 белка од јајце
  • 250гр шеќер во прав
  • сок од 1 лимон

Подготовка

Секоја година ги правиме со мојата Еми овие колачиња. Тие се вистинско уживање за правење и релаксирање. Но најпрво да се пушти фантазијата и да се почне со работа.

Од сите состојки се замесува глатко тесто и се остава да се одмори 20мин. Потоа се сучи кора и со калапите од делимано се прават различни форми. Бидејки и беше желба на Еми да направиме слатка кука, така и направивме и тоа е нејзино ремек дело. Колачите се печат на 180С -15мин. Кога ќе се испечат се оставаат во плехот да се малку оладат и на допир мора да бидат меки.

Глазура
Белката се мати на средна брзина со миксер и постепено се додава шеќерот во прав. Треба да се добие густа смеса и постепено се додава малку лимонов сок(1лажица) Да не биде многу ретка смесата. Се става во кеса се засечува на врвот и се украсуваат колачињата.
Ако сакате може да се стават и прехрамбени бои и смесата за украс да биде во различни бои.
Срекни празници!

Дополнителни фотографии


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2013 во 21:17

Божиќни кокос колачи

Божиќни кокос колачи

Состојки

  • 300гр брашно
  • 200гр маргарин
  • 100гр кокос
  • 1 јајце
  • 1 пециво
  • 1 ванила
  • 100гр чоколада за готвење
  • 50гр кокос или чоко трошки

Подготовка

Се замесува тесто од брашното, маргаринот, 100гр кокос, пецивото, ванилата и јајцето и се остава да одмори во фрижидер 15 минути. Потоа се ваѓаат колачи низ машина за месо или со обични калапчиња за колачи. Се печат многу кратко 8-10 минути и готови се лепат со крем, а потоа се декорираат со чоколада и кокос или чоко трошки.

Дополнителни фотографии



Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2013 во 21:15

Божиќни колачиња

Божиќни колачиња

Состојки

  • 500 гр. брашно
  • 200 гр. шеќер
  • 250 гр. маргарин
  • 2 јајца
  • 1 прашок за пециво
  • 1 рендана кора од лимон или портокал

Подготовка

1. Најпрво се ставаат маргаринот (претходно оставен на собна температура) шеќерот и ренданата кора. Се меша убаво со раце.
2. Потоа се додаваат јајцата и пак се меша.
3. На крајот малку по малку се додава брашното во кое го ставаме пецивото и ја месиме смесата додека не се соедини убаво.
4. Готовото тесто го ставаме да отстои во фрижидер околу 3-4 часа.

Кога тестото е готово се развлекува кора и со калапчиња се прават форми по ваш избор.

Јас половина од колачињата ги украсив со растопено чоколадо, а другата половина со гласа која ја направив со шеќер во прав, малку топла вода и сок од лимон.Во оваа смеса се додаваат прехрамбени бои и се украсуваат колачињата.

Многу се лесни за правење и многу вкусни. Можат да се направат за било која пригода и во различни форми.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2013 во 21:14

Божиќни елки

Божиќни елки

Состојки

  • Тесто
  • 1 1/2 чаша за млеко интегрално пченично брашно
  • 1 чаша за млеко бело брашно
  • 1 лажиче сода бикарбона
  • 1 лажиче цимет
  • 1 лажиче сол
  • 250 гр. путер
  • 3/4 чаша за млеко прав шеќер
  • 1 јајце
  • Глазура
  • 2 лажици сок од лимон
  • 1 чаша прав шеќер

Подготовка

Во еден сад измешајте ги брашната, содата, циметот и солта.
Во друг сад измешајте го путерот, кој предходно треба да се стопи и шеќерот, додека не се добие кремава хомогена смеса.
Сматете го јајцето и додадете го на путерот.
Потоа двете смеси се соединуваат и се замесува тесто.
Откако убвао ќе се измеси се става во најлонска фолија и се остава најмалку еден час во фрижидер.
Потоа се расукува кора со дебелина од 3мм, се сечат триаголници-елки.
Се редат во тепсија и се печат во загреана рерна, 12 минути, на 200°.

Во меѓувреме се припрема глазурата ( се мешаат шеќерот со сокот од лимон, додека не се соеднинат) и се нанесува на оладени колачиња.

Дополнителни фотографии


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2013 во 21:12

Шарени божиќни ѕвезди

Шарени божиќни ѕвезди

Состојки

  • 250гр. брашно
  • на врв на нож прашок за печиво
  • 100гр. шеќер
  • 1 пакетче ванилин шеќер
  • на врв на нож мелен цимет
  • на врв на нож мелено каранфилче
  • на врв на нож мелен кардамом
  • на врв на нож мелен анис
  • 1 јајце
  • 125гр. путер омекнат
  • Глазура
  • 100гр. чоколадо за готвење
  • 1 лажиче зејтин
  • шарени шеќерни перли

Подготовка

Сите состојки за тестото заедно со зачините ставете ги во еден длабок сад и изматете ги со миксер со спиралните маталки. На крај измесете ја смесата со раце за да добиете мазно тесто.
Работната површина набрашнете ја и развлечете тенка кора од тестото. Со модлици во две различни големини вадете ѕвезди (ист број од двете форми). Ставајте ги во плех на хартија за печење и печете ги 8-10 минути на 180° во претходно загреана рерна. Откако ќе се испечат оставете ги убаво да се оладат.
За тоа време подгответе ја глазурата. Чоколадото искршете го на коцки, па заедно со зејтинот ставете го на пареа да се стопи.
Големите ѕвезди премачкајте ги со глазурата и одозгора ставете ги малите ѕвезди така да се гледаат аглите од големите ѕвезди кои ќе ги наросите со шеќерните шарени перли.
Оставете ги да се стегне чоколадната глазура па потоа послужете.
Затворени убаво во кутија можат да траат 3-4 недели.

Дополнителни фотографии





Изменето од Valerija - 15.Декември.2013 во 21:12
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
mrzla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
натурална девојка

Регистриран: 14.Мај.2008
Статус: Офлајн
Поени: 13330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mrzla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2013 во 15:39
Јајцава....дирекно на оган,нематени
И бричот падна на колена пред зборот:

Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2013 во 08:41

Ова слатко - солено чоколадно задоволство вообичаено го купуваме од продавница. Но, сега може и сами да го подготвите дома. Вкусот е речиси идентичен како и оригиналното чоколадо.

napravete-go-najvkusniot-domasen-snikers-01

Потребни состојки:

  • 1 маргарин + 80 гр за глазурата
  • 300 гр шеќер
  • 100 гр чоколадо + 100 гр за глазурата
  • 3 јајца
  • 300 гр бисквити
  • 300 гр кикирики
  • 2-3 капки масло

Фил:

Во поголема чинија искршете  300 гр бисквити и додајте 300 гр мелени кикирики. Кикириките пред  да ги сомелете пропржете ги во тепсија додека не добијат малку заруменета боја.

Стопете го маргаринот, 300 гр шеќер, 100 гр чоколадо и додајте ги 3-те јајца. Сето тоа варете го и полека мешајте додека не добиете хомогена смеса и нормална густина.

Двете смеси соединете ги во една чинија и сипете ја измешаната смеса рамномерно во подмачкана тепсија.


Глазура:

Во едно подлабоко тенџере стопете 80 гр маргарин додека не зоврие. Кога ќе зоврие тргнете го од оган и додајте 100 гр искршена чоколада и 2-3 капки масло. Мешајте додека чоколадото не се стопи.

Прелијте ја глазурата врз претходно ставената смеса во тепсија.

Оставете го колачот да се излади и зацврсти на собна температура, а потоа пресечете го на правоаголни коцки.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
mrzla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
натурална девојка

Регистриран: 14.Мај.2008
Статус: Офлајн
Поени: 13330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mrzla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2013 во 23:55
Една моја измислена експрес торта....и преубава


Готови теста за торта(немаш печење)
Во зависност од нивната големина дали се коцкести или округли си гледаш од око колку јајца ќе ти требааат најмалку 5 најмногу 12


и сега вака:
Посебно се матат белките,посебно жолчките со 1 маргарин и шеќер по желба
па се мешаат во едно и целата смеса на два дела се дели
едниот дел плазма кекс и три бели чоколада
другиот кикиритки за торта прво потпечени па мелени или лешници со 3 црни чоколада

и после филуваш,завршуваш со хопла или чоколадна шлаг пена врз цела торта
И бричот падна на колена пред зборот:

Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2013 во 22:18

Суфле тортата е идеален начин да уживате во вкусот на темната, ако сте зависник од овој сладок порок.

podgotvete-ja-najcokoladnata-sufle-torta-01

Затоа што за подготовка на оваа торта се потребни само 30 минути, е еднa од најлесните и најсочни чоколадни задоволства.

Потребно ви е:

  • 300g чоколада за готвење
  • 50g какао
  • 10 јајца
  • 300g шеќер
  • Лажичка цимет
  • 1 ванилин шеќер
  • 500g путер
  • Шеќер во прав или чоколадна глазура (за фил)
  • Слатка павлака или сладолед за декорација
  • Јагоди и малини како додаток

Подготовка:

На пареа, на тивок оган растопете го путерот, чоколадото и циметот.

Во посебен сад одвојте ги жолчките и белките. Од белките направете цврст крем, а жолчките изматете ги со шеќерот за да добиете жолт крем.

Оладеното чоколадо истурете го во смесата со жолчки, а потоа постепено додавајте ја пената од белки.

Добиената смеса истурете ја во калап за печење, премачкан со путер и печете на 175 степени половина час.

Откако тортата ќе се олади посипете ја со топено чоколадо, шеќер во прав или цимет. Декорирајте со неколку малини и јагоди, сладолед или шлаг пена.

Ако сакате да бидете креативни, додадете ликер или рум по желба.

podgotvete-ja-najcokoladnata-sufle-torta-02

podgotvete-ja-najcokoladnata-sufle-torta-03

podgotvete-ja-najcokoladnata-sufle-torta-04

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2013 во 16:37

Тазе пржени крофни, премачкани со сочен мармалад или крем... Сладок залак на кој ниту една генерација не му одолеала.

krofni-po-receptot-na-baba-neka-zamirisa-cela-kukja-1

А, за да ве вратиме во детството и мирисот на крофните подготвени од вештите раце на баба, ви го нудиме следниот рецепт.

Потребно ви е:

  • 2 јајца
  • 1 коцка квасец
  • 1 чаша јогурт
  • 1 kg брашно
  • 300-350ml вода
  • Половина лажичка сол
  • 5 лажици шеќер
  • 200g шеќер во прав
  • 100ml масло
  • Крем или мармалад, по желба


Подготовка:

Во топла вода растопете го квасецот и додајте го јогуртот. Солта, шеќерот, брашното, маслото и јајцата додавајте ги постепено. Замесете тесто и оставете го да одстои 10 минути.

Потоа развлечете го и исечете кругови со големина по желба. Оставете ги да постојат 10тина минути, а потоа пржете ги во врело масло.

Готовите крофни, додека се топли, проросете ги со шеќер во прав и наполнете ги или премачкајте ги со крем или мармалад.

На здравје!

krofni-po-receptot-na-baba-neka-zamirisa-cela-kukja-2

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2013 во 15:43

Нема некој што не се заљубил во вкусот на бајадерите. Верувале или не, домашно подготвените бајадери се исто толку добри.

kako-da-podgotvite-domasna-bajadera-1

Доколку имате желба да подготвите вкусен десерт, во прилог се инструкциите:

Што ви е потребно?

Состојки за внатрешната смеса

  • 500 гр шеќер
  • 500 гр мелени бисквити
  • 200 гр мелени ореви
  • 300 гр путер
  • 170 мл млеко
  • 100 гр црно чоколадо
  • 100 гр бело чоколадо


Состојки за глазурата:

  • 100 гр црно чоколадо
  • 2 мали лажички маргарин
  • 1 лажица масло


Како се подготвува:

Млекото, шеќерот и путерот се ставаат во тенџере на оган за да зовријат. Штом почне смесата да врие, садот се тргнува на страна.
Во врелата течност се додаваат бисквитите и оревите и добро се мешаат сите заедно.
Смесата се дели на 2 дела.

Во едниот се додава белото стопено чоколадо, а во другиот црното чоколадо.

Земете плех и прво истурете ја црната смеса со дебелина од прилика 1цм, а потоа ставете ја и белата смеса.

Оставете на кратко да отстојат во фрижидер. Во меѓувреме, подгответе ја глазурата – маргаринот, темното чоколадо и маслото се топат на пареа додека да добијат течна форма.

Прелијте го колачот со глазурата и оставете ги да се изладат заедно.

Сечете на парченца по желба!

Уживајте во омилениот десерт!

kako-da-podgotvite-domasna-bajadera-2

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2223242526 56>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.