![]() |
|
Тестирања на крајот на учебната година |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2223242526 30> |
Автор | |
Gravedigger ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Група ![]() ![]() Регистриран: 17.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 49 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
После малку размислување, дојдов до еден заклучок. Мислам дека најдобро ќе биде секој ученик да си избере што ќе полага. Еве јас сум на компјутерска техника и автоматика, и планирам да се запишам на факс на графички дизајн, и таму уште милион ствари што ги има за програмирање. Значи немам таму електроника, електротехника, автоматика и уште триста срања, а до душа не ме ни интересират многу овие примери. Значи според тоа што си го планира ученикот тоа да го избере. Доколку иде нешто за изучување на јазици, англиски или македонски, пмф - математика или физика и така натаму, и така наваму... и така сите ќе си бидат задоволни.
|
|
![]() |
|
![]() |
|
гоcтин ![]() Гостин ![]() Регистриран: 24.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 1797 |
Сметам дека се жива глупост
|
|
![]() |
|
Pentakostalec ![]() Сениор ![]() Регистриран: 11.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 583 |
po arno da stois otkolku da dremam 45 min na matematika |
|
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
|
|
![]() |
|
BisernA ![]() Сениор ![]() Регистриран: 27.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 4662 |
е утре ќе има штрајкови.... баш утре, ден пред советот, нив им текна штрајкови...
![]() ![]() |
|
![]() |
|
mamamd ![]() Сениор ![]() ![]() Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
ПОРАДИ СТРАВ ОД ТЕСТОВИТЕ ЗА ОБЈЕКТИВНОСТ
Професорите ги тресат учениците Средношколците што годинава ќе полагаат тестови преку кои ќе се оценува објективноста на професорите се плашат дека ќе бидат изложени на притисок од училиштата за што подобри резултати. Според нив, тоа е реален страв затоа што во прилог на професорите е да имаат поголеми оценки за да се утврди објективноста на наставниот кадар. ...zarem e greda ako se bara od ucenicite da si gi zasluzat ocenite so povekje ucenje... pa vo ucilishte se da ucat... dosega se kukashe kako nema ucenje...tuku poklonuvanje oceni. Од друга страна, пак, тие реагираат и на неинформираноста за оваа постапка, за бројот и за типот на прашањата и дали навреме ќе бидат подготвени за тестирање. Од Министерството за образование потврдуваат дека секоја паралелка и секој наставник, без исклучок, ќе бидат вклучени во годишното тестирање со кое ќе се проверува реалноста на оценките. На испит ќе биде знаењето на средношколците и на учениците од четврто до деветто одделение. Оттаму немаат повеќе информации бидејќи, како што велат надлежните, сите детали за тестирањето ќе бидат наведени во правилник кој треба да го изработи Секторот за основно и средно образование, додека тестовите ќе ги подготви Бирото за развој на образованието. Тестирањето ќе го спроведуваат Министерството и Државниот просветен инспекторат. ...e ova kje mnogu mi smeta... nie seushte nemame ucenici od deveto... tuku osmo...imame paralelki na osmoletkashi... Родители на ученици деновиве реагираа дека во училиштата веќе се забележува поголема строгост и повеќе барања кон учениците и се сомневаат дека причината е токму годинашниот тест. - Пред две недели син ми имаше тест по хемија и сега повторно ќе прави. По секоја нова тема од наставниот материјал им се закажуваат нови тестови и ова не е случај само по еден предмет, што не беше случај досега. Изгледа како наставниците да се плашат и сакаат тестовите да им бидат доказ со кој ќе можат да ја оправдаат оценката што ја ставиле - вели родител на ученик од едно основно училиште. ... pa kako nastavnicite da dokazat...so zimi majka... togash deteto znaeshe Деталите за тестирањето се уште не ги знаат во надлежното министерство. - Со правилникот подетално ќе се одреди во која паралелка по кој предмет ќе се тестира знаењето. Паралелката преку која ќе се провери работата на еден професор ќе се избира компјутерски, со тоа што во едно одделение ќе се проверува знаењето од еден предмет, односно максимум од два, но тоа може да се случи најмногу кај 10 проценти од вкупниот број паралелки - велат од Министерството. Во Бирото за развој на образованието велат дека својата работа во подготвувањето на тестовите ќе ја почнат навреме и пред да биде готов Правилникот, чиј рок за изработка е декември. ..aj da vidime kako teoreticarite kje gi pretopat baranjata vo praksa. |
|
![]() |
|
Dimon ![]() Група ![]() Регистриран: 21.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 66 |
Ова тестирање е исправно, меѓутоа треба да се примени и на факултетите.
Професорите сега ќе се вадат со тоа дека земале мала плата и тоа била причината што не можат да го пренесат знаењето на учениците, студентите(без разлика)... Грешката во овој проект од Владата беше во тоа што јавно го објави,требаше тоа да се направи изненадно, тоа беше единствената формула за да се постигне правилно целта. Зошто учениците ја избегнуваат математиката односно Техничките факултети ??? Заради тоа што професорите во средно, а и во основно кои ги предаваат предметите што се базираат на математика (физика, електротехника, електроника и сл.) не знаат да ги решааваат задачите,ниту пак да му ги пренесат на ученикот на разбирлив јазик, а тоа е заради тоа што, задачите кои вклучуваат поголема проблематика,ги решаваат бившите професори односно родителите на сегашните професори, потоа професорот ги учи на памет, ги предава на памет, ние ги учиме на памет, од ден за ден и затоа не ја разбираме и бегаме од математиката. За секој проблем има решение? Решението во овој случај е тестирање на професорите и учениците. |
|
![]() |
|
Gravedigger ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Група ![]() ![]() Регистриран: 17.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 49 |
Заеби ти Линковно, Музичко, техничко цртање и остали, тоа го немаме сега во втора година и нема како да ни се погоди. Физика - да полагам не иде у обзир, затоа што немам појма... еве нео_вмастер ми ги решава задачите ![]() Математика - до некаде може Математика да полагам, не ми е многу проблем Електроника - и ова би го поминал, доколку се погоди на полагање Електрични Мерења - ![]() Програмирање - ова најмногу би го посакувал да ни се падне да не тестират Автоматика - така-така Физичко - нејќам, ради тоа што нео_вмастер ќе падне ![]() ![]() Информатика - САМО НЕ ТЕОРИЈА!! Англиски - може, само ја и нео_вмастер ја знаеме формулата за успешен тест ![]() ![]() ![]() Македонски - ![]() Тоа што сакаш, што не сакаш никој ништо не те прашува. Мислам дека не е најдобро ова тестирање да се прави секоја година. Ако е така да не правиме тестови преку годината, па кој кога сака да одговара. И џабе не ја ставија таа државна матура на крајот од четврта година, па сега и вака на секоја завршена година. Арно ќе е да направат кој сака да иде на тоа, колку да се провери што научил од цела учебна година, а не вака задолжителна... Нема смисла тоа што го прават. „МАЛКУ“ ми се секој ден што ги имам по 7 часа, со исклучок во Петок - 6, па на крајот кога сите ќе опуштаме(освен тие што имат за поправање, али ептен што се загазени), ние да правиме тестирање од тоа што сме го училе цела година ![]() |
|
![]() |
|
mamamd ![]() Сениор ![]() ![]() Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Zagarantiran neuspeh. Dosegashnata praksa beshe da se odi so pilot, pa potoa da se napravi analiza na rezultatite, da se otstranat anomaliite. Ako e celta odmazda, cistki na kadarot togash gospod neka ni e napomosh.
|
|
![]() |
|
Zajcef ![]() Сениор ![]() ![]() TOTENKOPF Регистриран: 16.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1252 |
А како си сигурна дека ќе се изведат пилот тестирања?Што ако не се направат?Што тогаш?Ќе одат к*рбан лабараториските глувци така?
|
|
![]() |
|
... ako citash shto imam dosega napishano na forumot kje doznaesh deka sekogash diskutiram za opshtiot problem vo srednoto obrazovanie-golemata brojka na ucenici vo paralelka, 40 pa i povekje.Ako barame kvalitet, ako barame decata da naucat mora prvenstveno da mislime na brojot na ucenici. Koga bi bile 20-25 profesorot kje ima vreme da bide mentor koj kje nudi znaenje, sorabotnik. Vaka po logika so tolkava brojka ne moze da proveri kolku e usvoenosta pa se preminuva na testovi. I sega bez nacionalnoto testiranje ucenicite se ocenuvaat vo 90% slucai so test. Zatoa spomnav deka prvo kje odat pilot testiranja. Kje se uocat slabostite. Ako vednash se premine na test-kriterium za ocenuvanje togash celta e promashena. |
|
![]() |
|
Zajcef ![]() Сениор ![]() ![]() TOTENKOPF Регистриран: 16.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1252 |
А ти мамамд и твоите колеги(наставници на деца од 1-4одд како и наставниците од 5-8одд.)не се чуствувате малку себично?Поддржувате закон кој нема да се одрази(на вашата плата)и да ви направи проблеми вас-си имате по еден клас (или 4-8класа-тие што предаваат од5-8)вашите оцени ќе бидат слични со оцените на крајните тестови!Но што е со професорите во средно-свесни сте дека тие имаат само по 4-5класа во генерација?Значи повеќе од 10 класа вкупно-10те класа по 34ученици?Кој може да ја погоди точната оцена на сите?Тоа ми е ќеф-јас губам една оцена-а тие губат работно место!
|
|
![]() |
|
Да ама тоа треба да го направиме сите-тоа е начин на бојкот!Или пак да почнеме да им се закануваме или превземете нешто или ќе летате од работа!На сите професори да им се направи тоа па нека им ги штракнат платите 15%-дури ние да протестираме(па после да не претставуваат како хулигани и безделници на кои единствена цел во животот им е да бегаат од часови) ![]() |
|
![]() |
|
gagaDNZ ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 168 |
tocno nema,megjutoa pokasno toa ni se kaza |
|
![]() |
|
Set ![]() Нов член ![]() Регистриран: 16.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3 |
Мислам дека матурантите нема да ги опфати оваа тестирање
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2223242526 30> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |