![]() |
|
Сон |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2122232425 55> |
Автор | |
Astra ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 21.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 297 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
James kakov tip na objekti sonuvas-pa sto ti se povtoruvaat?
|
|
What you see,hear and feel is not always true.
|
|
![]() |
|
Astra ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 21.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 297 |
Monuska, James se raduvam sto pisuvate za sonovite. James jas ne sum ekskluzivna taka da sekoj moze da pisuva na temive, ne samo jas. Se izraduvav koga vidov deka vaka ubavo ste pisuvale dvajcata.
Inaku samo bi napomenala deka treba da se pravi razlika megju sonista koi go "obrabotuvaat" ona sto go gledame ili dozivuvame vo sekojdnevieto i sonistata koi nosat poraka od potsvesta. Sonot na Monuska go razbrav kako son na potsvesta a ne na sekojdnevieto. Se sl*gam so james deka treba dobro da se zapoznae licnosta za da moze sonot da se protolkuva. Ova i Jung go naglasuva. Sonovnicite bas ne pomagaat za vakvi raboti. Ubavo rekovte deka mozokot izmisluva.Da, go pravi toa vo slucaj na nedostatok na podatoci, pa si pravi kombinacii i na svoj svojstven nacin gi povrzuva rabotite. Potsvesta ima taka da ja narecam "fotografska memorija" i pamti se ona, sto svesta nemoze da go memorira. Mozokot vsusnost (bar ja vaka gledam na ova) e kako arhiva na podatoci t.e kompjuter so podelena memorija, svesta i potsvesta. Tamu se si e fajlirano, samo sto transferot vo svesta odi na poinakov nacin. James vo celava rabota ima i edna druga teorija okoli izmislicite na mozokot i lugjeto vo sonot koi navodno prv pat gi gledame. Nemoj smao da me iskaras za teorijava please!!! Neli zborevme(na druga tema) deka vremeto ne e linearna kategorija, pa taka spored teorijava nie istovremeno postoime (kako eden vid podelena svest)vo povekje dimenzii i vo razni vreminja. Od tamu nasata potsvest vo sonot ni gi ufrla tie lica ili nastani.Interesen koncept. James ne bi se slozila so tebe deka sonovite ne mozat da predviduvaat idni nastani. Mozat da predviduvaat, bidejkji mene toa mi se slucuvalo, a i na majka mi. Ne sum edinstvenata koja ova nesto go tvrdi.Tuka se i onie prorocki sonista. No kaj ovoj tip sonista ima edna da ja recam mana, a toa e sto predviduvackite sonovite davaat vsusnost "idni mozni opcii". Sakam da razberete deka takov son ukazuva na nesto sto moze da se sluci, no toa neznaci deka toa mora 100% da se sluci. Ako e da receme nekoj negativen son ili nastan koj go sonuvate a ne sakata da vi se sluci, covek moze so svojata volja ili izbor, da go smeni. Automatski so toa predviduvackiot son stanuva nevistinit.Imalo primeri kade lugje sonuvale nekoj svoj blizok koj gi predupreduval za soobrakjajka ili pak taa im se slucuva na sonot. Vo realnosta covekot doagja vo takva potencijalna opasnost i so svoj izbor naogja nacin da ja izbegne. Okolu nevaznata licnost vo sonovi sto ja spomna Monuska, taa treba da simbolizira nesto(na primer nekoj del od licnosta)ili pak nesto e prepoznaeno vo taa licnost i verojatno zatoa potsvesta ja izbira(so isklucok na sekojdnevnite). |
|
|
|
![]() |
|
*moon* ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7657 |
SI GO POSAKUVAM NAJUBAVIOT SON I ZA MENE I ZA VAS
|
|
![]() |
|
Monuska ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2128 |
Она што успеав да го прочитам од книгата од Фројд се неговите тврдења за истото, дека колку и да сме убедени дека некои работи, или некоја личност ја гледаме прв пат, всушност тоа само сме го ставиле некаде настрана во меморијата како нешто небитно, но затоа нашата потсвест помни и ни го прикажува колку и да е неважно. Не знам зошто е тоа така и баш ми е чудно што потсвеста баш таа „неважна’ личност ќе ти ја вметне во сон. Освен тоа се сложувам со тебе мозокот измислува, што се не правиме кога сме будни, колку само креативен може да биде човекот, а тоа е уште полесно во сон, кога на некој начин немаме контрола врз мозокот и сонот. |
|
Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
|
|
![]() |
|
nikita ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 1610 |
mene majka mi mi gi tolkuva sonovite
|
|
She sells seashells by the seashore...
|
|
![]() |
|
bibce ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 26.Септември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2203 |
....sonot moze da ti kaze mnogu raboti.......za toj sto se razbira vo sonovi...............
|
|
![]() |
|
james dean ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 05.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 4476 |
Да, да Монушка..... А си размислувала ли некогаш кога ќе сонуваш некои луѓе за кои мислиш дека прв пат во живот ги гледаш ??? Јас за тоа сум размислувал одамна, но сега скоро прочитав дека научниците тврдат дека ние само си мислиме дека ги гледаме тие луѓе за прв пат, а дека всушност сме ги виделе некаде претходно (во автобус, или во град на минување, случајно или во филмовите) и само си мислиме дека не сме ги запамтиле, за тие подоцна да ни се појават во соништата! Но, јас не се сложувам со ова! Знам дека мозокот понекогаш "СИ ИЗМИСЛУВА" исто како што ние и во реалниот живот си фантазираме и замислуваме! Милион пати сум сонувал работи кои не постојат! |
|
![]() |
|
Monuska ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2128 |
Слични работи сонувам и јас, често ми се случува да го сонувам градот но во некоја моја измента верзија, исто така многу често сонувам како некој ме брка... mind is a dark place нема што ![]() |
|
Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
|
|
![]() |
|
james dean ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 05.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 4476 |
Па еве Монушка, јас знам на пример дека често сонувам некои работи и од она што сум го прочитал, или од некои филмови. Но, најчесто соновите се комбинации од повеќе работи! Да кажеме, од некој моментален проблем, некоја пријателка што случајно си ја сретнала неодамна на улица (но не си и обратила многу внимание), па делови од книги, стравови од детството (ако ги имаш) и сето тоа преточено во еден сон!!! Сакам да кажам дека често ми се случува да сонувам еден сон повеќе пати (добро сега.... во различни верзии, но суштина е иста), а исто така сонувам и во продолженија... или посетувам, на пример, исти објекти.... и сл. |
|
![]() |
|
Да секако дека си во право, нели и Зигизмунд(
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Монушка и Астра! Извенете што ќе се уфлам во вашата дискусија додека Астра во моментов не е присутна. Не дека сакам пред Астра да се обидам да го протолкувам сонот на Монушка, туку само сакам да напоменам дека - за да можам точно да го протолкувам сонот мора прво добро да ја запознам личноста која ја "дијагностицирам". Мора да и поставувам многу подпрашања за нејзиниот живот, за некои нејзини детали, па дури и од нејзиното најрано детство, за потоа да ја откријам симболиката, па после со сигурност да кажам дали се тоа "некои нејзини очекувања, двоумење за влез во нешто непознато, очекување при тоа подршка од пријателите (или другарката), сакање да се открие некоја тајна (мистерија)" .... или пак е сето тоа можеби само импресија од некоја прочитана книга, претставена сликовито во сонот! Во секој случај, Астра сори што ти упаѓам.... и те молам обиди се да го протолкуваш. |
|
![]() |
|
Во пештерата бев со луѓе кои не ги познавам (мислам дека со мене беше и некоја од моите другарки), имаше вода до половина, а ние се држевме за едно јаже. Беше долга, тесна а од бои во пештерата ги помнам сивите на карпите и матната, маслинеста вода. На крајот излеговме на едно широко место, како пустина зошто секаде имаше песок. Немаше ништо друго освен светло синото убаво небо, и имав чудно чувство дека ако продолжам да одам ќе го дофатам. Ја спомнав цивилизацијата затоа што пред ова се случуваше нешто друго во сонот на кое не се сеќавам добро, но знам дека тие луѓе кои ме поведоа таму бараа, исчезнати, стари цивилизации. Кога видовме дека нема никого излеговме и се разбудив. Ова е само мал дел од сонот, пред тоа се случуваше нешто друго што не го помнам. |
|
|
|
![]() |
|
Астра, фала многу што вака си се потрудила да ни објасниш некои работи околу толкувањето на соништата и сите посебно да не “дијагностицираш”! Стварно убаво од тебе! ![]() Па вака, можеби ќе се изненадиш, ама за голем дел од работите кои ги кажуваш се сложувам со тебе! ![]() Морам да кажам дека, кога е толкувањето на соништата во прашање, јас апсолутно се сложувам со Зигизмунд, за разлика од оние петпарачки "соновници" кои се продаваат на “пазарче”. Ми се допаѓа што твоите толкувања се поврзани со човековото минато, а не со иднината, (во смисла на предвидување). Јас мислам дека мокот за време на спиењето “си средува” некои работи, баш исто како што и компјутерите си средуваат, и при тоа “си прави прикаски”, дали е тоа од потиснати, неостварени желби, мечтаења, стравови, импресии, љубови.... и сл., при тоа извитоперувајќи некои работи (дури прикажувајќи ги во соновите во вид на “симболи”). П.С. Астра, шегувај се колку сакаш, не само што нема да ти замерам, туку и ќе ми биде драго! ![]() ![]() Изменето од james dean - 09.Мај.2008 во 17:40 |
|
![]() |
|
Pa jas ne bi rekla nisto.Spomnuvas nebo i pesok.
Monuska te molam ajde opisi ja podetalno scenata koga izleguvate od pesterata? Osven nebo i pesok ima li i nesto drugo? Usput kakvo e neboto, temno, svetlo, ubavo sino itn. Kako se custvuvas ti vo pesterata i kako koga izleze od nea, odnosno na mestoto kade taa ve odvede? Se slucuva li nesto posle "pesokot i neboto"?ilis amo tolku e od sonot? Изменето од Astra - 09.Мај.2008 во 16:00 |
|
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2122232425 55> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |