IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за солени јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за солени јадења

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2021222324 30>
Автор
Порака Обратен редослед
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 14:30
Октопод на скара

Значи октоподот е почистен и измит.Вари се околу 40-45 мин.Вади се од водата и се рече на парчиња.Тура се врз силно нагрејана скара и кога е врз скарата  се става врз него лимунов сок,мааааалце зејтин и сол.Тоа е.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 14:21
Originally posted by brza brza напиша:

ubavo!...i fala emilchoда...samo, nema  i nekoj poednostaven ,..mislam ,...so pomalku stvari ...збунетост

Има .Одма ќе ти го кажам и повеќе ќе ти ареса.Октопод на скара........
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 14:20
ubavo!...i fala emilchoда...samo, nema  i nekoj poednostaven ,..mislam ,...so pomalku stvari ...збунетост
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
да бе Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Регистриран: 10.Април.2009
Поени: 5367
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај да          бе Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2010 во 07:48
1 лепче
1 штипка сол

се соли лепчето со солта и воала

брзо и лесно
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2010 во 07:42
Полнети домати

12 помали домати
сол,бибер
За полнење:
3 паковки моцарела секоја да е од 100 грама
5 лажици исецкан босилек
5 лажици течноста од моцарелата
8 лажици маслиново масло
6 лажици оцет
сол,бибер и ливчиња од босилек

Се сечи горниот дел на доматот и се прави длабнатина која се посолува и забиберува.
Моцарелата се вади од течноста и течноста се сочувува. Се сечи моцарелата на коцки и се меша со босилекот. Течноста од моцарелата се помешува со маслото и оцетот. Се зачинува со сол и бибер. Со ова се прелива мешавината на моцарелата и босилекот и се остава да се впие неколку минути. Се полнат доматите и се украсуваат со ливчиња од босилек.

Кон врв
blackeye Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
The Body

Регистриран: 24.Август.2007
Поени: 4058
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај blackeye Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2010 во 14:27
Прилепски ширден

Ширденот е прилепски специјалитет со јагнешко што го одразува широкото културно наследство и историските врски со ориентот.
Ширден е внатрешен орган на младо јагне кој преставува продолжение на желудникот.

Потребни состојки:

• 2   Ширдени
  • малку   Црн бибер
  • 800 грама Телешко Кртина
  • малку   Сол
  • 800 грама Свинско Кртина
  • 2   Пиперка/ки
  • 200 милилитри Масло
  • 400 грама Јагнешко
  • 200 грама Кромид
    Месото исецкајте го на коцкички и запржете го заедно со кромидот.

Потоа додадете ги сите останатi намирници.

Добро промешајте ја целата смеса и тргнете ја од огнот, потоа наполнете ги ширдените со смесата, па зашијте ги или пак запечатете со чепкалки.
    Се редат во тава и се посипуваат со една чаша вода и малку масло (по избор може и малку вино).

По вкус може повторно да посолите и посипете со бибер. Се пече на 200 степени околу 2 часа и се служи исклучиво топло и тазе.
  • shirden
Ne znam kako da pobegnem
od sna,
I ne znam dal' te iko voli kao ja,
Al' ne bi ova noc tako bolela,
Da me nisi volela....
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2010 во 18:54
Aj nekoj neka postavi tuka nacin na prigotvuvanje na integralen oriz. Nekoj velat ne treba da s epodprzuva, nekoj da demek slabo ke se varel.изненадување
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2010 во 12:44
До Глен:
те молам дај ми рецепт за Yorkshire puddings. Ги имам калапчињата и го правам секогаш кога правам пилешко со грејви сос, но не испаѓа ист кога го правам со онаа готова смеса (која не секогаш ја имам) и домашна (како тесто за палачинка).

роза
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2010 во 14:26
Ролат со спанаќ

· 6 јајца
· 4 лажици спанаќ
· 4 лажици брашно
· сол
· кашкавал со Знак за квалитет
· салама со Знак за квалитет
· 2 павлаки со Знак за квалитет

Начин на приготвување:

Се матат 6 жолчки со 4 лажици исечкан, претходно обарен спанаќ. Потоа се додаваат 4 лажици брашно, сол по вкус и 6 изматени белки.
Се пече во тепсија со зејтин и хартија.

Фил: сечкан кашкавал, сечкана салама и 1 павлака. Сето ова се меша и се мачка ролатот. Откако ќе се завитка, ролатот одозгора се мачка со уште една павлака.

Изменето од Valerija - 15.Февруари.2014 во 15:49
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2010 во 12:51
Посен ѓувеч

Земете: една чаша ориз, една поголемв главица нромид, две-три зелени пиперни (може и пиперки од нисела туршнја), црвен пипер, два-три домати (или доматена салца), магданос, црн пнпер, гри-четири ламици масло, два-три компири и coл.

Bo сад ставете го маслото па додајте го кромидот, ситно исечен, и пропржете го додека не добие златно жолта боја. Додајте ги пиперките, исечени на тркалца, продолжете го пржењето додека не омекнат и пиперките, додајте го оризот исчистен и измиен и компирите, исечени на квадратчиња. Се ова запржете го уште малку па додајте ги црвениот пипер и магданосот, ситно исечен. Пропржената смеса ставете ја во тавче од средна големина, залејте ја со врела вода и одозгора наредете ги доматите, исечени на тркалца (или салцата растворена со вода). Посипете со црн пипер и ставете го тавчето да се пече. Оризот и компирите треба да се прекриени со вода.

Изменето од Valerija - 15.Февруари.2014 во 15:48
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2010 во 21:39
                                     Шпагети со габи и грашок

1пакет шпагети
0,200 габи
0,150 грашок (варен или од консерва)
0,100 бекон
1 мала глава крумид
2 с.л.зеjтин
0,150наренден пармезан или кашкавал
1-2 с.л. лимунов сок
сол на вкус

Во зеjтинот пржиме насецканиот на ситно крумид и бекон.Кон нив ставам габите и после 4-5 мин грашокот и лим.сок.Се  тоа го вариме.Кога се увериме ќе е готово целата таа смес ja исипуваме врз шпагетите и тураме одторе нарендениот пармезан или кашкавал.среќада 
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2010 во 11:43
Soleni bombici

Se renda

300  gr sirenje
50 gr kashkaval
1 laz parmezan
 i se dodavat 3 zdenki.
Se mesha dobro so lazica i se deli na 3 dela,.

Vo eden del se mesha crven piper.
Vo drug del sitno iseckan magdonos
Vo tret del isprzen susam.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2010 во 11:41
Pozdrav do Anastea бакнеж

Przzenici so sirenje

3-4 jajca
bajat leb
sirenje
zeltin
sol

-Tenko se secat krishki od bajatiot leb i megju 2 se stava tenko parche sirenje. Se nakvasuva vo izmatenite jajca i se przi vo golema kolicina vrel zejtin

Sovet-Gledajte da ima obilno zejti da gi nadplivuva, za i sirenjeto da se rastopi vnatre.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2010 во 11:33
Solena torta so palachinki

15 palachinki

200 gr seckana shunka
300 gr rendan kashkaval
200 gr pechurki
kechap i origano.

Smesata t.e. filot si go pravime na strana -znachi meshame se (osven palachinkite).

Na sekoja palachinka se stava malku kechap i se razmachkuva. Se stava od filot. Se povtoruvva istoto na sekoja palachinka. Na krja na poslednata se renda kashkaval. Se stava vo tava i se zasekuva ( ko pita). Se peche na 220 C okolu 20 min. Na kraj se poprskuva so voda.

P.S. Moze da stavite namesto kechap vo filot -majonez ili pavlaka. A samo palachinkite tenko so kechap da gi premachkuvate голема%20насмевка
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2021222324 30>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.