IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за солени јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за солени јадења

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2021222324 30>
Автор
Порака Обратен редослед
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 14:30
Октопод на скара
 
 
Значи октоподот е почистен и измит.Вари се околу 40-45 мин.Вади се од водата и се рече на парчиња.Тура се врз силно нагрејана скара и кога е врз скарата  се става врз него лимунов сок,мааааалце зејтин и сол.Тоа е.
 
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 14:21
Originally posted by brza brza напиша:

ubavo!...i fala emilchoда...samo, nema  i nekoj poednostaven ,..mislam ,...so pomalku stvari ...збунетост
 
Има .Одма ќе ти го кажам и повеќе ќе ти ареса.Октопод на скара........
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Статус: Офлајн
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 14:20
ubavo!...i fala emilchoда...samo, nema  i nekoj poednostaven ,..mislam ,...so pomalku stvari ...збунетост
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
да бе Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Регистриран: 10.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 5367
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај да          бе Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2010 во 07:48
1 лепче
1 штипка сол

се соли лепчето со солта и воала

брзо и лесно
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2010 во 07:42
Полнети домати
 
12 помали домати
сол,бибер
За полнење:
3 паковки моцарела секоја да е од 100 грама
5 лажици исецкан босилек
5 лажици течноста од моцарелата
8 лажици маслиново масло
6 лажици оцет
сол,бибер и ливчиња од босилек
 

Се сечи горниот дел на доматот и се прави длабнатина која се посолува и забиберува.
Моцарелата се вади од течноста и течноста се сочувува. Се сечи моцарелата на коцки и се меша со босилекот. Течноста од моцарелата се помешува со маслото и оцетот. Се зачинува со сол и бибер. Со ова се прелива мешавината на моцарелата и босилекот и се остава да се впие неколку минути. Се полнат доматите и се украсуваат со ливчиња од босилек.

Кон врв
blackeye Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
The Body

Регистриран: 24.Август.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4058
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај blackeye Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2010 во 14:27
Прилепски ширден
 

Ширденот е прилепски специјалитет со јагнешко што го одразува широкото културно наследство и историските врски со ориентот.
Ширден е внатрешен орган на младо јагне кој преставува продолжение на желудникот.

Потребни состојки:

  • 2   Ширдени
  • малку   Црн бибер
  • 800 грама Телешко Кртина
  • малку   Сол
  • 800 грама Свинско Кртина
  • 2   Пиперка/ки
  • 200 милилитри Масло
  • 400 грама Јагнешко
  • 200 грама Кромид
    Месото исецкајте го на коцкички и запржете го заедно со кромидот.

    Потоа додадете ги сите останатi намирници.

    Добро промешајте ја целата смеса и тргнете ја од огнот, потоа наполнете ги ширдените со смесата, па зашијте ги или пак запечатете со чепкалки.
    Се редат во тава и се посипуваат со една чаша вода и малку масло (по избор може и малку вино).

    По вкус може повторно да посолите и посипете со бибер. Се пече на 200 степени околу 2 часа и се служи исклучиво топло и тазе.
  • shirden
Ne znam kako da pobegnem
od sna,
I ne znam dal' te iko voli kao ja,
Al' ne bi ova noc tako bolela,
Da me nisi volela....
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2010 во 18:54
Aj nekoj neka postavi tuka nacin na prigotvuvanje na integralen oriz. Nekoj velat ne treba da s epodprzuva, nekoj da demek slabo ke se varel.изненадување
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2010 во 12:44
До Глен:
те молам дај ми рецепт за Yorkshire puddings. Ги имам калапчињата и го правам секогаш кога правам пилешко со грејви сос, но не испаѓа ист кога го правам со онаа готова смеса (која не секогаш ја имам) и домашна (како тесто за палачинка).

роза
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2010 во 14:26
Ролат со спанаќ

· 6 јајца
· 4 лажици спанаќ
· 4 лажици брашно
· сол
· кашкавал со Знак за квалитет
· салама со Знак за квалитет
· 2 павлаки со Знак за квалитет


Начин на приготвување:

Се матат 6 жолчки со 4 лажици исечкан, претходно обарен спанаќ. Потоа се додаваат 4 лажици брашно, сол по вкус и 6 изматени белки.
Се пече во тепсија со зејтин и хартија.


Фил: сечкан кашкавал, сечкана салама и 1 павлака. Сето ова се меша и се мачка ролатот. Откако ќе се завитка, ролатот одозгора се мачка со уште една павлака.



Изменето од Valerija - 15.Февруари.2014 во 15:49
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2010 во 12:51
Посен ѓувеч
 
Земете: една чаша ориз, една поголемв главица нромид, две-три зелени пиперни (може и пиперки од нисела туршнја), црвен пипер, два-три домати (или доматена салца), магданос, црн пнпер, гри-четири ламици масло, два-три компири и coл.

Bo сад ставете го маслото па додајте го кромидот, ситно исечен, и пропржете го додека не добие златно жолта боја. Додајте ги пиперките, исечени на тркалца, продолжете го пржењето додека не омекнат и пиперките, додајте го оризот исчистен и измиен и компирите, исечени на квадратчиња. Се ова запржете го уште малку па додајте ги црвениот пипер и магданосот, ситно исечен. Пропржената смеса ставете ја во тавче од средна големина, залејте ја со врела вода и одозгора наредете ги доматите, исечени на тркалца (или салцата растворена со вода). Посипете со црн пипер и ставете го тавчето да се пече. Оризот и компирите треба да се прекриени со вода.


Изменето од Valerija - 15.Февруари.2014 во 15:48
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2010 во 21:39
                                     Шпагети со габи и грашок
 
1пакет шпагети
0,200 габи
0,150 грашок (варен или од консерва)
0,100 бекон
1 мала глава крумид
2 с.л.зеjтин
0,150наренден пармезан или кашкавал
1-2 с.л. лимунов сок
сол на вкус
 
 
Во зеjтинот пржиме насецканиот на ситно крумид и бекон.Кон нив ставам габите и после 4-5 мин грашокот и лим.сок.Се  тоа го вариме.Кога се увериме ќе е готово целата таа смес ja исипуваме врз шпагетите и тураме одторе нарендениот пармезан или кашкавал.среќада 
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2010 во 11:43
Soleni bombici

Se renda

300  gr sirenje
50 gr kashkaval
1 laz parmezan
 i se dodavat 3 zdenki.
Se mesha dobro so lazica i se deli na 3 dela,.


Vo eden del se mesha crven piper.
Vo drug del sitno iseckan magdonos
Vo tret del isprzen susam.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2010 во 11:41
Pozdrav do Anastea бакнеж


Przzenici so sirenje



3-4 jajca
bajat leb
sirenje
zeltin
sol

-Tenko se secat krishki od bajatiot leb i megju 2 se stava tenko parche sirenje. Se nakvasuva vo izmatenite jajca i se przi vo golema kolicina vrel zejtin


Sovet-Gledajte da ima obilno zejti da gi nadplivuva, za i sirenjeto da se rastopi vnatre.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2010 во 11:33
Solena torta so palachinki

15 palachinki

200 gr seckana shunka
300 gr rendan kashkaval
200 gr pechurki
kechap i origano.


Smesata t.e. filot si go pravime na strana -znachi meshame se (osven palachinkite).

Na sekoja palachinka se stava malku kechap i se razmachkuva. Se stava od filot. Se povtoruvva istoto na sekoja palachinka. Na krja na poslednata se renda kashkaval. Se stava vo tava i se zasekuva ( ko pita). Se peche na 220 C okolu 20 min. Na kraj se poprskuva so voda.


P.S. Moze da stavite namesto kechap vo filot -majonez ili pavlaka. A samo palachinkite tenko so kechap da gi premachkuvate голема%20насмевка
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2021222324 30>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.