![]() |
|
Рецепти за торти и други благи работи |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1920212223 56> |
Автор | |
Kastro ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 11937 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
НАПРАВЕТЕ СИ САМИ КАРАМЕЛ ПРЕЛИВ – РЕЦЕПТСостојки
Начин на подготовкаВо длабока тава ставете ги шеќерот и водата, и гответе на среден оган се додека шеќерот не се растопи. Зголемете ја температурата додека растопениот шеќер не зоврие. Кога сирупот ќе добие златна боја тргнете го од оган и внимателно додавајте ја хоплата со постојано мешање. На крај додадете ги солта и путерот. Ставете ја карамелата во тегла и оставете ја теглата отворена додека сосот не се олади. Вака подготвената карамела можете да ја чувате во фрижидер до 2 седмици. Пред сервирање повторно загрејте го сосот. Доколку сакате, можете да ја изоставите солта, бидејќи таа не е една од виталните состојки за правење на овој сос. По желба можете да додадете малку екстракт од ванила. |
|
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
|
|
![]() |
|
Kastro ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 11937 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
РЕЦЕПТ ЗА БАЈАДЕРА: БЕЗ МИКСЕР И РЕРНА, ГОТОВА ЗА 20 МИНУТИОва е рецепт за највкусната Бајадера. За неа, дури не треба печка , ниту миксер, да ја направите ќе треба да издвоите околу 20 минути.состојки: За Бајадера
За глазура : ● 100 грама темно чоколадо подготовка: 1 Во тенџере , додадете вода и шеќер и гответе на тивок оган додека шеќерот целосно не се раствори. 2 Додадете путер , отстранете од шпоретот и мешајте додека не се раствори. 3 Кога путерот е безмалку истопен , додадете ореви и бисквити – се меша додека не се добие еднаква густа маса . 4 Добиената смеса се дели на два еднакви делови. 5 Се топи чоколадо на пара и помешајте го во првиот дел од смесата, а во втората додадете малку рум. 6 На послужавник или тацна ставете мрсна хартија за печење и и ставете го првиот дел од смесата (таа со чоколадо) и со рацете оформете коцка – а за да биде правилна потоа оформете ги рабовите со нож. 7 Над неа, на ист начин додадете ја и друга смеса и сторете го истото со ножот. 8 Остатокот од чоколадото се топи на пара во него додадете малку масло и се прелива врз Бајадерата Толку – оставете малку да се стврдне и може да се ужива во неа. 9 Bajadera се остава во фрижидер да се стегнат и следниот ден се сече на коцки ако сакате. |
|
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
|
|
![]() |
|
Kastro ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 11937 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ЛЕСЕН И МНОГУ ВКУСЕН ДЕСЕРТ ОД КРОАСАНИСостојки:7 кроасани полнети со чоколаден крем 1 литар млеко 6 јајца 2 филџани шеќер
Изматете ги добро јајцата, па во тоа додадете го млакото млеко и преостанатиот шеќер. Кремот се загрева на водена пареа се додека не се згусне. сипете ја смесата врз кроасаните и печете во претходно загреана рерна на 180 степени додека се стегне кремот. Откако ќе се олади десертот, се превртува и се сече. Се сервира со топка сладолед или карамел топинг. |
|
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Штрудла со јаболка и рогачЗа една штрудла е потребно 4 кори, јас имав 16 кори и направив 4 штрудли. Филување Напомена |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Шпански ветерТортава си ја правам почесто, лесна, а особено вкусна. По некој пат кога немам лешници, знам да ја направам и само со ореви....Исто така вкусна... Прво го правам филот за да има време убаво да се излади. |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ПРЕВКУСЕН КОЛАЧ СО ПАЛАЧИНКИСостојки: Околу 35-40 палачинки 2 л млеко 2 пудинг од чоколадо 2 пудинг од ванила 20 лажици шеќер 200 гр шлаг крем Подготовка: Направете палачинки. Се филуваат со мармалад или еурокрем. Се подредуваат палачинките во подлабок плех. Во 1 литар млеко сварете 2 пудинга од ванила и 10 лажици шеќер. Добиениот крем се додава врз палачинките додека е сеуште врел. Потоа ставете уште еден ред палачинки. Другиот пудинг се вари на истиот начин, само што е од чоколадо и се додава врз редот палачинки. Оставете да се олади. Изматете 200 гр шлаг крем и украсете ја тортата. |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Црно-бели топчињаПреубави, фантастични, лесни, брзи, вкусни и декоративни. Најпрво се топи чоколадата со маргаринот. Потоа се додаваат изматените јајца со шеќерот и ванилата и се додава после брашното, солта и пецивото. |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Љубовни колачи![]() Готови се за 2 мин во микро. Јајцето и шеќерот се матат, потоа се додават сите останати состојки. Се става во корпици за колачи, пола од корпиците се полнат, потоа се ставаат во микобранова пречка да се печат 1-2 минути. Се декорираат со локум измесен со шеќер во прав и обоен со црвена боја Изменето од емил - 15.Февруари.2014 во 08:20 |
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Коцкасти тортици![]() 1. За тесто: |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Колачиња од бадем со топло ладен прелив![]()
Порции16 лице/а Состојки
Прелив
УпатствоЗагрејте ја рерната на 170 степени. Намачкајте едно тавче со малку маргарин и обложете го со хартија за печење. Во тавче на слаб оган постепено растопете го чоколадото заедно со путерот со постојано мешање. Кога ќе се растопи чоколадото остранете го од ринглата, додадете ги шеќерот и ванилата, добро промешајте и оставете го да се излади. Кога ќе се излади чоколадото додајте ги мелените бадеми и јајцата и добро промешајте. Додадете ја хоплата, кафето и медот. Растопете ги на рингла на тивок оган со постојано мешање, додека да добиете изедначена смеса. Колачето ставете го врз чинија за сервирање. Ставете врз него една топка сладолед од ванила, прелијте го со топлиот чоколаден сос и по желба декорирајте со рендано чоколадо или сецкани бадеми. Изменето од Valerija - 06.Февруари.2014 во 21:54 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Денес, 5ти февруари е светскиот ден на најчоколадната делиција која го носи името Нутела. Интернационално познатиот крем секој 5ти февруари го слави како „свој ден” од 2007 година, па во нејзина чест вреди да одвоите неколку минути во кујната. Ако до сега ја немавте традицијата за прославување на Нутела денот, време е да ја усвоите. Повикајте ги најблиските и послужете домашна Ferrero Rocher торта и шолја топло кафе. За подготовка потребно ви е: За бисквит:
За фил:
Одвојте ги белките и жолчките во посебни садови. Со електричен миксер белките матете ги додека не добиете цврста пена, а потоа додајте малку сол и лажица шеќер. Изматете ги и жолчките. Стопете го чоколадото и спојте го со жолчките, па рачно, внимателно истурете ја смесата во изматените белки. На мрсна хартија за печење, во калап истурете ја густата смеса и печете 15-20 минути на 200 степени. Во меѓувреме подгответе го филот. Со миксер изматете го сирењето, Нутелата и 150 грама од лешниците. Откако бисквитот ќе се испече, оставете го да се олади, а потоа кремот премачкајте го внимателно. Од горе проросете ги преостанатите лешници и тортата оставете ја да се лади 2 часа. Послужете и декорирајте со чоколаден прелив или свежо овошје, по желба. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Состојки:
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Состојки: За кора: 3х5 белки 3х10 лажици шеќер во прав 3х5 лажици мелени ореви 3х2 лажици брашно За крем: 1 л млеко 15 жолчки 10 лажици шеќер 9 лажици брашно 250 гр шеќер во прав 250 гр путер/маргарин 150 гр мелени ореви Малку млеко за попарување на оревите 200 гр чоколадо 3 пакетчиња шлаг крем од ванила 200 мл млеко или кисела вода за шлаг кремот Подготовка: Направете 3 кори од по 5 белки, 10 лажици шеќер во прав, 5 лажици ореви и 2 лажици брашно. Измешајте ги брашното и оревите и внимателно додадете ги во матените белки. Се пече на 180 степени околу 25 минути, секоја кора. Кога ќе се испечат, покријте ги корите со крпа додека го подготвувате кремот. Крем: 7 жолчки се мешаат со 10 лажици шеќер и 9 лажици брашно и се вари кремот во 1 литар млеко. Изматете 8 жолчки со 250 гр шеќер во прав. Посебно изматете 250 гр маргарин, па измешајте го со матените жолчки и сето тоа изедначете го оладениот крем. 1/3 од филот извадете и на тоа додадете 150 гр ореви попарени со млеко (потребно е само малку млеко ). Во преостанатите 2/3 од филот додадете 200 гр топено чоколадо. Изматете ги шлаг кремите од ванила со млеко или кисела вода. Редослед: кора, шлаг, црн фил, кора, шлаг, бел фил, кора, шлаг, црн фил. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1920212223 56> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |