IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за солени јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за солени јадења

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1920212223 30>
Автор
Порака Обратен редослед
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2010 во 22:15
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Радо би те поканила кога ќе го правам следниот пат, а може да дојде и Столе Лордголемо%20гушкање
 
Уфф....вака-така  изгледа ќе си пробам јас мантии од нашиот форумски мајсторголема%20насмевкаголемо%20гушкање
Благодарам Мариа!
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2010 во 22:09
 Е сега ке се потрудам да ги направам. Ми матеше ум она мали парчињазбунетост. Сега човечки видов колку се малиголема%20насмевка
Фала Маријаголемо%20гушкање
Јас сега ги дојадов тортиљите. Ги најдов на еден хрватски блог. Многу лесни, а вкусни.
мерка е филџан- сооднос 1 со 1 -пченкарно и бело пченично (2 тортиљи барем мене за мерката за тавчето). 2 со за 4... и така секој по своја мерка, малку сол и млака вода за да се замеси не многу меко тесто. Потоа се дели  на парчиња и се сука тенка кора големина на тавчето во кое ке ги пржите. Се пржат во тавче во кое може да се стави малку зејтин или путер - за пржено да имаат по себе кафеави  ’’флеки’’голема%20насмевка (исто ко палачинките) Се филуваат со фил по сопствен избор. Јас им ставив троа шунка, зелена салата, кромитче, павлака, малку мајонез и букова сол- немам чили- се потроши и поклопува на два дела (може и како ролатче).


Изменето од mamamd - 08.Април.2010 во 22:18
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2010 во 22:05
Радо би те поканила кога ќе го правам следниот пат, а може да дојде и Столе Лордголемо%20гушкање
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2010 во 21:46
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Originally posted by renatax renatax напиша:

А не може мантиите да се направат од готови кори?црвенеење


Се може, ама тогаш нема да бидат binbir gece туку мантии со готови кори, а тоа не е истонамигнување
 
Фала Мариа,најдобро јас да го препишам рецептов и да најдам жртва која ќе го замеси тестото,за да се долови вкусот на оригиналот.да
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2010 во 21:43
Originally posted by renatax renatax напиша:

А не може мантиите да се направат од готови кори?црвенеење


Се може, ама тогаш нема да бидат binbir gece туку мантии со готови кори, а тоа не е истонамигнување
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2010 во 21:35
Стојадине бре,ти успеа ли на тебе рецептов?газење%20од%20смеење
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
Stojadin Lord Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Јуни.2008
Локација: United Kingdom
Статус: Офлајн
Поени: 128
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Stojadin Lord Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2010 во 21:32
Originally posted by renatax renatax напиша:

А не може мантиите да се направат од готови кори?црвенеење


Moze i s's popske zamirosane malo da se uviju u puzav polozaj
u mojoj kozi najbolje disem....
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2010 во 21:25
А не може мантиите да се направат од готови кори?црвенеење
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2010 во 16:02

моите “Мантии ала bınbır gece“ by Мариа Магдаленацрвенеење
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2010 во 13:35
Pravev ednas po tvoja recepta/mislam deka beshe milibrod i zatoa baram slika. голема%20насмевка Ne promasiv i znam i sega deka nema da promashamголемо%20гушкање
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2010 во 13:28
Ветувам слика уште ми е во мобилниот, но нема да се покаеш, верувај ми на збор. Две тепсии направив тогаш и многу ми ги бендисаа.
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2010 во 13:01
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Мантии (инспирирано од Bınbır gece)

Се замесува тесто како за лисната пита: брашно околу 800 грама, 1 лажичка сол, 4 лажици заејтин и може мааааааааааалку квасец ама само малку колку пола лешниче да речам).

Се заамесува со млака вода, (јас секогаш прво ставам вода во садот 400 грама, зејтин сол и квасец па си го додавам брашното). се меси убаво тесто и малку одмара.

После тоа се дели на 3 топки и од секоја се расукува кора која се премачкува со 1/3 маргарин стопен (и помалку)и се сече онака зракасто и зраците се преклопуваат. Така добиените топки со маргарин одмараат 15 мин во фрижидер.Ова е класично тесто за обична лисната пита, има и поедноставен начин-секоја кора се мачка со маргаринот и се витка долгнавест ролат па како полжавче и така полжавчињата одмараат па после се расукува кора...зависи.

Во меѓувреме се пржи кромид со мелено месо (околу 400 граам мелено јас користам само јунешко но сигурно дека може и мешано), зачини (1 кафена лаж. сол, доста бибер, мелен ким-МЕЛЕН, не овој зрна на кифлици што се става, кари...)

Е сега секоја кора и се полни со третина фил и се витка ролат, па со остар нож се сечат парченца и се редат во подмачкан плех.

Се печат на јак оган додека благо не заруменат никако да поцрвенат или да не се препечат. Како пита...Пред крај, се се меша 1 литар јогурт или кисело млеко со 3 чешниња лук, ако сакаш појака арома лукот може да го исецкаш) и се истура врз мантиите...
Стои во рерна атка уште 5 мин и се служи.

Инаку денес ми беше една двоцифрена годишнина од брак и дома ги изненадив со ова, а има ли поромантична испирација од 1001 ноќ?


Се служи по желба (кока кола, винце...музика од бинбир гече, со Онур

Пробај го ако си по готвењето, не се плаши нема утка, а слика незнам да префрлам од мобилен после на децата ќе им кажам


Cekam sliki da pocnam da pravamизненадување
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2010 во 21:42
Мантии (инспирирано од Bınbır gece)

Се замесува тесто како за лисната пита: брашно околу 800 грама, 1 лажичка сол, 4 лажици заејтин и може мааааааааааалку квасец ама само малку колку пола лешниче да речам).

Се заамесува со млака вода, (јас секогаш прво ставам вода во садот 400 грама, зејтин сол и квасец па си го додавам брашното). се меси убаво тесто и малку одмара.

После тоа се дели на 3 топки и од секоја се расукува кора која се премачкува со 1/3 маргарин стопен (и помалку)и се сече онака зракасто и зраците се преклопуваат. Така добиените топки со маргарин одмараат 15 мин во фрижидер.Ова е класично тесто за обична лисната пита, има и поедноставен начин-секоја кора се мачка со маргаринот и се витка долгнавест ролат па како полжавче и така полжавчињата одмараат па после се расукува кора...зависи.

Во меѓувреме се пржи кромид со мелено месо (околу 400 граам мелено јас користам само јунешко но сигурно дека може и мешано), зачини (1 кафена лаж. сол, доста бибер, мелен ким-МЕЛЕН, не овој зрна на кифлици што се става, кари...)

Е сега секоја кора и се полни со третина фил и се витка ролат, па со остар нож се сечат парченца и се редат во подмачкан плех.

Се печат на јак оган додека благо не заруменат никако да поцрвенат или да не се препечат. Како пита...Пред крај, се се меша 1 литар јогурт или кисело млеко со 3 чешниња лук, ако сакаш појака арома лукот може да го исецкаш) и се истура врз мантиите...
Стои во рерна атка уште 5 мин и се служи.

Инаку денес ми беше една двоцифрена годишнина од брак и дома ги изненадив со ова, а има ли поромантична испирација од 1001 ноќ?


Се служи по желба (кока кола, винце...музика од бинбир гече, со Онур

Пробај го ако си по готвењето, не се плаши нема утка, а слика незнам да префрлам од мобилен после на децата ќе им кажам



Изменето од maria_magdalena - 03.Април.2010 во 21:43
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 13:03
  • Похован модар домат
  • малку   Сол
  • 400 грама Модар Домат
  • 50 милилитри Млеко
  • 50 милилитри Масло
  • 200 грама Брашно
  •  Јајца
  •  
    Излупете ги модрите домати и исечете на кругови широки 1 см, насолете ги, па оставете ги во цедалка.

    Брашото, јајцето, солта и млекото измешајте ги во средно густо течно тесто.

    Исцедените модри натопете ги во тетстото и пржете во длабоко и загреано масло.

    Модрите домати пржете ги од двете страни за да добијат златно црвена боја, па вадете ги на кујнска хартија, а одозгора посипете ги со зачинска билка по желба.

    Послужете ги топли со сезонkа салата.
    Кон врв
     Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1920212223 30>
      Сподели тема   

    Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

    Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
    Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

    Страницата е генерирана за 0,250 секунди.