IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за солени јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за солени јадења

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1819202122 30>
Автор
Порака Обратен редослед
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2010 во 08:50
Ќофтиња од тиквички (ај да ви ставам слика оти можеби некој и не знае што се тиквичкиголема%20насмевка
http://3.bp.blogspot.com/_V6ZwJoORbDY/S5KQ5WUFVeI/AAAAAAAAFs0/RRgFU_GxvKw/s400/%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B5.jpg
Се лупат тиквичките, се рендаат  и се ставаат во цедалка да се исцеди водата-обилуваат со течностизненадување За да се измесат убаво ќофтињата треба од ренданата смеса убаво да се истисне течноста- може со рака, може и низ газа.
Потоа се додава 1 јајце, сол, вегета и презла (може-а не мора да се додаде и други работи). Се меси -додава презла  до оној степен кога смесата се собира сама-не лепи на рацете и може убаво да се формираат ќофтенца.-отприлика вака

Кюфтенца%20от%20тиквички,%20тофу%20и%20ядки  Се пржат на врел зејтин. Наредени во чиија за сервирање јас ги посипувам со смеса слична како таратурот-ама од павлака.

Ако ве мрзи да рендате истиот вкус се добива и ако ги пржите лентите од тиквички и посипете ги со истиот преливголема%20насмевка



Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2010 во 04:19

Гурмански варен компир 

Потребни состојки:

  • малку   Мешан зачин
  • 100 милилитри Масло
  • 1000 грама Компир
 
Излупете ги компирите и исечете ги на покрупни парчиња.

Ставете ги во вода и оставете ги да зовријат.

Варете уште 5-7 мин.

Проверувајте со вилушка дали компирот е сварен.

Откако ке го утврдите ова, исцедете го вишокот вода од тенџерето и вратете го на оган.

Посипете малку масло за готвење и промешајте потоа додадете го зачинот и промешајте.

Послужете со било кој тип на месо, може да се додаде и една лажица мајонез за оние кои варениот компир го сметат за сув.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2010 во 16:44

КОМПИРИ СО ЏИГЕР

Потребни Состојки:
Килограм компири,
250 телешки или јунешки дроб,
главица кромид,
црн пипер,
едно јајце,
млеко, маст, сол.

Подготовка:
Излупете ги компирите, измијте ги, обарете ги и внимавајте да не се преварат. Извадете ги, исечете ги на половина и со лажичка издлабете ги. Извадената средина изгмечете ја со вилушка или пропасирајте ја. Дробот измијте го и сомлете го на машина за месо. Кромидот исечкајте го ситно и испржете го, додајте го мелениот дроб и иситнетиот компир пропржете го малку а потоа ставете црн пипер, сол и ставете го јајцето. Се убаво измешајте и полнете ги вдлабнатините на компирите, наредете ги во подмачкана тава, налејте го со млеко и така компирите ќе бидат облеани и попрскајте ги со растопена маст. Печете ги во рерна се додека да се вцрват.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2010 во 15:13

Рижото со сирење и печурки

Потребни Состојки:
- 300гр. ориз
- 200гр. шампињони
- 1 чешне лук
- 1 луто пиперче
- 1 китка магдонос
- 1 мал црвен кромид
- путер
- 1 чаша  бело вино
- 1 коцка за супа
- 50гр. горгонзола (или некое друго мувлосано сирење)
- 3 лажици маслиново масло
- 20гр. пињоли
- сол

Подготовка:
1. Исецкајте ги шампињоните и динстајте ги околу 7 минути на малку масло со сецкан лук и луто пиперче исечено на кругови, па посолете и наросете го со сецкан магдонос.

2. Во друг сад пропржете го оризот со 25гр. истопен путер и исецкан црвен кромид. Залејте го со вино, додадете врела супа и варете околу 15 минути постепено додавајќи ја супата.

3. Тргнете го од оган, додадете го оризот, малку путер и 25гр. изронета горгонзола, печурки со зеленчук и оставете да отстои околу 5 минути. Потоа додадете ја преостанатата горгонзола со печените пињоли.

Кон врв
mimicria Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
magnet za defekti

Регистриран: 27.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3444
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mimicria Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2010 во 14:02
PLESKAVICI OD TIKVICKI
 
Se ljupat tikvickite i se rendaat, se dodava magdonos seckan, biber, sol, lukce, jajce i brasno (prezla) po zelba. Se pravi smesa kako za pleskavici od meso (po gustina), se oblikuvaat kako pleskavici i se przat.
 
Mnogu se dobri so kiselo mleko ili salata od patlidjani.
 
P.S. izrendanite tikvicki obavezno da se iscedat, nadobro e so raka da se istiskaat da im izleze celata tecnost.
 


Изменето од mimicria - 17.Мај.2010 во 13:00
Dajem ti verse i note, sve moje sarene perle na dar, jos te mogu pjesmom kupiti, lukavo i slatkorjecivo, jos uvjek mogu ti podvaliti ljubav...
Кон врв
bingo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јануари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 2522
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bingo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2010 во 17:51
Originally posted by емил емил напиша:

РИБИНА ТАВА СО ДОМАТ

<FONT face=Tahoma>Потребно: 400 гр. макарони, 200 гр. пире од домати, сол, црн пипер,, мајчина душица, две чешниња лук, 20 филети солена риба од конзерва, 4 свежи домати, 150 гр. сирење, 2 лажици масло, 2 лажици копар и 3 лажици рендан кашкавал


<FONT face=Tahoma>Сварете ги макароните. Измешајте го пирето од домати со маслото и мајчината душица. Излупете го, исечкајте го и изгмечете го лукот и измешајте го со доматите. Сето ова посолете го и додајте црн пипер. Со овој сос зачинете ги сварените и исцедени макарони и сипете ги во тава. Сирењето исечете го на парчиња и наредете ги над макароните. Измиените домати, исто така, исечете ги тенко правилно распоредете ги над сирењето. Добро измиените филети од солената конзервирана риба наредете ги накосо во вид на решетки (види фотос). Потоа ситно исечкајте го копарот и посипете ги доматите. На крај врз сето тоа изрендајте го кашкавалот и потпечете го во добро загреана рерна.


ех бе кувариште едно апетит ми отвори
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Април.2010 во 04:08

Галичко Мезе

600 гр. свински бифтек
1 јагнешка или свинска кошулка
120 гр. галичко овчо сирење
1 сува црвена пиперка
100 гр. домати
100 гр. кромид
40 гр. шунка
100 гp. масло
30 гр. путер
200 гр. компири
100 гр. моркови
50 гр. печурки
магдонос
црн пипер
буковец

Месото исечкајте го на 8 парчиња, посолете тo и истoлчете тo, а потоа испржете го на масло. Кога месото ќе се ислржи, извадете го и редете го вo земјана тава: Над секое ларче ставете шункова салама, претхoдно пролржена на масло, а врз саламата рендано галичко сирење, а врз сето тоа ставете буковец и најодозгора украсете ги со магдонос. Така украсеното јадење прекријте го со јатнешката кошулка и ставете го во рерна да се пече 10-15 минути. Се сервира со вариво кое се прави вака: Се чистат комлирите и исечкајте ги на покрупни парчиња, па потoа варете ги во солена вода. Исто така варете ги и морковите. Откако ќе се сварат пропржете ти на масло, додајте гo путерот и печурките. Зачинете по вкус и служете со приготвеното месо. Украсете гo јадењето сo магдонoс, исечкан домат и суви пиперки.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2010 во 21:13

Пржено Свинско Месо со Праз

500 гр. свинско месо
3-4 страка праз
3-4 суви пиперки
црн пипер
црвен пипер

Исечете на парчиња 500 гр. свинскo месo без коски, измијте го и ставете тo вo сад да се пржи на масло. Кога ќе се вцрви месото додајте 3-4 страка праз, исечени на покрупни парчиња. Сувите пиперки исечете ги на парчиња и додајте ги кога ќе омекне празот, пропржете ги заеднo сo месото и празот и посипете ги сo црвен и црн пипер. Се сервира со варен ориз, макарони, пире oд компири или салата.
Кон врв
Tiggy Vicious Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Consume. Be silent. Die.

Регистриран: 27.Октомври.2009
Статус: Офлајн
Поени: 6238
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tiggy Vicious Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2010 во 22:10
Потребни состојки:

- кашкавал

- салама

- мајонез

1. Се сечка саламата на обични парчиња. голема%20насмевка

2. Се убутува внатре кашкавал, се замотува и се става една чечкалка колку да ја држи саламата. голема%20насмевка

3. Ја бапнуваме во микробранова. голема%20насмевка

4. Од две до три минути, док кашкавалот не се растопи... трепкање

5. Се вади. плазење

6. Се става малку мајонез одозгора!

Оуууу јеее...

Тешко е за готвење, мајке ми.
What the hell is going on?
-The cruelest dream, reality
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2010 во 15:35

Фишеци полнети со крем од павлака и рен

Фишеци%20полнети%20со%20крем%20од%20павлака%20и%20рен
 
  • 250 грама Сланина
  • 1 лажица Рен
  • 1 лажица Лимонов сок
  • 250 грама Кисела павлака
  • малку   Сол 

Подготвување:

Измијте го ренот, потоа излупете го.

Посолете ја ладната павлака и добро изматете ја со рачен миксер.

Додадете го ренот и прелијте го со лимоновиот сок. 

Тенко исечената сланина завиткајте ја во вид на фишеци и полнете ја со кремот.


Изменето од емил - 12.Април.2010 во 15:35
Кон врв
Stojadin Lord Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Јуни.2008
Локација: United Kingdom
Статус: Офлајн
Поени: 128
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Stojadin Lord Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2010 во 19:48
Originally posted by mamamd mamamd напиша:


 Е сега ке се потрудам да ги направам. Ми матеше ум она мали парчињазбунетост. Сега човечки видов колку се малиголема%20насмевкаФала Маријаголемо%20гушкањеЈас сега ги дојадов тортиљите. Ги најдов на еден хрватски блог. Многу лесни, а вкусни.мерка е филџан- сооднос 1 со 1 -пченкарно и бело пченично (2 тортиљи барем мене за мерката за тавчето). 2 со за 4... и така секој по своја мерка, малку сол и млака вода за да се замеси не многу меко тесто. Потоа се дели  на парчиња и се сука тенка кора големина на тавчето во кое ке ги пржите. Се пржат во тавче во кое може да се стави малку зејтин или путер - за пржено да имаат по себе кафеави  ’’флеки’’голема%20насмевка (исто ко палачинките) Се филуваат со фил по сопствен избор. Јас им ставив троа шунка, зелена салата, кромитче, павлака, малку мајонез и букова сол- немам чили- се потроши и поклопува на два дела (може и како ролатче).


S's fleke ne smeje da bude, nije tij to dobro uprzeno. Il da budu zute ka dukate il kafijave ko moju oranicu. S's fleke mogu da budu samo sarene krave. Vj ti nece da bude dobr recept
u mojoj kozi najbolje disem....
Кон врв
Stojadin Lord Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Јуни.2008
Локација: United Kingdom
Статус: Офлајн
Поени: 128
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Stojadin Lord Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2010 во 19:44
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Радо би те поканила кога ќе го правам следниот пат, а може да дојде и Столе Лордголемо%20гушкање



J'l ovo za mene? Hvala ljepojko, polje mi je draze.
u mojoj kozi najbolje disem....
Кон врв
mrzla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
натурална девојка

Регистриран: 14.Мај.2008
Статус: Офлајн
Поени: 13330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mrzla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2010 во 01:30
Верувам дека биле преубави,една другарка што ми многу пребирлива за јадење ги обожава.............и тоа зготвено од Босанки ги сака,едвај чека кога е на работа па да и донесат
Затоа знам дека сигурно се убави и овие на М.М
И бричот падна на колена пред зборот:

Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2010 во 22:31
големо%20гушкање
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1819202122 30>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.