|
Македонска Енциклопедија |
Внеси реплика | страница <1 1819202122 65> |
Автор | ||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Anastea, ke se zadrzam na poslednite dve tvoi recenici od posledniot post. Greskite treba da se koregiraat vo slednoto izdanie i problemot ke bide reshen. Dobro e sto ova so Enciklopedijata stana samo nacionalna histerija, a ne nesto povekje. Ne si daleku od vistinata koga spomna deka e vo prasanje zivot i smrt...Za malku mozese da izbie graganska vojna za edna glupa enciklopedija! Na krajot, da spomnam deka diplomatijata e politicka k*rtoazija... Изменето од KINGDAVID - 09.Октомври.2009 во 02:09 |
||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
KINGDAVID, имам доста постови напишано на темава, да не се повторувам, само ќе кажам: ако сме искрени ќе признаеме дека ни НАТО не е многу далеку од агресорска сила, ни ОНА не е ништо друго од терористичка паравоена организација, ни Ахмети е или беше нешто друго од терорист (иако според цитираниот дел јас не прочитав да пишува баш терорист)...
За волја на вистината - така е. Некои работи не требало да се напишат од политичка к*ртоазија и да речам дипломатско лицемерие, баш поради организациите кон кои се стремиме и тоа баш во една национална енциклопедија, или напишани со сомнителни и ненаучно докажани извори. Кажав, има многу грешки, недозволиво е што енциклопедијата е објавена без да помине на редакциска ниту било каква друга контрола. Но, не е тоа случај само кај нас, грешки имало и во многу други енциклопедии, се корегираат со следните изданија и готово. Кај нас ова стана национална хистерија, цел месец само со енциклопедијата се занимаваме, како да е прашање на живот или смрт!... |
||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Mozebi lici deka e cudno i glupavo, no ako nekoj se navreduva koga nekoj go narekuva taka, zosto togas da go vregjame? Primer, mozebi ti sakas zenata da te vika po nekoj prekar. Ama nema da ti e milo nekoj od strana da te narekuva taka, neli? Изменето од KINGDAVID - 09.Октомври.2009 во 01:54 |
||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кингдавиде, нели е малку чудно, невообичаено, некој самиот да се нарекува со едно име (во конкретниов случај шиптар/и), а од другите да бара да го именуваат со друго име (во случајов албанец/и)? И ако некој не се придржува на ова, истото да го смета за навреда! Тоа е исто како сега ние да се лутиме ако некој не’ нарече „македонци“! Или попот да се налути ако му се обратиме со „попе“! Или претседателот со „Претседателе“ или ... Мене ми е малку глупаво, незнам за другите.
|
||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
NATO e spomnato kako agresorska organizacija, ONA kako teroristicka organizacija,( iako se potpisa Ramkoven Dogovor i prestana vojnata, iako imase amnestija Ali Ahmeti e spomnat vo negativna konotacija)... Makedonija se izvlece od pekolot, a nekoj saka da ja vrati pak tamu, mozebi i neznaejki,,,sto e uste pogolem sram za eden akademik. Enciklopedijata e ziva katastrofa ,ima mnogu propusteni fakti i netocni podatoci, mora da se soglasis so toa. Dobro e sto ke se prerabotuva i belkim ke ja napravat podobra kako sto dolikuva na edno naucno delo. |
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во енциклопедијата ( вечерва со свои очи видов ) јасно пишува дека околните народи ги нарекуваат Арабанаси, Шиптари и уште нешто имаше. Значи не Македонците, туку тие термини се објаснение за тоа како ги нарекуваат околните народи. Затоа велам, прво да се прочита, па потоа да се говори. Ако велиме дека некој термин е навредлив, дали треба да ја запалиме поемата Сердарот затоа што не го користи терминот Албанци? Во емисијата јавно беа прикажувани делови од енциклопедијата, па затоа немаше место за изговори, гледачите имаа можност со свои очи да видат што пишува во енциклопедијата. Се надевам дека и наскоро ќе може и на интернет да се најде емисијата, вреди да се гледа, верувај ми. Од друга страна, пак ќе ти кажам , ако имаш постари баба и дедо, прашај ги, ќе ти кажат кој термин се користел порано или прочитај ја поемата "Сердарот" од Григор Прличев. |
||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Па ако не сакаат, тоа не значи дека не смее да се спомне и во енциклопедијата: дека се нарекуваат така и така меѓусебно, и дека и други народи на Балканот ги нарекуваат со истото име.
Јас се согласувам дека со корекцијата треба да се додаде и дека тоа име е навредливо за нив кажано од друг, но зошто да се прескокне не ми е јасно? |
||
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
No fakt e deka ne sakaat nie da gi narekuvame siptari, taka li e? Togas, zosto da gi navreduvame ? |
||
Анастеа
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Разликата е во тоа што ние самите не се нарекуваме “славомакедонци“, додека Албанците знаеме како се ословуваат меѓусебно, самите...
|
||
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Vo red e toa Makedon, no sto ako eve jas ovde na forumot ti se obrakjam kako " Slavomakedon" a tebe toa te navreduva, dobro li e toa? Zarem eden takov akademik i intelektualec ne mozese da predvidi deka so obrakjanjeto na Albancite kako siptari moze da gi razgori nacionalnite strasti? Malku treba ogan za ova bure barut na Balkanot, zarem tolku ne moze da sfati kakvi moze da bidat posledicite? Treba dobro da se vnimava kakvi moze da bidat posledicite od pisanite zborovi... Kako vtoro, ne ja gledav emisijata i ne mozam da davam komentari , iako mislam deka toj smislil dobri izgovori za netocnostite vo Enciklopedijata, imase vreme za toa. Pozdrav! |
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И за тоа објасни вечерва. Ова е скратена верзија на енциклопедијата, од само два тома, па накратко е се опишано. Се планира веднаш по оваа енциклопедија да се започне со работа на проширената верзија, која ќе се состои од пет до десет тома. А за тоа како ги нарекувале Албанците порано, не е потреба енциклопедија, доволно е да се прочита поемата "Сердарот" од Григор Прличев, додуша ни тоа, прашај ако имаш баба или дедо, тие ќе ти кажат. |
||
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Dzabe mu e na Blaze Ristevski koga ne znae koi se Leb i Sol. Ili ne razbira voopsto od muzika i sto znaci Tose Proeski za Makedonija... Ili deka Albancite ne sakaat da gi narekuvaat siptari... itn,itn, itn... |
||
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Па нека се замислат сега малку тие што го напаѓаа и него и енциклопедијата која не ја ни виделе од далеку.
|
||
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Поддршка за Блаже Ристевски! Ги направи парче вечерва сите, а посебно ЉуБчо ( кој влегува во историски дебати, а не знае кој е Темко Попов)
По вечерашнава емисија, можам само да кажам дека човекот е гениј од областа на македонската историја! |
||
Внеси реплика | страница <1 1819202122 65> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |