![]() |
|
Првобитниот грев |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234> |
Автор | ||
marco_antony ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Јули.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11062 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
abe se e teatar prijatele ... more prav cirkuz sme ... samo da ti kazam ... toa glumcite ... na bina gi gledas se toporat ... ama pozadi bina ... nekoj i plache ... drzi se jako be druze ... ![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
brigite ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 16.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 46 |
|
ne e grev, toa e vnatresno cuvstvo i posilno e od tebe tuka ti nisto ne mozes hemija e u prasanje
![]() |
||
![]() |
||
zipovica ![]() Нов член ![]() ![]() Регистриран: 14.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 1 |
|
grev li e sto me privlekuva decko, pomlad od mene?
![]() |
||
zivej go momentot
|
||
![]() |
||
connected ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 2787 |
|
пред малку бев на гости и случајно на Си(к)те(р)л тв го гледав Ферид Мухиќ така накратко и тој кажа многу интересна работа во врска со непослушноста и насилството.
Кажа дека насилството(непослушноста) е (против) реакција или последица на некое дејство. Вели дека не е во природата на човек да биде злобен. Како пример ја наведе приказната за Каин и Авел. По него изгледа Каин и не бил толку лош.Интересно ![]() Одамна немам слушнато нешто толку познато а искажано јавно ![]() |
||
![]() |
||
marco_antony ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Јули.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11062 |
|
Inaku so prvobitniot grev covestvoto mora so trud da odi ponatamo ... ne se bitni tolku sostojbite ... tuku "patuvanjeto" ... niz zivotot ... Ako ne bese prvobitniot grev ... sigurno ke bese poloso ... nemase da ziveeme dualen zivot ... vaka na golemoto ima malo na teskoto ima lesno na svetloto ima temnina se e vo par ... i covekot e vo par ... masko i zensko dobar maz - los maz umen maz - smoatan maz ... smeenjeto kaj ludjeto e zaradi razlika vo dozivuvanjata ... od sostojba1 vo sostojba2 ... ako se bese idealno ... da nema razlika ... nema da imase smeenje ... So prvobitniot grev ... covekot se ispravi ... i mora da go vrvi patot ... |
||
![]() |
||
![]() |
||
orlov ![]() Сениор ![]() ![]() army veteran 2001 Регистриран: 26.Јули.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11342 |
|
Denes i dobro da napravish e grev.
|
||
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,
|
||
![]() |
||
connected ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 2787 |
|
така е марко, обликот е потребен за материјалниот свет . Изменето од connected - 31.Октомври.2007 во 16:02 |
||
![]() |
||
|
Во Библијата пишува дека Господ не` создал совршени, а изборот за тоа какви ќе бидеме, дали добри или лоши останува на нас.
Бидејќи сами сме заслужни за тоа, Тој не е воопшто одговорен за нашиот грев. Иако во денешно време испаѓаш повеќе смешен кога практикуваш да бидеш искрен како дете или пак добар христијанин...секогаш ќе најдеш некој кој ќе го увиде сето тоа, се разбира освен Бог. Нема подобро од тоа да се чувствуваш секој ден помалку грешен ![]() |
||
![]() |
||
|
За да бидам појасен ... насекаде секој облик ... се бори за опстанок ... и на секој облик му треба тело ... не е важно дали е тоа некоја амеба... дали е цицач ... или било што ... секој облик се менува секоја секунда ... никогаш тој не останува вечно ист ... туку стално се менува ... само на мисловите облици - тело не им треба ... и може да живеат неограничео ... се додека не ги доведе некој во прашање ... еден мисловен облик ... може да биде запишан или пренесуван од едни луѓе на други ... и да живее како исправен векови ... штом се доведи во прашање ... тој мисловен облик почнува да се бори за опстанок ... го користи телото на некој .. било кој ... важно е да најде начин да се спаси ... ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
|
Имаме тело - суштинско .... Но во главата имаме две работи - ЕГОТО - кое е несустинско за нашето постоење - податоци кои се корисни за нашето постоење на пример ... пратишта - мостови - аеродроми - авиони ... сите тие мисли во овој смер се за наше материјално постоење ... но ... бела мачка - црна мачка ... маѓии ... чуда ... верувања во разни богови ... сето тоа треба да отпадне ... не ни помага во опстанокот ... Исто и се она што е поврзано со нашето Јас ... не ни е потребно ... но тоа се бори самото за опстанок ... некогаш ќе биде конечно победен ... ![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
Kristin969 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 01.Октомври.2007 Локација: Scotland Статус: Офлајн Поени: 340 |
|
tokmu taka, se dodeka sme vo telo nema da mozeme da se oslobodime od egoto, zasto nemu mu treba hrana, obleka, pari, stvari, a na dusata ne i treba nisto......osven da pomaga!
![]() |
||
Ljubov i Svetlina!
|
||
![]() |
||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
|
EvAngelos e potpolno vo pravo. Zemjata e Rajskata gradina koja beshe sozdadea (i se ushte e) za uzhivanje na chovekot. Problemot e sto vo eden moment Adam i Eva (vsushnost ne e voopshto bitno koj prv pochna) pochnaa da analiziraat, vrednuvaat i prevrednuvaat, sudat i presuduvaat, petpostavuvaat i filozofiraat zashto taa gradina postoi i koja e celta na nivnata egzistencija vo nejzinite ramki. Vo aktot na svojot obid da go razberat i razoblichat Kreatorot (Bog) i so toa da se poistovetat so nego (chitaj - da ja kontroliraat Kreacijata) tie ja vidoa svojata golotija (chitaj - svojata nemok). Od toj mig na intelektualna inferiornost, tie go izgubija od vid svoeto edinstvo so Kreatorot, a posledovatelno so toa i vistinskata vrednost na Rajot, pa vo negovite ramki samite go kreiraa svojot Pekol koj trae i do den deneshen. I toa e vistinata za Rajskite gradini, nasheto machenje i beskrajnoto talkanje po intelektualnoto naogjanje na patot nazad kon nego, koj i natamu egzistira nasekade okolu nas i vo nas... no nie ednostavno poveke ne mozheme da go vidime. Zatoa i Isus veli deka samo onie koi ke postanat povtorno kako deca (chisti, iskreni i koi ke ja prifakaat realnosta na momentot i egzistencijata bez da pravat nikakvi superficijalni intelektualni pretpostavki za nea) ke odat vo Rajot. Poednostavno od toa ne mozhe da se kazhe. Amin. Изменето од Messenger - 31.Октомври.2007 во 02:34 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
![]() |
||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
|
Зборот "грев", спомнат неколкупати во Библијата, на неговиот изворен старогрчки јазик е "арматија" и неговото буквално значење е "промашување на целта".
Старите грци го користеле овој збор при стрелањето. Кога ќе ја промашеле целта, тие велеле: "арматија!" (грев!) Оттука ние ја имаме и буквалната дефиницја за терминот грев: Гревот претставува промашување на целта за кое нешто или некој бил создаден. Првобитниот грев е гревот на Адам и Ева. Интересно е што Ева е таа што прва згрешила, но сепак тој грев му се припишува на Адам (Адамовиот грев). Тоа е затоа што Адам и Ева биле во совршена брачна заедница и според библиското учење претставувале едно тело. Бидејќи Адам како маж претставува глава на тоа тело, затоа и гревот го носи неговото име.
Согласно буквалната дефиниција на гревот, Адам и Ева ја промашиле целта за која биле создадени. Тие биле создадени за да уживаат во рајската Земја и да ја владеат истата во заедништво со Бог. Но за жал тие изршија бунтовништво против Бог, објавија непослушност, му поверуваа на Сатаната кој Го обвини Бог за лажливец, му рекоа НЕ на Бог, а ДА на Сатаната, и со тоа паднаа во грев т.е. ја промашија целта за која беа создадени.
Казната за гревот.
Заради извршениот грев Бог ги донесе следниве санкции:
- Ја проколна "старата змија" - Сатаната
- Ја проколна Земјата
- Смрт за човекот (смртта доаѓа на сцена)
- Жената е проколната со маки да раѓа деца и да е потчинета под вољата на мажот.
- Мажот е казнет со мака и пот да ја обработува Земјата, а таа да му раѓа лош плод
Христијанството учи дека Христос со Својата застапничка жртва на Голготскиот крст ја плати казната за Човековиот грев и со тоа изврши RESTORE на паднатиот човек, поточно на сите оние кои ќе поверуваат во Него и во Неговата откупителна жртва.
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
![]() |
||
sensei ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 31.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 2005 |
|
Деструктивното его, е патолошки облик на его ![]() |
||
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |