IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Бизнис и економија
  Активни теми Активни теми RSS - Македонски кредитни картички на интернет
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Македонски кредитни картички на интернет

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
Автор
Порака Обратен редослед
Miriam Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Април.2007
Локација: United States
Статус: Офлајн
Поени: 336
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miriam Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2007 во 19:37
PayPal не е кредитна картичка но е многу посигурна алтернатива на местата каде што се прифаќа. Можеш да ставиш пари колку што сакаш, но обично се ставаат помали суми и помала е веројатноста ако некој ти ги украде податоците да те оштети многу. На пример внесуваш 100 долари за да си купиш што сакаш и толку можеш и да изгубиш. Со кредитна картичка би изгубил се што имаш на неа и кредитниот лимит.

Значи ако си потрошувач, посигурно е со PayPal, но не можеш да платиш со неа во продавница, да прашаш на шалтер како се користи, итн.  Исто така многу онлајн продавници не прифаќаат PayPal и мора да имаш кредитна/дебитна картичка.

За Македонија прв пат слушам дека нема PayPal, колку што знам може да се отвори било каде. Можеби мислиш дека нема затоа што нема претставништво - меѓутоа и не ти е потребно, се се прави онлајн.

За Е-Bay - да, ти треба PayPal. Дури и човекот со кој сакаш да вршиш трансакција да е согласен со обична кредитна, PayPal е многу посигурно. За купување од Амазон или било што друго, може со кредитна/дебитна.

Маестро/МастерКард... Маестро е дебитна картичка. Функционира на принципот на при-пејд картичка на мобилен - имаш толку пари колку што ќе ставиш, не можеш да одиш во минус. И се користо во земјата во која е издадена. За сметка на тоа пак годишната членарина е помала. На интернет не може да се користи - ти треба МастерКард.

Која била продавницата што не ти примила МастерКард? Ме интересира. Прашај во Тутунска зошто ти рекле така. Јас ја имам користено.

Малку ме збуни што во проверката на состојба ти пишувало дека имаш и Виза. Во Мк работата ми беше поврзана со кредитни картички и не знам дали е можно. Картичката е тој бренд што ти пишува на неа. Можеби мислеле дека од Тутунска може да земеш и Виза.

Try again. Fail again. Fail better.
Кон врв
Maestro33 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 22.Септември.2007
Поени: 5
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maestro33 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2007 во 17:51
Поздрав на сите (Во прв пост).

Бидејки гледам дека темава што ме интересира веќе е отворена, да не отворам нова, најљубезно би Ве замолил да ми дадете некои појаснувања - кој е веќе поискусен и поупатен со овие работи.

Од Тутунска банка зедов Маestro и MasterCard (А во панелот за проверка на состојбата на истите, стои дека имам и VISA...)

MastеrCard најповеќе ја зедов заради купување на Интернет, ама што гледам за овие пар дена - тешка работа!

Пробав нешто на eBay, меѓутоа гледам дека таму нема шанса ништо ниту да се продаде, ниту да се купи без PayPall - а на истиот Македонија ја нема!

Исто така во многу други оn-line продавници, без PayPall - повторно ништо!

Најдов една соодветна на моите потреби (On-line продавница - страница), нарачав се што ми требаше, беше наведено дека се прифаќа MasterCard (Без PayPall) и наводно - се се заврши добро, меѓутоа - пред малку добив меил од продавницата - дека картички на земји кои што не се членки на EEC - не се прифаќаат!!!
Иако се работи за MasterCard!!!

Па би прашал:

Да ли воопшто некаде на Интернет може да се купува (Или огласува како на eBay) со оваа „МАSTER" картичка, или и таа ке ми остане само како Маестро, за купување по Македонија?

Однапред благодарам.
Поздрав.
Кон врв
Miriam Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Април.2007
Локација: United States
Поени: 336
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miriam Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2007 во 05:00
За интернет плаќања кога бев во Мк користев Мастеркард од Тутунска. Задоволна бев - сум немала проблеми никакви а доста трансакции сум извршила.

Единствен проблем беше кога аплицирав за Студентска виза. Парите што мораше да се префрлат за апликација требаше да бидат испратени со Виза, Американ Експрес или нешто трето, заборавив, но Мастер не беше меѓу нив па користев друга.

Имав и Виза од Стопанска ама со неа не може да се вршат интернет трансакции. Можеби има промени од мое време (пред 2-3 години) - знам дека сакаа да направат нешто како пре-пејд картичка за интернет плаќање (ако постои, мислам дека би било најсигурна опција).

ПроКредит и УниБанка исто така имаат картички со кои може да се плаќа на интернет. Маж ми имаше ПроКредит и немаше проблеми со неа ама ја нема користено којзнае колку.

Кога ќе отвараш, внимавај на каматните стапки, годишната членарина и кредитниот лимит што ќе ти го дозволат (Стопанска се највеликодушни). Другото е горе-долу исто, без разлика на брендот.

Try again. Fail again. Fail better.
Кон врв
sensei Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Октомври.2005
Поени: 2005
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sensei Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2007 во 10:50
Ме интересира која македонска кредитна картичка е најдобра за купување на интернет?

Знам дека со Мастеркард на тутунска добро функционира, ама мене поконкретно ме интересира картичка од Прокредит Банка или други алтернативи. Ако некој има искуство нека пише.

Изменето од sensei - 19.Септември.2007 во 10:50
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,094 секунди.