![]() |
|
|
Внеси реплика ![]() |
страница <1234> |
Автор | |
морски ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 24.Август.2006 Статус: Офлајн Поени: 178 |
![]() |
anakin, ние говорехме за рускиот славист Виктор Иванович Григорович. Той пише за диалекти на българския език.
А за "мерси" си прав. И за баща също, не се употребяват още : тейко, татко. "Гарсон" е излязло от употреба. А ти ми кажи за : контраверзно, дефинитивно, контрадикторност и т.н. Тези думи какви са ? Македонски? |
|
![]() |
|
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
![]() |
ne morski
jas kje ti objasnam bugarski jazik e makedonski so totalno pogresno mesto na akcentot a da imate i nekoi tatarsko hunski zborovi kako vinagi bashta i francuski kako mersi i garson ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
![]() |
|
морски ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 24.Август.2006 Статус: Офлајн Поени: 178 |
![]() |
Тъй де тъй, за това говорим де...
"...всю область болгарского языка..." ![]() Конечно да сме на едно мнение с тебе. ![]() Изменето од морски - 29.Јули.2007 во 12:37 |
|
![]() |
|
Boogie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
"Тој
јасно ја почувствувал диференцијацијата меѓу бугарскиот и македонскиот
јазик. "
![]() Хм, я да видим първоизточниците що казват... http://feb-web.ru/feb/izvest/1976/06/766-533.htm много интересно е 536 стр. "...Опираясь на собственные наблюдения и на свидетельства представителей местной интеллигенции, он предложил классификацию болгарских диалектов. " Основываясь на собственных соображениях и беседе со знатоком этого предмета , Х.Костовичем, я разделил бы всю область болгарсково языка на две половины. ..Первую назову западную, ибо она обнимает всю Македонию до доспатских гор и по направлению к северу, включая часть подунайской Болгарии до самого Видинам вторую - восточную, т.е. страну на восток от Доспата и на север и юг Балкана." ![]() ![]() Изменето од морски - 29.Јули.2007 во 09:48 |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
![]() |
СЛАВИСТИКАТА НИЗ ВЕКОВИТЕ
Григорович По покана од Казанскиот универзитет ко словенските земји се упатил и рускиот славист Виктор Иванович Григорович (1815-1876). Бил одличе познавач на класичните и словенските јазици. Додека другите слависти крстосувале по словенските земји Григорович го насочил своето посебно внимание ко директното запознавање на Македонија и Бугарија. Бил добро информира за целокупната состојба на славистиката. Го посетил Солун, Атон. Во Солу се запознал со Анту Миханович, а од светогорските манастири понесол важни ракописи. Потоа ги посетил: Ениџе, Воден, Битола, Охрид, Струга, Слепче, Прилеп, Велес, Штип, Струмица, Серез. По ова поголемо патување, кога се вратил преку Германија во Русија, извршил разграничување на бугарските и македонските дијалекти. Тој јасно ја почувствувал диференцијацијата меѓу бугарскиот и македонскиот јазик. Своите видувања на земјите што ги посетил ги објавил во познатото дело:“Опис на патувањата низ Европска Турција.“ На овој пат се среќавал со познати личности. Во Македонија контактирал со браќата Миладиновци. Собрал многу значајни ракописи од Македонија и ги пренесол во Русија. За оваа негова собирачка дејност е повеќекратно пишувано во славистиката, но најубав резимира преглед дал професорот Владимир Мошин, во предговорот од описите на „Словенските вракописи во Македонија“ (Архив на Македонија, Скопје 1972). |
|
![]() |
|
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
![]() |
nego e jasno
pogledni kolku ima populacija od Romanska grupa- ako odzemes amerika-- gi ima okolu 500 miloni a toa bese poznata populacija vo Evropa i vo rimskoto carstvo e posle 500 godini od rimskoto carstvo doagja pleme koe denes isto broi 400 milioni znaes deka evropa e fiti fifti -- pola se romani pola "sloveni" |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
![]() |
|
![]() |
a racunas ti deka nemalo penicilin nitu stentovi pa nitu pojma nemaa za RH faktor pozitiv |
|
|
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
![]() |
Па рачунаш ли ти 10 деца од генерација до пред 200 год.
|
|
![]() |
|
![]() |
pa kako bi bile denes 400 milioni
mislis od 1 milion za 1400 godini a toa se 56 generacii kje se nakotat tolku? |
|
|
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
![]() |
многу се бе 60 милиони
|
|
![]() |
|
![]() |
bugi zemi penkalo v raka
pamet vo glava digitron ma masa i probaj da se zaebavas ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
imam presmetano deka vo 6 vek ako se pojavija slovenite
trebalo da bidat okolu 60 milioni mozete da zamislite pleme od 60 miloni i nikoj da nema pojma deka postojat porano ake kinezite da znaele deka ima zad karpati pleme tesko 40 milioni kje izgradea kineski zid 2 pati podolg i 3 pati povisok Изменето од anakin - 14.Јули.2007 во 11:57 |
|
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |