|
Свети Кирил и Методиј |
Внеси реплика | страница <1234 24> |
Автор | ||
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Има тројца Кириловци кои проповедаат христијанството меѓу Словените. Првиот е Кирил Кападокиjски кој живее во VII век, вториот е Константин Кирил од IX век, а третиот е грчки проповедник од IX век, кој работи помеѓу Русите.
|
||
Мунгос - цензорот на Мисирков
|
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Добро е што си го поставил ова.Уште од самиот почеток делово содржи грешки. св. Кирил не е роден во Кападокија, ниту учел во Дамаск. Исто така, не служел во александриската црква. Бидејќи ти си го поставил нема потреба јас да се повторувам. Наместо тоа, ќе ја поставам италската легенда на стандарден македонски јазик: Изменето од Македон - 25.Август.2011 во 16:56 |
||
чоли
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
То и в крстословиците /така ли се вика на македонски?/ го има вопрос как е малкото име на керката на Борис. Верниот одговор е "Ана" и го нема во изворите /освен у Дукльанин мислим/. Истата работа и со Мирослава - керката на Самуил.
|
||
|
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Доколку св. Кирил учел со сестрата на св. Цар Борис, тогаш тоа некаде ќе го пишувало. Но, никаде не го пишува. Во непосредните извори не може да се најде такво нешто.
|
||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Сестричиште пишува во оригиналот. Сестричиште може да биде поголема сестра, но никако сестричник. Да се вратиме назад и да видиме некои извори за сестрата на Борис-михаил. И Зонара |
||
чоли
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не е дозволено поставување линкови од други форуми. Модераторот Изменето од Македон - 25.Август.2011 во 13:12 |
||
|
||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Како што може да видиме од сите непосредни извори за светите браќа, никаде не се споменува никаква врска со бугарската држава, бугарскиот цар или народ. Изменето од Македон - 24.Август.2011 во 15:32 |
||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Еве едно кратко житие за св. Кирил- Успение Кирилово
Тука никаде не се споменува некаква сестра, се споменува "сестричник" на царот Михаил. Бидејќи после многу години ми ја вратија книгата со сведоштвата за св. Кирил и Методиј, деновиве ќе ги поставам сведоштвата од Анастасиј Библиотекарот, италската и солунската легенда, а и некои одлуки на синодите и писмата на Папите. Изменето од Македон - 20.Август.2011 во 13:56 |
||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Сите карти ми се како што треба. Вчера го докажав тоа, во темата "Лагите на Бугарите", кога чувајќи ги најдобрите карти за крај, успеав соговорникот да го натерам да се залета доволно за да на крај да се загуби и остане без зборови, па дури да се префрли на музички инструменти, немајќи можност да одговори аргументирано. Најдобриот и мат е оној со кралот и кралицата.
Мои толкувања нема. Со или без Брегалничката мисија, јасни се непосредните извори. Твоите толкувања на посредни извори се тие што имаат проблем. Изменето од Македон - 04.Ноември.2010 во 20:38 |
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Има една игра на карти, не знам како е по вашему КОЗ, па импровизирав.
Јасно дека ќе ти артисат силните карти ако ги чуваш за накрајот. Ако ги подредиш настаните од 40-50-60 години на 9. век, ќе разбереш дека твоите толкувања не се издржани. |
||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Читај и барај Каснакоски, јас не толкувам, има посреден извор кој е мошне јасен, а со тоа се сложуваат и некои научници. Но, пак ќе кажам нема да ги покажам. Не знам што значи да бидат картите "козеви", ама веќе мене ми се наредени како што треба. |
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Какви материјални извори? Тоа ти се некакви толкувања пак.
Карти може да држиш скриени ако се козеви и играме некоја боја, да не ти артисат накрај? |
||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас милионпати ги наведов своите примарни извори. Тоа се "Панонските легенди", а ти се допаднало тебе или не, тоа се директни сведоштва. Ти можеш да понудиш посредни извори, толкувања, философии, конструкции, но тоа нема да ги смени фактите дека св.Кирил и Методиј никаква врска немале со Борис, што е јасно споменато и во примарните извори. А според твоево сведоштво, тие дејствувале на туѓа територија, сакајќи да ги привлечат Словените од бугарска територија. Во примарните извори нема Брегалничка мисија, но има некои материјални докази, кои се смета дека потекнуваат од таму, а за кои дури и непосредни извори говорат дека се дело на св.Методиј. Сепак, јас кажав и погоре, јас имам карти во рацете кои нема да ги покажам, сепак, не се повторувам милионпати и не навлегувам во бескрајни повторувања. |
||
Внеси реплика | страница <1234 24> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |