IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ДАЛИ АЛЛАХ (Бог) Е СЕМОЌЕН?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ДАЛИ АЛЛАХ (Бог) Е СЕМОЌЕН?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 17>
Автор
Порака Обратен редослед
Studentski Klub Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 272
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2007 во 23:21

Bo`estvenosta na Isus

{to veli Biblijata

Vo po~etokot be[e Slovoto, i Slovoto be[e vo Boga i Bog be[e Slovoto.

(Jovan, 1: 1)

I Koj e obraz na nevidliviot Bog, prvoroden pred sekoja tvar; bidej]i preku Nego e sozdadeno sè... Bidej]i vo Nego blagovoli Otecot da ima sekakva polnota.

(Poslanie na Pavle do Kolosjanite, 1: 15 - 19)

Koga Go vovede Prvorodniot vo vselenata, re~e: Da Mu se poklonat site angeli Bo­`ji!

(Poslanie na Pavle do Evreite, 1: 6)

Ediniot Gospodar Bog i Gospod na[ Isus Hri­stos.

(Juda,1: 4)

{to veli k*ranot

…I da gi opomene onie koi {to tvrdat deka Alah si prisvoil dete. Tie za toa ne znaat, a ne znaat ni pretcite nivni. E, samo kolku e golem zborot {to izleguva od ustite nivni! Tie samo lagi zb­oruvaat! Pa zarem od taga da klone{ za­radi toa {to ne veruvaat vo ovoj govor?

(k*ran, 18: 4 - 6)

„I koga Alah }e ka`e: ‚O Isa, sine Merjemin, im zboruva{e li ti na lu|eto: ‚Prifatete n#, mene i majka mi za dve bo`estva pokraj Alah!‘? A on }e ka`e: ‚Slaven bidi! Ne mi dolikuva da go­vo­ram za ona za {to nemam pravo. Da go ka­`u­vav jas ova, Ti toa ve}e go znae{. Ti go znae{ ona {to e vo du{ava moja, a jas ne go znam ona {to Ti go znae{. Samo Ti navistina, go znae{ ona {to e skrieno!‘ Im go ka`uvav samo ona {to Ti im go naredi: ‚Obo`uvajte Go samo Alah, Go­spo­darot moj i Gospodarot va{‘ I jas nad niv bdeev dodeka bev me|u niv, a koga Ti mi ja zede du{ava, edinstveno Ti gi nadzira{e. Ti si Svedok za s#!‘

(k*ran, 5: 116 - 117)

„Da, kaj Alah primerot na Isa e sli~en na pri­me­rot na Adem: On od zemja go sozdade, a po­toa re~e: ‚Bidi!‘ - i toj, tokmu, bi.

(k*ran, 3: 59)

Sosema ne veruvaat onie koi {to velat: ‚Me­sih, sinot Merjemin e Alah.‘ A Mesih go­vo­re­{e: ‚O si­novi Izrailovi, obo`uvajte Go Alah - Go­spo­da­rot moj i Gospodarot va{! Na onoj koj {to }e Mu pri­pi{e zdru`enik, Alah }e mu go zabrani Xenne­tot[1] i prestojuvali{teto nego­vo }e bide ognot! Na nevernicite nikoj nema da im pomo­gne!‘ Sosema ne veruvaat onie koi {to velat: ‚Alah e eden od tro­jcata.‘ Nema drugo bo­`estvo dosto­jno za obo­`uvawe osven eden Bog. A ako ne presta­nat so ona {to go zboruvaat, bo­lna kazna, navi­stina, }e go stigne sekoj od niv koj {to nevernik }e ostane. Zo{to ne Mu se po­kajat i ne pobaraat pro{ka od Nego? A Alah e Prostuva~ot i Somi­losniot! Mesih, sinot Me­rjemin, e samo pra­te­nik. I pred nego doa|aa i za­minuvaa mnogu pra­te­nici. A majkata negova se­koga{ vistinata ja go­vore{e, a i dvajcata jadea hrana. I pogledni ka­ko Nie jasno im gi obja­snu­va­me dokazite, a po­toa pogledni gi niv[2] kako se odmetnuvaat! Ka­`i: ‚Zarem obo`uvate drug osven Alah koj {to ne mo­`e da vi donese ni {te­ta ni korist?‘ Alah e Onoj Koj s# slu{a i s# znae! Ka`i: ‚O Sledbenici na Kni­ga­ta, ne pre­te­ru­va­jte vo verata va{a, spro­ti­stavuvaj}i se na vi­stinata! I ne sle­de­te gi `e­lbite na lu|eto koi {to ve}e porano skr­{naa, a mno­gumina vo za­bluda odvedoa i sa­mi­te od praviot pat skr­{naa.‘

(k*ran, 5: 72 - 77)

Zarem Nemu da Mu gi zdru`uvaat onie koi {to ne mo­`at ni{to da sozdat, tuku i samite se so­zda­de­ni?

(k*ran, 7: 191)

Komentar

Zo[to Pratenikot Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego, e nare~en bog?

·   Dali е тоа poradi faktot [to e roden bez tatko? Toga[ i Adam e sozdaden bez tatko i majka, a i Eva bila so­zda­de­na bez majka, i spored Biblijata Mel~izedek e bez tatko i majka, bez poteklo, bez po~eten den (roden den) ili den na smr­tta. (Poslanie na Pavle do Evreite, 7: 1 - 3)

·   Dali e toa poradi faktot [to o`ivuval mrtvi? Toga[ Eli[a napravil pove]e od toa. Spored Biblijata, Eli­[a im daval `ivot na mrtvite (2 Carstva, 4: 32 - 35) i koga ~o­ve~ko telo bilo frleno vo grobot na Eli[a, teloto gi do­pre­lo koskite na Eli[a, i toga[ ~ovekot se vratil vo `ivot i za­stanal na svoite noze. (2 Carstva, 13: 21)

·   Dali poradi faktot [to Isus e nare~en vo Biblijata sin Bo`ji? Toga[ spored Biblijata, Gospod ima mnogu sinovi i ]er]i, i sopruga isto taka (Veli~enstven neka e Toj, i Visoko nad toa!):

Vaka veli Gospod Bog evrejski: Izrail e Mo­jot prvoroden sin.

(Vtora kniga Mojseeva, 4: 22)

I Gospod vide, pa se naluti i se razdrazni poradi grevot na sinovite Svoi i ]erkite Svoi.

(Petta kniga Mojseeva, 32: 19)

Gi pou~uva[e i govore[e: Bla`eni se mi­ro­tvo­r­ci­te, za[to tie ]e se nare~at sinovi Bo­`ji!

(Matej. 5: 2, 9)

No be[e kako neverna `ena, koja mesto svojot ma`, pribira tu\i ma`i.

(Kniga na prorokot Jezekiil, 16: 2 - 32)

{to e toa [to storilo lu\eto da veruvaat vo bo­`e­stve­no­sta na Pratenikot Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego?

Evrejskata literatura e polna so metafori, tie zboruvaat i pi[uvaat na metafori~en jazik za opisot da bide pomo]en. Pratenikot Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego, Pratenikot Ja­kov, neka e Bo`jiot mir nad nego, i mnogu drugi pravedni lu\e bile nare~eni sinovi Bo`ji za da go istaknat svoeto ve­ru­vawe vo Gospod. Tie duri go nerkuvaat Erusalim za `ena na Boga za da ja istaknat qubovta na Boga kon nego. Slednite stihovi vo Biblijata go objasnuvaat zna~eweto sin Bo`ji.

A na site [to Go primija - na site [to ve­ruvaa vo Negovoto ime - im dade mo`nost da stanat sinovi Bo`ji; koi ne od krv, ni od po­hot ma[ka, a od Boga se rodija.

(Jovan, 1: 12, 13)

Konceptot za bo`estvenoto poteklo na Isus mo`e da e re­zultat na nedorazbiraweto na evrejskiot na~in na pi[uvawe i zboruvawe povrzan so efektot na paganskiot koncept vo toa vreme, vo vrska so seksualnata vrska pome\u bogovite i `enata.

Pratenikot Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego, nikoga[ ne tvrdel deka ima bo`estvenoto poteklo ili pak ednakvost so Boga. Naprotiv, toj ja istaknuval svojata ~ove~nost i potvr­du­val deka e samo Verovesnik Bo`ji:

·   Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego, go potvrduva Bo`joto Edno[tvo:

A Isus mu odgovori: Prva od site zapovedi e: ^uj Izraile! Gospod, Bog na[, e eden Gospod.

(Marko, 12: 29)

·   Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego, potvrduva deka e Bo`ji pratenik:

Toga[ im odgovori Isus i re~e: U~eweto Moe ne e Moe, a na Onoj [to Me prati.

(Jovan, 7: 16)

A Isus im re~e: Nema prorok bez ~est, osven vo zemjata negova i vo domot negov.

(Matej, 13: 57)

·   Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego, Mu se molel na svo­jot i na na[iot Bog:

I im re~e na u~enicite: Posedete tuka do­deka otidam onamu da se pomolam. I kako se po­odda­le~i malku, padna ni~kum; se mole[e i go­vo­re­[e:

(Matej, 26: 36, 39)

Vo denovite na Svojot zemen `ivot, On so si­len vik i solzi upati molbi i molitvi kon Onoj, Koj mo`e[e da Go spasi od smrtta, i, poradi Svojata pobo`nost be[e ~uen.

(Poslanie na Pavle do Evreite, 5: 7)

·   Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego, bil Bo`ji sluga:

Ete Go slugata Moj, Kogo Go izbrav,

(Matej, 12: 18)

·         Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego, ja potvrdil svojata ~ove~nost i ja negiral bo`estvenosta:

No Jas ni[to ne mo`am da pravam Sam od Se­be.

(Jovan, 5: 30)

A za toj den i ~as nikoj ne znae, nitu ange­lite nebesni, a samo Mojot Otec.

(Matej, 24: 36)

Se vra]am pri Svojot Otec i va[iot Otec, pri Svojot Bog i pri va[iot Bog.

(Jovan, 20: 17)

Petar rekol:

Lu\e Izrailci, islu[ajte gi ovie zborovi: Isu­sa Nazareecot, ^ovekot posvedo~en pred vas od Boga so sili, ~udesa i znaci, [to gi napravi Bog preku Nego.

(Dela na apostolite od Luka, 2: 22)

·   Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego, mu gi pripi[al ~u­data na Bog:

So prst Bo`ji gi izgonuvam demonite.

(Luka, 11: 20)

A Isus gi podigna o~ite ugore i re~e: O~e, Ti blagodaram, oti Me poslu[a.

(Jovan, 11: 41)

·   Pratenikot Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego, odbil da se narekuva dobar, a kamo li da se nare~e bog!

I Go pra[a eden upravnik, velej]i: U~itele do­bar, [to da napravam za da nasledam `ivot ve­~en? A Isus mu re~e: Zo[to Me nare~uva[ do­bar? Nikoj ne e dobar, osven eden Bog.

(Luka, 18: 18, 19)

[1] Raj (zab. na prev.).

[2] Hristijanite.

Незнаењето е најголемиот непријател на луѓето!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2007 во 23:16
SE NADEVAM DEKA KJE NAJDETE VREME I TRPENIE DA GI PROCITATE FINITE KOMPARATIVNI RABOTI IZVLECENI OD k*rANOT I BIBLIJATA, KAKO PROTIV DOKAZ ZA PRAVOSLAVIE I BELICKA.
IZVINETE STO E DOLGO, NO OPSIRNO I ISCRPITELNO.
POZDRAV.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2007 во 23:14
ZA PRAVOSLAVIE!

So koe telo do{ol?

Duhovno ili fizi~ko?

Teorijata na Pavle:

Pavle objasnuva vo svoeto prvo poslanie do Korintjanite (15: 35 - 44) deka Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego, umrel so svoeto fizi~ko telo, i potoa bil voskresnat so duhovnoto telo:

No }e re~e nekoj: kako }e voskresnat mrtvite i vo kakvo telo }e dojdat?“

Takvo e i voskresenieto na mrtvite: se see za raspa|awe; se see vo bes~est; se see telo du{evno – voskresnuva telo duhovno.“                                                                                                                                                                                                                                           

Vistinata od strana na Isus:

Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego, ne umrel nitu pak bil voskresnat; zatoa {to ako bil voskresnat toga{ bi trebalo da dojde kaj svoite sledbenici so svoeto duhovno telo, no naprotiv, toj niv gi presretnal so svoeto fizi~ko telo, otkako navodno bil raspnat; negovata telesna sostojba so negovi sopstveni zborovi bila:

Videte gi racete Moi i nozete Moi: Jas sum Istiot; doprete se do Mene i gledajte; za{to duhot nema telo i koski, a, kako {to gledate, Jas imam. On im re~e: Imate li ovde ne{to za jadewe? Tie Mu dadoa par~e riba, pe~ena i med so sa}e. I koga zede, jade{e pred niv.

(Luka,  24: 39 – 43)

Nitu go ubija, nitu go raspnaa“

Vo k*ranot, Vozvi{eniot Alah ni dava kompletna i ~ista slika od Negovoto to~no i vistinsko znaewe:

i zaradi izjavata nivna: ‚Da, nie, navistina, go ubivme Mesihot Isa, sinot na Merjem, Alahoviot verovesnik. No ne go ubija i ne go raspnaa, tuku toa samo im se pri~ini! A onie koi, navistina, ne se soglasija vo toa, se somnevaa: ni{to ne znaea za nego, samo pretpostavuvaa… Ne go ubija sigurno.

(k*ran, 4: 157)

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2007 во 23:12

Zakonot na Pavle za bezzakonieto

Pavle gi deviiral lu|eto preku bezzakonieto, preku negovata ~udna filosofija, deka pridr`uvaweto kon zakonot mo`e da motivira gre{ewe. Ova svedo~i za vnesuvaweto na novinata za prekr{uvaweto i poni{tuvaweto na Zakonot:

Za{to preku delata na Zakonot pred Nego nema da se opravda niedna plot; bidej}i preku Zakonot se poznava grevot.“

(Pavle do Rimjanite, 3: 20)

A so u~eweto Svoe – Zakonot na zapovedite go obessili.“

(Pavle do Efesjanite, 2: 15)

Zakonot e zavr{en, a ne poni{ten:

Ona {to Pavle go izmislil be{e pogre{no sfa}awe. Celta za objavuvaweto na porakata od Bog nikoga{ ne e da gi dovede i zavede lu|eto vo zabluda, ili pak da gi natera na grev, naprotiv tie sekoga{ se upatstvo za ~ove{tvoto. So ista cel bil i donesen Zakonot so naredbite (10–te Bo`ji Zapovedi) koj mu be{e objaven na Pratenikot Mojsej , a podocna pratenikot Isus  be{e ispraten da go potvrdi i da go po~ituva, i kone~no da go dopolni, no nikako da go poni{ti; slednive izjavi na Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego, baraat na{a potpolna vnimatelnost vo ~itaweto:

Vo Evangelieto:

Nemojte da mislite deka sum do{ol da go poni{tam Zakonot ili Prorocite; ne sum do{ol da gi poni{tam, tuku da gi dopolnam. Za{to, vistina vi velam, duri postojat neboto i zemjata nitu edna jota ili crta od Zakonot nema da se izmeni, dodeka ne se ispolni sè. I taka, onoj {to }e naru{i edna od tie najmali zapovedi i taka gi nau~i lu|eto, najmal }e se nare~e vo carstvoto nebesno; a onoj {to }e gi ispolni i pou~i, toj golem }e se nare~e vo carstvoto nebesno. Za{to vi velam, ako va{ata pravednost ne ja nadmine pravednosta na kni`incite i fariseite, vie nema da vlezete vo carstvoto nebesno.“

(Matej, 5: 17 - 20)

Vo k*ranot:

„Nie, navistina, go objavivme Tevratot, a vo nego ima{e patokaz i svetlina. Po niv go isprativme Isa, sinot Merjemin, kako potvrda za  Tevratot pred nego objaven, a nemu mu go objavivme Inxilot, vo koj ima{e patokaz i svetlina, za da go potvrdi Tevratot, pred nego objaven, vo koj isto taka ima{e patokaz i pouka za bogobojaznite!“

(k*ran, 5: 44- 46)

I, eve, tuka sum da go potvrdam Tevratot objaven pred mene, i da vi dozvolam ne{to od ona {to vi be{e zabraneto; i vi nosam dokazi od Gospodarot va{, - zatoa, pla{ete se od Alah i bidete mi poslu{ni!“

(k*ran, 3: 50)

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2007 во 23:11

Knigata na zakonot – navredena

Pavle ne samo {to go uni{til u~eweto na Isus, tuku i napravil napor da ja uni{ti Knigata na Zakonot (10-te Bo`ji zapovedi). Toj napi{al celosna izmeneta interpretacija na Stariot Zavet; toj obvinil deka Knigata na Zakonot bila neprijatelska za lu|eto, kako kletva protiv niv, so {to gi teral da gre{at:

A site onie {to se od delata na Zakonot, pod kletva se. Oti e napi{ano: Proklet da e sekoj, koj ne ispolnuva postojano sè {to e napi{ano vo knigata na Zakonot!

(Pavle do Galatjanite, 3: 10)

Hristos nè iskupi od kletvata na Zakonot, otkako poradi nas stana kletva.“

(Pavle do Galatjanite, 3: 13 )

No Pismoto site gi ztvori vo grev.“

(Pavle do Galatjanite, 3: 22 )

A so u~eweto Svoe – Zakonot na zapovedite go obessili.“

(Pavle do Efesjanite, 2: 15)

Te{ka kazna za onie koi }e go navredat Zakonot

Vo Evangelieto:

I taka, kako {to se sobira plevata i se gori vo ogan, taka }e bide i pri svr{etokot na ovoj svet; }e isprati Sinot ^ove~ki Svoi angeli i }e gi soberat site soblazni od Negovoto carstvo, i onie {to vr{at nezakonski dela, i }e gi frlat vo v`arena pe~ka; tamu }e bide pla~ i krckawe so zabi.“

(Matej, 13: 40 – 42)

Vo k*ranot:

„On ti objavuva Kniga, Vistinita, koja predhodnite gi potvrduva, On gi objavi Tevratot i Inxilot pred toa, kako patokaz za lu|eto, a objavi i drugi knigi kako oddeluva~i na vistinata od nevistinata. Bolna kazna }e imaat onie koi ne veruvaat vo objavite Alahovi, navistina! A Alah e Silniot i Strogiot!“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2007 во 23:10

Misijata na Isus:  samo Pratenik na Bog

Vo evangelieto:

Go slavea Boga i velea: Golem prorok se javi me|u nas.

(Luka, 7: 16)

I se soblaznija zaradi Nego. A Isus im re~e:Prorokot nikade ne ostanuva bez po~est, osven vo svojata zemja, me|u rodninite i vo svojot dom. I ne mo`e{e tuka da izvr{i nikakvo ~udo;… I se ~ude{e na nivnoto neverie.“

(Marko, 6: 3-6)

No Jas treba da vrvam denes, utre i zadutre, bidej}i ne biva prorok da zagine nadvor od Erusalim. Erusalime, Erusalime, ti {to gi ubiva{ prorocite i so kamewa gi zasipuva{ pratenite pri tebe.“

(Luka, 13: 33-34)

Ete Go slugata Moj, Kogo Go izbrav, Mojot vozquben, {to e po voljata na Mojata du{a. ]e go polo`am Duhot Svoj nad Nego i na narodite }e im objavi sud.“

(Matej, 12: 18)

Vo k*ranot:

„Toj be{e samo rob kogo Nie go blagoslovivme i go odredivme da bide primer za sinovite Izrailovi.“

(k*ran, 43: 59)

„Na Mesih nikoga{ nema da mu bide maka da bide rob Alahov, a nitu na melekite bliski.“

(k*ran, 4: 172)

„I Zekerija, i Jahja, i Isa, i Iljas - site tie bea me|u dobrite. Toa se onie na koi Nie im dadovme i Kniga, i Mudrost i Prateni{tvo.“[1]

(k*ran, 6: 85, 89)

U~ewatana Isus poni`eni

Pavle ne samo {to go go uni{til u~eweto na Isus  tuku i go poni`il i nego;  trudej}i se da doka`e deka Isus  na svoite sledbenici im dal nezrelo i  nepotpono u~ewe, i deka tie ne se vredni za sledewe. Namesto toa, lu|eto treba da go sledat u~eweto koe e propovedano od Pavle, koe spored nego e pozrelo i kompletno:

Zatoa da go ostavime po~etokot na Hristovoto u~ewe i da se stremime kon sovr{enstvo.“

(Pavle do Evreite, 6: 1)

Nema u~enik pogolem od svojot u~itel“

Vo Evangelieto:

Nema u~enik pogolem od svojot u~itel; no sekoj, {to }e se usovr{i }e bide kako i u~itelot negov.“

(Luka, 6: 40) (Matej, 10: 24)

Za{to, koj se srami od Mene i od zborovite Moi vo ovoj prequbodeen i gre{en rod, i Sinot ^ove~ki }e se srami od nego, koga }e dojde vo slavata naSsvojot Otec so svetite angeli.“

(Marko, 8: 38)

I taka, sekoj, {to gi slu{a i ispolnuva ovie Moi zborovi, }e bide kako blagorazumen ma`, koj si napravil ku}a na kamen. I zavrna do`d i nadojdoa reki, i duvnaa vetrovi, i navalija na taa ku}a, no taa ne panda, oti be{e izgradena na kamen. A sekoj, {to gi slu{a ovie Moi zborovi i ne gi ispolnuva, prilega na ~ovek glupav, koj napravil ku}a na pesok.“

(Matej, 7: 24 - 25)

Vi donesov Mudrost“

Vo k*ranot:

A koga Isa im dojde so o~igledni i jasni znaci, im re~e: ‚Vi donesov mudrost i doa|am da vi go objasnam ona zaradi koe se podelivte. Pa zatoa pla{ete se od Alah i pokorete mi se!“

(k*ran, 43: 63)

„I On }e go pou~i i so Knigata, i so Mudrosta, i so Tevratot, i so Inxilot.

(k*ran, 3: 48)

[1]  Za imiwata

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2007 во 23:07
 Belicke, site raboti okolu Muhammed, alejhis-selam, se jasni. Seto ona sto vie go pisuvate e samo navreda i laga, pa ne e vredno za komentar - ednostavno takvi ste! A ona sto ne e jasno se golemiot broj na kntradiktornosti vo hristijanskoto ucenje i ona sto ostanalo od Biblijata, a na sto vie izbegnuvate da dadete odgovor - zatoa sto go nemate! Zatoa e toa tolku interesno.

Кон врв
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Локација: Macedonia
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2007 во 11:58
Originally posted by coolio coolio напиша:

i uste nesto, jas go postuvam ISAH a.s poveke od tebe, go smetam za bozji pratenik , i mnogu e ubavo objasnato i sam rekol vo biblijata deka dosol samo za IZRAELCITE По Воскресението на Апостолите им рекол: “Проповедајте го Евангелието на Секое Живо Создание“, и “Од сите луѓе направете мои Ученици“, izgubenite ofci od izrael, i na nikoj drug duri ne mu pomognal ako ne bil izraelec, i ne rekol deka nosi nova religija, rekol deka dosol da go dopolni stariot zakon, nitu pak ima citat sto rekol deka e gospod “Вие Мене Ме нарекувате Учител и Господ - И Право велите оти Тоа Сум“ - Евангелие според Јован, inace kako sto se rodil on bez tatko ima i drugi vo biblijata Кои се Тие?, a ima i sto se rodile bez tatko i majka a toa bil ADAM a.s Адам Е Создание Кое излегло Директно од Рацете на Создателот ,i na togasno vreme sekoj sto se rodil go narekuvale sin bozji, zarem site se bozji sinovi ?
ima miljon miljon fakti Изложи ги! Упати не’ ! Ова што го кажа до сега е неосновано, како што гледаш. Од ова што го кажа до сега нема нешто да ме поколеба дека не сум во право што сум Православен Христијанин! ... no koga covek e slep i koga ja ima vistinata pred oci ne ja gleda..... za zal :(
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2007 во 10:21
Originally posted by Studentski Klub Studentski Klub напиша:

Сметам дека тоа веќе е спомнато и објаснето, но, за какви разлики прашуваш?
Јас ви давам аргументи од вашата Света Книга каде се наоѓаат контрадикторни учења. По ова прашање, ставот на Исламот е дека Исус и Мухаммед имале исти погледи, верувања, учења и сл.

da spomnatooo e i toa mnooooooogu okolu Muhamed, samo me interesira zasto toa ne go komentiras tuku se zafakjas biblija da tolkuvashConfused

http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=6125&PN=2

Изменето од belichka - 06.Март.2007 во 10:39
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2007 во 10:12
Сметам дека тоа веќе е спомнато и објаснето, но, за какви разлики прашуваш?
Јас ви давам аргументи од вашата Света Книга каде се наоѓаат контрадикторни учења. По ова прашање, ставот на Исламот е дека Исус и Мухаммед имале исти погледи, верувања, учења и сл.
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2007 во 10:07
Studentski, od islamska gledna tocka koi se razlikite megju Isus i Muhammed?
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
angelmk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Декември.2006
Поени: 135
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај angelmk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2007 во 07:59
леле, пак ли овие километарски постови
аман бе луѓе
"BEAUTY IS TRUTH, TRUTH BEAUTY."
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2007 во 02:24

Konceptot na Pavle za Bog:

Sozdadenoto ednakvo na Sozdava~ot!

Pavle ja degradira goleminata na Bog, so toa {to ja dava idejata za enakvosta na Bog koja e ograni~ena so forma na su{testvo, i deka celoto postoewe na Bog e stacionirano vo sozdavaweto na Samiot sebe si. Za da ja nametne ovaa ideologija Pavle go  koristi imeto na Isus , so toa {to go izedan~uva so Bog, i vo obo`uvawe na negovata li~nost. Toa obo`uvawe mo`eme da go vidime vo slednive zborovi:

Bidej}i vo Nego blagovoli Otecot da ima sekakva polnota.

(Pavle do Kolosjanite, 1: 19)

Oti vo Nego telesno `ivee seta polnota na Bo`estvoto.

(Pavle do Kolosjanite, 2: 9)

Koj, iako be{e vo obli~je Bo`jo, sepak ne dr`e{e mnogu do toa {to e ednakov so Boga.“

(Pavle do Filipjanite, 2: 6)

Idejata za celosnata ispolnetost na Bog  smestena telesno samo vo edno ~ove~ko telo, e fizi~ki nepoimlivo i duhovno neprifatlivo, bidej}i postoeweto na Bog e nad ~ovekovata zamisla, Toj nemo`e da bide smesten vo edno od Svoite sozdanija, Toj ne e ograni~en na edna forma. Bog e neograni~en!

Ovaa idolopokloni~ka ideologija ne e nova, taa e pod vlijanie na postari veruvawa i mitologii, kade {to lu|eto preterale vo svoeto veruvawe i pritoa veruvaj}i vo svetci i obo`uvaj}i gi kako Bog i izedna~uvaj}i gi so Boga. Da mu se pridru`i nekoj ili ne{to na Bog pretstavuva bogohulie. k*ranot mnogo dobro ja ima objasneto ovaa izopa~enost na ~ovekoviot mozok, kade {to stoi:

„Ete, toa se zborovite nivni od ustite nivni, gi imitiraat nevrenicite od minatite narodi. Alahovoto prokletstvo neka e nad niv! Kade se odmetnuvaat od vistinata?

(k*ran, 9: 30)

„Ka`i: ‚O Sledbenici na Knigata, ne preteruvajte vo verata va{a, sprotivstavuvaj}i se na vistinata! I ne sledete gi `elbite na lu|eto koi ve}e porano skr{naa, a mnogumina vo zablua odvedoa i samite od praviot pat skr{naa.‘“

(k*ran, 5: 77)

Neprostliviot grev!

Da mu se pridru`i nekoj ili ne{to na Bog e obid da se uni{ti vistinitosta i edno{tvoto na Bog, toa e klevata vrz Semo}niot Bog, ova bogohulie e neprostliv grev. Lu|eto bile opomeneti za ova ne samo od strana na k*ranot, tuku i od strana na Isus  vo evangelieto.

Vo Evangelieto:

Zatoa vi velam, sekoj grev i hula }e im se prosti na lu|eto, no hulata protiv Svetiot Duh nema da im se prosti na lu|eto. I ako nekoj ka`e zbor protiv Sinot ^ove~ki, }e mu se prosti; no, ako ka`e ne{to protiv Svetiot Duh, nema da mu se prosti ni na ovoj, ni na onoj svet.“

(Matej, 12: 31, 32)

Vo k*ranot:

Zarem ne gi gleda{ onie na koi im e daden del od Knigata kako praviot pat so zabluda go zamenuvaat i posakuvaat i vie da skr{nete od praviot pat.

(k*ran, 4: 48)

„Me|u lu|eto ima i takvi koi, pokraj Alah, tagutite gi prifatija, sakaj}i gi kako {to se saka Alah, no onie koi veruvaat u{te pove}e go sakaat Alah. A da znaat mnogubo{cite deka, koga kaznata }e ja do`iveat, mo}ta samo Alah }e ja ima i deka Alah, navistina, e Silen kaznuva~.

(k*ran, 2:165)

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2007 во 02:23

Isusoviot koncept za Bog:

Ne postoi nikoj osven Nego

Ideologijata koja e propovedana od strana na Pavle e vo totalna kontradikotornost, so u~eweto na Isus, koj jasno proklamira deka Bog e samo Eden, i nikoj ne mo`e da bide sli~en na Nego, i kako i site drugi Pratenici taka i Isus bil samo Bo`ji Pratenik. Negovata poraka, mo`e da se najde vo evangelieto, potpolno identi~na i sli~na so onaa koja stoi vo k*ranot.

Vo Evangelieto:

Pravo ka`a deka Bog e eden, i deka nema drug, osven Nego.“

(Marko, 12: 32)

^uj Izraile! Gospod, Bog na{, e eden Gospod.“

(Marko, 12: 29)

Isus mu re~e na ~ovekot: ,Zo{to me narekuva{ do­bar? Nikoj ne e dobar, osven ediniot Bog!’“

(Marko, 10: 18)

Na Gospoda, tvojot Bog, da Mu se poklonuva{ i samo Nemu da Mu slu`i{!“

(Matej, 4: 10 - Luka, 4: 8)

No Jas ni{to ne mo`am da pravam Sam od Sebe. Kako {to slu{am, taka i sudam, i Mojot sud e praveden, oti ne ja batam voljata Moja, a voljata na Otecot, Koj {to me pratil.“

(Jovan, 5: 30)

Ni{to ne pravam Sam od Sebe, tuku, kako {to Me nau~i Mojot Otec, taka i zboruvam.“

(Jovan, 8: 28)

Vo k*ranot:

„Ka`i: ‚On e Alah, Eden ei nikoj ne Mu e ramen!‘“

(k*ran, 112: 1 - 4)

„I koga Alah }e ka`e: ‚O Isa, sine Merjemin, im zboruva{e li ti na lu|eto: ‚Prifatete nè, mene i majka mi za dve bo`estva pokraj Alah!‘? A on }e ka`e: ‚Slaven bidi! Ne mi dolikuva da govoram za ona za {to nemam pravo. Da go ka`uvav jas ova, Ti toa ve}e go znae{. Ti go znae{ ona {to e vo du{ava moja, a jas ne go znam ona {to Ti go znae{. Samo Ti navistina, go znae{ ona {to e skrieno!‘ Im go ka`uvav samo ona {to Ti im go naredi: ‚Obo`uvajte go samo Alah, Gospodarot moj i Gospodarot va{‘ I jas nad niv bdeev dodeka bev me|u niv, a koga Ti mi ja zede du{ava, edinstveno Ti gi nadzira{e. Ti si Svedok za sè!‘“

(k*ran, 5:116 - 117)

A koga Isa im dojde so o~igledni i jasni znaci, im re~e: ‚Vi donesov mudrost i doa|am da vi go objasnam ona zaradi koe se podelivte. Pa zatoa pla{ete se od Alah i pokorete mi se! Alah, navistina, e moj Gospodar i va{ Gospodar, pa samo Nego obo`uvajte Go; Ova e patot vistinski!‘“

(k*ran, 43: 63 - 64)

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 17>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.