|
ДАЛИ АЛЛАХ (Бог) Е СЕМОЌЕН? |
Внеси реплика | страница <1234 17> |
Автор | |
Studentski Klub
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 07.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 272 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
„Vo po~etokot be[e Slovoto, i Slovoto be[e vo Boga i Bog be[e Slovoto.“ (Jovan, 1: 1) „I Koj e obraz na nevidliviot Bog, prvoroden pred sekoja tvar; bidej]i preku Nego e sozdadeno sè... Bidej]i vo Nego blagovoli Otecot da ima sekakva polnota.“ (Poslanie na Pavle do Kolosjanite, 1: 15 - 19) „Koga Go vovede Prvorodniot vo vselenata, re~e: Da Mu se poklonat site angeli Bo`ji!“ (Poslanie na Pavle do Evreite, 1: 6) „Ediniot Gospodar Bog i Gospod na[ Isus Hristos.“ (Juda,1: 4) „…I da gi opomene onie koi {to tvrdat deka Alah si prisvoil dete. Tie za toa ne znaat, a ne znaat ni pretcite nivni. E, samo kolku e golem zborot {to izleguva od ustite nivni! Tie samo lagi zboruvaat! Pa zarem od taga da klone{ zaradi toa {to ne veruvaat vo ovoj govor?“ (k*ran, 18: 4 - 6) „I koga Alah }e ka`e: ‚O Isa, sine Merjemin, im zboruva{e li ti na lu|eto: ‚Prifatete n#, mene i majka mi za dve bo`estva pokraj Alah!‘? A on }e ka`e: ‚Slaven bidi! Ne mi dolikuva da govoram za ona za {to nemam pravo. Da go ka`uvav jas ova, Ti toa ve}e go znae{. Ti go znae{ ona {to e vo du{ava moja, a jas ne go znam ona {to Ti go znae{. Samo Ti navistina, go znae{ ona {to e skrieno!‘ Im go ka`uvav samo ona {to Ti im go naredi: ‚Obo`uvajte Go samo Alah, Gospodarot moj i Gospodarot va{‘ I jas nad niv bdeev dodeka bev me|u niv, a koga Ti mi ja zede du{ava, edinstveno Ti gi nadzira{e. Ti si Svedok za s#!‘“ (k*ran, 5: 116 - 117) „Da, kaj Alah primerot na Isa e sli~en na primerot na Adem: On od zemja go sozdade, a potoa re~e: ‚Bidi!‘ - i toj, tokmu, bi.“ (k*ran, 3: 59) „Sosema ne veruvaat onie koi {to velat: ‚Mesih, sinot Merjemin e Alah.‘ A Mesih govore{e: ‚O sinovi Izrailovi, obo`uvajte Go Alah - Gospodarot moj i Gospodarot va{! Na onoj koj {to }e Mu pripi{e zdru`enik, Alah }e mu go zabrani Xennetot[1] i prestojuvali{teto negovo }e bide ognot! Na nevernicite nikoj nema da im pomogne!‘ Sosema ne veruvaat onie koi {to velat: ‚Alah e eden od trojcata.‘ Nema drugo bo`estvo dostojno za obo`uvawe osven eden Bog. A ako ne prestanat so ona {to go zboruvaat, bolna kazna, navistina, }e go stigne sekoj od niv koj {to nevernik }e ostane. Zo{to ne Mu se pokajat i ne pobaraat pro{ka od Nego? A Alah e Prostuva~ot i Somilosniot! Mesih, sinot Merjemin, e samo pratenik. I pred nego doa|aa i zaminuvaa mnogu pratenici. A majkata negova sekoga{ vistinata ja govore{e, a i dvajcata jadea hrana. I pogledni kako Nie jasno im gi objasnuvame dokazite, a potoa pogledni gi niv[2] kako se odmetnuvaat! Ka`i: ‚Zarem obo`uvate drug osven Alah koj {to ne mo`e da vi donese ni {teta ni korist?‘ Alah e Onoj Koj s# slu{a i s# znae! Ka`i: ‚O Sledbenici na Knigata, ne preteruvajte vo verata va{a, sprotistavuvaj}i se na vistinata! I ne sledete gi `elbite na lu|eto koi {to ve}e porano skr{naa, a mnogumina vo zabluda odvedoa i samite od praviot pat skr{naa.‘“ (k*ran, 5: 72 - 77) „Zarem Nemu da Mu gi zdru`uvaat onie koi {to ne mo`at ni{to da sozdat, tuku i samite se sozdadeni?“ (k*ran, 7: 191) Zo[to Pratenikot Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego, e nare~en bog? · Dali е тоа poradi faktot [to e roden bez tatko? Toga[ i Adam e sozdaden bez tatko i majka, a i Eva bila sozdadena bez majka, i spored Biblijata „Mel~izedek“ e bez tatko i majka, bez poteklo, bez po~eten den (roden den) ili den na smrtta. (Poslanie na Pavle do Evreite, 7: 1 - 3) · Dali e toa poradi faktot [to o`ivuval mrtvi? Toga[ Eli[a napravil pove]e od toa. Spored Biblijata, Eli[a im daval `ivot na mrtvite (2 Carstva, 4: 32 - 35) i koga ~ove~ko telo bilo frleno vo grobot na Eli[a, teloto gi doprelo koskite na Eli[a, i toga[ ~ovekot se vratil vo `ivot i zastanal na svoite noze. (2 Carstva, 13: 21) · Dali poradi faktot [to Isus e nare~en vo Biblijata „sin Bo`ji“? Toga[ spored Biblijata, Gospod ima mnogu sinovi i ]er]i, i sopruga isto taka (Veli~enstven neka e Toj, i Visoko nad toa!): „Vaka veli Gospod Bog evrejski: Izrail e Mojot prvoroden sin.“ (Vtora kniga Mojseeva, 4: 22) „I Gospod vide, pa se naluti i se razdrazni poradi grevot na sinovite Svoi i ]erkite Svoi.“ (Petta kniga Mojseeva, 32: 19) „Gi pou~uva[e i govore[e: Bla`eni se mirotvorcite, za[to tie ]e se nare~at sinovi Bo`ji!“ (Matej. 5: 2, 9) „No be[e kako neverna `ena, koja mesto svojot ma`, pribira tu\i ma`i.“ (Kniga na prorokot Jezekiil, 16: 2 - 32) {to e toa [to storilo lu\eto da veruvaat vo bo`estvenosta na Pratenikot Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego? Evrejskata literatura e polna so metafori, tie zboruvaat i pi[uvaat na metafori~en jazik za opisot da bide pomo]en. Pratenikot Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego, Pratenikot Jakov, neka e Bo`jiot mir nad nego, i mnogu drugi pravedni lu\e bile nare~eni sinovi Bo`ji za da go istaknat svoeto veruvawe vo Gospod. Tie duri go nerkuvaat Erusalim za „`ena na Boga“ za da ja istaknat qubovta na Boga kon nego. Slednite stihovi vo Biblijata go objasnuvaat zna~eweto „sin Bo`ji“. „A na site [to Go primija - na site [to veruvaa vo Negovoto ime - im dade mo`nost da stanat sinovi Bo`ji; koi ne od krv, ni od pohot ma[ka, a od Boga se rodija.“ (Jovan, 1: 12, 13) Konceptot za bo`estvenoto poteklo na Isus mo`e da e rezultat na nedorazbiraweto na evrejskiot na~in na pi[uvawe i zboruvawe povrzan so efektot na paganskiot koncept vo toa vreme, vo vrska so seksualnata vrska pome\u bogovite i `enata. Pratenikot Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego, nikoga[ ne tvrdel deka ima bo`estvenoto poteklo ili pak ednakvost so Boga. Naprotiv, toj ja istaknuval svojata ~ove~nost i potvrduval deka e samo Verovesnik Bo`ji: · Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego, go potvrduva Bo`joto Edno[tvo: „A Isus mu odgovori: ‚Prva od site zapovedi e: ^uj Izraile! Gospod, Bog na[, e (Marko, 12: 29) · Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego, potvrduva deka e Bo`ji pratenik: „Toga[ im odgovori Isus i re~e: ‚U~eweto Moe ne e Moe, a na Onoj [to Me prati.‘“ (Jovan, 7: 16) „A Isus im re~e: ‚Nema prorok bez ~est, osven vo zemjata negova i vo domot negov.‘“ (Matej, 13: 57) · Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego, Mu se molel na svojot i na na[iot Bog: „I im re~e na u~enicite: ‚Posedete tuka dodeka otidam onamu da se pomolam. I kako se pooddale~i malku, padna ni~kum; se mole[e i govore[e:…‘“ (Matej, 26: 36, 39) „Vo denovite na Svojot zemen `ivot, On so silen vik i solzi upati molbi i molitvi kon Onoj, Koj mo`e[e da Go spasi od smrtta, i, poradi Svojata pobo`nost be[e ~uen.“ (Poslanie na Pavle do Evreite, 5: 7) · Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego, bil Bo`ji sluga: „Ete Go slugata Moj, Kogo Go izbrav,…“ (Matej, 12: 18) · Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego, ja potvrdil svojata ~ove~nost i ja negiral bo`estvenosta: „No Jas ni[to ne mo`am da pravam Sam od Sebe.“ (Jovan, 5: 30) „A za toj den i ~as nikoj ne znae, nitu angelite nebesni, a samo Mojot Otec.“ (Matej, 24: 36) „Se vra]am pri Svojot Otec i va[iot Otec, pri Svojot Bog i pri va[iot Bog.“ (Jovan, 20: 17) Petar rekol: „Lu\e Izrailci, islu[ajte gi ovie zborovi: Isusa Nazareecot, ^ovekot posvedo~en pred vas od Boga so sili, ~udesa i znaci, [to gi napravi Bog preku Nego.“ (Dela na apostolite od Luka, 2: 22) · Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego, mu gi pripi[al ~udata na Bog: „So prst Bo`ji gi izgonuvam demonite.“ (Luka, 11: 20) „A Isus gi podigna o~ite ugore i re~e: ‚O~e, Ti blagodaram, oti Me poslu[a.‘“ (Jovan, 11: 41) · Pratenikot Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego, odbil da se narekuva „dobar“, a kamo li da se nare~e „bog“! „I Go pra[a (Luka, 18: 18, 19) |
|
Незнаењето е најголемиот непријател на луѓето!
|
|
Studentski Klub
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
SE NADEVAM DEKA KJE NAJDETE VREME I TRPENIE DA GI PROCITATE FINITE KOMPARATIVNI RABOTI IZVLECENI OD k*rANOT I BIBLIJATA, KAKO PROTIV DOKAZ ZA PRAVOSLAVIE I BELICKA.
IZVINETE STO E DOLGO, NO OPSIRNO I ISCRPITELNO.
POZDRAV.
|
|
|
|
Studentski Klub
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ZA PRAVOSLAVIE!
So koe telo do{ol?
Duhovno ili fizi~ko? Teorijata na Pavle: Pavle objasnuva vo svoeto prvo poslanie do Korintjanite (15: 35 - 44) deka Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego, umrel so svoeto fizi~ko telo, i potoa bil voskresnat so duhovnoto telo: „No }e re~e nekoj: kako }e voskresnat mrtvite i vo kakvo telo }e dojdat?“ „Takvo e i voskresenieto na mrtvite: se see za raspa|awe; se see vo bes~est; se see telo du{evno – voskresnuva telo duhovno.“ Vistinata od strana na Isus: Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego, ne umrel nitu pak bil voskresnat; zatoa {to ako bil voskresnat toga{ bi trebalo da dojde kaj svoite sledbenici so svoeto duhovno telo, no naprotiv, toj niv gi presretnal so svoeto fizi~ko telo, otkako navodno bil raspnat; negovata telesna sostojba so negovi sopstveni zborovi bila: „Videte gi racete Moi i nozete Moi: Jas sum Istiot; doprete se do Mene i gledajte; za{to duhot nema telo i koski, a, kako {to gledate, Jas imam. On im re~e: ‚Imate li ovde ne{to za jadewe?‘ Tie Mu dadoa par~e riba, pe~ena i med so sa}e. I koga zede, jade{e pred niv.“ (Luka, 24: 39 – 43) „Nitu go ubija, nitu go raspnaa“ Vo k*ranot, Vozvi{eniot Alah ni dava kompletna i ~ista slika od Negovoto to~no i vistinsko znaewe: „… i zaradi izjavata nivna: ‚Da, nie, navistina, go ubivme Mesihot Isa, sinot na Merjem, Alahoviot verovesnik. No ne go ubija i ne go raspnaa, tuku toa samo im se pri~ini! A onie koi, navistina, ne se soglasija vo toa, se somnevaa: ni{to ne znaea za nego, samo pretpostavuvaa… Ne go ubija sigurno.“ (k*ran, 4: 157) |
|
|
|
Studentski Klub
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zakonot na Pavle za bezzakonieto Pavle gi deviiral lu|eto preku bezzakonieto, preku negovata ~udna filosofija, deka pridr`uvaweto kon zakonot mo`e da motivira gre{ewe. Ova svedo~i za vnesuvaweto na novinata za prekr{uvaweto i poni{tuvaweto na Zakonot: „Za{to preku delata na Zakonot pred Nego nema da se opravda niedna plot; bidej}i preku Zakonot se poznava grevot.“ (Pavle do Rimjanite, 3: 20) „A so u~eweto Svoe – Zakonot na zapovedite go obessili.“ (Pavle do Efesjanite, 2: 15) Zakonot e zavr{en, a ne poni{ten: Ona {to Pavle go izmislil be{e pogre{no sfa}awe. Celta za objavuvaweto na porakata od Bog nikoga{ ne e da gi dovede i zavede lu|eto vo zabluda, ili pak da gi natera na grev, naprotiv tie sekoga{ se upatstvo za ~ove{tvoto. So ista cel bil i donesen Zakonot so naredbite (10–te Bo`ji Zapovedi) koj mu be{e objaven na Pratenikot Mojsej , a podocna pratenikot Isus be{e ispraten da go potvrdi i da go po~ituva, i kone~no da go dopolni, no nikako da go poni{ti; slednive izjavi na Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego, baraat na{a potpolna vnimatelnost vo ~itaweto: Vo Evangelieto: „Nemojte da mislite deka sum do{ol da go poni{tam Zakonot ili Prorocite; ne sum do{ol da gi poni{tam, tuku da gi dopolnam. Za{to, vistina vi velam, duri postojat neboto i zemjata nitu edna jota ili crta od Zakonot nema da se izmeni, dodeka ne se ispolni sè. I taka, onoj {to }e naru{i edna od tie najmali zapovedi i taka gi nau~i lu|eto, najmal }e se nare~e vo carstvoto nebesno; a onoj {to }e gi ispolni i pou~i, toj golem }e se nare~e vo carstvoto nebesno. Za{to vi velam, ako va{ata pravednost ne ja nadmine pravednosta na kni`incite i fariseite, vie nema da vlezete vo carstvoto nebesno.“ (Matej, 5: 17 - 20) Vo k*ranot: „Nie, navistina, go objavivme Tevratot, a vo nego ima{e patokaz i svetlina. Po niv go isprativme Isa, sinot Merjemin, kako potvrda za Tevratot pred nego objaven, a nemu mu go objavivme Inxilot, vo koj ima{e patokaz i svetlina, za da go potvrdi Tevratot, pred nego objaven, vo koj isto taka ima{e patokaz i pouka za bogobojaznite!“ (k*ran, 5: 44- 46) „I, eve, tuka sum da go potvrdam Tevratot objaven pred mene, i da vi dozvolam ne{to od ona {to vi be{e zabraneto; i vi nosam dokazi od Gospodarot va{, - zatoa, pla{ete se od Alah i bidete mi poslu{ni!“ (k*ran, 3: 50) |
|
|
|
Studentski Klub
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Knigata na zakonot – navredena Pavle ne samo {to go uni{til u~eweto na Isus, tuku i napravil napor da ja uni{ti Knigata na Zakonot (10-te Bo`ji zapovedi). Toj napi{al celosna izmeneta interpretacija na Stariot Zavet; toj obvinil deka Knigata na Zakonot bila neprijatelska za lu|eto, kako kletva protiv niv, so {to gi teral da gre{at: „A site onie {to se od delata na Zakonot, pod kletva se. Oti e napi{ano: ‚Proklet da e sekoj, koj ne ispolnuva postojano sè {to e napi{ano vo knigata na Zakonot!‘“ (Pavle do Galatjanite, 3: 10) „Hristos nè iskupi od kletvata na Zakonot, otkako poradi nas stana kletva.“ (Pavle do Galatjanite, 3: 13 ) „No Pismoto site gi ztvori vo grev.“ (Pavle do Galatjanite, 3: 22 ) „A so u~eweto Svoe – Zakonot na zapovedite go obessili.“ (Pavle do Efesjanite, 2: 15) Te{ka kazna za onie koi }e go navredat Zakonot Vo Evangelieto: „I taka, kako {to se sobira plevata i se gori vo ogan, taka }e bide i pri svr{etokot na ovoj svet; }e isprati Sinot ^ove~ki Svoi angeli i }e gi soberat site soblazni od Negovoto carstvo, i onie {to vr{at nezakonski dela, i }e gi frlat vo v`arena pe~ka; tamu }e bide pla~ i krckawe so zabi.“ (Matej, 13: 40 – 42) Vo k*ranot: „On ti objavuva Kniga, Vistinita, koja predhodnite gi potvrduva, On gi objavi Tevratot i Inxilot pred toa, kako patokaz za lu|eto, a objavi i drugi knigi kako oddeluva~i na vistinata od nevistinata. Bolna kazna }e imaat onie koi ne veruvaat vo objavite Alahovi, navistina! A Alah e Silniot i Strogiot!“ |
|
|
|
Studentski Klub
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Misijata na Isus: samo Pratenik na Bog Vo evangelieto: „Go slavea Boga i velea: ‚Golem prorok se javi me|u nas.‘“ (Luka, 7: 16) „I se soblaznija zaradi Nego. A Isus im re~e: ‚Prorokot nikade ne ostanuva bez po~est, osven vo svojata zemja, me|u rodninite i vo svojot dom.‘ I ne mo`e{e tuka da izvr{i nikakvo ~udo;… I se ~ude{e na nivnoto neverie.“ (Marko, 6: 3-6) „No Jas treba da vrvam denes, utre i zadutre, bidej}i ne biva prorok da zagine nadvor od Erusalim. Erusalime, Erusalime, ti {to gi ubiva{ prorocite i so kamewa gi zasipuva{ pratenite pri tebe.“ (Luka, 13: 33-34) „Ete Go slugata Moj, Kogo Go izbrav, Mojot vozquben, {to e po voljata na Mojata du{a. ]e go polo`am Duhot Svoj nad Nego i na narodite }e im objavi sud.“ (Matej, 12: 18) Vo k*ranot: „Toj be{e samo rob kogo Nie go blagoslovivme i go odredivme da bide primer za sinovite Izrailovi.“ (k*ran, 43: 59) „Na Mesih nikoga{ nema da mu bide maka da bide rob Alahov, a nitu na melekite bliski.“ (k*ran, 4: 172) „I Zekerija, i Jahja, i Isa, i Iljas - site tie bea me|u dobrite. Toa se onie na koi Nie im dadovme i Kniga, i Mudrost i Prateni{tvo.“[1] (k*ran, 6: 85, 89) U~ewatana Isus poni`eni Pavle ne samo {to go go uni{til u~eweto na Isus tuku i go poni`il i nego; trudej}i se da doka`e deka Isus na svoite sledbenici im dal nezrelo i nepotpono u~ewe, i deka tie ne se vredni za sledewe. Namesto toa, lu|eto treba da go sledat u~eweto koe e propovedano od Pavle, koe spored nego e pozrelo i kompletno: „Zatoa da go ostavime po~etokot na Hristovoto u~ewe i da se stremime kon sovr{enstvo.“ (Pavle do Evreite, 6: 1) „Nema u~enik pogolem od svojot u~itel“ Vo Evangelieto: „Nema u~enik pogolem od svojot u~itel; no sekoj, {to }e se usovr{i }e bide kako i u~itelot negov.“ (Luka, 6: 40) (Matej, 10: 24) „Za{to, koj se srami od Mene i od zborovite Moi vo ovoj prequbodeen i gre{en rod, i Sinot ^ove~ki }e se srami od nego, koga }e dojde vo slavata naSsvojot Otec so svetite angeli.“ (Marko, 8: 38) „I taka, sekoj, {to gi slu{a i ispolnuva ovie Moi zborovi, }e bide kako blagorazumen ma`, koj si napravil ku}a na kamen. I zavrna do`d i nadojdoa reki, i duvnaa vetrovi, i navalija na taa ku}a, no taa ne panda, oti be{e izgradena na kamen. A sekoj, {to gi slu{a ovie Moi zborovi i ne gi ispolnuva, prilega na ~ovek glupav, koj napravil ku}a na pesok.“ (Matej, 7: 24 - 25) „Vi donesov Mudrost“ Vo k*ranot: „A koga Isa im dojde so o~igledni i jasni znaci, im re~e: ‚Vi donesov mudrost i doa|am da vi go objasnam ona zaradi koe se podelivte. Pa zatoa pla{ete se od Alah i pokorete mi se!“ (k*ran, 43: 63) „I On }e go pou~i i so Knigata, i so Mudrosta, i so Tevratot, i so Inxilot.“ (k*ran, 3: 48) |
|
|
|
Studentski Klub
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Belicke, site raboti okolu Muhammed, alejhis-selam, se jasni. Seto ona sto vie go pisuvate e samo navreda i laga, pa ne e vredno za komentar - ednostavno takvi ste! A ona sto ne e jasno se golemiot broj na kntradiktornosti vo hristijanskoto ucenje i ona sto ostanalo od Biblijata, a na sto vie izbegnuvate da dadete odgovor - zatoa sto go nemate! Zatoa e toa tolku interesno.
|
|
|
|
Pravoslavie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор Регистриран: 07.Октомври.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1732 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!! |
|
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
da spomnatooo e i toa mnooooooogu okolu Muhamed, samo me interesira zasto toa ne go komentiras tuku se zafakjas biblija da tolkuvash http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=6125&PN=2 Изменето од belichka - 06.Март.2007 во 10:39 |
|
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
|
Studentski Klub
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Сметам дека тоа веќе е спомнато и објаснето, но, за какви разлики прашуваш?
Јас ви давам аргументи од вашата Света Книга каде се наоѓаат контрадикторни учења. По ова прашање, ставот на Исламот е дека Исус и Мухаммед имале исти погледи, верувања, учења и сл.
|
|
|
|
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Studentski, od islamska gledna tocka koi se razlikite megju Isus i Muhammed?
|
|
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
|
angelmk
Сениор Регистриран: 02.Декември.2006 Статус: Офлајн Поени: 135 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
леле, пак ли овие километарски постови
аман бе луѓе |
|
"BEAUTY IS TRUTH, TRUTH BEAUTY."
|
|
Studentski Klub
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Konceptot na Pavle za Bog: „Sozdadenoto ednakvo na Sozdava~ot!“ Pavle ja degradira goleminata na Bog, so toa {to ja dava idejata za enakvosta na Bog koja e ograni~ena so forma na su{testvo, i deka celoto postoewe na Bog e stacionirano vo sozdavaweto na Samiot sebe si. Za da ja nametne ovaa ideologija Pavle go koristi imeto na Isus , so toa {to go izedan~uva so Bog, i vo obo`uvawe na negovata li~nost. Toa obo`uvawe mo`eme da go vidime vo slednive zborovi: „Bidej}i vo Nego blagovoli Otecot da ima sekakva polnota.“ (Pavle do Kolosjanite, 1: 19) „Oti vo Nego telesno `ivee seta polnota na Bo`estvoto.“ (Pavle do Kolosjanite, 2: 9) „Koj, iako be{e vo obli~je Bo`jo, sepak ne dr`e{e mnogu do toa {to e ednakov so Boga.“ (Pavle do Filipjanite, 2: 6) Idejata za celosnata ispolnetost na Bog smestena telesno samo vo edno ~ove~ko telo, e fizi~ki nepoimlivo i duhovno neprifatlivo, bidej}i postoeweto na Bog e nad ~ovekovata zamisla, Toj nemo`e da bide smesten vo edno od Svoite sozdanija, Toj ne e ograni~en na edna forma. Bog e neograni~en! Ovaa idolopokloni~ka ideologija ne e nova, taa e pod vlijanie na postari veruvawa i mitologii, kade {to lu|eto preterale vo svoeto veruvawe i pritoa veruvaj}i vo svetci i obo`uvaj}i gi kako Bog i izedna~uvaj}i gi so Boga. Da mu se pridru`i nekoj ili ne{to na Bog pretstavuva bogohulie. k*ranot mnogo dobro ja ima objasneto ovaa izopa~enost na ~ovekoviot mozok, kade {to stoi: „Ete, toa se zborovite nivni od ustite nivni, gi imitiraat nevrenicite od minatite narodi. Alahovoto prokletstvo neka e nad niv! Kade se odmetnuvaat od vistinata?“ (k*ran, 9: 30) „Ka`i: ‚O Sledbenici na Knigata, ne preteruvajte vo verata va{a, sprotivstavuvaj}i se na vistinata! I ne sledete gi `elbite na lu|eto koi ve}e porano skr{naa, a mnogumina vo zablua odvedoa i samite od praviot pat skr{naa.‘“ (k*ran, 5: 77) Neprostliviot grev! Da mu se pridru`i nekoj ili ne{to na Bog e obid da se uni{ti vistinitosta i edno{tvoto na Bog, toa e klevata vrz Semo}niot Bog, ova bogohulie e neprostliv grev. Lu|eto bile opomeneti za ova ne samo od strana na k*ranot, tuku i od strana na Isus vo evangelieto. Vo Evangelieto: „Zatoa vi velam, sekoj grev i hula }e im se prosti na lu|eto, no hulata protiv Svetiot Duh nema da im se prosti na lu|eto. I ako nekoj ka`e zbor protiv Sinot ^ove~ki, }e mu se prosti; no, ako ka`e ne{to protiv Svetiot Duh, nema da mu se prosti ni na ovoj, ni na onoj svet.“ (Matej, 12: 31, 32) Vo k*ranot: „Zarem ne gi gleda{ onie na koi im e daden del od Knigata kako praviot pat so zabluda go zamenuvaat i posakuvaat i vie da skr{nete od praviot pat.“ (k*ran, 4: 48) „Me|u lu|eto ima i takvi koi, pokraj Alah, tagutite gi prifatija, sakaj}i gi kako {to se saka Alah, no onie koi veruvaat u{te pove}e go sakaat Alah. A da znaat mnogubo{cite deka, koga kaznata }e ja do`iveat, mo}ta samo Alah }e ja ima i deka Alah, navistina, e Silen kaznuva~.“ (k*ran, 2:165) |
|
|
|
Studentski Klub
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Isusoviot koncept za Bog: „Ne postoi nikoj osven Nego“ Ideologijata koja e propovedana od strana na Pavle e vo totalna kontradikotornost, so u~eweto na Isus, koj jasno proklamira deka Bog e samo Vo Evangelieto: „Pravo ka`a deka Bog e eden, i deka nema drug, osven Nego.“ (Marko, 12: 32) „^uj Izraile! Gospod, Bog na{, e (Marko, 12: 29) „Isus mu re~e na ~ovekot: ,Zo{to me narekuva{ dobar? Nikoj ne e dobar, osven ediniot Bog!’“ (Marko, 10: 18) „Na Gospoda, tvojot Bog, da Mu se poklonuva{ i samo Nemu da Mu slu`i{!“ (Matej, 4: 10 - Luka, 4: 8) „No Jas ni{to ne mo`am da pravam Sam od Sebe. Kako {to slu{am, taka i sudam, i Mojot sud e praveden, oti ne ja batam voljata Moja, a voljata na Otecot, Koj {to me pratil.“ (Jovan, 5: 30) „Ni{to ne pravam Sam od Sebe, tuku, kako {to Me nau~i Mojot Otec, taka i zboruvam.“ (Jovan, 8: 28) Vo k*ranot: „Ka`i: ‚On e Alah, Eden e… i nikoj ne Mu e ramen!‘“ (k*ran, 112: 1 - 4) „I koga Alah }e ka`e: ‚O Isa, sine Merjemin, im zboruva{e li ti na lu|eto: ‚Prifatete nè, mene i majka mi za dve bo`estva pokraj Alah!‘? A on }e ka`e: ‚Slaven bidi! Ne mi dolikuva da govoram za ona za {to nemam pravo. Da go ka`uvav jas ova, Ti toa ve}e go znae{. Ti go znae{ ona {to e vo du{ava moja, a jas ne go znam ona {to Ti go znae{. Samo Ti navistina, go znae{ ona {to e skrieno!‘ Im go ka`uvav samo ona {to Ti im go naredi: ‚Obo`uvajte go samo Alah, Gospodarot moj i Gospodarot va{‘ I jas nad niv bdeev dodeka bev me|u niv, a koga Ti mi ja zede du{ava, edinstveno Ti gi nadzira{e. Ti si Svedok za sè!‘“ (k*ran, 5:116 - 117) „A koga Isa im dojde so o~igledni i jasni znaci, im re~e: ‚Vi donesov mudrost i doa|am da vi go objasnam ona zaradi koe se podelivte. Pa zatoa pla{ete se od Alah i pokorete mi se! Alah, navistina, e moj Gospodar i va{ Gospodar, pa samo Nego obo`uvajte Go; Ova e patot vistinski!‘“ (k*ran, 43: 63 - 64) |
|
|
|
Внеси реплика | страница <1234 17> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |