|
ПРОТЕСТАНТИЗАМ-ваше мислење? |
Внеси реплика | страница <1234> |
Автор | |
vd
Сениор Регистриран: 13.Јануари.2006 Статус: Офлајн Поени: 1539 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ова ми се допаѓа, имало и има искривување на христијанството, се додавале работи во учењата на Христос, се изменувале неговите учења ... и да, имало и има различити христијанства и секој тврди дека тој е на вистинското, го следи вистинското христијанство! Хм, благодарам што го прифати она што јас сакам цело време да го кажам на форумов, а тоа е она што ти имам ставено на БОЛД! Повели, дојди во Ислам ќе се вратиш на учењето кое го проповедал Христос, онака како што му заповедал Алах. |
|
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
pro-testamentum... (во превод: „за Писмото/Заветот...се мисли на Библијата)....
протеститраат, ако сакаш така да кажеш, против злоупотребата и искривувањето на изворното христијанство, во вековите на додавања и измени на учењата на Христос во западната и источната црква, и се бори да се вратиме на Христос и Неговото учење...
|
|
vd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
аџија споредбава да не кажам ти беше глупава и смешна .. ќе кажам дека ти е неоснована и неточна.
Како и да е, кажими, зошто Протестанти? од каде произлегле? Зошто произлегле? што е работата ... против што протестираат? Објасни ми нешто повеќе за оваа гранка на христијанството за која мислам дека е поарна од другите. |
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
со исламот има две работи заеднички:
непочитувањето на било какво идолопоклонство и не поставувањето на никакви дополнителни посредници меѓу нас и Бога... И тука завршуваат сличностите и почнуваат разликите, кои се ОГРОМНИ: Исламот го почитува Мохамед. Ние, сите Божји пратеници и СИТЕ нивни списи. Исламот го омаловажува Христос, непризнавајќи ја Неговата вистинска природа и Неговата жртва... Ние го Величаме и Славиме Нашиот Господ и Спасител. Исламот ја негира Библијата и записите на сите верни Божји чеда пред Мохамед Ние ги прифаќаме сите Божји пратеници, освен Мохамед, кого не го сметаме за достоен да им се придружи... Исламот е освојувачки и насилен Ние сме мирољубиви и противници на насилството... Исламот е во многу нешта ненаучен Ние во науката гледаме голем сојузник... И да не редам до утре... |
|
vd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
идолите, да ... тоа секако .
неможам моментално да напишам соодветен коментар, несум концентриран НО според читањето на кометнарите од страна на Аџија, твоите коментари на ЕвАнгелос.. како Протестанти .. го напишав тоа што го напишав за Блискоста. |
|
Isis
Сениор CATALYST Регистриран: 19.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 5871 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
мист, кои работи сметаш дека се слични, па го проближуваат многу протестантизмот до исламот
можеби тоа што ни ваму ни таму не се почитуваат идоли друго? |
|
vd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
aџија, искрено , кога ќе видиме ... вистина е блиску, само нормално Исламот е нешто совршено, протестанизмот Нее.
|
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
you wish! |
|
vd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
колку што гледам, нешто блиско до Исламот.
|
|
Isis
Сениор CATALYST Регистриран: 19.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 5871 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Изменето од ACELERA - 04.Декември.2009 во 16:44 |
|
vd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
мислам дека е најдобра гранка на Христијанството.
|
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Браво бугар, ме изнанади со реалнава проценка...
Поздрав... |
|
bugar
Сениор Бугараш Регистриран: 28.Ноември.2006 Локација: Australia Статус: Офлајн Поени: 52 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Za nekoi raboti mozeme da im pozavidime na protestantite.
Jas sum pravoslavec, ama ovde, vo stranstvo kade sto ziveam, cesto odam na predavanja koi gi organiziraat adventistite i evangelistite.
I toa sto go znam za verata e nivna zasluga.
Nie, prtavoslavnite, za mistificirame verata, a taa e sosema prosta.
Postois ti, postio Gospod, stvoritelot, i nema nikakvi middle men. Nema popovi, vladici, patriarssi itn itn. so sila pogolema od tvojata.
Ne se klanjaat na svetci, bidejki svetcite gi proglasile lugje a ne Gospod. Ne palat sveki, nemaat liturgija. Se e na edno drugo nivo.
Jas sum im blagodaren na adventistite i evanglelistite, za pristapot kon beblijata.
Tie ja citaat Biblijata po mnogu pati. Pravoslavcite go citaat Zitiojata na Svetite, i komentarite od Nikola Mircic, koj, za da zvuci po pravoslavno, stanal Nikolaj Velimirovic...osnova za slep nacionalizam itn...
Od mene, znaci, BRAVO za protestantite!
|
|
Јас сум си бугараш.
Кој верува - нека верува. А кој не верува - нека не верува! По националност Турко-Татаро-Монголо-Афганистанец!(Со декрет на Boogie) |
|
begu
Сениор Регистриран: 30.Август.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 763 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Иако суштински не го познавам протестантизмот сепак сметам дека е доста напреден и смел во објаснување и практикување на одредени догми, а пред се во однос на реформи на јазик на проповеданје, икони, поинакво поиманје на самат црква како објект па дури и самото комунициранје и контакт со луѓе без оглед на припадност. Ова го кажувам и од сопствено искуство. А имав чест и лично да го запознам и најпознатиот протестант во РМ г. Б. Трајкоски .
|
|
Внеси реплика | страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |