IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Омилена пица - рецепти
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Омилена пица - рецепти

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 11>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2014 во 21:32
                                                                                            Пица Пармиџано
                                                                                                                                          







Донесете го духот на Италија во вашиот дом. Направете пица која ќе ја изедете до последна трошка.
За подготовка на овој рецепт за две лица, ќе ви бидат потребни следните производи.

Потребно:
300 г.брашно
100 мл. масло за јадење
½ лажичка сол
200 мл.вода
80 г. пармезан
10 г.квасец
100 г.шампињони
кечап
100 г.трапист
оригано
кромид (по желба)


Подготовка:
Брашното просејте го заедно со солта. Во 100 мл.вода растопете го квасецот со малку шеќер. Потоа додајте го квасецот во брашното, па сипете го маслото, остатокот вода и пармезанот.

Замесете тесто, а потоа оставете го малку да нарасне. Кога ќе стане двојно поголемо, поделете го на два еднакви дела.

Секој дел од тестото развлечете го со раце во форма на пица. Одозгора премачкајте го со кечап и состојки по желба, освен кашкавал. Печете ги двете пици, а на крај од печењето наросете ги со рендан кашкавал и вратете ги во рерна за да се растопи.

Добар апетит!
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2014 во 08:23

Пица Капричиоза од мојата кујна

Најубавото тесто за пица, според мене е многу едноставен рецепт. Сите дома ја обожаваме, тестото е одоздола крцкаво, а во горните слоеви меко и сочно.

1. Го замесуваме тестото со млака вода до средно меко. Го оставаме да стаса, да се дуплира.
2. Го размесуваме на брашно и го делиме на 6-7 топчиња.
3. Секое топче го расукуваме на круг, тенко тесто и го ставаме во набрашнето тавче бр. 30.
4. Тестото го мачкаме со кечап или ајвар.
5. Редиме прво шунка исечена на тенки листови, поделени на две половинки.
6. Редиме од свежите печурки исечени на листови.
7. Рендаме кашкавал и на крај посипуваме со оригано насекаде.
8. Веднаш ја печеме во загреана рерна на 250 степени, на најниската решетка која ја имате во рерната (не ја чекаме да стасува).

Со овој начин на печење се добива многу вкусно тесто, крцкаво одоздола, а сепак меко и сочно. Најважно е да тестото кога ќе го ставите во тавче, за да се добие оригинална пица, биде навистина тенко исукано. Кога ќе се испече тоа нараснува и ја добива потребната дебелина. Моите дома ја сакаат најмногу со пикантен ајвар како подлога во нејзе, но јас ја правам и со кечап ( има слики). Инаку ако сакате можете да си ја печете во поголеми тавчиња. Јас овој пат ја правев вака, за да сите дома добијат по една пица со таа големина. Ако ви е многу состојки за вашето семејство, поделете ги. Јас ви прикажав баш како што сум ја правела.

Ви ја открив мојата тајна за правење идеална пица. Колку е вкусна, знаат децата...А и ние...




Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2014 во 15:41
                                              Направете овошна пица
                                                                                                                                                                                                                                                                







Ви предлагаме да направите поинаква пица со овошје и овошен јогурт, која ќе ги воодишеви сите кои ќе ја пробаат.
Оваа пица се подготвува околу половина час, а големи се шансите да стане ваш омилен десерт.

Потребно:
интегрално тесто за пица, со тенка кора и дијаметар од 30 сантиметри
2 шољи овошен јогурт
сецкано овошје по желба - јаболки, киви, портокали, банани...


Подготовка:
Загрејте ја рерната на температура од 230 степени, и ставете го тестото за пица да се испече. Можете да користите готово смрзнато тесто, или пак сами да го замесите.

Испеченото тесто за пица оставете го да се излади, а потоа премачкајте го со јогуртот. Одозгора наредете го исецканото овошје. Ако користите банани или јаболки, врз нив посипете неколку капки сок од лимон, затоа што тоа овошје потемнува.

Исечете ја пицата на парчиња и послужете.
Добар апетит!


Изменето од Valerija - 31.Јануари.2014 во 15:41
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Kastro Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kastro Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2014 во 17:20

Ви се пријаде пица а немате тесто – Рецепт за пица со тесто од палента – ем здраво ем брзо

pica-ea589c-800x450-700x325Храната без глутен е многу популарна во последно време, и тоа не само кај оние кои се алергични на глутен. Таа многу брзо прераснува во паметен начин на јадење со кое не се внесуваат многу јаглени хидрати и за многу кратко време ќе почувствувате дека со внесувањето на храна која не содржи глутен исчезнува чувството на подуеност.

Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2013 во 14:19

Првото нешто кое ќе ви прелета низ главата е прашањето: Која ли е разликата помеѓу обичната и новогодишната пица? Можеби на вкус и нема голема разлика, меѓутоа изгледот на пицата е оригинален.

kako-da-podgotvite-novogodisna-pica-01

За да ја подготвите новогодишната пица нема да ви биде потребно ништо повеќе од основните намирници:

  • Тесто
  • Кечап
  • Кашкавал
  • Моцарела
  • Кулен
  • Зеленчук по желба

Тајната во подготовката не е ниту во тестото, ниту во намирниците. Сè што треба да направите е да го исечете стандардното тесто во вид на триаголник, со мал квадрат на едната страна.

Потоа, препуштете и се на креативноста. Експериментирајте со вкусовите, комбинациите, боите на намирниците и шарите кои ќе ги создадете со нив.

На крај, печете на 180 степени околу 30тина минути и послужете ја на својата празнична трпеза. Ќе бидете пријатно изненадени од коментарите и насмевките кои ќе ги предизвикате.

kako-da-podgotvite-novogodisna-pica-02

kako-da-podgotvite-novogodisna-pica-03

kako-da-podgotvite-novogodisna-pica-04

kako-da-podgotvite-novogodisna-pica-05

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2013 во 16:12

Мали тајни за совршена пица: Тесто кое секогаш успева

Совладувањето на сите препреки во изработката на домашната пица е предизвик од кој ретко кој се откажува додека не ја пронајде совршената формула за меко тесто со малку крцкави рабови какво што подготвуваат најдобрите пица мајстори.

За изработка на совршеното тесто постојат многу совети и мали трикови, а ние ви претставуваме рецепт преку кој ви ги откриваме најситните детали.

Потребни состојки:

  • 600 гр. брашно
  • 5 гр. сув квасец
  • 3 дл. млеко
  • 2,5 дл. топла вода
  • 2 дл. маслиново масло
  • 2 лажици морска сол
  • 1 лажица шеќер

Подготовка:

1. Во голем сад додадете брашно, сол и шеќер, добро измешајте, потоа во средина направете вдлабнатина и во неа додадете го сувиот квасец. Над квасецот додадете млеко, вода и започнете да мешате, а постепено додавајте и маслиново масло.

2. Тестото оставете го на собна температура околу половина час и потоа кога ќе нарасне префрлете го на површина врз која претходно сте ставиле брашно и повторно замесете. Вратете го тестото назад во садот и оставете го да одстои околу половина час, потоа префрлете го на рамна површина и со рацете нежно развлекувајте. Кога ќе почувствувате дека пука продолжете тестото да го развлекувате со сукало или валјак додека не добиете дебелина од еден сантиметар.

3. Тестото префрлете го во сад за печење и потоа додадете ги вашите омилени состојки за пица.

Совет: Користете морска сол, а не кујнска, бидејќи морската сол подобро влијае врз нараснувањето на тестото. Водата и млекото секогаш кратко подгрејте ги пред да ги ставите во тестото, толку колку за да не бидат ладни.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2013 во 08:22
во последно време ги сакам пиците кои што се со сланина  , пченка и во место кечап одоздоло течна павлака
Кон врв
Ninja 35 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Февруари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 17840
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ninja 35 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2013 во 10:55

Анти-џанк пица: Вкусна и здрава за секој ден!



Кога некој ќе спомeне пица веднаш ни се отвора апетитот, но и одма помислуваме на калориите, нездравите состојки и брзата храна. Поради тоа решивме да ви го понудиме најздравиот рецепт за вкусна пица која можете да ја јадете без грижа на совест. 

Состојки за тестото:

  • 150 гр. интегрално брашно
  • 100 гр бело брашно
  • 1 лажичка сол
  • половина лажичка кафеав шеќер
  • половина кесичка на сув квасец
  • една шолја млака вода
  • лажици маслиново масло

Состојки за пица:

  • сос од домати со малку кафеав шеќер и сув босилек
  • моцарела сирење
  • исечена сланина или шунка
  • пиперка
  • печурки
  • домати
  • рукола
  • оригано
  • маслинки

Подготовка: 

1. Во поголем сад измешајте го брашното, квасецот, маслото и шеќерот. 

2. Полека ставете топла вода и со раце замесете го тестото

3. Подготвеното меко тесто покријте го со крпа и оставете да отстои околу половина час, додека не нарасне

4. Тестото префрлете го на работната површина каде сте истуриле брашно и истркалајте го во него. 

5. Садот за печење премачкајте го со маслиново масло, тестото ставете го во него и наредете ги сите состојки. 


Совети:

  • Доколку сакате тестото да има интересна арома, додадете мед наместо шеќер
  • Наместо бело брашно можете да ставите пченкарно
  • Руколата ставете ја врз пицата откако ќе ја извадите од рерната
  • Наместо вргањ, можете да ставите било кој вид на на печурки

Италијанското правило гласи: „Колку помалку состојки толку повкусна и подобра пица“. Не претерувајте и не ставајте се и сешто, внимавајте колку состојки ќе ставите и колку ќе биде нивната количина.



Изменето од evangeline - 27.Октомври.2013 во 15:23
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2013 во 08:34

Морнарска пица

Потребно:

* готово тесто за пица
* 500 г домати
* 2 лути пиперчиња
* 3 чешниња лук
* оригано
* маслиново масло
* сол
* бибер

Приготвување: измијте ги, исчистете ги и исечете ги доматите на коцкички. Пропржете ги, ставете им сол и бибер, па посипете ги со оригано. Оставете ја смесата да се излади. Тестото за пица премачкајте го со масло, посипете го со половина од исечканиот лук, па распоредете ја смесата од доматите. Печете 20 минути во рерна загреана на 240 степени. Откако ќе ја извадите пицата, веднаш посипете ја со остатокот од лукот и послужете ја.

(Emil)

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 08:41

Пица со тиквички

Пица со тиквички


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • малку   Сол
  • 250 грама Сирење
  • 2 лажица/ци Маслиново масло
  • 1   Квасец
  • 150 грама Кашкавал
  • 350 милилитри Доматен сок
  • 250 милилитри Вода
  • 400 грама Брашно
  • 300 грама Тиквичка


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Пица со тиквички

ПОДГОТОВКА:

Од брашното, маслото, малку сол и млака вода замесете мазно тесто. Оставете го да стои на топло, околу 25 минути.

Потоа расукајте го и оставете го во тава со масло.

По тестото нанесете го доматниот сос, изрендајте ги тиквичките, изронете го сирењето а на крај посипете го ренданиот кашкавал.

Печете околу 20 минути во рерна загреана на 200 степени.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • малку   Сол
  • 250 грама Сирење
  • 2 лажица/ци Маслиново масло
  • 1   Квасец
  • 150 грама Кашкавал
  • 350 милилитри Доматен сок
  • 250 милилитри Вода
  • 400 грама Брашно
  • 300 грама Тиквичка


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Пица со тиквички

ПОДГОТОВКА:

Од брашното, маслото, малку сол и млака вода замесете мазно тесто. Оставете го да стои на топло, околу 25 минути.

Потоа расукајте го и оставете го во тава со масло.

По тестото нанесете го доматниот сос, изрендајте ги тиквичките, изронете го сирењето а на крај посипете го ренданиот кашкавал.

Печете околу 20 минути во рерна загреана на 200 степени.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 08:40

Мини пици со шунка

Мини пици со шунка

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 100 грама Шунка
  • 100 грама Шампињони
  • малку мала лажица Црн пипер
  • 1   Тесто за пица
  • малку   Сол
  • 200 грама Сирење
  • 4 лажица/ци Маслиново масло
  • 100 грама Маслинки
  • 4 чешниња Лук
  • 2 главица/и Кромид/а
  • малку   Босилок
  • 300 грама Домат


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 15 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Уживате во пиците, и понекогаш сакате да ги подговите дома. Меѓутоа, никако не успевате да ги погодите онакви какви што сте навикнале да ги јадете во пицериите, пред сè сочни.

Некогаш можеби сте си помислиле дека во прашање е тестото што сте го подготвиле и сте се обиделе да ја подготвите пицата со готово тесто. Но ефектот останал ист, пицата се исушила уште пре да ја извадите од рерна.

Печењето е основен чекор кон добрата пица, треба да трае од 15 до 20 минути, во веќе загреана рерна. Но важно е и да се расука тестото до соодветна дебелина, затоа што ако е премногу тенко ќе стане "гумено". Исто така, треба да се употребуваат " сушени" домати, бидејќи ако тие се свежи, тестото ќе ја впие течноста и нема добро да се испече.

ПОДГОТОВКА:

Пропржете ги лукот и кромидот на врело масло.

Исецкајте ги доматите и
додадете го комидот.

Оставете да се вари на ниска температура околу 15
минути.

Исчистете ги шампињоните, истријте ги и исецкајте ги на тенки
кришки, како и моцарелата и маслинките.

Босилекот додадете го во сосот.

Зачинете со сол и црн пипер.

Рерната вклучете ја на 220 степени.

Од тестото направете ролна и и сечете 16 парчиња, а од секое направете ала пица со поткренати рабови.

Ставете од сосот од домати.

Наредете ги печурките, маслинките, моцарелата и тенко исечената шунка, печете околу 15 минути.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 08:39

Римска пица

Римска пица

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 250 грама Сирење
  • 100 грама Печурки
  • малку   Оригано
  • 1 лажица/ци Маслиново масло
  • 50 грама Маслинки
  • малку   Магдонос
  • 2 чешниња Лук
  • 1 главица/и Кромид/а
  • 300 милилитри Доматно пире
  • малку   Босилок
  • малку   Сол
  • 1   Тесто за пица
  • малку мала лажица Црн пипер
  • 200 грама Шунка


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Еден од најраспространетите и најподготвуваните рецепти во светот е пицата, која присутна во секоја национална кујна или ресторан подготвувана на најразлични начини.

За Римска пица има повеќе рецепти, но секогаш се повторува босилекот како зачин. Освен тоа, Римската пица понекогаш се покрива и со шунка, во ретки случаеви се ставаат и рипчиња, но во мало количество.

ПОДГОТОВКА:

Тестото за оваа пица се расплескува колку е можно потенко, а за да не се истече филот од страните се остава малку потркренато. Се премачкува со доматно пире и врз него се редат тенки резанки сирење, па врз него мирудиите, зачините и маслото.

Се пече на 250 C степени околу 30 минути.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 08:39

Сицилијанска пица

Сицилијанска пица

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 400 грама Тесто
  • малку   Сол
  • 3 лажица/ци Масло
  • 100 грама Маслинки
  • 2 лажица/ци Копар
  • 250 грама Домат


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 20 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Сицилијанска пица

ПОДГОТОВКА:

Доматите се редат во вид на тенки тркалезни резанки, врз нив маслинките, копарот и зачините, и се се пече 15-20 минути.

За Сицилијанската пица, можат да се употребат и филети инчуни и 3-4 (солени, од конзерва) и 3-4 лажици нарендан кашкавал.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 08:38

Пица Наполитана

Пица Наполитана

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 24   Филети инчуни риба
  • 500 грама Тесто
  • малку   Сол
  • 100 грама Сирење
  • 3 лажица/ци Масло
  • 80 грама Маслинки
  • 4 главица/и Кромид/а
  • 200 грама Домат


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 25 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Пица "Наполитана".

ПОДГОТОВКА:

 Врз намачканото со зејтин тесто, ги ставате насечканите домати и кромидот, а во вид на вкрстени ленти ги редите рибите, а помеѓу нив маслинките, расфрлете тенко сечкани парчиња сирење и зачините. 

 Печете 25 минути на висока температура 220 степени.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 11>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.