![]() |
|
Омилена пица - рецепти |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234 11> |
Автор | ||||||||||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
Пица Капричиоза од мојата кујнаНајубавото тесто за пица, според мене е многу едноставен рецепт. Сите дома ја обожаваме, тестото е одоздола крцкаво, а во горните слоеви меко и сочно. 1. Го замесуваме тестото со млака вода до средно меко. Го оставаме да стаса, да се дуплира. Со овој начин на печење се добива многу вкусно тесто, крцкаво одоздола, а сепак меко и сочно. Најважно е да тестото кога ќе го ставите во тавче, за да се добие оригинална пица, биде навистина тенко исукано. Кога ќе се испече тоа нараснува и ја добива потребната дебелина. Моите дома ја сакаат најмногу со пикантен ајвар како подлога во нејзе, но јас ја правам и со кечап ( има слики). Инаку ако сакате можете да си ја печете во поголеми тавчиња. Јас овој пат ја правев вака, за да сите дома добијат по една пица со таа големина. Ако ви е многу состојки за вашето семејство, поделете ги. Јас ви прикажав баш како што сум ја правела. Ви ја открив мојата тајна за правење идеална пица. Колку е вкусна, знаат децата...А и ние... |
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
Изменето од Valerija - 31.Јануари.2014 во 15:41 |
||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
Kastro ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 11937 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
Ви се пријаде пица а немате тесто – Рецепт за пица со тесто од палента – ем здраво ем брзо
|
||||||||||||||||||||
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
|
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
Првото нешто кое ќе ви прелета низ главата е прашањето: Која ли е разликата помеѓу обичната и новогодишната пица? Можеби на вкус и нема голема разлика, меѓутоа изгледот на пицата е оригинален. За да ја подготвите новогодишната пица нема да ви биде потребно ништо повеќе од основните намирници:
Тајната во подготовката не е ниту во тестото, ниту во намирниците. Сè што треба да направите е да го исечете стандардното тесто во вид на триаголник, со мал квадрат на едната страна. Потоа, препуштете и се на креативноста. Експериментирајте со вкусовите, комбинациите, боите на намирниците и шарите кои ќе ги создадете со нив. На крај, печете на 180 степени околу 30тина минути и послужете ја на својата празнична трпеза. Ќе бидете пријатно изненадени од коментарите и насмевките кои ќе ги предизвикате. |
||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
Мали тајни за совршена пица: Тесто кое секогаш успеваСовладувањето на сите препреки во изработката на домашната пица е предизвик од кој ретко кој се откажува додека не ја пронајде совршената формула за меко тесто со малку крцкави рабови какво што подготвуваат најдобрите пица мајстори. За изработка на совршеното тесто постојат многу совети и мали
трикови, а ние ви претставуваме рецепт преку кој ви ги откриваме
најситните детали.
Подготовка: 2. Тестото оставете го на собна температура околу
половина час и потоа кога ќе нарасне префрлете го на површина врз која
претходно сте ставиле брашно и повторно замесете. Вратете го тестото
назад во садот и оставете го да одстои околу половина час, потоа
префрлете го на рамна површина и со рацете нежно развлекувајте. Кога ќе
почувствувате дека пука продолжете тестото да го развлекувате со сукало
или валјак додека не добиете дебелина од еден сантиметар. Совет: Користете морска сол, а не кујнска, бидејќи морската сол подобро влијае врз нараснувањето на тестото. Водата и млекото секогаш кратко подгрејте ги пред да ги ставите во тестото, толку колку за да не бидат ладни. |
||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
во последно време ги сакам пиците кои што се со сланина , пченка и во место кечап одоздоло течна павлака
|
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
Ninja 35 ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 24.Февруари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 17840 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
Анти-џанк пица: Вкусна и здрава за секој ден!Кога некој ќе спомeне пица веднаш ни се отвора апетитот, но и одма помислуваме на калориите, нездравите состојки и брзата храна. Поради тоа решивме да ви го понудиме најздравиот рецепт за вкусна пица која можете да ја јадете без грижа на совест. Состојки за тестото:
Состојки за пица:
Подготовка: Совети:
Италијанското правило гласи: „Колку помалку состојки толку повкусна и подобра пица“. Не претерувајте и не ставајте се и сешто, внимавајте колку состојки ќе ставите и колку ќе биде нивната количина. Изменето од evangeline - 27.Октомври.2013 во 15:23 |
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
Морнарска пица
(Emil) |
||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
Пица со тиквички![]() ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Пица со тиквички ПОДГОТОВКА:
Од брашното, маслото, малку сол и млака вода замесете мазно тесто. Оставете го да стои на топло, околу 25 минути.
Потоа расукајте го и оставете го во тава со масло. По тестото нанесете го доматниот сос, изрендајте ги тиквичките, изронете го сирењето а на крај посипете го ренданиот кашкавал. Печете околу 20 минути во рерна загреана на 200 степени. ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Пица со тиквички ПОДГОТОВКА:
Од брашното, маслото, малку сол и млака вода замесете мазно тесто. Оставете го да стои на топло, околу 25 минути.
Потоа расукајте го и оставете го во тава со масло. По тестото нанесете го доматниот сос, изрендајте ги тиквичките, изронете го сирењето а на крај посипете го ренданиот кашкавал. Печете околу 20 минути во рерна загреана на 200 степени. |
||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
Мини пици со шунка![]() ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Уживате во пиците, и понекогаш сакате да ги
подговите дома. Меѓутоа, никако не успевате да ги погодите онакви какви
што сте навикнале да ги јадете во пицериите, пред сè сочни. ПОДГОТОВКА:Пропржете ги лукот и кромидот на врело масло.Исецкајте ги доматите и додадете го комидот. Оставете да се вари на ниска температура околу 15 минути. Исчистете ги шампињоните, истријте ги и исецкајте ги на тенки кришки, како и моцарелата и маслинките. Босилекот додадете го во сосот. Зачинете со сол и црн пипер. Рерната вклучете ја на 220 степени. Од тестото направете ролна и и сечете 16 парчиња, а од секое направете ала пица со поткренати рабови. Ставете од сосот од домати. Наредете ги печурките, маслинките, моцарелата и тенко исечената шунка, печете околу 15 минути. |
||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
Римска пица![]() ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Еден од најраспространетите и најподготвуваните
рецепти во светот е пицата, која присутна во секоја национална кујна или
ресторан подготвувана на најразлични начини. ПОДГОТОВКА:Тестото за оваа пица се расплескува колку е можно потенко, а за да не се истече филот од страните се остава малку потркренато. Се премачкува со доматно пире и врз него се редат тенки резанки сирење, па врз него мирудиите, зачините и маслото.Се пече на 250 C степени околу 30 минути. |
||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
Сицилијанска пица![]() ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Сицилијанска пица ПОДГОТОВКА:
Доматите се редат во вид на тенки тркалезни резанки, врз нив маслинките, копарот и зачините, и се се пече 15-20 минути.
За Сицилијанската пица, можат да се употребат и филети инчуни и 3-4 (солени, од конзерва) и 3-4 лажици нарендан кашкавал. |
||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
Пица Наполитана![]() ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Пица "Наполитана". ПОДГОТОВКА:
Врз намачканото со зејтин тесто, ги ставате
насечканите домати и кромидот, а во вид на вкрстени ленти ги редите
рибите, а помеѓу нив маслинките, расфрлете тенко сечкани парчиња сирење и
зачините.
Печете 25 минути на висока температура 220 степени. |
||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234 11> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |