IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Бизнис и економија
  Активни теми Активни теми RSS - Приватните пензиски фондови  крахираат
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Приватните пензиски фондови крахираат

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
Автор
Порака Обратен редослед
Alekxandar Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јули.2012
Статус: Офлајн
Поени: 1029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Alekxandar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Август.2012 во 08:29
" Со купување на домашни обврзници тие мораат да ја спасуваат економијата на грбот на околу 300.000 осигуреници на приватните задолжителни пензиски фондови кои штедат пари за пензија во вториот пензиски столб.
Овие пари треба да се разрочат по одредена каматна стапка и да се орочат под каматна стапка која не е поволна. Разликата во добивката е загубата. Тоа значи помала сума на средства на сметките на пензионерите членови на задолжителниот пензиски фонд.
Еврообврзницата беше издадена во 2005 година на 10 години, а во неа друштвата имаат вложено од 20 до 30 отсто од нивните вкупни средства. Сега мора да се продаде предвреме, најдоцна до 15 јануари 2013.
Оваа владина мерка тогаш беше правдана со цел да се заштитат парите за пензии на осигурениците од економската криза и да се инвестираат во посигурни средства."
Ова е цитат од од текстот на 24 сати вести на 15.08.2012
Законот на хартии од вредност во член 22 обврзницата ја дефинира како Долгорочна должничка хартија од вредност со која издавачот се обврзува дека на сопственикот на обврзницата еднократно или на рати ке му го исплати на определенит ден износот од номиналната вредност на обврзницата и каматата.
Не можи владата која ја издала обврзницата и има обврска кон доверителот да му текнува кога ќе и се посака да ја намалува вредноста на каматата и времетраењето на исплатата на обврзницата и да наложува разрочување на парите и накнадно урочување на истите со помала камата.
Кој би се јавил како доверител ако нема почитување на договорот.
Ова доаѓа исто како да урочиш 100000 долари во Банка со договор на 1 година и каматна стапка од 6 % и после 3 месеци во време на девалвација да ти кажат твоите пари ке треба да ги преурочиш во банката со истиот договор ама со каматна стапка од 3 % пошто на бордот директори така им се сонило.

Изменето од Alekxandar - 17.Август.2012 во 09:54
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2012 во 17:42
Оваа вест веќе беше објавена во пдф Политика и има објаснување:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by NRGMKD NRGMKD напиша:

Под притисок на власта ова се случува 

15.08.2012, 10:01

ПРИ ВАТ НИ ТЕ ПЕН ЗИС КИ ФОН ДО ВИ ЈА ПРО ДА ВА АТ ЕВ РО ОБ ВРЗ НИ ЦА ТА

Вла да та зај ми 20 ми ли о ни ев ра од ид ни те пен зи о не ри

При ват ни те пен зи ски фон до ви во Ма ке до ни ја ку пи ја др жав ни об врз ни ци и со тоа, во из ми на­ти ве де сет де на $ да доа нов за ем на Вла да та од 20 ми ли о ни ев ра. Тоа зна чи де ка со пос лед ни­от за ем, др жа ва та им дол жи на ид ни те пен зи о не ри вкуп но 177 ми ли о ни ев ра, заш то 57% од па ри те во два та фон да се ин вес ти ра ни во др жав ни об врз ни ци.

От ка ко на 8 ав густ ста пи ја на си ла из ме ни те на За ко нот за ка пи тал но фи нан си ра но пен зи ско оси­гу ру ва ње, пен зис ки те фон до ви поч наа да ја про да ва ат ев ро об врз ни ца и свес но да ра бо тат со за гу­ба, заш то влас та со си ла им на мет на но ва ин вес ти ци ска по ли ти ка. Два та фон да ве ќе про да ле две тре ти ни од ев ро об врз ни ца та, ко ја тре ба да дос та са во 2015 го ди на. Та му па ри те на ид ни те пен зи о­не ри се зго ле му ваа со ка ма та од над 7%. Се га ис ти те па ри не мо жат да би дат оп ло де ни тол ку доб ро, заш то се ин вес ти ра ат во об врз ни ци со ка ма та од око лу 5%.
"Мо ра да го по чи ту ва ме за ко нот што бе ше из гла сан ми на ти от ме сец од Соб ра ни е то. Спо ред не го, ние мо ра до 15 ја ну а ри 2013 го ди на да ја про да де ме ев ро об врз ни ца та. Се бо ри ме да нап ра ви ме кол ку што мо же по ма ла за гу ба за на ши те чле но ви", ве ли Јан ко Трен ков ски, ди рек тор на КБ прв от­во рен пен зи ски фонд. 
Ре гу ла тор на та аген ци ја МА ПАС, ко ја ја кон тро ли ра ра бо та та на пен зис ки те друш тва и го шти ти ин­те ре сот на оси гу ре ни ци те, сe уш те не знае кол ка ва ќе би де за гу ба та на чле но ви те по ра ди но во то за кон ско ог ра ни чу ва ње на Вла да та. Ди рек то рот Бу ленд Дер ви ши ве ли де ка не чувс тву ва лич на од­го вор ност, заш то тој не ги но сел за ко ни те. 
"Ќе нап ра ви ме ис тра жу ва ње ко га вра бо те ни те ќе се вра тат од од мор. Уш те не зна е ме да ли ќе има за гу ба и се то ова е са мо ка жа но на ули чен ја зик", из ја ви вче ра Дер ви ши. 
Пред да се до не се За ко нот, тој из ја ви де ка МА ПАС не се сог ла су ва со но ви от пред лог, но де ка ни кој од Вла да та не ги пра шал за мис ле ње. 
Пр вич ни те ана ли зи по ка жаа де ка со пред вре ме на та про даж ба на ев ро об врз ни ца та, 300.000 оси гу­ре ни ци, чле но ви на при ват ни те пен зи ски друш тва, ќе за гу бат око лу 15-20% од па ри те што ги ин­вес ти ра ле во неа. Два та пен зи ски фон да во ев ро об врз ни ца та имаа вло же но вкуп но 75 ми ли о ни ев­ра. 
Р. Фо ти нов ска

Извадено од денешниот број на Вест (про владин) дневен весник... Дали тоа значи дека власта ги губи ингеренциите врз медиумите? 

Види сега, цените на нафтата, гасот и струјата се зголемуваат на меѓународниот пазар, народот го чувствува тоа и своето незадоволство го истура пред владата. Оваа, неможејќи да им нареди на ОПЕК, Саудијска Арабија и оние емирати на блискиот исток да ги намалат цените, а под притисок на народот кој смета дека токму таа е одговорна за с'е, се наоѓа приморана да помогне.

И како оди тоа помогнување ? Со празнење на државниот сеф, од парите кои се собрани со даноците. Вадењето од таму би значело недостаток на пари за социјална заштита, бoлници, училишта... за да не дојде до тоа владата треба да позајмува пари од меѓународни банки. Каматата таму е поприлична за вакви нешта, па останува опцијата да се користат внтарешни резерви од други фондови. СИТЕ влади, не само македонската, најчесто посегнуваат по пензијските фондови. За жал, некои држави буквално ги празнат и ги оставаат идните генерации со празни джебови. Други, како на пример САД и Канада, позајмуваат со продавање на државни обврзници со кои државата губи помалу во плаќање на камати во однос со позајмувањето пари од интернационалните банки.

Во конкретниов случај, пензионерите помагаат на државата да дојде до потребните средства за да можат индиректно и самите да ја користат помошта која ќе се рефлектира со интервенирање во цените на енергијата (нафта, струја, греење...) како и за други потребштини кои ќе ги има народот во есенските и зимските месеци.

Пензионерите наместо 7% ќе направат 5% директен ќар од државата со купување на обврзниците. Тие не губат ништо, туку не реализираат директни 2% од оние на претходните обврзници. Тие нереализирани 2% ќе ги добијат индиректно со плаќањето на намалените давачки кои ќе бидат субвенирани од владата во текот на следните месеци.

Од сета оваа работа не губи никој ништо, иако така изгледа на прв поглед, туку добива сиот македонски народ.

Значи не се работи за еден од најдобро осмислените грабежи, туку е вообичаена практика кај СИТЕ одговорни влади да позајмуваат (со плаќање камата) од други фондови за да ги задоволат барањата на сопствениот народ и истовремено да не го оштетат со нереализирање интерес на тие пари или уште полошо, со дополнителни задолжувања кај интернационалните банки.

Изменето од Messenger - 16.Август.2012 во 18:55
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Alekxandar Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јули.2012
Поени: 1029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Alekxandar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2012 во 10:33
Приватните пензиски фондови предвреме ќе ја продаваат еврообврзницата
http://24vesti.com.mk/privatnite-penziski-fondovi-predvreme-kje-ja-prodavaat-evroobvrznicata

Ме интересираат коментарите за еден од најдобро осмислените грабежи....
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,547 секунди.