|
Македонско јадење на словенскиот ручек во „Виена“ |
Внеси реплика | страница <1234 6> |
Автор | ||||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Јас не се бавам со философии и не барам философски клучеви.
Има си историска вистина, знам дека не ти се допаѓа, ама не можам да ти помогнам. Од вистината нема бегање. Ете и Академикот од МАНУ не се согласува со тебе. Види на темата за Гоце Делчев. Меѓу другото да те прашам - ти го зборуваш јазикот на Александар Големиот? |
||||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ти неможеш да излезеш надвор од концептот, со кој во последниве 130 години, се труе “бугарското“ населението кое ја населува територијата на денешна Бугарија. Затоа не ни можете да погледнете напред кон иднината, ниту пак можете да сватите зошто во Македонија, поимот Бугарин е рамнозначен на нешто ниско, просто, лигаво и нецивилизрано. Жално е кога ќе се види што имаат направено пропагандите од вас, а најмногу од оние протераните од Егејска Македонија. Несакаа да бидат Грци, ама станаа Бугари. Јазикот кој ти го нарекуваш бугарски во суштина не е бугарски, туку е словенски или македонски. Со именувањето на тој јазик за бугарски, ви прво им чините неправда на Бугарите, а потоа и на сите оние кои немаат бугарски корени. Патем ти овде си дојден да провоцираш или да дискутираш?! Требеше досега да ти стане јасно, после овие силни години проведени на форумов, дека таканаречените бугарски пропаганди не врват и само создаваат нетрпени, омраза и конфликт. За омразата кон припадниците на исотчниот сосед на Македонија, не се виновни ниту Србите, ниту Грците, туку одродените, бугаризраните Македонци. Капиш? |
||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Од 9 век Бугарите се оние жители на Мизија, Тракија и Македонија кои го зборувале бугарскиот јазик и го користеле етнонимот „Бугарин“ за да се разликуваат од Србите, Грците, Албанците, Власите и останатите народности.
|
||||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Да требало Русите да испратат војска, да ги протераат Турците, како во случајот кога ја формираа Бугарија. Не за љубов туку за соствени интереси. Туку пак заборуваме за Македонија и Македонците, а неразбравме или нрасчистивме кои се Бугарите. Турци ли се, Монголи, Чуваши, Финци,Словени, Тракијци, Шопи, Печенези, Алтајци, Памирци.....или пак најмногу се Македонци, од оние протераните од Егејот? Бугаризирани, де! |
||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Милионска Русија ги финансирала овие Македонци, а во статијата барањата се за
Такви морални подршки не вршеле работа. Мирцштегските реформи и секакви други обиди за реформи биле неефикасни. Требало да се оди по друг пат. ПП - Ас сум си ас и си ги демантирам сите обиди за лажење. Но пасаран! |
||||
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Одма ќе го демантираме .
Па повели бре Каснаковски демантирај го КОН , човекот си кажал милионска Русија слушнала дека има Македонци , но тоа не и одговара на официјална Русија и нема интервенција. А ако и одговараше ќе беше друга песна. А ти пред да станиш ас , излези од дупката и со статии демантирај нешто.
|
||||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
А што кажал Кон, кое треба да се демантира?
Пообедал с некои од „Македонската колонија“ и раскажал што му кажале тие. |
||||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Па демантирај ја двотомната книга на ДАРМ и ДАРБ за овој настан во редакција на Зоран Тодоровски и не ми текнува на бугарскиот колега. Книги ги има и кај вас и кај нас.
А ти демантирај нешто во статии , повели излези со име и презиме во некој бугарски електронски весник и демантирај некоја статија , вака си како мало глувче скруено во дупка. А ако ми кажиш дека го демантира Кон ќе прснам од смеа имај милост.
Изменето од mungos80 - 03.Јули.2012 во 18:02 |
||||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Немам претензии за познавање, ама си мислам дека без читање ништо не можеш да научиш. Ти од каде го знаеш тоа што го знаеш?
Многу знаеш, ама ништо не кажуваш, оти знаеш - што и да кажеш, одма ќе го демантираме. |
||||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ти како експрет треба да знаеш за деталите од јуни 1913.
Ако му плаќале Русите зошто таа политика на Русите не е масовна? Смешен си Каснаковски , немаш никакви познавања на историјата , само нешто што си прочитал или некој што ти дал да покажиш.
|
||||
|
||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Што значи „бугарската армија дозволи колеж на народот во Тиквешијата“?
На Мисирков не му плаќале Македонците, оти самиот тој бил свестен дека уште ги немало и сакал да се опосебат како народ. Тој бил промотор на „Ноото течение“. Му плаќале Русите, а и Новаковиќ му платил едни 180 динари. |
||||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Образложение , и да се враќам кон моите поколенија тие ќе се Македонци , како што твоите предци се Бугари а не бугароиди. Затоа не си играј со моето трпение.
Е баш ми е гајле колку материјал имаат србите или грците за нивните единици , еве ти тема за војните Навистина? Па ти си гение , а ќе информираш се надевам во соодветните теми зошто бугарската армија дозволи колеж на народот во Тиквешијата. Баш би сакал да те видам на таа тема. Значи на Мисирков МАКЕДОНЦИТЕ му плаќале за да пишува за нив. Од ова подобро нема. Значи имавме свесни Македонци на кој им требал интелекуалец како Мисирков за да го копира монахот. Одлична логика.
|
||||
|
||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Образложење? Јас сум опишал точно што ми значи македоноиди, а тоа е според твојата теорија дека од поколение на поколение се предавало македонското чувство, па така одиме до Адам и Ева. Од нив се родиле само Македонци! Македоноиди не го измислив јас.
Па дај да ги видиме кои се, колку се. За нашите имаме тон литература.
Востанијата не се креваат со нарака од иднината. Такви биле приликите. Тиквешијата и ОхрдскоДебарско се кренале, во грчка Македонија не се кренале. мове Грците да биле полоши од Србите, ама настаните не се зависни од желбите на потомците. Што било, било. не може да се промени.
Не бев, ама дадов пример со мисирков. Татко му, дедо му и прадедо му едно го учеле, тој одлучил друго. По некое време се откажал од одлуката, па пак се вратил кон неа .... Мисиркова работа. Не бил доследен. Еднаш едно, друг пат друго.... Само заради една егзистенција си ги менувал ставовите. Кој ќе му плател повеќе, пишувал за него. Ама само пишувал. Не бил никој. Колку души имало на неговиот погреб? 5? 10? |
||||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Една напомена следниот пат кога ќе напишеш македоноиди ќе бидеш баниран.
Има македонци доброволци и во српската ( вардарската единица) и во грчките единици. Пак исто , зарем бугарите не виделе мака во грција па таму што не кренале востание? Ти беше бабица и присуствуваше на нивното раѓање?
|
||||
|
||||
Внеси реплика | страница <1234 6> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |