|
Капиталистичката религија и нејзините догми |
Внеси реплика | страница <123> |
Автор | ||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Материјализмот постоел и во антиката, феудализмот, постои и во капитализмот, постоел и тоа мошне многу и во социјализмот, а ќе постои секогаш. Важен е односот на човекот кон материјалното, односно неговата свест за улогата на материјалните нешта во неговиот живот и можноста да изгради правилен однос за вредноста и употребата кон истите. Без сето тоа, можноста да стане роб на материјализмот е присутна, независно дали живее во капитализам, социјализам или родовско-племенско уредена заедница. |
||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Штом веќе тврдиш дека демократијата произлегува од паганските религиозни правила, би ни било мило истото и да го поктрепиш тврдењето со историски факти. А особено ме интересира кога во дредвниот Египет имало демократија. Јас колку што знам демократијата нема никаква врска ниту со древната грчка, а ниту со древната египетска религија, но, човек учи додека е жив. |
||||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Potpolno si vo pravo moon |
||||
SOLI DEO GLORIA
|
||||
*moon*
Сениор Регистриран: 27.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7657 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Demokratijata ne e najidealno opstestveno ureduvanje, no od site vospostaveni ureduvanja e najdobro.
DOKOLKU NE E SVATENA POGRESNO KAKO KAJ NAS |
||||
Ако го победиш моментот ти си најсилниот човек на светот
|
||||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Demokratijata ne e najidealno opstestveno ureduvanje, no od site vospostaveni ureduvanja e najdobro. Sto se odnesuva do "Kapitalistickata religija" taa zvanicno ne postoi, no moze da se zabelezi deka materijalizmot koja e karakteristika na kapitalizmot za nekoi lugje pretstavuva eden vid religija na koja tie go zrtvuvaat svoeto zdravje, mladost, semejstvo i zivot. ISUS rekol deka bogot na parite e Mamon, lazen bog, i deka mora da se odlucime komu kje mu sluzime, dali na BOG ili na Mamon i deka e nevozmozno da im se sluzi na dvajcata podednakvo. |
||||
SOLI DEO GLORIA
|
||||
sk
Сениор Регистриран: 25.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 515 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Vodecka sila vo kapitalizmot e demokratijata, za koja tvrdam deka e religija, zoshto proizleguva od helenizmot, koj pak e meshavina od razni paganski pravila i zakoncinja voglavno prezemeni od egipetskata paganska religija.
Koja e taa sila koja gi sozdava opshtestvata i shto e najvazno, nitu edno od tie opshtestva ne e bazirano na Bozjite zakoni i principi, tuku bash naprotiv se e naopaku. Изменето од sk - 17.Март.2011 во 11:43 |
||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Spiros, не би ги коментирал таквите студии, затоа што немам знаење, а ниту можности да проверам дали се точни или не.
Во однос на твојот шеф, воопшто не се тревожи. Сети се што им кажа Господ Исус Христос на Апостолите кога ќе одат да проповедаат, а градот не ги прими. Воопшто не треба капитализмот да се почитува како религија. Тоа е општествено-економско уредување, а ако веќе некој го почитува, тоа може да биде и идеологија, а не религија. Секако, освен за оној кој им служи на парите. Изменето од Македон - 14.Март.2011 во 20:06 |
||||
pajser
Сениор kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13921 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
za sluchuvanjata i lugjeto okolu nas ., ne e nashe da sudime ili da presuduvame ima nekoj drug zadolzhen za toa
|
||||
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
||||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Јас на пр. не се согласувам со тоа дека треба животните да се колат за храна, бидејќи чувствуваат голема болка и страв како што и човекот би чувствувал да е на нивно место. Ако јас доброволно се вработам во касапница тогаш не можам да очекувам дека ќе се трансформира во ф-ка за кечап ниту можам другите вработени да ги убедувам-разубедувам во тоа каков став треба да имаат кон животните. Но можам да побарам друго работно место или евентуално да го создадам самиот каде ќе се работи врз други принципи. Изменето од Majkl - 14.Март.2011 во 09:58 |
||||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Во една интезивна научна студија во која учествувале 2000 лица како пробанти и чинела 7 милиони долари (а која била спонзорирана од најразлични фирми ширум светот, како на пример: McDonald's, Porsche, ... и тн.) преку скенирање на мозокот се дошло до научно докажано сознание дека при Shoppingот на “марки“ во мозокот се стимулираат и активираат истите оние предели кои се стимулираат и активираат при доживувањето на одредени религиозни "објекти". Ова одкритие ја објаснува и физиолошката потреба на “верниците“ за масивното градење на Shopping храмовите ширум светот, во која трка народите на вавилонија и нејзината околина ревно се трудат да ги достигнат и престигнат достизите на капиталистите и трговците од западниот свет, покажувајќи им дека кога се работи за трговија тие воопшто не сакаат да заостануваат зад ними! На 20ти фебруар оваа година бев повикан од шефот на разговор. Тој ме пофали и одцени како надпросечен работник (101,.. %) но во истиот момент ме замоли Мудроста БОЖЈА да не ја споменувам и внесувам во фирмата. Многу ме здоболе тоа, бидејќи секој кој што живее, гради и работи врз некој друг фундамент, тој гради врз песок! 2 дена после тој разговор, на 22 фебруар ми било пишано да ноќевам во една куќа, во едно место кадешто започна овогодишниот карневал, за кој секоја година во капеталисичките храмови се оставаат милиони девизњаци. Јас сум сигурно еден од многуте профитери од материјално ориентираниот свет, но разговорот со шефот како да ми ја распали омразата кон антихристијанскиот капитализам, која деновите доста интезивно ме засегаше. Утрината (недела 23.2) јас сакав самиот да одам до едно место. Во тие моменти на второто национално радио се емитуваа 2 проповеда на 2 христијански деноминации кои важат за главни културни фундаменти на таа држава. Кога тргнав со возилото, после 1-2 километри, на мојата страна од улицата имаше попречено возило кое воопшто не се движеше. Застанав, ја осигурав улицата со триаголник и погледнав да видам дали можеби некој не доживеал срцев удар или нешто слично, па поради тоа така стои автомобилот попречен на регионалната улица. За среќа немаше никој - во заклучениот автомобил - кој што би бил болен или повреден. Додека проповедот на радиото беше за повикувањето на првите 2 (браќа) и вторите 2 (браќа) Исусови следбеници (Ев. Мат. 4:18-22), застана автомобил кој што имаше мобилен и ја алармира полицијата. Додека проповедтта се’уште траеше дојде полицијата (2 полицајци како ангели во плаво) со автомобил, во чија четвороцифрена регистарска табличка имаше една единствена бројка што се повторуваше. 22. Полицајците се заблагодарија и го презедоа случајот, а јас смеев да го дослушам проповедот од кого крајот на погореспоменатите стихови длабоко ми остави впечаток, бидејќи Апостолите ја напуштаат и работата и дури и фамилијата за Христа, додека денес капиталот за многумина е поважен дури и од Мудроста БОЖЈА (Христос)! И тие веднаш го оставија коработ и татка си и тргнаа по Него. (Ев. Мат. 4:22) п.с. Кон капиталистичката религија сум веќе подолго време пријателски поставен (Лука 16:9) и се трудам да се концентрирам на нејзините позитивни страни, но нејзиното издигање дури и над Милоста БОЖЈА, над Мудроста БОЖЈА и Нејзиното Царство на Правдина, е неприфатлив чин и акт, поради кој што таа (набрзо) самата ќе си ја запали сопствената черга! Изменето од spiros - 13.Март.2011 во 23:32 |
||||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Spiros,секој систем се бори за што поголем број следбеници, тоа е факт. Колку повеќе следбеници и приврзаници има, толку е поголема можноста да зацврсне и да опстане подолго како општествено уредување на некоја политичка заедница, односно држава. Како што кажа Messenger во својата мошне прецизна дефиниција за капитализмот, погрешно е на истиот да гледаме како на религија, освен можеби ако некој навистина "верува" во парите, односно, како што кажал Господ Исус Христос, му служи на Мамона.
Сепак, мора да се признае, ако се направи споредба меѓу капитализмот и претходниот систем, првиот и не се обидува да влијае многу врз твојата вера, или верата на некој друг, не се обидува насилно да наметне определена догма. Намерно го употребив зборот догма, затоа што сепак, секој систем се обидува да наметне на некој начин определени уверувања, но не и догми. Никогаш јас не сум бил должен на претставник на власта да му објаснувам зошто верувам во Бог, зошто одам во Црква и други нешта поврзани со мојата вера, размислување иили уверување. |
||||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ако внимателно и подлабоко загледаме, ќе видиме дека во ниеден случај парите не се нити постари, нити поважни од лебот! Во лебот е и Небото и земјата без кои не можеме да преживееме, додека без парите сме живееле и - со БОЖЈА помош - ќе живееме. Се разбира, оваа вистина капиталистичката религија се труди да ја побие и да ги убеди жителите на планетата земја во својата, која вели дека парата е постара или барем поважна и дека без неа не би можеле да преживееме! За жал, оваа илузорна вистина владее со мнозинсвото на човештвото од овој свет, како што темплариус тоа искрено го кажа.
И ако Синот ве ослободи, навистина ќе бидете слободни. Ев.Јован 8:38 Изменето од spiros - 29.Мај.2010 во 14:57 |
||||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Капиталистичко исповедување на верата: „Во доларот верувам, и се надевам на скоро доаѓање на новиот светски поредок - aмин.„
Не би се согласил дека капитализмот има најповеќе следбеници, туку има највеќе робови кои неретко и самите се симпатизери(мечтаат да бидат на врвот еден ден, со свои робови). во врска со сликите: зарем парите не се постари од (ритуалната) нафора? Изменето од Majkl - 29.Мај.2010 во 13:58 |
||||
marsovec
Сениор Регистриран: 18.Април.2010 Статус: Офлајн Поени: 3378 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Denes istoto ne e i so na[ata crkva.Izgrev ne izgrea i .... |
||||
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
|
||||
Внеси реплика | страница <123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |