IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Средства за заплашување
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Средства за заплашување

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
Автор
Порака Обратен редослед
Niko777 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Декември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 170
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2010 во 16:37
Исус му одговори и рече:

16 Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој, кој верува во Него, да не загине, туку да има вечен живот.

17 Зашто Бог не Го испрати Својот Син во светот за да му суди на светот, туку светот да се спаси преку Него.
18 Кој верува во Него, нему не му се суди; а кој не верува веќе е осуден, зашто не поверувал во името на Единородниот Божји Син.

19 Судот се состои во ова: Светлината дојде во светот, а луѓето ја засакаа темнината повеќе од светлината, зашто делата им беа зли.
20 Зашто, секој кој прави зло ја мрази светлината и не оди кон светлината, за да не бидат откриени неговите дела; ( Јован 3:16,19-20)

Kој прави зло, му сметаат законите, и ќе бара да се крие од светлината и правдата, секој криминалец го прави тоа, ништо ново.

Поздрав,

Изменето од Niko777 - 07.Мај.2010 во 16:40
Кон врв
fileo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2008
Поени: 165
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fileo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2010 во 16:04
vo toj slucaj, ako religijata e manipulacija na nekoj od gore, togas nema standard, nema dobro i loso, se e samo nase mislenje, i nikoj nemoze da dokaze deka kradenjeto e grev ili nesto loso. toa e nametnato so vladata koja stava zakoni da ne se krade. od religijata koja veli deka e grev da se krade.

Zosto im velime na nasite deca da ne kradat ili da ne lazat. ako nema nisto togas da im velime na nasite deca sami da odlucat so e loso a so e dobro.

togas se e samo nase mislenje. nema avoritet koj ke kaze sto e dobro a sto e loso.
sepak sovesta vo nas ni veli deka
ako nekoj mi ukrade nesto jas ke se cuvstvuvam obespraven, ako mi ubies nekoj blizok baram odmazda.
ako nekoj spie so zena mi ke stanam ljubomoren.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2010 во 15:35
Е овака, јас ќе променам еден збор, па потоа дискутирајте
пошто нема логика да ги мешате католиците кои си имаат своја наука наречена катекисм (или така нешто), а да ја коментирате Библијата.

Ако си промовирате други религии, зборете си за нив. А за тоа е точно дека во сите други ЧОВЕЧКИ религии има такви кои користат средства за заплашување.

И јас се плашам од други ЛУЃЕ кога ќе видам какво насилство применуваат.

Но тие што сакаат да заплашуваат, тие САМИТЕ СИ ИЗМИСЛУВААТ човечки учења, како што им одговара.

Една книга на нив не им треба, ОНИ САМИ СИ ПИШУВААТ СВОИ Книги со плашила.

-------------------------------------------------
Spored mene se :

Catechism*от - nejzina interpretacija od strana na isfrustrirani politicki lazgovci sokrieni vo finansiski institucii koi tie gi narekuvaat crkvi, vo koi ekskluzivnosta i spasenie im e granatirano samo na onie koi ne razbiraat. imaat pari i sledat slepo se sto tie ce kazat.

Predanija - razni gluposti iskonstruirani so cel narodot da se drzi pokoren i da mu se nametne voljata na manipulatorite..

... ajde sega i vie kazete sto mislite.... [/QUOTE]
-------------------------------------------------

Изменето од Niko777 - 07.Мај.2010 во 17:10
Кон врв
Џо Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Каубоец

Регистриран: 17.Ноември.2009
Поени: 2121
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Џо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2010 во 15:14
То е то.
Мене никогаш ништо не ми беше наметнувано . Мајка ми е католик татко ми агностик , никогаш не сум бил во црква , и животот е проклето убав.
Кој добива слобода евентуално учи да ја контролира .
Или едноставно ја заборава.
другпат за ова...
тоа ми беше на темата...
само прашањето...

кога некој е отруен дури во младите години , додека свеста  се оформува , како изгледа неговата слобода , кога е заробен во догма?
Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2010 во 14:47
Indoktrinacijata i kondicioniranjeto pochnuva od momentot na ragjanjeto so roditelite, poshirokoto semejstvo, religijata, veruvanjata i tradiciite vo koi sme rodeni i t.n.

Za onie koi se rodeni vo hristijansko semejstvo vistina e deka postojat Rajot i pekolot, a za onie koi se rodeni vo budistichko ne samo shto takvi neshta ne postojat, tuku ne postojat nitu Bog i Bozhji Sin, pa zatoa nikogash ne se zboruva za niv.

Od toj aspekt, nikogash ne postoi vistinska sloboda neomegjana so najrazlichni normi, dogmi, predubeduvanja, morali, tradicii...
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Каубоец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Џо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2010 во 14:27
Верскиот традиционализам е уште во млади години наметнат.
Тој ја оформува реалноста на поединецот . Самата догма .
Еве , во првиот пост Темплариус има кажано . Црквата продава духовност , која истата религија ја скратува...
Истото го кажувам ја . Со дополнително прашање.

Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fileo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2010 во 14:06
mozes da se doobjasnis pokonkretno na sto mislis, ili primer da dades, da znaeme za sto da komentirame.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Каубоец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Џо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2010 во 13:50
ах...
Голем дел од религиите...воглавно.
догми , правила , секое скратување на слободата , и наметнување искуства...
ама кога некој е отруен дури во младите години , кога свеста  се оформува , како изгледа неговата слобода , кога е заробен во догма?
малце оф-топик...ама сепак држи поента. нели. трепкање
Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fileo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2010 во 13:42
vistina deka vo vremeto na inkvizicijata biblijata bese sredstvo za manipulacija so narodot. plus ne bese prevedena za narodot da ja razbere, plus nemase skolo za opismenuvanje za prostata raja.

sepak samata biblija ne e vinovna za toa. taa e Bozji Zbor za spasenie na sekoj koj veruva vo Isus.

jas koga ja procitav biblijata, poveruvav i Gospod me promeni od mrazitel vo ljubitel. Biblijata osloboduva ako e primeneta pravilno.

No denes bez navreda, iako ja ima Biblijata na makedonski nikoj ne i veruva. Zal mi e da recam, sepak nemam nisto protiv pravoslavnite, deka popovite ne poucuvaat za osnovata na hristijanstvoto, no poveke poucuvaat za tradicii koi ne ni postojat vo biblijata. Ako Biblijata e standard na hristijanstvoto, se ke bide poinaku. pak se izvinuvam ako nekoj se povredi. nemam losa namera da obvinuvam
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2010 во 00:23
Originally posted by Niko777 Niko777 напиша:

Messenger,

а од кој автор и литература е примерот со "sufijkata Rabija" што го наведуваш ? или од која религиозна група т.е. на "чиви" рај и пекол се однесува ?

Поздрав,

Ako so primerot na Rabija sfati koja e poentata, togash e vo red. A ako ne sfati, togash isto taka e vo red.

Изменето од Messenger - 07.Мај.2010 во 00:25
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2010 во 23:25
Originally posted by Niko777 Niko777 напиша:

Templarius,

Бидејќи темата е "средства за заплашување".

Дали ти поддржуваш заплашување, или примена на физичка сила врз оние кои самите ќе се одлучат да се придржуваат кон Библијата ?

Onie koi SAMI (a toa e relativno) odlucile da se pridrzuvaat kon biblijata, neka se pridrzuvaat kon nea i jas nemam nishto protiv toa,toa e nivna volja i jas do odredena mera se pridruvam kon biblijata.
Primena na fizicka sila ?????
Ne mi e jasno zasto gi isprevrtuvash moite zborovi nikade ne rekov deka prema onie koi se pridzuvaat kon biblijata treba da se primeni fizicka sila.
Ce te zamolam uste ednash da diskutirame bez isprevrtuvanje na zborovite. Tvoite obidi site onie koi se pridrzuvaat do biblijata (slepo) gi napravish macenici i podobri vernici nema da ti uspee od prosta pricina zasto ne e taka, toa e laga.
Pak ce recam ne se soglasuvam so stavot na nekoi ludje koi samo zatoa sto na site zvona zvonat i se falat naokolu deka se pridruvaat do biblijata mislat deka ja spoznale verata i deka se podobri od drugite, tokmu tie ludje ja koristat biblijata za drugi celi koi nemaat vrska so hristijanstvot. Demek tie ja spoznale vistinata i religijata a drugite ne, spoznavanjeto na boga ne e samo preku biblijata.

Или оние што се заинтересирани за Библијата треба да имаат слобода да се занимаваат со Библијата без разлика на твоето мислење и дистанцирање ?

Ne ne ne, prvin da razjasnime deka jas nikade ne ja doveduvam slobodata da se izucuva biblija vo prashanje. Toa se nekoi tvoi konstrukcii koi vrska nemaat so onaa sto jas go kazav, i pak te molam prekini da isprevrtuvash, ako imas doblest da diskutirash, togash da diskutirame. Sekoj neka si izucuva sto saka, biblijata e prekrasno delo koe kako Pravoslavni Hristijani site treba da go procitame za da ni pomogne vo nasheto osoznavanje na nashata religija, no nikako ne mozeme da se oslonime samo na nea...

(Следното е опционално прашање, бидејќи ја почитувам твојата приватност, и право да не одговориш, и сосема ќе те разбирам) Која религија е твојата ? И што користите како извор на информации ? некоја друга книга или писател, или аудио-видео, или нешто друго ?

Ne znam kolku vreme go sledish ovoj forum no eve ce ti odgovoram - Jas sum Pravoslaven Hristijanin i jas ne ja krijam mojata religiozna pripadnost kako eve na primer ti - ajde sega ti mi kazi na mene na koja crkva ti pripadjash????

Sega koga znaes deka sum Pravoslaven Hristijanin znaesh sto se koristime nie, no pred se koristime RAZUM...

Поздрав,

Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2010 во 19:27
Messenger,

а од кој автор и литература е примерот со "sufijkata Rabija" што го наведуваш ? или од која религиозна група т.е. на "чиви" рај и пекол се однесува ?

Поздрав,

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2010 во 18:25
Templarius ima potpolno pravo da otvori vakva tema bez obzir na negovoto versko ubeduvanje.

Mislam deka temata e potpolno na mesto od aspekt na sekoe veruvanje.

Prekrasen primer za toa e onoj na sufijkata Rabija koja, prashana od svoite soselani zoshto odi so kofa voda vo ednata raka i fakel vo drugata, im odgovorila:

- Odam da go izgasnam pekolot i da go zapalam Rajot zatoa shto mojata ljubov kon Boga ne sakam da bide uslovena od nikakva kazna ili nagrada.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2010 во 00:48
Templarius,

Бидејќи темата е "средства за заплашување".

Дали ти поддржуваш заплашување, или примена на физичка сила врз оние кои самите ќе се одлучат да се придржуваат кон Библијата ?

Или оние што се заинтересирани за Библијата треба да имаат слобода да се занимаваат со Библијата без разлика на твоето мислење и дистанцирање ?

(Следното е опционално прашање, бидејќи ја почитувам твојата приватност, и право да не одговориш, и сосема ќе те разбирам) Која религија е твојата ? И што користите како извор на информации ? некоја друга книга или писател, или аудио-видео, или нешто друго ?

Поздрав,

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.