|
Средства за заплашување |
Внеси реплика | страница <123> |
Автор | |
Niko777
Сениор Регистриран: 12.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 170 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Исус му одговори и рече:
16 Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој, кој верува во Него, да не загине, туку да има вечен живот. 17 Зашто Бог не Го испрати Својот Син во светот за да му суди на светот, туку светот да се спаси преку Него. 18 Кој верува во Него, нему не му се суди; а кој не верува веќе е осуден, зашто не поверувал во името на Единородниот Божји Син. 19 Судот се состои во ова: Светлината дојде во светот, а луѓето ја засакаа темнината повеќе од светлината, зашто делата им беа зли. 20 Зашто, секој кој прави зло ја мрази светлината и не оди кон светлината, за да не бидат откриени неговите дела; ( Јован 3:16,19-20) Kој прави зло, му сметаат законите, и ќе бара да се крие од светлината и правдата, секој криминалец го прави тоа, ништо ново. Поздрав, Изменето од Niko777 - 07.Мај.2010 во 16:40 |
|
fileo
Сениор Регистриран: 08.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 165 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
vo toj slucaj, ako religijata e manipulacija na nekoj od gore, togas nema standard, nema dobro i loso, se e samo nase mislenje, i nikoj nemoze da dokaze deka kradenjeto e grev ili nesto loso. toa e nametnato so vladata koja stava zakoni da ne se krade. od religijata koja veli deka e grev da se krade.
Zosto im velime na nasite deca da ne kradat ili da ne lazat. ako nema nisto togas da im velime na nasite deca sami da odlucat so e loso a so e dobro. togas se e samo nase mislenje. nema avoritet koj ke kaze sto e dobro a sto e loso. sepak sovesta vo nas ni veli deka ako nekoj mi ukrade nesto jas ke se cuvstvuvam obespraven, ako mi ubies nekoj blizok baram odmazda. ako nekoj spie so zena mi ke stanam ljubomoren. |
|
Niko777
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Е овака, јас ќе променам еден збор, па потоа дискутирајте
пошто нема логика да ги мешате католиците кои си имаат своја наука наречена катекисм (или така нешто), а да ја коментирате Библијата. Ако си промовирате други религии, зборете си за нив. А за тоа е точно дека во сите други ЧОВЕЧКИ религии има такви кои користат средства за заплашување. И јас се плашам од други ЛУЃЕ кога ќе видам какво насилство применуваат. Но тие што сакаат да заплашуваат, тие САМИТЕ СИ ИЗМИСЛУВААТ човечки учења, како што им одговара. Една книга на нив не им треба, ОНИ САМИ СИ ПИШУВААТ СВОИ Книги со плашила. ------------------------------------------------- Spored mene se : Catechism*от - nejzina interpretacija od strana na isfrustrirani politicki lazgovci sokrieni vo finansiski institucii koi tie gi narekuvaat crkvi, vo koi ekskluzivnosta i spasenie im e granatirano samo na onie koi ne razbiraat. imaat pari i sledat slepo se sto tie ce kazat. Predanija - razni gluposti iskonstruirani so cel narodot da se drzi pokoren i da mu se nametne voljata na manipulatorite.. ... ajde sega i vie kazete sto mislite.... [/QUOTE] ------------------------------------------------- Изменето од Niko777 - 07.Мај.2010 во 17:10 |
|
Џо
Сениор Каубоец Регистриран: 17.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2121 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
То е то.
Мене никогаш ништо не ми беше наметнувано . Мајка ми е католик татко ми агностик , никогаш не сум бил во црква , и животот е проклето убав. Кој добива слобода евентуално учи да ја контролира . Или едноставно ја заборава. другпат за ова... тоа ми беше на темата... само прашањето... кога некој е отруен дури во младите години , додека свеста се оформува , како изгледа неговата слобода , кога е заробен во догма? |
|
sjena je od zastora kula na nebesima u našim je prsima |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Indoktrinacijata i kondicioniranjeto pochnuva od momentot na ragjanjeto so roditelite, poshirokoto semejstvo, religijata, veruvanjata i tradiciite vo koi sme rodeni i t.n.
Za onie koi se rodeni vo hristijansko semejstvo vistina e deka postojat Rajot i pekolot, a za onie koi se rodeni vo budistichko ne samo shto takvi neshta ne postojat, tuku ne postojat nitu Bog i Bozhji Sin, pa zatoa nikogash ne se zboruva za niv. Od toj aspekt, nikogash ne postoi vistinska sloboda neomegjana so najrazlichni normi, dogmi, predubeduvanja, morali, tradicii... |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Џо
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Верскиот традиционализам е уште во млади години наметнат.
Тој ја оформува реалноста на поединецот . Самата догма . Еве , во првиот пост Темплариус има кажано . Црквата продава духовност , која истата религија ја скратува... Истото го кажувам ја . Со дополнително прашање. |
|
|
fileo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
mozes da se doobjasnis pokonkretno na sto mislis, ili primer da dades, da znaeme za sto da komentirame.
|
|
Џо
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ах...
Голем дел од религиите...воглавно. догми , правила , секое скратување на слободата , и наметнување искуства... ама кога некој е отруен дури во младите години , кога свеста се оформува , како изгледа неговата слобода , кога е заробен во догма? малце оф-топик...ама сепак држи поента. нели. |
|
|
fileo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
vistina deka vo vremeto na inkvizicijata biblijata bese sredstvo za manipulacija so narodot. plus ne bese prevedena za narodot da ja razbere, plus nemase skolo za opismenuvanje za prostata raja.
sepak samata biblija ne e vinovna za toa. taa e Bozji Zbor za spasenie na sekoj koj veruva vo Isus. jas koga ja procitav biblijata, poveruvav i Gospod me promeni od mrazitel vo ljubitel. Biblijata osloboduva ako e primeneta pravilno. No denes bez navreda, iako ja ima Biblijata na makedonski nikoj ne i veruva. Zal mi e da recam, sepak nemam nisto protiv pravoslavnite, deka popovite ne poucuvaat za osnovata na hristijanstvoto, no poveke poucuvaat za tradicii koi ne ni postojat vo biblijata. Ako Biblijata e standard na hristijanstvoto, se ke bide poinaku. pak se izvinuvam ako nekoj se povredi. nemam losa namera da obvinuvam |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ako so primerot na Rabija sfati koja e poentata, togash e vo red. A ako ne sfati, togash isto taka e vo red. Изменето од Messenger - 07.Мај.2010 во 00:25 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|
Niko777
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Messenger,
а од кој автор и литература е примерот со "sufijkata Rabija" што го наведуваш ? или од која религиозна група т.е. на "чиви" рај и пекол се однесува ? Поздрав, |
|
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Templarius ima potpolno pravo da otvori vakva tema bez obzir na negovoto versko ubeduvanje.
Mislam deka temata e potpolno na mesto od aspekt na sekoe veruvanje. Prekrasen primer za toa e onoj na sufijkata Rabija koja, prashana od svoite soselani zoshto odi so kofa voda vo ednata raka i fakel vo drugata, im odgovorila: - Odam da go izgasnam pekolot i da go zapalam Rajot zatoa shto mojata ljubov kon Boga ne sakam da bide uslovena od nikakva kazna ili nagrada. |
|
|
|
Niko777
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Templarius,
Бидејќи темата е "средства за заплашување". Дали ти поддржуваш заплашување, или примена на физичка сила врз оние кои самите ќе се одлучат да се придржуваат кон Библијата ? Или оние што се заинтересирани за Библијата треба да имаат слобода да се занимаваат со Библијата без разлика на твоето мислење и дистанцирање ? (Следното е опционално прашање, бидејќи ја почитувам твојата приватност, и право да не одговориш, и сосема ќе те разбирам) Која религија е твојата ? И што користите како извор на информации ? некоја друга книга или писател, или аудио-видео, или нешто друго ? Поздрав, |
|
Внеси реплика | страница <123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |