Автор |
Тема Пребарувај Опции за темата
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 13.Октомври.2015 во 09:09 |
Кари сосПотребни состојки: - 50 гр стопен путер
- 1 лажица брашно
- 250 мл млеко
- 1/2 лажичка ким
- 1 лажичка кари во прав
- по вкус сол и бибер
- 1 мала лажичка сушен копар
Подготовка: Стопете го путерот и додадете го кимот, кратко пропржете и веднаш додадете брашно. Штом запршката стане бела, се прелива со топло млеко и мешајте за да се избегне создавање грутки. Зачинете со сол и црн пипер. Додадете кари и копар и нека се врие на тивок оган. Ако сосот е премногу густ, се разредува со малку млеко.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
 |
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 13.Октомври.2015 во 09:05 |
Сос од лукПотребни состојки: - 50 гр маргарин
- 5 чешниња лук
- 1 лажица брашно
- 200 мл млеко
- малку сол
- малку бибер
Подготовка: 1.Стопете го маргаринот и додадете брашно, добро соединете ги и додадете сецкан лук. Малку варете додека лукот омекнува. Додадете млеко и варете уште малку додека не почне да се згусне. Додадете сол и бибер и сецкан магдонос. 2.Ставете во чаша и гарнирајте со сецкан магдонос. Служат со мелено месо, пилешки стек , мисиркино месо, телешко месо…. Уживајте!
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
 |
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 30.Август.2015 во 15:07 |
МЛЕЧЕН СОС СО КРАСТАВИЧКИ, ЛЕШНИЦИ И ФЕТА СИРЕЊЕ Во емисијата на Опра Винфри, познатат готвачка Рејчел Реј приготви интересен сос кој е вистинско освежување и интересен предлог за менито на вашите коктел забави. 
Потребни состојки: - 500 гр. фета сирење
- 250 мл. Млеко
- 200 гр. печени лешници
- 1 лажичка оригано
- 1 печена црвена пиперка
- 2 краставици
- 100 гр. црни маслинки
- 100 гр. зелени маслинки
- Сол и црн пипер
- 2 ќесички чипс со вкус по желба или пак зеленчук по желба (краставица, пиперка, морков, праз)
Припрема: Ставете ги сирењето, млекото, ситно сецканите лешници, ориганото и ситно сецканите краставички во посебен сад и промешајте. Отстранете ги семките од маслинките и исецкајте ги на коцкички па додадете ги во садот. Исто така исецкајте ја пиперката и додадете ја во садот, па наросете сол и црн пипер. Смесата мешајте ја додека не се соедини, а можете да ја изматите и во блендер. Откако сосот ќе се соедини, ставете го во длабоки украсни чинии за сервирање, а околу чиниите наредете сецкан свеж зеленчук, како пиперки, краставица и морков, или пак чипс по желба. Добар апетит!
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
 |
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 07.Февруари.2015 во 09:48 |
КАРБОНАРА СОС– 1 лажица маслиново масло – 1 голем кромид, исецкан – 2 чешниња лук, исецкани – 175 гр сланина – 2 лажици путер – 175 гр печурки – 300 мл хопла, неутрална – 3 јајца – 100 гр пармезан – сол и бибер Подготовка: Исецкајте ја сланината на тенки листови. Изматете ги јајцата, како кога правите кајгана. И печурките исецкајте ги на тенки листови. Во меѓувреме ставете ја пастата да се вари. Во сад за пржење ставете го маслото за готвење на средна температура. Додајте ги кромидот и лукот и пржете ги 2-3 минути. Потоа додајте ја сланината и пржете додека не стане крцкава. Префрлете ја смесата во едена чинија. Во друга тава ставете го путерот да се растопи. Додајте ја сланината со кромидот и лукот. Во друг сад измешајте ја хоплата, јајцата и печурките и зачинете по ваш вкус. Ставете ги на оган и мешајте додека не се згусне смесата, па кога ќе биде густа ставете ја смесата со сланината. Кога ќе биде готово ставете го сост врз пастата и одозгора посолете со сецкан магдонос.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
 |
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 27.Март.2014 во 09:16 |
Гвакамоле сос

Состојки: 1 авокадо
1/2 лимета или лимон 1/2 лажичка чили 2 чешни лук 1/2 главица кромид 200 гр павлака сол, коријандер Приготвување: 1. Авокадото се се сече на половина и се одвојува месото од лушпата па се гмечи со помош на вилушка. 2. Кромидот се сечка најситно што може и се меша со исечкан лук и павлака. 3. Се додаваат авокадото, сок од лимон и зачини по желба и убаво се меша додека не се добие компактна смеса.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
 |
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 28.Февруари.2014 во 21:29 |
Рецепт за најбрз сос од домати |
|
Тестенините и пицата се храна што не може да се замисли без добар сос од домати.
Еве еден брз и лесен начин како да го подготвите.
Потребно
● 800 г.конзервирани домати (пелати)
● 2 чешниња лук
● врзоп босилек
● сол, бибер
● масло за јадење
Подготовка
● Во тенџерето во кое ќе го правите
сосот ставете малку масло да се загрее, а потоа запржете го исечканото
лукче. Кога лукот ќе почне да ја менува бојата, додајте го босилекот и
процедениот домат.
● Како што ќе се загреваат доматите, мешајте ги со дрвена лажица и пасирајте ги. Кога смесата ќе зоврие, зачинете со сол и бибер.
● Тргнете го сосот од огнот, па
процедете ја смесата низ крупна метална цедалка, а притоа извадете ги
лукот и босилекот. Вратете го сосот во тенџерето и оставете кратко да се
вари уште 5 минути, за смесата да згусне уште малку.
● Сосот можете да го чувате во фрижидер околу недела дена, во добро затворена тегла.
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
 |
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 24.Септември.2013 во 22:29 |
Состојки- 1 дл павлака,сол,црн -пипер,масло,магдонос
- 1 лажица брашно
- 1 гл кромид, лук
- 150 г шамињони
Подготовка
Шамињоните се мијат,се сечат на ливчиња и се додаваат во испржениот
кромид.Шамињоните се пржат заедно со кромидот уште малку,потоа се
додаваат брашното и исечканиот лук и магдонос . Јадењето се пржи уште
неколку минути ,се посолува ,се посипува со црн бибер и на крај се
додава павлаката
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
 |
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 24.Септември.2013 во 22:27 |
Состојки- 700 гр. пилешки стек
- 1 килограм шампињони
- 1 китка свеж магданос
- 3-4 чешниња лук
- 1 павлака
- 1 лаж. брашно
Подготовка
1. Стекот го сецкам на покрупни парчиња и го посолувам,наросувам црн пипер и на загреано масло го пржам
2. Ги додавам печурките и тие малку да се пропржат
3. Налевам во тоа малку вода и оставам да се динста со поклопен капак
4. Ги мешам павлаката и брашното ги додавам во тавата убаво промешувам да се згусне внимавајки да не загори
5. На крај ги додавам иситнетиот лук и магданос промешувам и сосот го ставам во сад за фонду за да го држи топол
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
 |
Santijago
Сениор
PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF
Регистриран: 17.Јануари.2008
Локација: Tuka be ...
Статус: Офлајн
Поени: 21002
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 14.Август.2012 во 13:07 |

Шпанска „Salsa Fresca“
Овој шпански сос е неверојатно вкусен со риба или пилешко месо. СОСТОЈКИ • 4–5 домати • 1 помал виолетов кромид • 1 лута пиперка (халапењо, по можност) • 2 чениња лук, иситнети • 2 лажици сок од лимета • 2 лажици маслиново масло • малку сол, бибер и оригано ПОДГОТОВКА Испасирајте ги доматите. Измешајте ги сите други состојки освен доматите. Додадете ги доматите и убаво измешајте. Оставете на собна температура 15 минути да отстои.
Изменето од Santijago - 14.Август.2012 во 13:07
|
I'm out bcz of pathetic around here
|
 |
емил
Сениор
зависник идивидовски
Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 12.Март.2012 во 17:41 |
800 гр. цели конзервирани домати 1 чешне лук 2 лажици сецкан магдонос 2 лажици лимонов сок 1 сецкан кромид 1 лажица мелена црвена пиперка Сол и црн пипер: Припрема: Исцедете ги доматите, па исецкајте ги на коцки, а зачувајте го сокот. Промешајте ги со ситно сецканите лук, кромид, магдонос, лимоновиот сок и црвената мелена пиперка. Потоа додадете го изцедениот сок, онолку колку што е потребно за да ја добиете саканата густина. Салсата оставете ја во фрижидер да се излади неколку часа. Послужете ја со тортиља лешчиња, крекери или други солени грицки. Добар апетит!
Изменето од емил - 12.Март.2012 во 17:42
|
 |
емил
Сениор
зависник идивидовски
Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 13.Јуни.2011 во 23:09 |
Песто сос
Потребно:
* 1 китка босилек * 100 г сечкани ореви * 3-4 чешниња лук * 100 г пармезан * околу 200 мл маслиново масло
Приготвување: измешајте ги сите состојки, ставете ги во блендер и миксирајте ги додека не добиете компактна смеса. Вака подготвениот сос се користи како прелив за шпагети или како сос за други јадења.
|
 |
емил
Сениор
зависник идивидовски
Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 08.Јуни.2011 во 12:17 |
Пикантни сосови како секојдневна ужина
Пикантните сосови не мора да ги подготвувате само за прослави, туку може да ги употребите и како секојдневна ужина. Исечете целер, морков и некој друг крцкав зеленчук на стапчиња или на помали парчиња и сервирајте го во поголема чинија. Со зеленчукот послужете и некој пикантен сос. 1. Изматете кисело млеко со кисела павлака, додајте малку сол, бибер и мелени ореви, па добро измешајте го сето тоа. 2. Изматете крем-сирење и млеко, па додајте ситно сечкано младо кромитче, мелени бадеми, малку сол, бибер и по желба, малку лут буковец. 3. Изрендајте кора од портокал, исцедете го сокот и измешајте го со кисела павлака. Во нив додајте сол, бибер и чили во прав.
|
 |
емил
Сениор
зависник идивидовски
Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 02.Јуни.2011 во 05:57 |
Сос од модри патлиџани
Потребно:
* 3 модри патлиџани * 4 чешниња лук * сол * бибер * 1 китка магдонос * сок од половина лимон * 100 мл маслиново масло
Приготвување: испечете ги модрите патлиџани во рерна, но оставете кората малку да им загори. Веднаш прелијте ги со ладна вода и излупете ги. Ставете ги во блендер и испасирајте ги во мазна смеса. Излупете го лукот и ситно исечкајте го со магдоносот. Додајте ги во смесата од патлиџаните, па зачинете го сето тоа со сол, бибер и со лимонов сок. Потоа додавајте по малку од маслиновото масло, со постојано мешање, сè додека не добиете компактна смеса.
|
 |
емил
Сениор
зависник идивидовски
Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 27.Април.2011 во 15:43 |
Сос од магдонос
Потребно:
* 2 тврдо варени јајца * 1 китка магдонос * 150 г путер * сол * бибер * 100 мл павлака за готвење
Приготвување: излупете ги јајцата и ситно исечкајте ги, а исчистениот магдонос исечете го на малку поголеми парчиња. Стопете го путерот, зачинете го со сол и бибер, па мешајќи, ставете ги јајцата, магдоносот и павлаката за готвење. Варете го сето тоа додека сосот не почне да врие и не ја добие саканата густина.
|
 |