![]() |
|
Упатства и совети на Мухамед а.с. |
Внеси реплика ![]() |
страница <123> |
Автор | |
el_kevser ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 832 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
“Искреноста, навистина, води до добротворство, а добротворството води до џеннетот. Човекот е искрен додека Аллах не запише кај Себе дека тој е искрен (садик). Лажењето, навистина, води до расипаност, а расипаноста води до џехеннемот. Човекот е лажго додека Аллах не запише кај себе дека е лажго.”
Ако некој покаже сомилост кон Алаховите созданија и Алах ќе биде Сомилосен кон него. Прави им добрини на луѓето не гледајќи на нивната добрина или злоба. Прави им добро на другите за тоа да биде пречка на нивната злоба |
|
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
|
|
![]() |
|
el_kevser ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 832 |
temata e upatstva i soveti na muhamed.a.s
|
|
|
|
![]() |
|
evangelist ![]() Сениор ![]() Bože ne znam šta mi je, pale m Регистриран: 16.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 201 |
![]() |
|
vo red
|
|
|
|
![]() |
|
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
el_kevser, neli e podobro namesto terminot "dunjaluk", da go koristish makedonskiot termin "ovozemen svet" (ili neshto slichno) ?
Изменето од Messenger - 25.Февруари.2010 во 20:08 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
![]() |
|
Немојте едни на други да завидувате , немојте еден на друг да го Лажете немојте еден на друг да го мразите, немојте со зголемен глас еден на друг грб да свртувате немојте еден на друг во продажба да му се наметнувате, и бидете о Аллахови робови вистински браќа.
Муслиманот му е брат на муслиманиот Нема насилство да му направи, нема да го напушти, нема да го лаже, нема да го понижува Побожностста е овде ( Во градите- ова го пофторил три пати) Доста е лошото за еден човек да го понижи својот брат муслиман На еден муслиман му е харам на другиот муслиман се, и неговиот живот, неговиот имот и неговат чест. (Муслим Дарежливиот човек е блиску до Аллах и близок на луѓето, блиску до Џеннетот, а далеку од огнот. Скржавиот човек е подалеку од Аллах, од Џеннетот, а близок до огнот. Дарежливиот, а неучен поблизок му е на Аллах од учениот, тврдоглав (скржав) Потоа Аллаховиот пратеник с.а.в.с. продолжил- Дарежливоста е стебло кое се наоѓа во Џеннетот, своите гранки ги пуштил на дуњалуков, Па кој ќе се фати за тие гранки ќе го однесат во Џеннет. Скржавоста е стебло кое се наоѓа во Џехеннемот и ги пуштил своите гранки на дуњалуков, па кој ќе се фати за неговите гранки тие ќе го однесат во Џехеннемот |
|
|
|
![]() |
|
Енес пренесува: Еднаш Ресулуллах беше меѓу нас, кога малку придреми, потоа ја подигна главата и се насмеа. Го прашавме:
-Што те насмеа, Аллахов Пејгамберу? Одговори: -Пред малку ми објавија поглавје од к*ранот. Потоа прочита: Инна е тајна кел-кевсер.... Потоа не праша: -Знаете ли што е Ел-Кевсер? Одговоривме: -Аллах и Неговиот Пејгамбер знаат! Рече: -Таа е река која Аллах ми ја вети Таа има големи добра Тоа е всушност, извор на кој ќе дојде мојот уммет на Судниот ден Бројот на неговите садови е колку бројот на ѕвездите на небото Секој ќе зема што му прпаѓа Кога некој ќе зема својот дел ќе речам: Аллаху, овој е од мојот уммет! ќе ме праша: Што знаеш, тој што работел после тебе? Во Сахих стои: Мојот извор долг е еден месец одење, водата му е побела од бисерот, мирисот му е подобар од миск а стомнините негови се како ѕвездите на небото. Кој од неговата вода ќе се напие, никогаш повеќе нема жеден да биде |
|
|
|
![]() |
|
muhamed a.s rekol;
"Испратен сум за да го усовршам моралот на луѓето!" (Мухаммед а.с.) |
|
|
|
![]() |
|
Пратеникот с.а.в.с. рекол
“Засрамете се од Аллах со вистински срам! Асхабите рекле: “Аллахов Пратениче, ние се срамиме од Аллах”! Ресулуллах с.а.в.с., на тоа рекол: “Вистински срам е кога човекот води сметка за својата глава и она што е во неа (верата), да го чуваш стомакот и она што е во него (да се храниш со халал), да се сеќаваш на смртта и искушенијата, па кој го сака Ахиретот нека ги остави украсите на овој свет. Кој ќе постапи така, тој се срами од Аллах со вистински срам |
|
|
|
![]() |
|
Okean-Ljubavi ![]() Група ![]() Регистриран: 25.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 88 |
Prijatele Spiros. Mislam deka malku preteruvas so ona sto kazuvas deka i Hadisite se od tvojata,licno tvojata "sovrsena vistina" a i Qur'anot uste malku ke im go prepisis. Bidi malku fer. Za Bolestite. Spiros prijatele,so sprotivnosta se poznava sprotivnosta. Da ne postoese Mrakot-Temninata,ne bi mozela i mesecinata sjajot da si go pokaze. Vrednosta na medicinata nemase da ja znaeme ako bolest nemase. Majstorijata na Hirurgot mozeme da ja vidime togas koga nekoj nogata ke si ja skrsi. Da ne postoese Bakarot ni vrednosta na Alhemijata nemase da ja znaeme. Da ne bese Gladot i Hranata bescelna ke bese. Za kakva svetlina mi zboruvas koga ovie raboti ne gi gledas ? |
|
![]() |
|
islamski soveti i mudrosti;
1) ne prasuvaj za covekot, tuku pogledni mu go priatelot. 2) za priatel treba da se izbere raboten covek, pobozen, i so zdrava priroda , a da se cuvame od mrzlivci, nerabotni drdorkovci, rasipani i spltkari. 3) koj gi izbegnuva losite i rasipani luge ostanuva bezbeden. 4) najsilen vernik e onoj sto se kontrolira so sebe. 5) koj tesko se luti, podobar e od junak, i koj upravuva so sebe, podobar e od osvojuvac na gradot. 6) koga covekot bi imal cela dolina so zlato , malku bi mu bilo, pa bi posakal uste edna takva dolina, iako znae deka ustata nema so nisto drugo da mu se napolni osven so zemja, sepak Allah mu prostuv na onoj sto ke se pokae. 7) muhamed a.s sovetuval; muslimani! cuvajte se , sakajtese i megusebno pomagajte se, ne smeete megusebe da se navreduvate, ne smeete eden od drug da se pokraduvate ili da zimate eden od drug nesto bes prasanje'' koj nee ljubezen o allahovite sustestva i so siracite, allah nema da bide ljubezen so nego'' vistinskiot vernik nee kavgdzija i nasilnik, sto navreduva i napaga, nistu pcue, nitu prokolnuva , nitu nistoznik, nitu pitac nitu covek sto zboruva nepristojni zborovi , nitu nasislnik'' nikogas nicivo pravo ili cest nemojte da gazite nemojte sami sebe nasilstvo da si pravite'' nikogas ne zaboravajte deka milosrdnosta e edna od osnovite na islamot'' koj saka svojot brat da go potceni, nema da umre se dodeka nesto slicno samiot ne doziveee'. zavidlivosta gi unistuva dobrite dela kako ognot drvata''. so veselo srce da go precakas svojot brat i da go povikas doma e znak na dobro delo'' olesnuvajte, a ne oteznuvajte, nemojte da zastarasuvate i zaplasuvate''. blaze si mu na onoj covek sto se zanimava so negovite sopstveni mani pa razmisluvajki za svoite nedostatoci, nema vreme da razmisluva za tugi mani''.. |
|
|
|
![]() |
|
muhamed a.s rekol
najdobriot pomegu vernicite vo svojata vera e najdobar i vo svojot moral, a najdobar od vas e onoj koi sto e najdobar so svojata zena vernicite vo svojata ljubov milost i dobrina pomegu sebe se kako edno telo; ako eden od nego e bolen, celoto telo trpi preku nesonica i treska. bog ne sudi spored tvojot izgled ili tvoeto bogatstvo toj gleda vo tvoeto srce i gleda vo tvoite dela. |
|
|
|
![]() |
|
muhamed.a.s rekol;
mojot primer i primerot na ostanatite verovesnici, pred mene e slicen na primerot so covekot koj izgradil kuka i koj ja doteral i razubavil, samo na eden agol ne stavil edna cigla, pa lugeto pocnale da ja posetuvaat kukata i da se cudat velejki; uste samo da e stavena i ovaa cigla? ete , jas sum taa cigla, jas sum posleden verovesnik posle mene nema objava nitu drug allahov verovesnik (buhari, muslim) celta na mojot poziv ne za moe licno bogatenje , nitu dobivanje cest ni vlast, mene Allah me isprati kaj vas za pejkamber i mi objavi kniga, mi naredi da vi nosam radosni vesti i da opomenuvam . poradi toa vas vi prenesuvam nauka bozja i vas ve upatuvam. zatoa ako go primite mojot sovet, ke bidete sigurni, srekni i spaseni na dunja(ovoj svet) i na ahiret(drugiot svet), ako ne go prifatite, toa na mene nma da vlijae, allahovo e da odlucuva pomegu mene i vas.(ibn hasam;sira). sekoj verovesnik e ispraten samo kaj svojot narod, a jas sum ispraten i na sekoj belec i na sekoj crnec(site luge) jas go gledam ona sto vie ne go gledate , i go slusam ona sto vie ne go slusate, nebesata zaplakale poradi tezinata sto ja nosat, na niv nema ni kolku prst prazen prostor kade nema angle na sedze padnat na Allah, se kolnam vo Allah, vie da go znaete ona sto jas go znam, malku bi ste se smeele a poveke bi placele , tuku ke se dvizite barajki rabota za koja ke bidete nagradeni.(buhari muslim.) Изменето од el_kevser - 12.Јануари.2010 во 22:47 |
|
|
|
![]() |
|
muhamed a.s kazuva deka vozviseniot allah rekol'
me goni vo laga covekot ,a nema pravo , i me napaga,a nema pravo, veli deka nema da go oziveam kako sto go sozdadov prviot pat, a prvoto sozdavanje nee potesko za mene, od negovoto vrakanje, i robot veli, Allah ima dete!, a jas sum eden na kogo sekoj mu se obraka, ne sum roden i nema da rodam a nikoj ne mie ramen'(buhari) primerot na vernikot na ovoj svet e kako primerot na embrionot vo majcinata utroba; od nea koga ke izleze, ke zaplace poradi izleguvanjeto, a koga ke vidi svetlost i ke go zadoi majkamu, ne saka da se vrati na poranesnoto mesto. (gazali;ihja ulumid-din). |
|
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |