|
Интернет зависност |
Внеси реплика | страница <12 |
Автор | |
mrzla
Сениор натурална девојка Регистриран: 14.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 13330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
сега сум помалку на интернет
овака навечер поседувам повеќе а дневно на кратко по 15мин се на се околку 2-3 часа |
|
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Зависноста од користењето на интернетот може да се јави многу лесно. Првиот чекор за "влегувањето во потенцијалната зависност" е личниот избор на личноста, но кога таа ќе стане зависна, веќе се губи чувството за граница за тоа колку е доволно и кога трба да се прекине. Во свеста на личноста само е врежана конечната цел - задоволство, и тоа веднаш, се` друго стои во позадина.
|
|
ladyzaki
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 6584 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
eve jas ke ja seftosam temava....racunav vkupno mi se fakaat 6 casa...moze i poveke....sto me svrstuva vo zavisnicite....ama ne znam vo koj tip spagam...eve ke recam deka od site pet tipa zavisnici ...od site sum po malku....da recam nekoja poblaga forma....
|
|
najslatkiot jazik ima najostri zabi
|
|
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ВИРТУЕЛНИОТ ЖИВОТ ПРЕД ВИСТИНСКИОТ
*Дали минувате од 6 до 13 часа дневно "шетајќи" низ интернетот? *Ги запоставувате ли пријателите, семејството и работните или личните обврски поради компјутерот? *Дали лажете и го намалувате времето што сте го минале на интернет? Ако на сите овие прашања одговорите потврдно, можно е да страдате од состојбата интернет-зависност. Интернет-зависник може да стане секој оној кој не може да воспостави здрави граници на контакти, односно има проблеми со контролата на своето однесување и со задоволување на потребите. Тоа значи дека нема правило во однос на тоа дали личноста е интровертна или екстравертна. Но сепак во ризична група се оние кои се поосамени и немаат доволно подршка од пријателите во реалниот живот. ПЕТ ТИПОВИ ИНТЕРНЕТ-ЗАВИСНИЦИ Во зависност од тоа што преферираат и кои интернет-страници најчесто ги посетуваат, направена е поделба во однос на типологијата на зависност : *Компулсивни истражувачи на информации (Information overload) *Патолошки корисници на електронска пошта (Mailholism) *Опсесивни играчи на мрежа: коцкање, интерактивно играње (Net gaming) *Опседнати со сајбер-секс (Cybersexual addition) *Зависници од виртуелни врски и пријателства (Cyber-relation addiction) НЕОПХОДНО ВКЛУЧУВАЊЕ НА СЕМЕЈСТВОТО Бидејќи интернет-зависноста предизвикува нарушувања од психосоцијален карактер, се јавува и потреба од психотерапевтски третман кој може да биде индивидуален, но и во рамките на група за поддршка. *МНОГУ ЗАВИСНИЦИ КОИ СТАНАЛЕ СВЕСНИ ЗА СВОЈАТА ИНТЕРНЕТ ЗАВИСНОСТ, ПОМОШТА ЈА БАРААТ ПОВТОРНО ПРЕКУ ИНТЕРНЕТОТ, БАРАЈЌИ ОДРЕДЕНИ САЈТОВИ ЗА САМОПОМОШ, СО ШТО ПОДЛАБОКО ВЛЕГУВААТ ВО МАГИЧНИОТ КРУГ* |
|
Внеси реплика | страница <12 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |