|
Дали религијата ограничува |
Внеси реплика | страница <12 |
Автор | |
nelson
Сениор НАИВЕН НА МАЈКА Регистриран: 11.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 6313 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
|
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
eee,..brat!,.da!,...a ,ne kako tebe,...vo nishto da ne veruvash!,...jaz'k!
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ова е чиста демагогија. Игра на зборови , „верувам во бог и во Исус ама не сум религиозен“. Абе ... ај, терај натаму!
vernik be |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
a,...shto ima chudno?!,....chovekot si e,.."shirokoumen",...
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не, не, воопшто не е ограничување кога вели дека не смееш да имаш друг бог освен него! Ова е чиста демагогија. Игра на зборови , „верувам во бог и во Исус ама не сум религиозен“. Абе ... ај, терај натаму!
|
|
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Бог не создал религија. Религијата е создадена од луѓето како опиум за народите. Но сепак, верата е нешто сосема друго. Јас, како верник во Христос, можам да кажам дека Божјите заповеди дадени во Библијата немаат за цел да ја ограничат нашата слобода, туку да не заштитат од опасните зони во кои што може да не однесе нашата "слободна воља". Христос рекол дека секој што прави грев роб му е на гревот, така што луѓето кои што се немаат покајано за своите гревови и живет во гревот само се залажуваат дека имаат којзнае каква слободна воља, а всушност живеат водени од грешните страсти, водени од вољата на кнезот на овој свет - ѓаволот.
Но, како што кажав, Божјите заповеди не не огранчуваат, туку не заштитуваат. Еден мој пријател најдобро тоа го илустрира со оградата на нашиот балкон. Дали таа ограда ја ограничува нашата слобода за да не можеме да чекориме по воздухот, или пак не заштитува да не паднеме од балканот.
Дали семофорот ја ограничува нашата слобода, или пак не заштитува од сообраќајки?
Дали таткото му ја ограничува слободата кога му вели на детето да не става прсти во штекер? Или пак да не става рака во оган? Зошто таткото му вели на детето "НЕ!" Затоа што има некаква си суетна желба да забранува само или пак затоа што го сака и сака да го заштити од опаности, повреди, смрт итн.
Значи, моето субјективно видување е дека општо земено повеќето религии ограничуваат, но Христијанската вера заштитува, а Христос ослободува... како што и самиот рекол во една прилика:
Исус им одговори: „Вистина, вистина ви велам, дека секој кој прави грев, роб му е на гревот. А робот не останува дома довека; Синот останува довека. И така, ако Синот ве ослободи, навистина ќе бидете слободни.
|
|
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
|
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Постојано се вели дека Бог ни дал слободна волја да постапуваме како што сакаме..изборот е наш.... Но сепак...... Ако сакаме да -се спасиме- треба да почитуваме одредени правила кои во денешно време е исклучително тешко да се почитуваат...... Па се прашувам дали слободната волја е така слободна....? |
|
Внеси реплика | страница <12 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |