|
Епидемија на заушки во РМ |
Внеси реплика | страница <1234> |
Автор | ||
dudulovski
Сениор Регистриран: 05.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 998 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
се` е можно,иако не би требало да заболи некој на 21 г.
|
||
Еден литар ракија на ден и секогаш ќе бидеш здрав како дрен.
|
||
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
moze... denes doznav za edno momce od moja ulica deka e vo bolnica od zauski, a ima 21 , godina, zavrseno sredno , vraboten... |
||
nikolceo
Група Регистриран: 15.Септември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 46 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
APELIRAM DO SITE ONIE KOI IMAAT MOMENTALNO ZAUSKI I SEGA PRELEZAA POSEBNO KAJ TIE KAJ KOI DOJDE DO VOSPALENIE NA TESTISITE DA MI SE JAVAT DA PROVERIME SPERMOGRAM I AKO TREBA DA ZAMRZNAT SPERMA KOJA BI SE ISKORISTILA TOGAS KOGA KE MU POTREBA ZA DA NE OSTANAT BEZ DECA PONATAMU. SIGUREN SUM DEKA MOZEBI EDEN DEN KE SE BLAGODARNI NA MENE. koleo@hotmail.com
|
||
Nikolce
|
||
Biba_G
Сениор Непоправлив оптимист Регистриран: 18.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 13718 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ако порано се сметало дека заушките претставуваат исклучиво детска болест- денес веќе не е така. Сведоци сме дека не постои старосна граница и дека подеднакво заболуваат деца, тинејџери, возрасни луѓе.
Предизвикувач на епидемиските заушки е од вирусно потекло кој најпрво ги напаѓа плунковите жлезди и симптоматски за ова заболување е отокот околу ушите. Првите симптоми се болно грло и болки во вратот,сува уста,отежнато голтање,џвакање и отварање на устата,отокот околу ушите, висока температура, главоболка, болки во ушите. Болниот чувствува општа слабост, намален апетит. Инкубацијата трае 5-9 дена, а симптомите се појавуваат од 16 до 18 дена по инфицирањето со вирусот. Болеста многу брзо се шири,преку воздушен пат( кивање,кашлање), преку бакнување, користење на ист прибор за јадење, но исто и преку контакт со предмети кои претходно биле во допир со лице заразено од болеста. Бидејќи многу лесно се шири треба многу да се внимава на тоа како да се заштитиме. Како најидеална заштита се препорачува вакцинација против болеста, а самите треба да внимаваме на личната хигиена( редовно миење на рацете), да се избегнува престој во затворени простории каде што има многу луѓе, да се избегнува прегрнување и бакнување, да се засили храната со дополнителен внес на витамини со кои би се зајакнал имуниот систем.... Компликации од болеста се јавуваат ретко. Најопасни се воспалението на тестисите кое може(но не мора да значи) да доведе до стерилитет,а кое се јавува претежно кај повозрасните заболени од заушки и воспаление на мозокот,мозочните обвивки и течноста што го опкружува мозокот(менингитис). Исто, може да предизвика воспаление на панкреасот,воспаление на јајниците(кое најчесто минува без последици по плодноста), губење на слухот, а кај трудниците може да доведе и до спонтан абортус. Бидејќи станува збор за вирусно заболување, тука антибиотици не помагаат,па затоа како и при другите вирусни заболувања болеста едноставно треба да се прележи. |
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Aj da ne cukame glava...da si procitame...
< ="Content-" content="text/; charset=utf-8">< name="ProgId" content="Word.">< name="Generator" content="Microsoft Word 11">< name="Originator" content="Microsoft Word 11"><> http://en.wikipedia.org/wiki/Mumps#Complications а за оние што не разбираат англиски, Биба се потруди да објасни поубаво на следната страна Се надевам мамамд нема да ми замери за ваквиот упад во нејзиниот пост. Со почит-Биба Г Изменето од Biba_G - 03.Февруари.2009 во 15:29 |
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
... Ucilishtata ne odlucuvaat dali da s eproglasi vonredna sostojba ili prekjin na nastavata . Toa e rabota na MON. Ucilishtata se nemokjni i da gi ostranat decata koi pokazuvaat odredeni simptoni na nastinka...kashlica...deca polni so voshki.. a kamoli da ostranuvaat pod somnevanje za neshto...
Mene me interesira dali moze da zabolat i lugje nad 19 godini???? Bidejki sega mu javija na sin mi deka negov drugar zabole..odnosno se zarazi od pomalata sestra... |
||
Biba_G
Сениор Непоправлив оптимист Регистриран: 18.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 13718 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мила... мора да ја примат ревакцината заради нивна сигурност,но како што гледам ни редовно вакцинираните деца не се поштедени... Само, во овој момент тоа е меч со две острици... Ако си сигурна дека деновиве не биле во контакт со заболени - нека ја примат...Но, што ако( недај боже) се во фаза на инкубација? На инфективната клиника се прават тестови за тоа дали некој е заразен со вирусот ... Незнам сега како оди процедурата, но знам дека може да се направи тестот кој ако испадне негативен , децата може да ја примат ревакцината. |
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Биба, двете деца ми се вакцинирани некаде во нивни 13 месец, но не се ревакцинирани. Што да правам? (машко и девојче)? |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
mrzla
Сениор натурална девојка Регистриран: 14.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 13330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кога веќе не се превзема ништо во училиштата,треба да не се пуштаат децата на школо.......
затоа што навистина е опасно Јас сеуште когасилно ќе се притиснам ме боли тој дел што ми отече |
||
Дак
Сениор Регистриран: 09.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А,дали е можно болеста да мутира? Andjelina e во право,треба да се претстави реалната состојба(се разбира зошто е така,да не се создаде паника и општ хаос)треба да се прогласи за вонредна состојба и училиштата да се затворат додека епидемијата не се стави во контрола. |
||
Љубов и само љубов
|
||
Andjelina
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Прилеп врие од заушки...бројката која ја пласираат по телевизиите не е воопшто точна..се прашувам зошто не ги затворат училиштата...или тие се затвараат само кога им требаат плати...во секое одделение во средните училишта фалат по 5-6 деца...можете да замислите колкава е бројката на оние кои сеуште се во инкубација...а велат ситуацијата е под контрола,нема место за паника...колкав ли ќе биде процентот на стерилитет кај овие деца???...и дали некој треба да одговара за невакцинирањето...
|
||
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
||
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
МНогу ми е чудно ако некој е редовно вакциниран, па примил втора ревакцина би требало да има траен имунитет. за ова заушкиве. Или не
|
||
Beauty fades, dumb is forever
|
||
Biba_G
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Лекарите
велат дека само тој што ја прележал болеста е сосема заштитен и не може
пак да добие заушки.Прележаната болест остава траен имунитет.
|
||
Дак
Сениор Регистриран: 09.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А,колку е можно прележани заушки повторно да се појават,како мала ги прележав и многу ме болеше зад ушите,кога голтав плачев. |
||
Љубов и само љубов
|
||
Внеси реплика | страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |