|
Руски јазик |
Внеси реплика | страница <1234 13> |
Автор | |
Gabriela_S
Модератор Регистриран: 22.Февруари.2008 Локација: On the stone Статус: Офлајн Поени: 21943 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Може и од овие некој мамел за да ги користи руските букви
|
|
Никогаш немој да се каеш за нештото што си го направил, ако во тој момент си бил среќен
|
|
Орка
Сениор Регистриран: 30.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 44580 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Blue Scarlet
Модератор Амазонка Регистриран: 03.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 9011 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Колку убаво звучи ....
|
|
Lupus non mordet lupum.
Vulneratus non victus! |
|
Ninja 35
Модератор Регистриран: 24.Февруари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 17840 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас го учев во основно и мислев дека го имам заборавено. Пред некоја година бев службено во Украина и се изненадив колку работи ми останале во глава после дваесет и неколку години. За шест дена додека бев таму станав експерт за зборување.....
Единствен проблем беше тоа што украинскиот и рускиот се нешто како македонски и српски, па тие украинците се прават на тошо, дека не разбираат.... |
|
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
|
Орка
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Е тоа само во случај доколку во ЕУ го испратам CV-то
А овде без разлика колкав стручњак си во областа,или колку јазици зборуваш... Можеш само да си знаеш и да си чмаеш Инаку во прва година имав и јас професорка која беше пред пензија, и додека зборуваше што велиш како некој раскажувач од бајка звучеше... Е греота жената си имаше шеќерна болест,па нечесто раскажувајќи ја бајката прва ќе си заспиеше. Изменето од Орка - 15.Јануари.2014 во 15:57 |
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ееее Орка, па мы бы могли говорить и по русскому И јас го учев едно време, и се сеќавам на бабичката што ми предаваше деловен руски... Права руска бабушка. А бе просто ми беше милина да ја слушам. Имаше изговор и акцент како од руските бајки за деца. Лекциите како прикаски ни ги раскажуваше... Сега гледам дека сум го подзаборавила и треба да си го обновам. Инаку низ западна Европа рускиот јазик последниве години многу се бара. Рускиот бизнис е во агресивен поход низ Европа па се бараат преведувачи и кадри што го владеат јазикот. Исто и поради руските туристи, кои нема кај не можеш да ги сретнеш. Една прошетка низ улиците на пример на Монте Карло, ќе си помислиш дека си во Русија а не во Монако. Руски се слуша повеќе од француски. Нема никаква штета ако се знае јазикот, може да биде само плус во CV-то. Изменето од Анастеа - 15.Јануари.2014 во 14:02 |
|
Орка
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кој би рекол дека еден ден и ќе ми притреба.
Ми текнува колку не го сакав кога во средно ми се падна да го изучувам.Цела среќа што имав професорка која ми го привлече вниманието за да бидам еден од подобрите ученици. А еве сега дојде ден кога и добро ќе ми дојде тоа познавање, па периодов што следи се надевам и полесно ќе го усовршам. |
|
russia
Сениор Регистриран: 22.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 120 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Македон,јас коментирав исклучиво за твојот пример,затоа што како што кажа не го чувствуваш туѓо јазикот.Значи ако сака некој да го совлада јазикот,тие ортографски разлики ќе ги совлада за многу краток период.(Немој да создаваш аверзија на другите).
Да не се повторувам во оваа тема,вратете се неколку страни наназад и ќе видите дека имам отавено стручни коментари. Професор сум по руски јазик и книжевност |
|
zverka_
Сениор Регистриран: 11.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 6604 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ako imas zelba ke go sovladas........razlikata,kako sto rekol Makedon, vo nekolku bukvi i dva znaka(ili znaci treba se napise)......treba samo dobro da naucis gramatika i da vnimavas na izgovor |
|
Јас сум 99% сигурна дека луѓето ме озборуваат,но 100% сум сигурна дека баш "ме заболи" за тоа!!!
|
|
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Различно е неколку букви, кои на денешниот Македонец не му се многу познати, особено не оние кои се карактеристични само за руското писмо. А особено не се познати правилата за тоа каде точно треба да се употребуваат и како да се читаат. |
|
russia
Сениор Регистриран: 22.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 120 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...а и нивното писмо е тешко за совладување.
Колку ли е поразлично руското писмо од македонското??? |
|
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Сета фамилија од на мајка ми страната знае руски, а сестрата на мајка ми истотака има и завршено руски јазик и книжевност, а од сето тоа перспектива имаше само во социјализмот, кога имаше интензивна економска соработка со тогашниот СССР. Денес, барем в Македонија, рускиот јазик е во мошне мала употреба. Искрено, мене ми е мошне далечен рускиот јазик, иако како мал имав можност доста да го слушам бидејќи во близина живееја Руси, па комунициравме со нив доста, не можам да го навикнам на уво, а и нивното писмо е тешко за совладување. Изменето од Македон - 18.Октомври.2010 во 20:57 |
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
uufff.dobro e!
...ko li ke говорить ....inache!
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
zverka_
Сениор Регистриран: 11.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 6604 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
NE........znam od sigurni izvori
|
|
Јас сум 99% сигурна дека луѓето ме озборуваат,но 100% сум сигурна дека баш "ме заболи" за тоа!!!
|
|
Внеси реплика | страница <1234 13> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |