IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Образование
  Активни теми Активни теми RSS - Руски јазик
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Руски јазик

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 13>
Автор
Порака Обратен редослед
Gabriela_S Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Февруари.2008
Локација: On the stone
Статус: Офлајн
Поени: 21943
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gabriela_S Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2014 во 00:00
Originally posted by Орка Орка напиша:

Неколку лекции по руски доколку се најдете во ситуација таму да возите.
Може и од овие некој мамел за да ги користи руските букви хи, хи...
Никогаш немој да се каеш за нештото што си го направил, ако во тој момент си бил среќен
Кон врв
Орка Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2008
Поени: 44580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Орка Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2014 во 12:20
Кон врв
Blue Scarlet Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Амазонка

Регистриран: 03.Ноември.2009
Поени: 9011
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blue Scarlet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јануари.2014 во 11:39
Колку убаво звучи .... мечтаење

Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!

Кон врв
Ninja 35 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Февруари.2009
Локација: Macedonia
Поени: 17840
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ninja 35 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2014 во 16:45
Јас го учев во основно и мислев дека го имам заборавено. Пред некоја година бев службено во Украина и се изненадив колку работи ми останале во глава после дваесет и неколку години. За шест дена додека бев таму станав експерт за зборување.....
Единствен проблем беше тоа што украинскиот и рускиот се нешто како македонски и српски, па тие украинците се прават на тошо, дека не разбираат....
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Орка Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2014 во 15:56
Е тоа само во случај доколку во ЕУ го испратам CV-то
А овде без разлика колкав стручњак си во областа,или колку јазици зборуваш...
Можеш само да си знаеш и да си чмаеш
Инаку во прва година имав и јас професорка која беше пред пензија,
и додека зборуваше што велиш како некој раскажувач од бајка звучеше...
Е греота жената си имаше шеќерна болест,па нечесто раскажувајќи ја бајката
прва ќе си заспиеше.

Изменето од Орка - 15.Јануари.2014 во 15:57
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2014 во 14:02

Ееее Орка, па мы бы могли говорить и по русскомуплазење
И јас го учев едно време, и се сеќавам на бабичката што ми предаваше деловен руски... Права руска бабушка.
А бе просто ми беше милина да ја слушам. Имаше изговор и акцент како од руските бајки за деца. Лекциите како прикаски ни ги раскажуваше...мечтаење
Сега гледам дека сум го подзаборавила и треба да си го обновам.

Инаку низ западна Европа рускиот јазик последниве години многу се бара. Рускиот бизнис е во агресивен поход низ Европа па се бараат преведувачи и кадри што го владеат јазикот. Исто и поради руските туристи, кои нема кај не можеш да ги сретнеш. Една прошетка низ улиците на пример на Монте Карло, ќе си помислиш дека си во Русија а не во Монако. Руски се слуша повеќе од француски.
Нема никаква штета ако се знае јазикот, може да биде само плус во CV-то.намигнување

Изменето од Анастеа - 15.Јануари.2014 во 14:02
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Орка Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2014 во 15:10
Кој би рекол дека еден ден и ќе ми притреба.
Ми текнува колку не го сакав кога во средно ми се падна
да го изучувам.Цела среќа што имав професорка која ми го
привлече вниманието за да бидам еден од подобрите ученици.
А еве сега дојде ден кога и добро ќе ми дојде тоа познавање,
па периодов што следи се надевам и полесно ќе го усовршам.
Кон врв
russia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Септември.2008
Поени: 120
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај russia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2010 во 12:10
Македон,јас коментирав исклучиво за твојот пример,затоа што како што кажа не го чувствуваш туѓо јазикот.Значи ако сака некој да го совлада јазикот,тие ортографски разлики ќе ги совлада за многу краток период.(Немој да создаваш аверзија на другите).
Да не се повторувам во оваа тема,вратете се неколку страни наназад и ќе видите дека имам отавено стручни коментари.
Професор сум по руски јазик и книжевност
Кон врв
zverka_ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Декември.2008
Поени: 6604
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zverka_ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2010 во 22:55
Originally posted by russia russia напиша:

...а и нивното писмо е тешко за совладување.
Колку ли е поразлично руското писмо од македонското???

Ako imas zelba ke go sovladasда........razlikata,kako sto rekol Makedon, vo nekolku bukvi i dva znaka(ili znaci treba se napiseзбунетост)......treba samo dobro da naucis gramatika i da vnimavas na izgovorда
Јас сум 99% сигурна дека луѓето ме озборуваат,но 100% сум сигурна дека баш "ме заболи" за тоа!!!
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2010 во 13:11
Originally posted by russia russia напиша:

Различно е неколку букви, кои на денешниот Македонец не му се многу познати, особено не оние кои се карактеристични само за руското писмо. А особено не се познати правилата за тоа каде точно треба да се употребуваат и како да се читаат.
Кон врв
russia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Септември.2008
Поени: 120
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај russia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2010 во 12:56
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2010 во 20:54
Originally posted by zverka_ zverka_ напиша:

Kako moze da kaze nekoj deka ruskiot jazik ne e perspektivenизненадувањеVo SAD amerikanci baraat od ruskite doselenici da im davat chasovi po ruski jazik so cel shto podobro da go naucatда

Сета фамилија од на мајка ми страната знае руски, а сестрата на мајка ми истотака има и завршено руски јазик и книжевност, а од сето тоа перспектива имаше само во социјализмот, кога имаше интензивна економска соработка со тогашниот СССР. Денес, барем в Македонија, рускиот јазик е во мошне мала употреба.

Искрено, мене ми е мошне далечен рускиот јазик, иако како мал имав можност доста да го слушам бидејќи во близина живееја Руси, па комунициравме со нив доста, не можам да го навикнам на уво, а и нивното писмо е тешко за совладување.

Изменето од Македон - 18.Октомври.2010 во 20:57
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2010 во 18:34
uufff.dobro e!да
...ko li ke говорить ....inache!голема%20насмевка
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
zverka_ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Декември.2008
Поени: 6604
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zverka_ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2010 во 18:19
NE........znam od sigurni izvoriда
Јас сум 99% сигурна дека луѓето ме озборуваат,но 100% сум сигурна дека баш "ме заболи" за тоа!!!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,217 секунди.