IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Верски заедници
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Верски заедници

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
Автор
Порака Обратен редослед
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2008 во 22:17
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Ne mi e jasno kako nema sustinski razliki koga sekoj od tie nekoi denominacii go napadja pravoslavjeto, barem ovdeka na forumov, i sekoja edna od tie denominacii kazuva kako e pravilno da se veruva - ne mi e jasno ....

Станува збор за протестантските(евангелска црква, методистичка, пентакостална, конгрешанска итн.) деноминации бидејчи сите тие се повикуваат на Библијата и се нарекуваат себе си протестанти.

Не станува збор за сите верски заедници(православна, исламска, ваишнавска, Јеховини сведоци, ахмедии итн.)
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2008 во 21:34
Ne mi e jasno kako nema sustinski razliki koga sekoj od tie nekoi denominacii go napadja pravoslavjeto, barem ovdeka na forumov, i sekoja edna od tie denominacii kazuva kako e pravilno da se veruva - ne mi e jasno ....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2008 во 21:25
Јас не сум протестант, но мене вака ми беше објаснето накратко кога го поставив истото прашање на еден представник на една протестантска деноминација на еден саем:

„Сите ние зборуваме ист јазик, но различен дијалект, или уште поточно со различен акцент!

Едните акцентот го ставаат на празникот педесетница, другите велат дека Бог освен со хорски песни може и треба да се обожува соодветно времето во кое живееме.

Ако е денес популарен, рокот или техното тогаш нема да го славиме Бог исклучиво со оргули и хорско пеење. Зошто да не го обожуваме Бог со електрични гитари, тапани и синтисајзери. Некои протестанти ќе ти речат Мартин Лутер не користел ел.гитара - но другите ќе прашаат ама во кој век живеел Мартин Лутер?

Трети ќе речат дека е побитна организацијата и начинот како се управува со црковната заедница итн... но суштинска разлика нема!„

Изменето од Majkl - 20.Јули.2008 во 21:26
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2008 во 19:39
Имам едно прашање, кое не ми е многу јасно... со оглед на тоа што на форумов има припадници на различни верски заедници, се надевам дека ќе можат да одговорат со конкретни податоци и информации.
Што е разликата меѓу Пентакосталци, Баптисти, Евангелисти, Методисти?
Сосема сериозно прашувам, не ми се познати разликите... Не се навредувајте од употребата на конкретните називи, едноставно третирајте ги како граѓански термини со кои се регистрирани заедниците, не ставам никаков друг контекст во тие зборови.
Ве молам за конкретни одговори за разликите и истотака за изворот на името кое го носат?
Благодарам,
Зидарски
Do what is right, come what may...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.