|
Мнозински модел |
Внеси реплика | страница <12 |
Автор | |
RebeL
Сениор Регистриран: 20.Април.2005 Статус: Офлајн Поени: 656 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ај препрочитај ми го текстот марко... како можи помалце гласови а повеќе пратеници и обратно?
|
|
-=Rules Are Made To Be Broken=-
ЗАЧУВАЈТЕ ЈА КИРИЛИЦАТА! ПИШУВАЈТЕ МАКЕДОНСКИ НА КИРИЛИЦА! |
|
trnar
Сениор Регистриран: 26.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 184 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mnozinskiot model e stopati podobar od Proporcionalniov.Mnogu e po junacki da izlezesh so ime i prezime zad svojata kandidatura,uste pogolema majstorija e vo vtor krug da go pobedish konk*rentot.sega ovoj model dontova metoda na proporcionalniot model mu odgovara samo na vrhushkite na partiite koi se krijat pozadi partijata i taka samo lesno mozat da se protnat prvite luge koi nikogash i ne bi pominale.Zamislete dali Andov bio bil Pratenik?
Neka go smenat modelot so mnozinski ili neka go kombiniraat,makar sto jas sum za cisto mnozinski. |
|
marco_antony
Сениор Регистриран: 17.Јули.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11062 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ne e nikakvo mestenje ... se znae kako se dobiva pratenichki mandat ... i taa matematika e kristalno jasna ... kaj nas izborite gi dobivaat onie kade sto ke glasaat neopredelenite ... vmro si ima glasachko telo ... isto i sdsm ... tuka se nekade ... no neopredelenite ... odlucuvaat koj ke bide pobednik ... toa e ednata prichina .. drugaa e sto sdsm saka bez da se promeni ... so ista garnitura da pobedi ... ne moze veke toa ... sdsm treba da se reformira ... dobro e sto vmro ima dovolen broj na pratenici za mnozinstvo ... taka da polesno gi sprovede reformite ... i da odime napred ... Изменето од moira - 13.Јуни.2008 во 22:53 |
|
PARADISE MACEDONIA
|
|
moira
Сениор ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тоа е ВЕСЕЛА МАТЕМАТИКА!!! Таква се применува кај нас во секој сегмент од економијата, преживувањето, изборите и рецептот е веке виден, познат и дава одлични резултати! Изменето од moira - 13.Јуни.2008 во 21:51 |
|
RebeL
Сениор Регистриран: 20.Април.2005 Статус: Офлајн Поени: 656 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Едно не ми е јасно, како тоа вмровците добија помалце гласови во однос на изборите во 2006, а сепак добија 64 пратенички мандати? (64 беа? нека ме поправи некој ако грешам)
Нели на претходните избори ги водеа сдсм со 3:1, а овај пат со 2:1 ? Значи коалицијата Сонце доби повеќе гласови од минатиот пат, а сепак помалце пратеници. Аналогно, вмро доби помалце гласови а повеќе пратеници.. Кај го има тоа? Нешто пред изборите ги сменаа правилата да „пратеници ќе има пропорционално според колку партии ќе бидат во коалицијата“ - па после одма собраа (јас би рекол - поткупија) 18 други партии, повеќето на националните малцинства, и оп - пропорционална застапеност на пратеници од сите партии во коалицијата - ете ти 64 пратенички мандати. Потоа, изникнувањето на квази-партијата СДПМ и имиња како Рада Шеќеровска, Јанис Макрис и сл., со цел да се намалат гласовите на коалицијата Сонце. Повеќе за оваа баналност тука. И уште нешто. На денот на изборите, одам јас кај брат ми и снаа ми на ручек, доаѓа мајката на снаа ми, постара женичка, не многу образована, и нешто се зборува сега за изборите и таа вика „мене ми рекоа да ја заокружам 12ката, за сите била таа...“ (иначе бр. 12 во Битола беше Антонио Милошоски)... Кој сега мести избори? Изменето од RebeL - 13.Јуни.2008 во 18:37 |
|
-=Rules Are Made To Be Broken=-
ЗАЧУВАЈТЕ ЈА КИРИЛИЦАТА! ПИШУВАЈТЕ МАКЕДОНСКИ НА КИРИЛИЦА! |
|
Внеси реплика | страница <12 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |