IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести > Избори
  Активни теми Активни теми RSS - Мнозински модел
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Мнозински модел

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
Автор
Порака Обратен редослед
RebeL Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Април.2005
Статус: Офлајн
Поени: 656
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај RebeL Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2008 во 23:25
Ај препрочитај ми го текстот марко... како можи помалце гласови а повеќе пратеници и обратно?
-=Rules Are Made To Be Broken=-
ЗАЧУВАЈТЕ ЈА КИРИЛИЦАТА! ПИШУВАЈТЕ МАКЕДОНСКИ НА КИРИЛИЦА!
Кон врв
trnar Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Мај.2008
Поени: 184
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trnar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2008 во 22:54
Mnozinskiot model e stopati podobar od Proporcionalniov.Mnogu e po junacki da izlezesh so ime i prezime zad svojata kandidatura,uste pogolema majstorija e vo vtor krug da go pobedish konk*rentot.sega ovoj model dontova metoda na proporcionalniot model mu odgovara samo na vrhushkite na partiite koi se krijat pozadi partijata i taka samo lesno mozat da se protnat prvite luge koi nikogash i ne bi pominale.Zamislete dali Andov bio bil Pratenik?
Neka go smenat modelot so mnozinski ili neka go kombiniraat,makar sto jas sum za cisto mnozinski.
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2008 во 22:48

ne e nikakvo mestenje ...

se znae kako se dobiva pratenichki mandat ...
i taa matematika e kristalno jasna ...

kaj nas izborite gi dobivaat onie kade sto ke glasaat neopredelenite ...

vmro si ima glasachko telo ...
isto i sdsm ...

tuka se nekade ...

no neopredelenite ...
odlucuvaat koj ke bide pobednik ...

toa e ednata prichina ..

drugaa e sto sdsm saka bez da se promeni ...
so ista garnitura da pobedi ...

ne moze veke toa ...
sdsm treba da se reformira ...

dobro e sto vmro ima dovolen broj na pratenici
za mnozinstvo ...
taka da polesno gi sprovede reformite ...
i da odime napred ...

Изменето од moira - 13.Јуни.2008 во 22:53
                             PARADISE MACEDONIA
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2008 во 21:51

Тоа е ВЕСЕЛА МАТЕМАТИКА!!!

Таква се применува кај нас во секој сегмент од економијата, преживувањето, изборите и рецептот е веке виден, познат и дава одлични резултати!

Изменето од moira - 13.Јуни.2008 во 21:51
Кон врв
RebeL Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Април.2005
Поени: 656
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај RebeL Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2008 во 18:24
Едно не ми е јасно, како тоа вмровците добија помалце гласови во однос на изборите во 2006, а сепак добија 64 пратенички мандати? (64 беа? нека ме поправи некој ако грешам)

Нели на претходните избори ги водеа сдсм со 3:1, а овај пат со 2:1 ? Значи коалицијата Сонце доби повеќе гласови од минатиот пат, а сепак помалце пратеници. Аналогно, вмро доби помалце гласови а повеќе пратеници.. Кај го има тоа? Нешто пред изборите ги сменаа правилата да „пратеници ќе има пропорционално според колку партии ќе бидат во коалицијата“ - па после одма собраа (јас би рекол - поткупија) 18 други партии, повеќето на националните малцинства, и оп - пропорционална застапеност на пратеници од сите партии во коалицијата - ете ти 64 пратенички мандати.

Потоа, изникнувањето на квази-партијата СДПМ и имиња како Рада Шеќеровска, Јанис Макрис и сл., со цел да се намалат гласовите на коалицијата Сонце. Повеќе за оваа баналност тука.

И уште нешто. На денот на изборите, одам јас кај брат ми и снаа ми на ручек, доаѓа мајката на снаа ми, постара женичка, не многу образована, и нешто се зборува сега за изборите и таа вика „мене ми рекоа да ја заокружам 12ката, за сите била таа...“ (иначе бр. 12 во Битола беше Антонио Милошоски)...

Кој сега мести избори?

Изменето од RebeL - 13.Јуни.2008 во 18:37
-=Rules Are Made To Be Broken=-
ЗАЧУВАЈТЕ ЈА КИРИЛИЦАТА! ПИШУВАЈТЕ МАКЕДОНСКИ НА КИРИЛИЦА!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.