|
Пријавување на царина |
Внеси реплика | страница <12 |
Автор | |
seka
Сениор Guardian Angel Регистриран: 04.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4418 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mozat da ti go zarinat... Kako nov da si go kupil... zatoa ili prijavigi ili nosi dukument deka veke go imas podolgo vreme |
|
Александар_А
Модератор Регистриран: 20.Јануари.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1271 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Од поново време, апарати, лаптопи и слично се сметаат за лична опрема и нема потреба од пријавување. Инаку не се плаќа царина по новиот закон така да уживајте и шетајте со апаратот каде сакате. |
|
mickeymkd
Сениор Регистриран: 03.Август.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 368 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sto moze da se desi ako ne go prijavis?
Spored mene mnogu glupa rabota, zosto da prijavuvam raboti koi se za licna upotreba. |
|
Canon Powershot S90,Sony DSLR A700,Sony 18-70mm f3.5-5.6 DT,Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC,Sigma 17-70mm f2.8-4.5 DC, Tamron 90mm f2.8 SP AF Di,Minolta 70-210mm f4 AF,Minolta 50mm f1.7 AF,Sony HVL-F56AM.
|
|
mdeni
Сениор Регистриран: 23.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Баш истото. "Абе ајде, да е нешто големо...", и ме пушти. Со други зборови, некеше да се замара. |
|
kostovigor
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 139 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Можеби е правилно да го пријавиш, но не мораш.
Само првиот пат кога искачав надвор од државава го пријавив мојот СЛР апарат. Веќе вториот пат кога искачав, чичкото ми рече: "А бе ајде, цели шлепери пренесуваат преку граница, ти за еден фотоапарат." Инаку секогаш во торбичката со апратот си носам фотокопија од документот кога/каде ми е купен апаратот...за секој случај. |
|
seka
Сениор Guardian Angel Регистриран: 04.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4418 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne znam kako e sega, no pred edno 4 godini, koga si dojdov na odmor vo Makedonija ( so avijon ) imav 2 Aparata so mene za slikanje... do togas nikogas ne sum gi prijavuvala, no togas se zapna toj na carina... mi gi zapisa vo pasosot i kogas si izleguvav pak od drzavata morav dvata aparata da gi pokazam, se potisa vo pasosot i mislam deka pecat mi udri kaj sto bea zapisani ( na poslednata stranica ) no ne bi mozela da kazam kako e sega. So kola nikogas ne sum prijavuvala i nikogas ne mi pravele problem
|
|
|vana
Нов член Регистриран: 24.Февруари.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 7 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ќе идам до Београд. Па ме интересира дали треба да го пријавам апаратот Fuji S6500 при излегување од државата?
Кои се вашите искуства? И како трае целата постапка? |
|
mickeymkd
Сениор Регистриран: 03.Август.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 368 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zavisi sto sakas da kupis.
DDV za se se plaka i e 18%, dodeka carinata varira. Za digitalni fotoaparati e 0%. Za objektivi e 5%. Za filtri, blicevi e 15% itn. Barem jas sum taka informiran. Najdobro ke si go vidis procentot za carinata na stranata customs.gov.mk vo nivniot tarifnik. |
|
Canon Powershot S90,Sony DSLR A700,Sony 18-70mm f3.5-5.6 DT,Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC,Sigma 17-70mm f2.8-4.5 DC, Tamron 90mm f2.8 SP AF Di,Minolta 70-210mm f4 AF,Minolta 50mm f1.7 AF,Sony HVL-F56AM.
|
|
thanatos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 10.Ноември.2007 Локација: Ethiopia Статус: Офлајн Поени: 125 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Дали при нарачка на фото опрема од странство, на пример од ебај,или од некоја интернет продавница,при пристигнувањето на опремата преку пошта се плаќа ДДВ и царина?негде прочитав дека се плаќа само ДДВ а фото опремата е ослободена од царина!?дали ДДВто е 18% или...се плаќа според каталог за нов производ или пак според цената со која е купен производот и слично! ќе Ве молам за информации и однапред Ви благодарам на сите!
|
|
http://www.flickriver.com/photos/22191068@N02
Ad maiorem gloriam Dei- kir Gramatik |
|
Внеси реплика | страница <12 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |