![]() |
|
Инхибиција |
Внеси реплика ![]() |
страница <123> |
Автор | |
jas ili nie ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 23.Јануари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 90 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
jas ili nie ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 23.Јануари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 90 |
MM UBAVO ZBORUVAS I SE BORIS DOBRO , NO JAS GO CEKOREV OVOJ PAT I NE NAJDOV IZLEZ , OSVEN STO INHIBICIJATA IZLEZE OD FORMA NA FOBIJA , IZLEZE OD FORMA NA ANKSIOZNOST, TOCNO BEZ LEKOVI SO RAZGOVOR SO MNOGU LITERATURA I SO MNOGU SOOCUVANJA.
JOGATA POMAGA MOZEBI NAJBRZO OD SE , SAMO VELAM NE NOSI KON IZLEZ. CELATA DOPOLNITELNA MAKA KAKO PRAVIS OPERACIJA I SAMO SE OPKRUZUVAS SO SLIKI OD OPERACIJATA A NEMA ZAZDRAVUVANJE, STO TOA STO SE SMACIL POGLEDOT OD GLEDANJE NA SLIKITE I GI METNAL COVEK NE MISLAM DEKA ODI KON PODOBRO. A ZA KVALIFIKUVANI LICA DA TI KAZAM PRAVO EDNO MI RECE DA SE NAJDI PARTNER DA ME SAKA I DA ME ZEMI VO ZASTITA , SE KE MI BILO VO RED, A DRUG I KVALIFIKUVAN I MNOGU ISKUSEN MI RECE DEKA MI NEMALO SPAS OTI NE SUM VERNIK. TOA ME IZNERVIRA I GO PRASAV KAKO TOA MOZE DA MI GO RECE , PA MI OBJASNI DEKA SUM SO SVRTEN OBRAZ DA IMA PAK PO STO DA SE UDRI I DEKA TOA ODNESUVANJE NUDI I ZIVOT VO MAKA. DA SUM BIL VERNIK KE BILO OKO ZA OKO. ZNAES AKO VO "SLUCAJ" NEMA NEKOJA NASLEDNA BOLEST ILI NARUSUVANJE NA NERVNIOT SISTEM SAMO EDNA OPSTA NESNAJDENOST I NESAMOSTOJNOST NAVISTINA MOZES DA CUES MNOGU KREATIVNI TEMI I FILMOVI, ARNO AMA SE SAMO SEMI A NE I PODOBRUVANJE NE I DA RECAM PODOBRO ZAPIRANJE NA OGROMNA STETA KOJA SE PRICINUVA. OK MOZEBI ODGOVOROT E VO SREDINATA, ILI DA RECAM VO MOETO NE BORENJE ZA ZDIV |
|
![]() |
|
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Епа не биди на штрек, опушти се....како лист паднат во река...дозволи понекогаш да те води водната струја, немој толку грчевито... Сега-бараш гаранција. Еве, deal: Ако ме послушаш ТИ ВЕТУВАМ ДЕКА ЌЕ ТИ ПОМИНЕ...ЗА ОДРЕДЕНО ВРЕМЕ, А ТИ ПИШИ МИ ЕДНО ЛП ТОГАШ ДЕКА СУМ БИЛА ВО ПРАВО, ОК? ГОЛЕМА ГУШКА, ![]() |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
![]() |
|
ME INTERESIRA DALI TI VERUVAS VO OVA STO GO PREPORACUVAS AH KAKOV UBAV SON (DOBAR LEKAR, PA TERAPIJA, PA SOOCUVANJE PA NAUCI SE DA SE ODNESUVAS) TOA E RAMNO NA POVTORNO RAGANJE A ZNAEME NIKOJ BAS NE SE RODIL DVA PATI
ZNAES DEFINITIVNO MRAZAM SOVETI SO OPTIMISTICNI PROGNOZI ZA NEKOJ TAMU DRUG NEKOJ , NESTO NEKADE A NAVISTINA NE BOLI SAMO AKO I NAS NE SNAJDI ISTOTO DODUSA ME IZNENADUVAS OD UPATENOSTA ZA JOGA ZA DISENJETO I SL , SAMO STO KOGA PRI MEDITACIJA POCNAT DA EKSPLODIRAAT ODGOVORI NA PRASANJATA KOI NE SAKAME DA SI GI POSTAVUVAME - KAJ DA SE BEGA - KAJ OBUCENO LICE NA LEKOVI UH BRRR NE THANKS EDEN LEKAR RECE TAJ-CI-CUAN E LEKOT , E TAMU KAKVI PREDUPREDUVANJA ZA VAKVI PROBLEMI SE OPISANI DA NE SE KORISTI NI PROBUVA DA SE LECI SO JOGA VNIMATELNO PRETPAZLIVO NA STREK |
|
![]() |
|
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Inhibicija e zadrzhuvanje na neshto vo sebe i nedozvoluvanje istoto da izleze nadvor, kako mislenje ili aktivnost. Potisnuvanjeto e represija.
Mnogu dobro go potencira toa BidFit. Od sto poteknuva inhibicijata? Po defolt, toa e poradi strav. Strav od neshto sto veke se sluchilo ili strav od neshto sto bi mozhelo da se sluchi. Prichinite za toa mozhat da bidat sekakvi, od objektivni (na primer, svesta deka skokanje od 10 metri vosochina najverojatno ke zavrshi so teshki ili tragichni posledici), do moralno-zakonski normi koi zabranuvaat odereni mislenja ili desjtva koi sto ne se prifatlivi od opshtestvoto ili komunata vo koja se zhivee. Vtorive mozheme da gi zememe i kako objektivni, no i kako subjektivni (nekakvi moralni normi na odredena komuna). Na krajot stravot mozhe da bide chisto subjektiven, bez nekakva objektivna prichina, kako umislena rabota na chovekot i toa veke zavleguva vo negovata dushevna sostojba. Kako da se nadmina inhibicijata? So nadminuvanje na stravot i so prifakjanje na odgovornosta za svoite postapki. ![]() |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
![]() |
|
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Мислам дека постои слична тема на која јас веќе нешто пишував за овој проблем. Имено, кај сите нас е присутен еден одбранбен, вроден механизам, кој просто може да се нарече “бори се или бегај“. Тоа е вграден аларм, кој го имаме сите и кој се “активира“ во случај на реална опасност. На пример, волк, тигар, непријател, манијак...нели, се лачи адреналин, срцето чука побрзо, се потиме, т.е. се спремаме за “борба“ или пак-“ќе му ја дувнеме“. Е сега понекогаш се случува овој алармен уред да се вклучи без потреба (како аларм за пожар кој ќе се вклучи без претходно да има дим)...Тогаш настанува проблеееееееееееееем.... (страв од познати/непознати, отворен/затворен простор, јавен говор на пример, летање)....стравот врзан за објект или ситуација (фобија) или една општа анксиозност....(или пак страв од страв) И што сега? Не се секирај.... Ќе си најдеш добар невропсихијатар кој ќе разговара со тебе, ако сега тој страв земал замав , можеби ќе треба извесно време да земаш и терапија, терапијата ќе ти помогне додека си во процесот на соочување, а соочувањето со ситуациите од кои се плашиш треба да оди постепено (когнитивно бихејвиорална терапија) И јогата , особено пранајамите помагаат во регулација на анксиозноста особено да се надмине “плиткото“ дишење присутно кај стравот.... Одбегнувај напитоци кои содржат кофеин (значи кафиња, кока кола и сл.) и многу шеќер во исхраната... Научи се на техники на визуелизација, прогресивна мускулна релаксација, јога рековме....сето тоа во склоп со разговорите со квалификувано лице. Нема магично стапче, но се што ти наброив заедно, во комбинација ќе даде резултат. ![]() Изменето од maria_magdalena - 27.Јануари.2008 во 12:34 |
|
|
|
![]() |
|
ZAMISLETE DA IMATE STRAV OD POZNATI ILI NEPOZNATI LUGE DA GI DOZIVUVATE KAKO OPASNOST OD RAZGOVOR NE DAJ BOZE OD POVERUVANJE ILI USTE POLOSO PRIJATELSTVO, KOGA VI SE SVRTAT I POCNAT DA VE ANALIZIRAAT KAKO BIRO ZA INFORMACII KOE VEDNAS MORA DA SE ZLOUPOTREBI .
BEZ RAZLIKA DALI E INHIBICIJA PRISUTNA PRI SREDBA ILI STRAV SE POVEKE NE POTISNAT - AMI SVESEN , ME INTERESIRA DALI NA NEKOJ VO FORUMOV MU E POZNAT NEKOJ NACIN ZA IZLEZ OD OVA . JOGA DA NO PRVITE DVE GODINI A POSLE TRGNUVAAT RABOTITE MNOGU VO LOSA PLANETA. DIJANETIKA DA ODLICNO AMA ELA DAJ SE VO RACETE NA NEKOJ DRUG. PSIHOANALIZA- TOA E PROMASENO . ETE AKO NEKOJ NESTO ZNAE POVEKE OD OVA NEKA ME IZNENADI. |
|
![]() |
|
Во дадениов случај се работи за доживеан страв кој се надминува по принцип “клин се клином избија“ Инаку инхибиција е многу широк поим, може да се однесува на разни сфери од животот, многу инхибиции водат потекло од разни доживеани непријатности или пак се на несвесно ниво...како и да е ако се работи за некаква инхибиција која го попречува секојдневното “битисување“ секако дека треба да се “обработи“...зависи што е |
|
|
|
![]() |
|
Звездан ![]() Нов член ![]() Регистриран: 25.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Термин инхибиција се пре односи на физиолошка стања, рецимо, инхибиција нагона, или инхибиција бола која може бити на нивоу нерава.
Потискивање је термин који се користи при суптилним психичким радњама. На пример, потискивање емоција. |
|
![]() |
|
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Po mene inhibicija e potisnuvanje, kako da si vo avtobus, a mnogu ti se odi vo wc i gi mrazis site semafori, a treba da se potrudis nikoj da ne zabelezi kako ti e
|
|
![]() |
|
BidiFit ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 454 |
Sto e inhibicija
Inhibicijata pretstavuva zadrzuvanje na nekoj proces odnosno kocenje. Inhibicija vo psihoanalizata oznacuva proces na zapiranje na odredena sodrzina vo svesta na covekot , no se razlikuva od potisnuvanjeto na nekoi nastani t.e represija. |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Модератор ![]() ![]() Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
![]() ![]() Изменето од zabegan - 22.Јануари.2008 во 22:11 |
|
размисли пред да напишеш глупост
|
|
![]() |
|
Цаци Галапчарот ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 24.Јуни.2007 Локација: Byelorussian SSR Статус: Офлајн Поени: 955 |
inhibiciju toj ti je prohibiciju
|
|
![]() |
|
Mishell_G ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Јуни.2007 Локација: Sweden Статус: Офлајн Поени: 575 |
Ne da gi pustime togas bi ni smetale, tuku da gi razoruzame
![]() ![]() |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |