|
Јаничари |
Внеси реплика | страница <1234 6> |
Автор | |
majstorce62
Сениор ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ПАК ГРЕШИШ.
ГО РАЗБРАА УВОДОТ ВО ТЕМАТА. ПРИ МОИТЕ ПРВИ ПОСТОВИ И ЈАС СЕ ФОКУСИРАВ САМО НА УВОДОТ. ПОСЛЕ ЈА ВИДОВ ПОВРЗАНОСТА НА ТЕМАТА СО ИСТОРИСКАТА КАТЕГОРИЈА - ЈАНИЧАР. И РЕКОВ ДЕКА ТЕМАТА Е УБАВА, НО НЕ И НАСЛОВОТ. ЗАТОА И СТАВИВ ПОВЕЌЕ ОД ДЕСЕТ ПОСТОВИ НА ОВАА ТЕМА. АКО НЕ МИ СЕ ДОПАЖАШЕ, НЕМАШЕ ВООПШТО ДА ВЛЕГУВАМ ВО НЕА. ЈА ОПСЕРВИРАМ ОД ПСИХОЛОШКИ АСПЕКТ, НЕ ОД ИСТОРИСКИ. |
|
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
E aj sega nema da se pravime opozicija/pozicija, pa temite se otvoraat da se diskutira, ne da se bojkotiraat. Ako se povleceme nie i ako otvorime nekoja pointeresna tema site ke se povlecat tamu i za dzabe se maceshe.
|
|
sensei
Сениор Регистриран: 31.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 2005 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
na prethodnite 4 strani na temata site diskutanti ja sfatija poentata i metaforata. sto govori toa za ovie vashi obidi da se disreditira temata?
jas samo ke zamolam, ako ne vi se dopagja temata bidete kluturni i ne pisuvajte off-topic gluposti. otvorete si vasha poubava. |
|
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
|
|
RUSHKA
Сениор Регистриран: 28.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 2837 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
NE SE LUTI,EDNOSTAVNO NEPOIMVO E DA SE POVRZAT JANICARITE SO PRASANJETO.JANICARITE BILE TOA STO BILE BEZ SVOJA VOLJA,A ZA KOLKU KE JA PRODADAM DUSHATA E MOJA ODLUKA,ZAVISI OD MENE I SAMO KE KAZAM ,NEDAJ BOZE DA DOJDAM VO SITUACIJA DA MORAM DA JA PRODADAM.
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Se e jasno, drugari janicari.
------------------------------------------ Ne gospogice ne e jasno. Ne se luti, prifati malku sugestii od postari, ne e teshko da recesh vo red mozebi ne e soodveten naslovot so temata. Inace dushata za pari si ja prodal Juda, koga go predal Isus Hristus. Stavi nova tema Juda, a nie kako drugari judi ke pishuvame. Turi naslov Lucifer i za nego ke pishuvame. Tuka sme da razmenime mislenja. E sega ako padne i nekoe koshkanje i toa e za narod. Se brishat vulgarnosti, koristenje genitalii i seksualni dejanija, a ne diskusii. |
|
sensei
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
decki ti ili si mnogu drzok, ili si fin ama mnogu bukvalista, blago kazano,...
ajde postedi ja temava od tvoite redovi. |
|
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
|
|
majstorce62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Е ЗОШТО ТАКА, НЕ ТИ СЕ ДОПАЃААТ АРГУМЕНТИТЕ? ВИДИ ВАКА - НЕМАМ НИШТО ПРОТИВ ТЕБЕ И ТВОЈАТА ЛИЧНОСТ, НИТУ САКАМ ДА ТЕ ННАВРЕДУВАМ. МИСЛАМ ДЕКА ВООШТО НЕ БЕВ НАВРЕДЛИВ. ТЕМАТА СИ Е ДОБРА - АМА КАКО ПРОДАВАЊЕ НА ДУШАТА, БЕЗ ДА ГИ ЗАМЕШУВАШ ЈАНИЧАРИТЕ ОД МИНАТОТО. НЕ Е ПРАВЕДНО ДА ГИ НАРЕКУВАМЕ ПРЕДАВНИЦИ, КОГА ТИЕ ОД МАЛИ ДЕЦА БИЛЕ ОДВОЈУВАНИ ОД МСЕМЕЈСТВОТО И ТРЕНИРАНИ ДА БИДАТ СУРОВИ НУБИЈЦИ НА СОПСТВЕНИОТ НАРОД. ОВИЕ ДЕНЕС СЕ СВЕСНИ ПРЕДАВНИЦИ, ТОА СЕ ОБИДУВАМ ДА ТИ ДОКАЖАМ, ВО НИКОЈ СЛУЧАЈ ДА ТЕ НАПАДНАМ И ОМАЛОВАЖЃАМ. |
|
|
|
sensei
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ako ne ti se dopagja temata ne pisuvaj vo nea. ova sto go pravis e samo provokacija i intelektualno defeciranje.
znaci molam samo komentari na temata. ostanatoto go molam moderatorot da go izbrishe,... kako na primer poveketo komentari na majstorche62. |
|
|
|
majstorce62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ЗА ЕДЕН ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ ПАК СЕ НАСАНКУВАШ НА ТЕНОК ЛЕД: ТРАГЕДИЈА Е ЕДНО А ТРАГИЧЕН ЛИК ДРУГО. ВО ТРАГЕДИЈАТА СИТЕ ЛИКОВИ НЕ СЕ ТРАГИЧНИ.ПОСТОЈАТ ОДРЕДЕНИ УСЛОВИ КОИ ЛИКОТ ТРЕБА ДА ГИ ИСПОЛНИ ЗА ДА БИДЕ ДЕФИНИРАН КАКО ТРАГИЧЕН.
И ПАК ПРАВИШ УШТЕ ЕДНА ИНТЕЛЕКТУАЛНА ГРЕШКА, МЕШАШ СИМБОЛ СО МЕТАФОРА. ТОА СЕ ДВЕ СОСЕМА РАЗЛИЧНИ ТРОПИ, ЗАЕДНИЧКА ИМ Е САМО КОМПАРАТИВНАТА ФУНКЦИЈА ВО ТЕКСТОТ, НО НАЧИНОТ НА КОЈ ЈА ВРШАТ КОМПАРАЦИЈАТА Е РАЗЛИЧЕН. И ТРЕТА ГРЕШКА - ПАК ПОИСТОВЕТУВАШ ТРАГИЧНИ ЛИЧНОСТИ ОД ИСТОРИЈАТА НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД СО ЛИЧНОСТИ КОИ ЈА ПИШУВААТ ТРАГЕДИЈАТА НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД. ПОИСТОВЕТУВАШ ЛИК СО АВТОР НА ЕДНО ДЕЛО. |
|
|
|
sensei
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Janicar e simbol za covek koj odi protiv sebe i protiv svoeto. Kako inteligentni licnosti bi trebalo da ja razberete i prifatite metaforata. Paralelata postoi, a ako barate 100% identicnost nema da ja najdete.
I denesnive janicari se golema tragedija, ne pomala od turskite janicari. Mene poveke mi lici deka nekomu mu preci temava, pa saka da ja svrti vo druga nasoka. A isto taka ne izostanuvaat ni direktnite napadi kon avtorot na temata. Se e jasno, drugari janicari. |
|
|
|
RUSHKA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
SENSI JA UTNA TEMATA, NEMA POIM STO E TOA JANICAR .
|
|
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sensei aj malku istorija, za da ne dobiesh 1 vo shkolo. Pokraj site ostanati danoci podanicite na osmanliskoto carstvo plkaa najtezok danok-danok vo krv. Mashki deca na vozrast od 5-10 godini se zemaa od svoite roditeli, se nosea vo Anadolija i tamu pod najteshki uslovi se ucea da bidat vojnici na osmanliskoto carstvo. Sekoj onoj koj ke dostigneshe najgolemo zverstvo, necovecnost vo odnesuvanjeto so hristijanite bea unapreduvani. Kako janicari mnogu od niv bile vrakani vo svoite rodni sela i cesto se slucuvalo da se ozenat so svoite sestri. Takva edna legenda e legendata za Janina i Jankula, brat koj ja grabnal rodenata sestra i koga rodila dete nejzinata majka koja doshla da go cuva vo janicarot go prepoznala rodeniot sin po belegot shto go imal na grbot. Site zaedno se samoubile, oplakuvajki ja svojata sudbina. Najtragicno e shto roditelite sami si gi osakatuvale (vadele edno oko, krshele raka, noga, secele prsti...) decata samo da gi zashtitat da ne bidat zemeni kako janicari.Janicar i prodavac na dusha za materijalno bogatstvo nemaat nishto zaednicko.
|
|
RUSHKA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
SENSI, STO E ZA TEBE JANICAR?? OBJASNI MI TE MOLAM ZA DA MOZAM DA RAZBERAM ZOSTO GI POVRZUVAS SO PRODAVANJE NA DUSATA???
|
|
majstorce62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
СЕ ЛЕКТОРИРА ТЕКСТ ОД ПРАВОПИСНИ ГРЕШКИ. ТВОЈОТ НЕ Е ЗА ЛЕКТОРИРАЊЕ.ТВОЈОТ Е ЗА РЕМОНТ, ВО ВИСТИНСКАТА СМИСЛА НА ЗБОРОТ. ДА ГРАДИШ ОД ИМЕНКАТА ЈАНИЧАР СИМБОЛ ЗА ПРОДАДЕНА ДУША А НАЈГОЛЕМ АПСУРД ШТО СУМ ЧУЛ. ТИЕ ЛУГЕ СЕ ТРАГИЧАРИ ВО МАКЕДОНСКАТА ИСТОРИЈА, А НЕ ПРЕДАВНИЦИ. И НЕ САМО ШТО СИ ИЗГУБЕН (А) ВО ИСТОРИЈАТА, ТУКЛУ И ОВДЕ СИ ИЗГУБЕНА, МИ РЕПЛИЦИРАШ, ВОДИШ НЕКОЕ ВРЕМЕ ДЕБАТА СО МЕНЕ НА ТЕМА ПРОДАВАЊЕ НА ДУШАТА, ПА МИ ВЕЛИШ ДА ИЗЛЕЗАМ ОД ТВОЈАТА ТЕМА. Е ПА, АЈ, ЌЕ ТЕ ПОСЛУШАМ, И БЕЗ ТОА НЕМАМ НАМЕРА ДА СИ ЈА ПРОДАДАМ ДУШАТА ЗА МАЛА ЦЕНА. МЕ ЧЕКААТ МНОГУ ПОГОЛЕМИ ИСКУШЕНИЈА ВО ЖИВОТОТ ОД ТЕБЕ. |
|
|
|
Внеси реплика | страница <1234 6> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |