|
КОЈ ИНСПИРИРАЛ-ЃАВОЛОТ ИЛИ БОГ? |
Внеси реплика | страница <1234 7> |
Автор | |||
vd
Сениор Регистриран: 13.Јануари.2006 Статус: Офлајн Поени: 1539 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
И за крај, по обидот да го оправда она напишаното во Второзаконие, и по неуспешноста, ЕвАнгелос повеќе наликува на католик кој не ја сваќа буквално Библијата, вели дека ... во ред, така е, треба да се сеча раката, нема контекст, но ... не го земајте тоа буквално. Гледате, тоа што го напишал ЕвАнгелос не е ништо освен обиди да не се коментира и некако да се образложи зошто на жената треба да се сече рака во тој случај, зошто ваква ѓаволска инспирација во Библијата . . . |
|||
vd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Прво, вели дека не е прецизирано дали станува за случаен или намерен потег на жената, а потоа вели дека ако станувало збор за ненамерен потег . . . би се прецизирало! Ако некој може да го разбере ова, нека повели нека каже . . . . ЕвАнгелос ова го вади само од ракав, блефира и ништо не кажува. Односно, оди до тамо да каже дека ТОЈ СМЕТА вака и вака , дека раката на жената сакала да шета! Што тука со прецизноста на Мојсеевиот закон? Во случајов, ЕвАнгелос самиот се обидува да даде некаква си прецизност во овој закон, самиот си зема улога на Мојсеј, и тој смета што во никој случај неможе да биде точно .. дека раката на жената сакала да шета. Од каде го заклучи ова? Од никаде, од своите претпоставки не поддржани со факти. Приметувате ли дека Марија Магдалена ... црквата ја направи к*рва и ја оттргна од Христијанските проповеди. Приметувате ли дека Марија, мајката на Исус ... црквата ја оттргна од христијанството, барем онаа на која ЕвАнгелос припаѓа! Во случајов, штом станува збор за жена, таа или е со рака која сака да шета ... или е к*рва, или треба да се маргинализира .. Изменето од vd - 28.Декември.2007 во 20:54 |
|||
vd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Контекст нема, ако имаше некаков контекст, ЕвАнгелос секако дека немаше да пропушти да го каже. Значи, цитатот од Вторазоконие за кој му благодарам што на пиша, нема контекст, тоа е директна наредба, закон ... единствено тој цитат за таа работа, без контекст. Контекст е текстот кој е пред и после земениот цитат, кој е поврзан со земениот цитат, пример, кога се зборува за некоја случка, треба да се земе цел контекст и да се разгледа случката, не да се земе само еден цитат, стих. Во случајов не е така, нема случка, нема контекст. Изменето од vd - 26.Декември.2007 во 18:46 |
|||
vd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не пишуваш поради тоа што играш други матни игри со кои те потсетувам ништо нема да постигнеш, секогаш таквите игри ќе останат ефтини финти кои не би ги користел некој кој се смета себеси дека е на страната на Бог, чесниот. Христијанските мисионери (како што си ти ЕвАнгелос) отвараат веб страници во кои наместо Библија пишуваа Инџил, наместо Бог пишуваат Алах, наместо Исус пишуваат Иса, ги лажат луѓето и сакаат да ги намамат со лукави и ефтини стапици. Тоа муслиманите не го прават. Христијанските мисионери (како што си ти ЕвАнгелос) прават ДВД и ЦД на кои ќе напишат Иса, Инџил и нешто слично . . . да делува исламски, кои ги даваат на муслимани за да ги залажат, муслиманите да мислат дека е со исламска тематика ЦД-то или ДВД-то внатре, и така со ефтини финти лукави стапици да го продадат Христијанството некому. Тоа муслиманите не го прават. Христијанските мисионери (како што си ти ЕвАнгелос) испраќаат луѓе (шпиуни) помеѓу муслиманите со изговор дека сакаат да прифатат Ислам, а потоа сите собрани информации од шпиуните ги користат против муслиманите и против Исламот, со лични навреди чепкајќи по приватноста. Тоа муслиманите не го прават. ЕвАнгелос, вие сте оние кои поставуваат стапици, јас дадов парабола, побарав искрен одговор кој го добив од искрените луѓе - дека ова е ѓаволска инспирација. И, доста со криење како секогаш, доста злоупотребуваш женски особи, биди маж, појависе сам, на форум и во живо. Изменето од vd - 28.Декември.2007 во 20:53 |
|||
vd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
После плачката за помош преку ЛП на Лолита до ЕвАнгелос, конечно им олесна на некои Христијани, добија одговор ... полесно се дише сега, нивниот херој број 1 даде одговор ... а тоа е ова
кој сега ќе го разгледаме . . . Изменето од vd - 28.Декември.2007 во 20:53 |
|||
vd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Како одоговор од Biserna_Devojka го добив она горенаведеното. Чист одговор, без трикови, одговор на паметен човек кој нема ограничувања во размислувањата и кој не е програмиран од злонамерни Христијански мисионери. Истиот одговор го добив и од девојката со која разговарав, која ја споменувам во првиот мој коментар, тоа ест ACELERA, тоа беше девојката. Некои кои би одговориле ѓаволот но од страв да не згрешат нешто ако ја кажат вистината и своето мислење, поради тоа што темата е отворена од муслиман (јас), чекаа јас да одговорам и не одговараа, а некои од нив ... потрчаа кај своите Христијани да прашаат што да кажат патетично, страмотно, навистина ... да се нема свој став, свое мислење .. да се трча кај некого да се плаче: "што да кажам, што да одговорам . . . што да кажам на темава на овој муслиманов". Еве ви некој пример
и потоа . . . Изменето од vd - 28.Декември.2007 во 20:52 |
|||
vd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Како што кажав на почетокот во мојот прв коментар, јас пишувам парабола, пример, случка која не се случила но може да се случи, и барам ваш одговор кој би можел да е оној кој инспирирал на ваква работа, Бог или ѓаволот. Барав едноставен одговор од чист и здрав мозок, размислување, разум ... чист одговор. Параболата уште еднаш може да ја прочитате . . . подоле
Изменето од vd - 28.Декември.2007 во 20:52 |
|||
vd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Да ја прегледам темава што и како имате коментирано, па да дадам свој коментар, мислам доволно бев отсутен и доволно чекавте. |
|||
Marina_21
Нов член Регистриран: 21.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 34 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Verata raga dela, se podrazbira, ALOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|||
Се што се случува, Бог ќе го насочи така што да испадне на добро за оние што го сакаат Бог.
|
|||
Ebu-Hurejre
Сениор Регистриран: 03.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 667 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ne e problem mozeme da razgovarame koa sakas
|
|||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Toa e vekje sosema razlichna tema i nema nikakva vrska so prashanjeto dali vera bez dela znachi praveden zhivot (go parafraziram prashanjeto od pogore). Istotaka - citatot shto go imashe navedeno ne beshe tochen...
A na temata dali Isus bil praten na Izrailitjanite ili i na site drugi mozheme vo druga tema da razgovarame... p.s. Citatot ti e tochen - im zabranil da propovedaat vo Azija! :) Изменето од zidarski - 22.Декември.2007 во 00:14 |
|||
Ebu-Hurejre
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
toa e problemot
zosto nie imame dovolno dokazi koi stozboruvaat deka Isus e praten samo kaj Izraelcite no ne za celiot svet, i deka mnogu pokasno mu davale na evangelijata globalno znacanje , te za da propovedaat vo celiot svet .
a od druga strana citame deka svetiot duh takvo nesto zabranil
ДЕЛА НА СВЕТИТЕ АПОСТОЛИ 6 Ги поминаа Фригиската и Галатската Земја, зашто Светиот Дух им забрани да го проповедаат словото во Азија. |
|||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
28. Thus we see, that through faith a human being is sanctified and not through the observances of the Law.
Ova e tochniot citat (ne mi e do mene makedonskiot prevod za da go napisham). T.e. veli - "taka nie zakluchuvame deka preku verata chovekot se prosvetluva a ne preku pochituvanjeto na zakonot." Inaku - tochno e, go vadish od kontekst, zatoa shto zboruva za "zakonot na Izrael", spored koj Evreite smetaat deka samo Evrei mozhe da veruvaat vo Bog i nikoj drug (shto e spor i vo najranoto Hristijanstvo - edni smetaat deka samo evrei mozhe da se hristijani, a Pavle smeta deka i drugite mozhe da bidat. Tokmu na toa se odnesuva 3tata kniga od pismoto do rimjanite - prochitajte ja celata, ne vadete samo poedinechni stihovi). |
|||
Ebu-Hurejre
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ne naprotiv voopste ne go vadam od kontekst
znaete vie tuka citirate sosema drug del od apostol Pavle , no ako procitate ponatamu vo:
ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛ ПАВЛЕ ДО РИМЈАНИТЕ 28 И така, ние заклучуваме дека човекот се оправдува преку верата, без делата на Законот. znaci Apostol Pavle zakljucil deka verata go opravduva covekot bez dela .......dodeka toa sto ti podole postirase del od poslanie na Apostol Jakov se odnesuva tokmu na ovoj stih kade sto Jakov veli deka : vera bez dela e mrtva vera oti takva vera Isus ne Propovedal
Верата ако нема дела сама по себе е мртва...но може некој да рече ти имаш вера јас имам дела. Покажи ми ја верата своја без дела а јас ќе ти ја покажам верата своја од моите дела...
Не сакаш ли да разбереш о суетен човеку дека верата без дела е мртва?
Оти како што е телото без дух мртво, така и верата без дела е мртва,
Соб.послание на Св.апостол Јаков, 2:17,18, 20,26
Porakata na parabolata e deka se potrebni dela i ako nemas dela gabe ke reces deka si veruval koa toa ne mozes da si go dokazes , a se dokazuva preku dela a ne kako sto ni veli Pavle:
ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛ ПАВЛЕ ДО РИМЈАНИТЕ 28 И така, ние заклучуваме дека човекот се оправдува преку верата, без делата на Законот. |
|||
Внеси реплика | страница <1234 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |