|
Новиот Закон за психолошка дејност |
Внеси реплика | страница <123> |
Автор | ||
anac
Група Регистриран: 06.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 54 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
E DA VIRTUELANA1 :) POSTOJAT VEKE TAKVI NE E NISTO NOVO. PROBLEMOT E PLAKANJETO VO MAKEDONIJA NA INTERNET :) |
||
anac
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
KE TI RECAT SAMO AKO IMAS POVISOKA CENA OD KAZANATA. A VO ISTO VREME NE MOZES DA SPUSTAS CENI SEPAK TREBA DA SI JA CENES STRUKATA. INAKU KE STANES BAJAC:) |
||
Carnation
Сениор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 3499 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
zakonot do negde e ok,ama imat ogromni dupki vo zakonot.aj da pocnam
prvo i osnovno,za da dobieme licenca za rabota trebit da stazirame edna godina.seto to e ok,ama se postavuvat prasanjeto,kade ke stazirame?jas licno sum od ohrid kade so kolku so znam jas imat samo edna psihijatriska ordinacija,znacit si rabotit specijalist psihijatar i stvarno ne znam dali ke mozam tamu da staziram.od druga strana aj da pretpostavime deka ke se najdit nekoj psiholog so ne znam deka rabotit,dali toj ke prifatit da staziram kaj nego imajki vo predvid deka jas utre ke sum negova konk*rencija,a najverojatno i toj kutriot kolku zarabotvit od strukata. od druga strana,komorata gi nalagat cenite na uslugite so se nudat vo javniot sektor.e aj sega,jas kako nov,mlad psiholog planiram da pocnam so mnogu niski ceni za da privlecam pacienti.dali ke mi e to dozvoleno?ili tie od komorata ke mi recat,decki kade be? |
||
Понекогаш дури и за Фројд бананата е само банана
|
||
Mishell_G
Сениор Регистриран: 18.Јуни.2007 Локација: Sweden Статус: Офлајн Поени: 575 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne sum ni jas licno protiv zakonot, no smetam deka pred da se pocne so licenciranje treba da se izbori komorata da se podobri statusot na psiholozite vo zemjava. Vo momentot ne tretiraat ko bajaci, sto e sramota za diplomite sto gi zedovme, no sramota i za onie koi ja kreiraat politikata pomegju psiholozite i dozvolile profesijata da padne na volku niski granki. Pokraj drugoto, vo zakonot stoi koi uslovi treba da gi ispolnuvame za privatna dejnost. A dali ste se prasale dali vo nasata zemja postojat institucii koi se legitimni i priznaeti da ni go obezbedat potrebnoto doskoluvanje. E pa ke vi odgovoram. Osven specijalizacijata po klinicka nikoja druga skola nema pravo da izdava diplomi na nivo na drzavata. Znaci mozeme da posetuvame semejna terapija ili gestalt, ama tie se uste ne se priznati. Изменето од Mishell_G - 12.Декември.2007 во 18:26 |
||
anac
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
I jas sum za zakonot. Ne rekov deka ne treba da ima. Zakon mora da ima. Samo treba mnogu podobro da se izraboti. Vaka so ovoj zakon koj sto e napisan od nekolku postari psiholozi so meguseben dogovor i so vrski go sprovedoa, na moeto prasanje sto da pravime nie koj sto nemame kade da rabotime kade da go pronjdeme iskustvoto so ubava nasmevka na liceto mi rekoa: " E POCEKAJ DE KE DOJDE RED I ZA VAS, TREBA DA BIDETE STRPLIVI"
|
||
anac
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
A da ke zaboravev: Zdruzenieto se vika TRINOVA
|
||
anac
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ama ne me razbravte Eve ke vi objasnam. Zdruzenieto na mladi psiholozi vo republika makedonija veke postoi. Jas sum osnovacot. Zdruzenieto e seuste novo. Sekako ke stapime vo kontakt. Prvata aktivnost ke se odrzi vo Bitola na 14-15 februari. & profesori od Bugarija koisto se osnovaci na Mladite psiholozi vo Bugarija ke gostuvaat so cel da ni pokazat koj se pravata na eden zavrsen psiholog kako mozeme da se izborime i da napravime promeni na zakonot. Gi imam sobrano evropskite zakoni koisto se mnogu interesni. Taka da pustete mi Na licnata posta podatoci za vas ako sakate da ste aktivni clenovi. Ponatamu ke gledame zaedno da se izborime. |
||
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Изменето од Kali - 27.Мај.2010 во 20:30 |
||
Mishell_G
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Kali sekoja cest na tebe koja si imala moznost da specijaliziras vo stranstvo, no jas koga sakav da se doskoluvam i da dobijam licenca za privatna praksa dobiv odgovor deka kaj nas ne postoi licencirana psiholoska skola so koja ke mozes da rabotis privatno. Sepak ti si edna od retkite, sekoja pocit, no ovde stanuva zbor za edna golema brojka na psiholozi koi imaat neresen status i koi ne znaat sto so svoite diplomi. |
||
Mishell_G
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Jas mislam deka treba da se proba.. Ajde site nie mladi psiholozi od makedonija da si formirame Zdruzenie na Psiholozi koe ke bide zadolzeno da gi zastapuva i brani nasite interesi. Prvo Psihologijata kako predmet ja isfrlija od Srednite Ucilista i ja stavija da bide izboren predmet. Vo ova denesno vreme na moralno propagjanje na mladite blagodarenie na tranzicijata, ako nekoj predmet treba da bide zadolzitelen vo Srednite Skoli toa e Psihologijata. Vtora rabota, ne znam kako e po drugite gradista no tuka kade sto ziveam i kade baram rabota, po skolite sekade ima pedagozi, a psiholozite se marginalizirani (zboruvam za Osnovnite Ucilista), navodno nemalo sredstva za psiholozite posto nie sme bile samo sedaci i bajaci, a niv im trebal kadar za nastava, ne nekoj ke sedi i ke zema plata. Za razlika od pedagozite nasiot nastaven plan e kade kade poobemen, a sepak nie sme marginalizirani i nepotrebni. Poznavam moi kolegi koi rabotat po butici, po firmi, po trafiki, po spedicii. Navistina e sramota. Ako si za Anac, ajde ke stapime vo kontakt i ke probame da aktivirame edno takvo Zdruzenie na Psiholozi, na republicko nivo. Pozdrav |
||
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Изменето од Kali - 27.Мај.2010 во 20:29 |
||
anac
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Site sme nezadovolni!
Aj edna vakava ideja kolku ke uspee: sto ako se sobereme mladite psiholozi od Makedonija i go sredime zakonot? :) Ima li nades? |
||
Mishell_G
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Nesto imam slusnato za noviot zakon za psiholozi i smetam deka e cista glupost. Arno sto baraat licenci, a kade rabota da najdeme? Zatoa ke si se prekvalifikuvas ko sto napravija mnogu od kolegite i ke im se pluknes i na diplomata po psihologija i na perspektivata sto ja imas so nea. Izvinete na revoltot ama navistina site granici se pominaa.
|
||
anac
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
NAVODNO KOMORATA TREBASE DA BIDE FORMIRANA USTE PRED EDNA GODINA. SEGA SE SLUSA SAMO DEKA KE POCNE SE OTPOCETOK OKOLU FORMIRANJETO ZATOA STO JA ZGRESILE REGISTRACIJATA :)
I JAS NISTO DRUGO NEZNAM! ZNAM DEKA NAJ VEROJATNO SE RABOTI ZA 5-6 PROFESORI KOI STO SI PRAVAT STO SAKAAT. :( |
||
Внеси реплика | страница <123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |