IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1718192021 56>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2014 во 14:35

Брзи колачи со чоколадо



ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 240 грама Маргарин
  • малку   Кора од лимон
  • 2   Жолчка/ки
  • 2 кесичка/ки Ванилин Шеќер
  • 350 грама Брашно
  • 2   Белка/ки
  • 150 грама Бадеми
  • 1   Јајца/це
  • 100 грама Чоколадо за готвење
  • 150 грама Шеќер


  • Време за подготовка: 10 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Чоколадото се користело кај Средно-Американските цивилизации, односно се користело семето од какао дрвото Theobroma, кое било одгледувано од многу цивилизации од времето пред Колумбо како што се Маите и Ацтеките. Семето било основа кое измешано со вода се користело како основна компонента за разни пијалоци, како слатки така и горчливи, кои биле наменети за најплеменитите луѓе и свештениците. Чоколадото се прави со ферментирано и печено семе земено од мешунката на тропското какао дрво Theobroma cacao, кое потекнувало од ниските предели на Јужна Америка, Средна Америка и Мексико, но сега се одгледува во сите тропски предели. Семето има интензивен горчлив вкус. Крајните продукти се познати како „чоколада“ или „какао“.

ПОДГОТОВКА:

 

  *НАПОМЕНА

Во делот со состојки се наброени сите состојки. Во овој дел се одвоени потребните состојки за филот. 

Останатите се за тестото.

Фил:

100 г чо­ко­ла­да за го­тве­ње

40 г мар­га­рин

Бадемите треба да се мелени

Мар­га­ри­нот се ма­ти со ше­ќе­рот, ва­ни­ли­ни­от ше­ќер, јај­це­то, жолч­ки­те и ко­ра­та од ли­мо­нот. На крај се до­да­ва­ат браш­но­то и ру­мот. 

Се за­ме­су­ва те­сто. 

По­тоа се пра­ват топ­чи­ња со го­ле­ми­на на орев кои се вал­ка­ат во бел­ки­те, а по­тоа во ме­ле­ни­те ба­де­ми. 

Топ­чи­ња­та се ста­ва­ат на хар­ти­ја во плех и се пе­чат на уме­ре­на тем­пе­ра­ту­ра. 

Отка­ко ќе се ис­пе­чат и ола­дат, се ле­пат со фи­лот од чо­ко­ла­да и мар­га­рин

Се чу­ва­ат во ку­ти­ја за да би­дат ме­ки.



Изменето од Valerija - 19.Октомври.2017 во 08:40
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2014 во 11:04
Торта со портокал и јагоди

Торта со портокал и јагоди


Состојки
  1. 4 јајца
  2. 150 гр путер на собна температура
  3. 225 гр шеќер
  4. 325 гр брашно
  5. 50 гр нишесте
  6. 1 прашак за пециво
  7. 1 ванила
  8. исцеден сок од 1 портокал
  9. 350 гр јагоди

Јајцата изматете ги со путерот, шеќерот и ванилата во кремаста смеса. Додајте го сокот од портокал и кратко измешајте.
Брашното, нишестето и пецивото измешајте ги и додајте ги во смесата. Измешајте ги со лажица или жица да се изедначат.
Смесата истурете ја во подмачкан со путер и набрашнет калап(26) и врз неа наредете ги јагодите исечени на половина.
Печете во претходно загреана рерна на 180 степени околу 35-40 мин или проверете со чепкалка. Потоа исклучете ја рерната и оставете ја уште 10 минути. Извадете ја и покриена со фолија оставете ја да олади.
Послужете ја наросена со шеќер во прав.





Изменето од Valerija - 07.Март.2014 во 11:04
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2014 во 07:08

Сникерс тригони

Маргаринот се мати со јајцата, се додава шеќерот, па бисквитите и кикирите и се убаво се меси со рака. Во калап или ако немате триаглест калап за обликување, со помош на картон обложен со фолија обликуваме триаголник ролат. Го премачкуваме со чоколадна глазура растопена на тивок оган од сите состојки каде се наведени со мера лажици и чоколадото и оставаме во ладилник да се стегни. Потоа сечиме на тенки парчиња и служиме.




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2014 во 07:03

Ролат со крем бананчиња

Млекото и шеќерот се ставаат да зовријат. Се трга од оган и се додава маргаринот да се растопи. Потоа, се додаваат сите состојки , освен бананчињата.
На најлонска фолија се расплескува кора, на која се редат крем бананчињата во 1 ред и се витка ролат.
Од оваа смеса, зависно од големината на корите кои ке ги расплескувате, излегуваат 2-3 ролати.
Бон апетит!




Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6759
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2014 во 01:10
Го испробав колачов


Баунти колач



Прва кора.
Изматете ги јајцата со шеќерот во густа смеса. Додајте го брашното во кое предходно сте ги помешале прашокот за печиво и какаото. Убаво измешајте и истурете во намрсена тава.
Втора кора.
Изматете цврст снег од белките со шеќерот. Во снегот матејќи на помала брзина полека додавајте го кокосовото брашно. Второто тесто истурете го врз првото, убаво распоредете и ставете го во рерна загреана на 180 степени па печете 10-15 минути.
Крем
Изматете ги жолчките и шеќерот во прав. Сварете го пудингот и пред да го тргнете од ринглата додајте ги жолчките. Убаво измешајте и оставете да се излади. Маргаринот изматете го пенесто со малку шеќер во прав па убаво изматете со оладениот крем од пудинг.
Изладената кора премачкајте ја со кремот.
Глазура
На ниска температура или во сад над пареа, истопете го чоколадото и маргаринот. Полијте го колачот и наросете со кокосово брашно. Оставете убаво да се олади.

Баунти колач


Изменето од evangeline - 07.Март.2014 во 01:11
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2014 во 20:08

Домашен еурокрем

Сите состојки освен чоколадо се ставаат во тенџере на оган да зовријат. Кога ќе зоврие се вари уште 5 мин. Кога ќе биде готово се дели на два дела. Во едниот се става чоколадото и се меша додека да се растопи. Двата дела поединечно се матат. Кога малку ќе подоладат се сипуваат во тегла двата дела истовремено.
Шољата од мерката е од 150 мл.
измена-22.03.2012-Ако имате време подобро е да ги варите на пареа.
Овој на сликата многу бргу го снема па следниот го правев на пареа и уште подобар испадна )))Значи истата процедура само сите сосотојки се варат 5 мин на пареа па после се дели на два дела во едниот чоколадао и се матат поединечно.И јас не сум јас ако не експериментирам па во белиот додадов бело чоколадо и се испадна ммммм.Пробајте на кој начин сакате и двата се супер .




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2014 во 16:42

Кукулички-Шишарки

Сусамот се печи во тенџере. Цело време се меша за да не изгори. Се додава маргаринот, чоколадото на коцки и после нив сите др состојки освен чоко попсот. Тој го тураме во поголема вангла и кога преливот ќе ни се стопи го полеваме со него и мешаме да се изедначи. Со обратната страна од цедалка за лимони правиме калапи, ги полниме со мало кафено лажиче и ги тресеме на рамна чинија.
На здравје!




Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2014 во 15:55

Сонце торта


Ако колачите или тортите со праски секогаш ги подготвувате на ист начин, збогатете го вашето мени со овој вкусен рецепт кој едноставно се нарекува Сонце торта.

Состојки: 400г пишкоти

За фил: 2 кесички пудинг од ванила, 1л млеко, 150г шеќер, 150г путер, 500г праски, 2 кесички шлаг, 100мл млеко

За декорација: 1 кесичка желатин, 200г праски, 2 лажици шеќер во прав, сецкани бадеми

Подготовка: Згответе го пудингот, а кога ќе се олади соединете го со путерот. Излупете ги праските, преполовете ги и извадете им ги семките. Едната половина исецкајте ја на коцки и додадете ги во пудингот и путерот.

Во округол сад наредете ги пишкотите, над нив наредете ги половините праски, а преку нив истурете го пудингот.

Праските за декорација излупете ги, исечете ги на кришки и гответе ги малку во вода засладена со шеќер. Желатинот растворете го во вода и лесно измешајте го во засладените праски. Од страните ставете ги исецканите бадеми.

Смесата распоредете ја по тортата, а пред служење оставете ја добро да се олади во фрижидер. Кога ќе ја служите одозгора ставете шеќер во прав.



Изменето од Valerija - 05.Декември.2017 во 22:40
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2014 во 15:49

Торта со малини


Летото е идеално за овошни торти. Оваа торта ќе изгледа толку убаво и е навистина штета да ја исечете. Но, вкусот е уште поубав. Па… и нема да ви биде толку жал ако ја снема.

Состојки 2 јајца, 9 лажици шеќер, 1 ванилин шеќер, 7 лажици зејтин, 10 лажици брашно, 1/3 прашок за пециво, 1 лажица какао во прав, 10 лажици млеко, 2 лажици мармалад или желе од малини, 100-150г малини, 200мл слатка павлака за шлаг, 250г јогурт, 2 лажици шеќер во прав, неколку капки екстракт од лимон

Подготовка: Со миксер изматете ги жолчките со шеќерот и ванилиниот шеќер. Постепено додавајте ги зејтинот и млекото, а на крај и брашното, прашокот за пециво и какаото. Од белките сматете цврст снег и измешајте го во смесата.

Смесата ставете ја во калап за торта кој претходно сте го намачкале со малку маргарин и сте го наросиле со малку брашно. Печете на 180 степени Целзиусови во претходно загреана рерна. По 15 минути, кога тестото ќе почне да се одвојува од калапот, извадете го од рерна.

Оладеното тесто ставете го на чинија за торта, премачкајте со мармалад и рамномерно по него распоредете ги малините. Преку малините додајте го кремот од цврсто сматените слатка павлака за шлаг, шеќерот во прав, лимоновиот екстракт и јогуртот.

Украсете по желба и оставете ја барем два часа во фрижидер да се олади и стегне.

Добар апетит!



Изменето од Valerija - 05.Декември.2017 во 22:39
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2014 во 15:46

Бадем торта


Состојки: 5 жолчки, 200г шеќер во прав, 600г мелени бисквити, 100г мелени бадеми, 125г путер, 2дл сок од праска, 250мл слатка павлака, 2 реда чоколада за готвење

Подготовка: Пенасто изматете ги жолчките, додајте го шеќерот во прав и матете додека не се соединат, па префрлете ја смесата во сад со дупло дно и ставете ја на оган. Гответе додека смесата не се згусне и додека не го видите дното на садот кога ќе помешате со лажица.

Мелените бискивити и мелените бадеми прелијте ги со сокот од портокал и добро соединете ги двете состојки додека ранмомерно не ја впијат течноста. Потоа додајте го подготвениот фил и путерот кој претходно сте го сматиле. Соединете убаво, ставете го во калап за торта со форма по желба.

Тортата украсете ја со сматена слатка павлака и изрендана чоколада или цели бадеми.

Добар апетит!



Изменето од Valerija - 05.Декември.2017 во 22:38
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2014 во 15:35

Мохито торта



Љубителите на десерти тешко дека ќе ѝ одолеат на мохито тортата која поради лимонот е совршен избор за пролетните и летните денови.

Состојки:

За пандишпан: 4 јајца, 200г шеќер, 120г брашно, 1 кесичка ванилин шеќер, 1/2 кесичка прашок за пециво
изрендана кора од зелен лимон

За фил: 500г свежо сирење, 500мл шлаг, кора и сок од 1 зелен лимон, 5-6 лажици шеќер, 1 ванилин шеќер

Плус: 2 лажици вода, 2 лажици бел рум

Подготовка:

Посебно изматете ги белките во цврст снег, посебно жолчките со шеќер и ванилин шеќер со постепено додавање вода.

Потоа додајте го брашното, прашокот за пециво и кората од зелениот лимон и лесно измешајте во снегот од белките.

Рерната загрејте ја на 180 степени. Ставете ја подготвената смеса во калап врз хартија за печење. Печете околу десетина минути и оставете да се олади. Оладениот пандишпан исечете го на пола, напрскајте со сок од зелен лимон и рум.

Свежото сирење испасирајте го додека не стане како крем, додајте шеќер, ванилин шеќер, сок и кората од зелениот лимон и шлаг крем. Нанесете ја смесата на првата кора, прекријте со другата и украсете со кришки зелен лимон и ливчиња ментол.

Добар апетит!



Изменето од Valerija - 19.Октомври.2017 во 08:41
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2014 во 15:13

Дипломат торта



Лесен десерт, како измислен за топлите денови. Богата со овошје и витамини.

Состојки:

За пандишпан: 6 јајца, 150г шеќер, 50г какао, 100г ореви, 60г брашно, малку зејтин, ванилин шеќер

За фил: 1,5л слатка павлака, 100г шеќер, 300г свежо овошје (банана,киви, малини,јагоди), сок од портокал

Подготовка:

Одвојте ги белките од жолчките, па од белките сматете цврст снег со постепено додавање шеќер. Лесно измешајте ги во него една по една жолчка, брашното, зејтинот и ванилиниот шеќер. Дел од брашното може да се замени со мелени ореви во истата тежина. Кората печете ја во добро подмачкан калап на 200 степени, а кога ќе се олади исечете го на три дела.

Слатката павлака сматете ја со шеќер, па исфилувајте ја првата кора. Ставете сецкано овошје, па повторете ја постапката со останатите кори. Ако сакате помеки кори, натопете ги со сок од портокал. Пред сервирање добро оладете ја тортата.

Добар апетит!




Изменето од Valerija - 05.Декември.2017 во 22:37
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2014 во 14:36

Пинк Пантер торта

Јагодите и малините сега може да се најдат секаде. Искористете ги во најубавата форма. Подгответе торта.

Состојки:

За кора

4 јајца
3 лажици топла вода
100г шеќер
1 ванилин шеќер
50г мед
100г брашно
2 лажици прашок за пециво
100г мелени бадеми

За фил

500г јагоди или малини
400мл слатка павлака
500г крем сирење
100г мед
1 ванилин шеќер
цимет
150г бела чоколада

За прелив

1 кесичка прелив за торта со вкус на јагода или малина

Подготовка

Цврсто сматете ги белките со шеќерот, медот и ванилиниот шеќер, па додавајте една по една жолчка и три лажици вода, а на крајот додајте ги бадемите и брашното измешано со прашокот за пециво. Од оваа смеса испечете две тенки кори во плех подмачкан со зејтин и брашно. Корите печете ги на 180 степени околу 10 минути.

Додека корите се ладат сматете ја павлаката и соединете ја со крем сирењето во кој претходно сте ги додале медот, ванилиниот шеќер, циметот и стопената бела чоколада.

Првата кора премачкајте ја со филот, распоредете го ситно исецканото овошје, одозгора повторно нанесете фил, поклопете со кора и на ист начин исфилувајте ја.

Тортата ставете ја во фрижидер добро да се олади, а пред да ја послужите прелијте ја со готов прелив од јагоди или малини.

Добар апетит!



Изменето од Valerija - 05.Декември.2017 во 22:37
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2014 во 12:24

Неверојатна чоколадна „да го изедеш мониторот“ торта

Потребни состојки:

200g (1 чаша, цврсто спакуван) кафеав шеќер

185ml (3/4 шоља ) млеко

125g путер, сецкан

115g (3/4 шоља ) брашно + печиво + 1/4 сол

75g (1/2 чаша) чисто брашно

50g (1/2 чаша) какао во прав

3 јајца

185g или 13 лажици путер, екстра, на собна температура

345g (2 1/4 шолји ) смеса за благ шлаг

95g (3/4 чаша) слад млеко во прав

1 лажица млеко, дополнително

465g чоколадни топчиња

Состојки потребни за фил:

300g темно чоколадо за готвење, ситно сечкано

125ml (1/2 чаша) густ крем (хопла)

30g путер

Подготовка:

1. Загрејте ја рерната на 160 степени. Намачкајте ја со путер целата тава за печење, а потоа ставете пергамент хартија.

2. Ставете го кафеавиот шеќер, млеко и путер во сад, и над пареа мешајте додека не се стопат и соединат состојките.

3. Додадете го брашното и какаото во прав во смесата со путер и потоа ставете ги миксирајте ги јајцата. Ставете ја смесата во тавата за печење и печете околу 55 минути. Оставете да се излади, околу 5 минути, а потоа ставете го пандишпанот на чинија за торта.

4. За филот: Ставете го чоколадото, хоплата и путерот над пареа додека состојките не се стопат и соединат, мешајќи привремено.

5. Измиксирајте го останатиот путер (185g), додадете го шеќерот, млекото во прав и екстра млекото и миксирајте додека не се соединат.

6. Оставете го филот да се згусне околу час и половина.

7. Додека филот се згуснува, исечете го пандишпанот на четири хоризонтални слоеви.

8. Нанесете 1/3 од филот на секој слој, а потоа целосно премачкајте ја со останатиот фил. Оставете ја во фрижидер да се излади околу час и половина и потоа декорирајте со чоколадните топчиња.



Изменето од Valerija - 05.Декември.2017 во 22:36
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1718192021 56>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.