![]() |
|
Преговори за името |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1718192021 184> |
Автор | ||||
Zlatnik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
Да, голема е веројатноста да има поврзаност на извештајот од Стадард и Пурс за кредитниот рејтин на МК и проблемот со името. Но, исто така, голема е веројатноста овој рејтинг да го стекнеме заслужено, поради реалната економска политика која сеуште ја води Владата. Но остајте што велиме ние (членовиве на форумов), гледајте што велат нобеловците за ЕУ: И, btw. сите се повикувате за богатството, развиеноста на земјите членки на ЕУ. Но, дали токму тоа членство во ЕУ ги направило толку богати или тие и пред тоа си беа? Мислам на оние кои се синоним за ЕУ, оние 12, чии ѕвездички се на знамето на ЕУ. |
||||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||||
![]() |
||||
Diogen ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2009 Статус: Офлајн Поени: 355 |
|||
Во еден пост поназад пишав дека е неизбежно да го смениме името, дека се врши и ќе се врши се поголем притисок од секаков вид врз нас се додека не го смениме,и дека немаме друг избор.
Еве малку факти со кои ја поткрепувам оваа мисла(се извинувам ако постот е малку подолг). Ќе се вратам во блиско минато-19 век на Балканот. Интересно е што големите сили, посебно Германија гледа шанса да го стави Балканот под своја капа кога гледа дека Отоманската империја е “на залез“. Во Грција инсталираат свој монарх Отон, а во Албанија Вилхелм. После Руско-Турската војна во 1878 Русија ја ослободува Бугарија и со Сан-Стефанскиот договор се проширува во Македонија. Алармот во Германија се пали и по само неколку месеци на Берлинскиот конгрес се поништува овој договор и Македонија ја враќаат на Турција.Бонус, другата 1879 година го поставуваат во Бугарија принц Алексндар фон Батемберг.Во Грција тогаш на власт е Кралот Вилијам од Шлезвиг-Холштајн. На север во Србија е династија Обреновиќ. Остана ова парче земја-Македонија да се подели откако Турците се повлекоа од Балакнот. Во 20 век почнува парчењето(грабањето на оваа земја) од соседните династии. Јасно било и тогаш дека ни на крај памет не им било создавање на независна држава Македонија, а камоли да признаат таков народ. Во втората светска војна Македонија благодарејќи на комунистите формира во АСНОМ прв пат република Македонија, но како дел од Југославија. Во една емисија проф. Денко Скаловски спомена дека британските набљудувачи во АСНОМ кога дале извештај дека е формирана Реп. Македонија, Британија се согласува со фактот, но ја признава само како дел од Југославија. 1991 го осетивме континуитетот на оваа политика.Случајно или не, сите медијатори до сега во спорот со грција се Англо-Саксонци, и константно не притискаат и условуваат со промена на името. Во 2001 направија и “војна“ и од тогаш ги користат и Албанците како дополнителен притисок за промена... Инаетот наш досега тераше, во Хаг судот пресуди во наша корист, ама Англо-Сасонците не ја признаваат таа пресуда и не стискаат уште посилно. Кога реков дека до Јуни ќе го смениме името и ќе не стиснат со сите средства, деновиве, еве веќе крај на Мај, нервите на ЕУ попуштаат. Па ќебиде изјавата на Ховит дека ако не ги исполниме условите (промена на име) може да го изгубиме кандидтскиот статус. Вчера од НАТО -порака, Македонија во НАТО откако ќе си ја заврши домашната(промена на име). Ние тераме инат, а вчера ни го намалија кредитниот рејтинг -со појаснување дека со овој потег инвеститорите ќе бидат повнимателни да инвестираат во Македонија. Ова е веќе финале, ќе гледаме уште побезобразни и дрски закани.... Ова е она што го гледаме, се плашам од она што не го гледаме-тајната дипломатија.... Во секој случај, се гледа разрешницата на овој спор, Македонија сепак може да бира- змијата или магарето... Изменето од Diogen - 26.Мај.2013 во 08:59 |
||||
![]() |
||||
brza ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
|||
-eehh, kamo srekja da sedele so skrsteno race i da ostavele drugi da se borat i da gi oslobodi...veruvam deka togash ni na kraj pamet na grcive nemalo da im padne na pamet takva glupost, kakva shto e da mu go negiraat na nekoj imeto koe si go odbral. ..ama ,nema germanchinja ili bugarchinja da bile sigurno,...ako si sedele so skrsteni race, i ostavele nekoj drug da gi oslobodi. ...a se znae na chij pat bile tie i koj bi gi oslobodil . ...vidi gi denes site zemji koishto bile od niv oslobodeni ,...pa, valjda ke ti bide jasno deka kade shto tie stapnale, posle na 'stapnatite'' ,...im procvetale ruzite i na drzavite i na nivnite narodi..! ...sekade kaj shto stapnale anglosaxoncite vo minatoto , ...duri od otkrivanjeto na amerika e taka. ...ama samo tamu kade tie bile pogolemiot del od naselenieto,. ili pak ne mora da bile ,tuku ''samo'' go prifatile nivnoto''solenje pamet'', ....a be ,chudna rabota ! ..samata (cela) severna amerika,..germanija ...ustvari cela zapadna evropa....japonija ,...hong-kong,....tajvan ,...australija ...nov zeland,...se koja od koja porazviena , ..ushte od mnogu odamna. ..prochitaj go povekje pati ova za da sfatish shto sakam da kazam,..ako ne mozesh od ..."prva'' ! ![]() ...i nemoj , ziti, da zborish za chest i gordost,...ako nekoj ima lice od gjon,...toa e deneshniov makedonec....ili koj i da bide vo idnina,...spored tebe. ...inache..p.s. ..i navistina djabe zborish koga...ti si terash po svoe! ![]() |
||||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
![]() |
||||
![]() |
||||
Alekxandar ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 10.Јули.2012 Статус: Офлајн Поени: 1029 |
|||
Покрај манирите секаде се ценат финансиите - колку си платежно моќен.
За да влезиш во отмен ресторан треба да си пристојно облечен,галантен и да имаш пари да си ја платиш сметката а во овој момент ние сме како некој клошар кој освен што нема скршен денар да ја плати сметката уште дава и примедби за менито. Изменето од Alekxandar - 03.Јуни.2013 во 13:55 |
||||
![]() |
||||
Zlatnik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
|||
Очигледно има некој таков кој не размислува или размислува но во погрешна насока, што го доведува во зблуда. Правото на вето е правно сретство кое се користи во случај ако се прекршат некои од претходно поставените и општоприфатени услови кои се базираат на правни норми, засновани на меѓународното право. Мислам, така би требало да биде. Сосема друга работа е што некој од позиција на сила, го злоупотребува овој правен инструмент, па си поставува вето за работи кои воопшто не се опфатени во претходно поставените услови за прием во членство. Пак ќе речам, јас ли неубаво кажувам, вие ли не разбирате? Или можеби многу убаво разбирате, ама се правите така, малку на ... се само за тие пари, кои мислите дека ќе ги имате. Луѓе, абе не име да смениме, што сакате сменете и, еве да не’ примат, пак ќе нема да пркнеме, како што ние си мислиме или поскауваме. Ќе ни’ дадат некоја коска (добро, со можеби малку мевце на неа) да глодаме и ние сите „хепи“! Дали не ви е јасно дека на развиените не им е од интерес и некој друг освен нив да биде развиен, богат. Па зарем не гледате што им прават на посиромашните земји од нивното јато? Како перфидно ги „врзуваат“. А од друга страна прокламираат наводна загриженост за состојбата во нивната земја! Мижи Асан да ти баам. Но, тоа е интерсот. Некој мора да биде изворот на нивното богатство. Како беше она, „за некој да стане богат, друг мора да осиромаши“! Количината на парите е таа, само работата е како ќе се распределат. Развиениве нема да биле тоа што се, ако биле толку наивни, ако биле толкави алтруисти, човекољупци! А доколку мислите да се смени името само за да се зголемат шансите за вие да „киднете“ од тука, тогаш сте егоисти, себични, злобни ... бидејќи мислите само на себе, без и малку обзир кон другите. Доколку сакате надвор од тука, тогаш тоа можете да го сторите и сега, кој ви брани!? Колкумина го сторија тоа, знаете? А тогаш и така-и така нема да бидете тука, па баш ќе ви е гајле како ќе се викаме! Плус ќе си имате многу пари, пари, пари, пари, пари ... Каква ќе биде нивната перцепција за нас како народ, ако прифатиме промена на името? Сигурно јавно ќе декларираат дека сме мудар народ, народ со визија за својата иднина ... бла, бла, бла ... а во суштина ќе мислат дека сме слабаци, смотани, глупи, неспособни, без’рбетници, полтрони, сервилни, плашливи, неснаодливи, ... И јас сакам да живеам убаво, да не му ја мислам што утре да јадам, да одам на одмори по разни светски туристички дестинации ... да, но не по цена на уцени, понижувања, притисоци, закани. Сепак мислам дека сеуште има луѓе кои знаат што е чест, гордост, луѓе кои имаат образ и кои не се’ продаваат за пари. А тие што се продаваат за пари, се знае како се нарекуваат. Минатиот пост спомнав за нашите стари за време на турско. Сега сакам да ги критикувам нашите стари од втората светска војна. Оние, партизаните де. Абе кој Цацко ги терал да се борат против Хитлер! Ах, гробот да им се урне. Абе што убаво ќе си живеевме сега, ќе си бевме германчиња (добро, можеби и бугарчиња, оти нели и тие беа тука да не’ ослободат), ќе си имавме многу пари, пари, ехехееее ... еден куп. А не сега, овака да се мачиме! Р.Ѕ. Зошто имам некое претчувство дека за џабе зборувам, кога вие пак ќе си терате по свое? Баш сум ![]() |
||||
|
||||
![]() |
||||
којсумјас ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 22.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4543 |
|||
Сам си кажа... и прашај ја Хрватска дали мора да го реши спорот со Словенија... и дали Србија ќе се прости од Косово... и дали Косово ќе се прости од Прешевска долина... и дали Албанија ќе се прости од Голема Албанија... и зошто Турција со децении не ја примаат во друштвото... и после кажи ми дека само ние имаме посебен "услов"...
Сам си одговори... и ако си атеист, ваљда знаеш дека Македонската нација има припадници со разна вероисповест... православни, католици, протестанти, муслимани... и јас сум верник, православен христијанин... и не го споменав спорот на МПЦ, друга тема е... и гледам ги споменуваш често парите... демек не се важни, па да те прашам... ти на работа одиш за пари или за без пари... во продавница купуваш на жими мајка или ти бараат пари... за да се облечеш да не одиш гол, купуваш облека со пари или ја добиваш на поклон... и демек ние сакаме во Европа затоа што мислиме дека ќе има подобар живот и повеќе пари... и ти кажувам... и тоа како сакаме во ЕУ заради пари... и подобар живот... и поголем избор... и прашај ги оние 400 илјади што избегале од државава зошто... и социјализмот е мртов... ако разбираш...
А ако не си верник, зошто се замараш за спорот на МПЦ... и зошто ја поистоветуваш нацијата со православието, ако си атеист... мислиш дека торбешите ги заболе за спорот со нашата црква... или ти си атеист, ама те влече накај православието... или модерно е да си атеист... или социјализмот не е мртов... ![]()
Како што те разбрав, ние можеме сами... и ми се смачи да зборам... ама да прашам, со сите соседи имаме по некој спор... што ако сите еден убав сончев ден се решат да ни опнат ембарго... ко што ни направи Грција... и ти забранат бре да поминеш било која граница без виза... која ќе ја добиеш кога ќе си го видам тилот... и нема да ти дозволат да пренесеш преку нивна граница било каква роба... ниту да увезеш... без да платиш ѓавол и пол пари и исполниш милион услови... и што ќе правиш тогаш... или ќе пиеш само вода од Билјанини извори... и за какво неидење во ЕУ збориш бре... па сите компании пардон - претпријатија ги продадовме на странци... па колку банки има со странски капитал делумен или целосен... па телекомуникациите наши се или друг е газда... па увезуваме струја ние од соседите и поврзани ли сме со нив во еден систем... па нафта пиеме или ја купуваме од Грците, по потреба од Бугарите... па ми се смачи да набројувам бре... па не сме Северна Кореја... опкружени сме со 2 Европски држави и 2 кои бараат да бидат тоа... па ние сме само 2 милиона народ... ебано предградие на Париз или Лондон... и ќе ми кажуваш глобализација, вака така... па не сме ја измислиле ние... светот е така скроен... алооо... |
||||
![]() |
||||
brza ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
|||
![]() -vo taa organizacija , site imaat pravo na veto na bilo shto ,koeshto e od nechij interes! ...i nekoj ,vidi go drznikot ,si zel za pravo da si go iskoristi svoeto pravo i....mu udril veto na neshto ili na nekoj shto ne mu se svigja! ...i posle ,...''nesvigjaniot'' si umisluva i ''melje'' nekakva filosofija ,deka celata taa organizacija i ima postaveno nekakov si dodaten uslov , pa duri i go ucenuva so nego ,...itn. ...se prashuvam , koj tuka ne razmisluva ...i koj tuka e vo zabluda ! ![]() |
||||
![]() |
||||
![]() |
||||
|||
А ако ти размислеше, немаше да го пишеш тоа што го пиша погоре. Зошто го велам ова? Затоа што поистоветуваш услов со уцена. Да, точно, од правен аспект, сите услови што се потребни за некоја земја да влезе во ЕУ треба да се исполнат од земјата кандидат. ТОа важи и за нас и, никој не спори за тоа. Но за нас има уште еден „услов“, кој од ниту една друга земја не е побаран и кој не се засновува на правни норми туку на политика. И, дали за тебе зборот „сила“ означува само акт на физички напад, па велиш дека ова уценување за промена на името не го сметаш како примена на сила?
Или ти не ме разбираш што ти велам или јас неубаво кажувам. Кој поврзува вера со име? Тоа со промена на верата го земав како пример за да докажам дека во принцип се работи за исто. Ако некој ти оспорува нешто што е твое, без оглед дали се работи за припадност на одредена вера или нација. Неможе да се согласиш да се промени мојата националност, како што ни јас неможам да се согласам да ја промениш твојата вера или да се смени името на твојата деноминација. Како би било, во името на подобар живот, за повеќе пари и.т.н. од утре, на пример, МПЦ-ОА да се вика ГМПЦ? Верувам дека знаеш што означува буквата „Г“. Дали ќе се согласиш на таа промена? Сигурен сум дека нема. Но, ако дојде до промена на името на државава, неминовно ќе следи промена на се што до „вчера“ било македонско. Се ќе се смени во горномакедонско. Којзнае, можеби за атер на парите, ќе се согласиш и на тоа!
Баш ме насмеа! А по што заклучи дека јас сум верник, жити се? Кај баш мене ме најде да ме идентификуваш како верник? ![]() Дали можеби по тоа што ја поддржувам МПЦ-ОА во спорот со СПЦ? Па зарем МПЦ-ОА не е институција која е длабоко вкоренета во животот на македонците? И Низ вековите таа има одиграно голема улога во зачувувањето на македонското национално ткиво. И тој факт мора да се почитува, без оглед дали е некој верник или атеист. Ако сум атеист не сум хипокрит, не сум тврдоглав, не сум ограничен за да негирам непобитни историски факти. И да не реплицирам на сите твои коментари, ќе се осврнам само на уште еден:
Мора да се биде припадник на групата. Ако не, ќе те јаде в’кот! Ова е уште еден доказ за наметнатиот тренд на западот, кој сака под плаштот на глобализација да владее со светот. Од народот да создадат роботи, зомби кои ќе живеат како во орвеловската„1984“. Но, ќе те разберам ако не сфаќаш што сакам да кажам со овие зборови. Тоа е многу години напред, така да ... Р.Ѕ. Незнам зошто, покрај тоа што ми велиш дека сум верник (а јас да незнам за тоа) во два наврата ми спомнуваш југоносталгија, социјализам, Тито ... Има ли и нешто друго што незнам, а сакаш да ми кажеш? ![]() |
||||
|
||||
![]() |
||||
којсумјас ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 22.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4543 |
|||
Побркал, секако... тоа е услов, не уцена... ако не бараме да влеземе во ЕУ... никој нема да ни поставува услови, или нема да не уценува, како што милуваш... а ако размислиш, тоа не е единствен услов... ги има уште стотици.... и тие стотици услови важат не само за нас, туку и за други апликанти... сите ги уценуваат тогаш...? ![]() Значи пак ќе речам... верата нема врска со името... заеби празна филозофија... и повторно, сосила никој бре ништо не ни менува... ние бараме нешто, они бараат нешто... кај гледаш сила тука... и ти си некој чуден атеист кој истовремено е и верник... и мачно ми е и да повторувам едно те исто... и ајде еве не го менуваме името... и алтернатива има...? унија со Тунгузија...? и батали ти турско... и празна демагогија... и лажен патриотизам... и хипокризија... и лажни идеали... и парите го вртат светот... и верувал ти или не Тито е мртов... и социјализмот исто така... и светот не е скроен како што нам ни одговара... и светот се менува... и паметниот мора да се прилагодува... и нашите пред Букурешт прифатија да го сменат името... и ако беше неофицијално... и... |
||||
![]() |
||||
dejanpp ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 30.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 893 |
|||
Eve edno prasajne do pregovaracite
vo mk bugarski grcki I albanski sluzbi go kontroliraat rabotnickoto naselenie I ja iskoristuvaat nivnata rabotna sila. Koja vlast ima identitet na ovaa teritorija. |
||||
![]() |
||||
|||
И, велиш никој не не’ уценува, а? Да, само што ни’ велат, прво сменете го името, па после ќе ве примиме! Ако ова не е уцена, тогаш некој од нас нешто побркал! И за тоа што велиш нема врска верата со името. Во што се состои разликата меѓу припадноста на одредена нација или на одредена вероисповед? Зборуваме за принцип, каде сосила те тераат да смениш нешто што чувствуваш дека е твое. Дали ти е јасно тоа? Ако сакаш некој да ја почитува светоста на твојата вероисповед и дека никој нема право да се меша и сосила да ја менува твојата верска определба, тогаш и ти треба да ја почитуваш светоста на другиот, во случајов националноста. Јас, иако атеист, во никој случај не би прифатил евентуална уцена за промена на верата за некоја одредена цел. Еве на пример за спорот со СПЦ. Целосно го поддржувам ставот на МПЦ-ОА за неприфаќање на српските уцени. Ако бидеме принципиелни и ако одиме по вашата логика, би можел да речам: „ Абе ајде, да го прифатиме српскиот предлог и нека не’ признае целиот православен свет“! Колку едноставно, нели? Пак ќе речам, кај нас помирувањето со промена на името е со единствена материјална основа, само за повеќе пари. Ништо друго освен за подобар и полагоден живот. Ако нашите стари го имале истиот начин на размислување како некои денес, тогаш не ќе останел ниту еден македонец, ниту еден православен. Ама тие не се потурчиле, не смениле вера, биле цврсти, биле решени да си останат тоа што се. Додуша и тогаш, како и сега, имало некои кои се помирувале и си давале ... да им се смени верата и националноста, па станувале турци и муслимани. |
||||
|
||||
![]() |
||||
Gorazd777 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 22.Октомври.2008 Локација: Евразија Статус: Офлајн Поени: 1584 |
|||
ПА,да со промената се има да се сменит,па и копуците НАИВНИ кои се на-Водно ПАТРИОТИДИ-ДИ,че се сменат,а за ТОВА имате КОРПУС - ДЕЛИКТИ, па ЗЕВЗЕКОВЦИ едни (еј одеднаш идеја за ново име,ЗЕВЗЕКМАНИЈА)-авторот е тукашен нема да се љутит,а и че го наградат,па че немет кој после да му и ланчат на овој сред Ушкуп што ет на коњо, а,после че видиме ,како цела ДПМНЕ-ОВЧАРСКА ОМУАДИНА и остала нивна БАГРА, која ПУШИ,че треба тоа Б,ЛГАРСКИТЕ ПАСОШИ да и мењат, пошто това НИЕ после че побараме,као ГЛАВНИ ПАТРИОТИ, за да си го заштитиме новото име,повечку да нема ДВОЈНО,ТРОЈНО,па и незнам какво КОПУЧКО државјанство. Значи резиме, ВИЕ ЛАЖНИ ПАТРИОТИ;СИ ГО ИМАТЕ СМЕНЕТО ЛИЧНИОТ ОПИС,за ВАС ова не претставува ништо само ГУБЕЊЕ на вече АРАМИСКИТЕ ПРИВИЛЕГИИ,кои МИСЛИТЕ ДЕКА ВИ СЕ ДАДЕНИ ДА ГО МАЛТРЕТИРАТЕ ОВОЈ НАРОД,на СЕКОЕ ПОЛЕ. Сетете се по ЗАКОНИТЕ на нештата од кога сте ДРЖАВА и од кога го носите това име,и барај те си го Царот по сорта и сој ,да видите што последно сви биле,оти ка шо гледам оние од секаде,од Еуропа,Америка и другаде,бараат потекло(затоа упорно некој се разбуричкал со глупости,ама факти немет, еве пример сега сте Славјани и ги славите Сент Кирил и Методиј, па после сте Антички,па не знам што друго,ајде видете тоа Дефтерите и видете си порекло,па опрајте ја работава, ... само она КАКАНИЦИНЕ на сред Ушкуп,кој че и чистит,..бреее.БЕЕЕЕЕ,опс? |
||||
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА |
||||
![]() |
||||
|||
До членот со ник - Златник!
Никој не ти наложува ништо, ниту те уценува... само ти кажува...
ако сакаш да купиш четврт бурек... плати 50 денари... ако не... не јади бурек... и не мешај промена на вера, со промена на име... нема врска... и јас не зборам дека мораме да го смениме името... туку дека ако сакаме во ЕУ, тоа најверојатно ќе мора да го направиме... ако не сакаме во ЕУ, не мора да го смениме... но ти кажи каде и како тогаш... и каква перспектива ќе имаат нашите деца... и зошто 90 % од младите сакаат да избегаат надвор од државата за подобар живот... и немој да ми кажеш дека државав ќе опстои... ваква ко што е, ако не е "запад"... значи ЕУ, Нато и Америте... остави ја таа приказна... и прашај ги оние кои демек се 25% за колку време би ја скурцале оваа држава... ако "запад" не ги држи... и од поезија не се живее... и за култура не му кажувај на Балканец... ме заболе кур за тоа што ќе помислат Европјаните... и којсумјас знае кој е... и што е... и не ми продавај патриотизам мене, жити југоностагијата... се крстиш во погрешна црква... П.С. Ако незнаш колку е автобуска карта во автобус 5-ка... и во автобус 24-ка... ти друже ниси одавде... башка постот гарант ќе ти изгледа контрадикторен... Изменето од којсумјас - 23.Мај.2013 во 17:04 |
||||
![]() |
||||
|||
..a be , zlaten...eve chitaj i ke vidish ,... a dali ke ja sfatish sushtinata ...pitanje e:
...i eden biten del od textot,...iako celiot text e pogoden u s'rzta: ![]() "Точно е дека со членството во ЕУ и во НАТО нема да тече мед и млеко и дека е пренагласена идеализацијата на европските фондови и демократија, но точно е и тоа дека ниту една нова членка што влегла не повела каква било процедура да излезе.(.... i jas se chudam za ova, ...zarem nekoj sosila ke gi zadrzi tasmu ako im e polosho od shto im bilo ? Pa barem da pokushal nekoj od niv barem !))Егзактните податоци во државите во кои има разочарување од големите очекувања сепак говорат за огромен напредок во изградбата на инфраструктурата за само десетина години што е неостварливо без Европа. Погледнете ја патната мрежна на нашите некогаш сиромашни соседи, енергетските коридори, нафтоводи, гасоводи, аеродроми, железници, хотели, земјоделски површини, регулации на водите, пречистителни станици. Погледнете ги економските и социјални ефекти од слободното движење на луѓето и капиталот, иако сепак најголемата придобивка е излезот од изолацијата и надградба на демократијата и правната држава, без оглед колку во тој поглед се големи разликите меѓу земјите членки на ЕУ." -ma...menjaj pod itno toa prokolnato ime,...ni bukva da nema od nego povekje !
![]() |
||||
![]() |
||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1718192021 184> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |