IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за солени јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за солени јадења

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1718192021 30>
Автор
Порака Обратен редослед
DANDO Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член


Регистриран: 25.Јануари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 11
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DANDO Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Август.2010 во 12:34
Zdravo dragi moi ako nekoj znae recept za pogaca fanurija
go molam da mi prati hitno mi treba znam samo deka se pravela vo Prilep za Sveti Fanurij.
Vi blagodaram
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2010 во 14:20
Ма­ка­ро­ни во сос од сар­ди­ни

Пот­реб­но:

300 г ма­ка­ро­ни
сол
За со­сот:
 800 г (1 кон­зер­ва) лу­пе­ни до­ма­ти
 1 ла­жич­ка ше­ќер
 2 ла­жич­ки за­чи­нал
 3 ла­жи­ци мас­ли­но­во мас­ло
 3 чеш­ни­ња лук
 1 ла­жич­ка сит­но сеч­кан маг­до­нос
 400 г сар­ди­ни

При­гот­ву­ва­ње: ма­ка­ро­ни­те сва­ре­те ги во со­ле­на, ври­е­на во­да и ис­це­де­те ги. Сар­ди­ни­те ис­чис­те­те ги, отс­тра­не­те им ги гла­ви­те и сред­на­та ко­ска. Во заг­ре­а­но­то мас­ло про­пр­же­те ги фи­ле­ти­ра­ни­те сар­ди­ни, до­да­де­те ги во нив до­ма­ти­те од кон­зер­ва­та, ис­тол­че­ни­от лук, ше­ќе­рот, за­чи­на­лот, па се­то тоа дин­стај­те го око­лу 15 ми­ну­ти. На крај сар­ди­ни­те со со­сот по­си­пе­те ги со сит­но сеч­ка­ни­от маг­до­нос. Топ­ли­те ма­ка­ро­ни из­ме­шај­те ги со сар­ди­ни­те и со­сот и пос­лу­же­те ги.
Кон врв
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Статус: Офлајн
Поени: 20029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Август.2010 во 05:09
Јас го правам овие..демек брзи се..а и добри дури и за тие што не знаат да готват

    Брзи пирошки    



Потребни состојки
- 250 грама шунка
- 1 лажица/ци Сол
- 250 грама сирење
- 1 кесичка/ки Прашак за печиво
- 400 грама брашно
- 200 милилитри јогурт
- 1 јајца


Начин на подготовка

Направете вдлабнатина па додајте ги јогуртот, солта и јајцето. Замесете тесто па расукајте го и направете правоаголници.
Додајте ја шунката и сирењето, па преклопете ги.

Испржете ги во во загреано масло.

Испржени ставете ги кујнска хартија, убаво да се исцедат па послужете.

Изменето од ФорумскаБаба - 10.Август.2010 во 05:09
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Статус: Офлајн
Поени: 20029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Август.2010 во 04:58
На ова можеби и не му е тука место..кој знае...ама еднаш гонзо ме праша што е тарана ...па си викам...во солени спаѓа...ај нека го има и ова во темава


    Тарана


Потребни состојки:

5 кг. ирмик
2 кг. брашно
15 јајца
3 л. млеко
Сол

Брашното и ирмикот се ставаат на синија за месење (или во подлабок сад). Се прави смесата од јајца, млеко и 1 лажица сол и постепено се додава во брашното и ирмикот. Се замесува поцврсто тесто и за време на месењето неколку пати се кини на поситни парчиња за полесно да се измесе. На крај ситно искинатите парчиња тесто се ставаат на сонце да се сушат, а потоа се рендаат на метален дрмоњ (превртен наопаку). Изренданата тарана се досушува на сонце, на чисти чаршави, а потоа се собира во платнена вреќа. Се чува на суво и темно место и вака собрана тараната може да стои неколку месеци.

(тараната со малку масло за јадење се пржи на оган за малку да зарумени, а потоа се додаваат вода и сол по вкус. Тараната е готова откако ќе ја впие водата односно откако ќе омекне)


е сега..ова дрмоњ...некој го вика е дермон...кој знае...
ама тоа е ова...

Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Август.2010 во 18:02

Полнета шницла

Потребно:

* 500 г телешко месо за шницли
* 100 г кајмак
* 2 јајца
* сол
* 70 г лебни трошки
* масло за пржење

Приготвување: телешките шницли исчукајте ги. Потоа, на секоја шницла ставете по една лажичка кајмак. Завиткајте ги во вид на ролат и добро прицврстете ги со чепкалки. Испрпелкајте ги во изматените и посолени јајца, потоа во лебните трошки и пржете ги во врело масло додека не добијат убава црвеникава боја. По пржењето, на шницлите извадете им ги чепкалките. Вака подготвените полнети шницли послужете ги со пире од компири и со кајмак.

Кон врв
BiBi_G Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
СТАРОСЕДЕЛЕЦ

Регистриран: 27.Мај.2010
Статус: Офлајн
Поени: 3175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BiBi_G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2010 во 10:22
Брзи пирошки

400
гр. брашно
1 пециво
1 јајце
200 мл. млеко пресно ( не сум ги пробала со јогурт или кисело млеко)
200 гр. рендана салама
200 гр. дробено сирење

Се’ заедно се замесува.

Се зема по малку од смесата, се прават прво топчиња па после во форма на стапчиња со пречник околу еден сантиметар и се пржат во врело масло. Пред секоја следна пирошка се брашнат дланките( да не се лепи за раце тестото).
По желба може да се валкаат и во брашно,јајца и презла иако јас ги правам само со набрашнување на дланките.
Брзи се ептен, а вкусни мхм,мхм,мхм...
Идеални за доручек или вечера...со кисело млекце или јогурт задоволство

NO MATTER WHAT WILL HAPPEN I WILL ALWAYS SMILE!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јули.2010 во 12:39

Домашна тарана

За да направите домашна тарана потребни ви се:

* 140 г брашно
* 1 јајце
* сол
Замесете мошне тврдо тесто од сите состојки, без да додадете вода. Побрашнете го рендето од најситните дупчиња и подготвеното тесто рендајте го. Ќе добиете мали трошки. Трошките раширете ги на побрашнета површина и оставете ги да се потсушат. Сипајте ги директно во супата и варете ги, исто како и фидето.


Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јули.2010 во 12:29

Паштета од павлака и сирење

Потребно:

* 400 г младо кравјо сирење
* 200 г кисела павлака
* 1 лажичка сол
* 1/4 лажичка бибер
* 30 г рен од тегла
* магдонос
* 1 варено јајце

Приготвување: младото кравјо сирење пенесто изматете го, додадете ги во него павлаката, ренот, солта и биберот, па сето тоа добро измешајте го. Магдоносот ситно исечкајте го и додадете го во смесата. Тврдо вареното јајце исечете го на коцкички и посипете го врз смесата од сирење. Смесата од сирење послужете ја со интегрален леб.

Кон врв
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Статус: Офлајн
Поени: 20029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2010 во 04:59
Запечени макарони со сирење и печурки


Време на приготвување: 50  минути


Потребни состојки
* 400 г тестенини (мали полжави)
* 40 мл маслиново масло
* 300 г печурки
* 1 лажица вегета
* 600 мл млеко
* 30 г брашно
* 1 лажица сенф
* 170 г сирење гауда
* 25 г пармезан сирење
* сол
* бибер
Начин на подготовка

Сварете ги тестенините во солена води процедете ги.

На масло во тава пропржете ги исечените печурки. Посипете ги со брашно и промешајте. Лесно додадете го млекото, промешајте и оставете да и се вари околу 5 минути.
На сосот додадете ја Вегета, сенфот, солта, биберот и ренданото сирење и мешајте 1-2 минути, додека сосот не стане густ.

Ставете ги тестенините во тавиа прелијте ги со сосот, посипете ги со рендан пармезан и печете ги во претходно загреана да се печат околу дваесетина минути.


****A да не знае некој како беа тие макароните со сланинамолитвамолитвамолитвамолитва****

Изменето од ФорумскаБаба - 26.Јули.2010 во 05:01
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2010 во 04:57
Сукијаки - говедски стек на јапонски начин


Суки значи плуг, јак и печен. Според стара приказна ова јадење настанало во Јапонија пред повеќе векови, во времето кога будистичката вера им забранувала на своите верници да јадат говедско месо. Тоа го натерало еден селанец да отиде во шумата и кришум да убие и испече вол, а наместо скара употребил дел од својот плуг. Оттаму доаѓа и името сукијаки - печен на плуг.

8-10 многу тенко сечени говедски стекови
1 поголем црвен кромид сечен на кругови
2 целера исечени на листови
200 г сварен и исцеден спанаќ
1/4 филџан шампињони сечени на листови
2 лажици тенки јуфки
1 1/2 лажица шеќер
1/4 филџан соја сос

Загрејте ја претходно намастената тава. Ставете ги стековите и нагло пропржете ги од двете страни додека не заруменат. Додадете ги останатите состојки и пржете на силен оган 3 минути. Намалете ја температурата и допржете ги уште 7 минути повремено мешајќи. Готовиот зеленчук треба да биде крцкав.

Кон врв
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Статус: Офлајн
Поени: 20029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2010 во 04:23

Галичко Мезе


600 гр. свински бифтек
1 јагнешка или свинска кошулка
120 гр. галичко овчо сирење
1 сува црвена пиперка
100 гр. домати
100 гр. кромид
40 гр. шунка
100 гp. масло
30 гр. путер
200 гр. компири
100 гр. моркови
50 гр. печурки
магдонос
црн пипер
буковец

Месото исечкајте го на 8 парчиња, посолете тo и истoлчете тo, а потоа испржете го на масло. Кога месото ќе се ислржи, извадете го и редете го вo земјана тава: Над секое ларче ставете шункова салама, претхoдно пролржена на масло, а врз саламата рендано галичко сирење, а врз сето тоа ставете буковец и најодозгора украсете ги со магдонос. Така украсеното јадење прекријте го со јатнешката кошулка и ставете го во рерна да се пече 10-15 минути. Се сервира со вариво кое се прави вака: Се чистат комлирите и исечкајте ги на покрупни парчиња, па потoа варете ги во солена вода. Исто така варете ги и морковите. Откако ќе се сварат пропржете ти на масло, додајте гo путерот и печурките. Зачинете по вкус и служете со приготвеното месо. Украсете гo јадењето сo магдонoс, исечкан домат и суви пиперки.


**е слика нема...ама да знае некој да ми лаже дали е вака рецептот...некоја галичка снааразмислувањесреќа***

Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2010 во 12:39

Ориз со вино

Потребно:

* 4 лажици масло
* 300 г ориз
* 1 лажица зачинал
* 500 мл врела вода
* 50 мл бело вино
* рендан пармезан

Приготвување: во загреаното масло кратко пропржете го оризот. Посипете го со зачиналот и прелијте го со врелата вода. Оризот варете го 10-15 минути на тивок оган во полупокриено тенџере. Пред крај на варењето сипајте го виното. Пред да го послужете оризот како самостоен оброк, посипете го со ренданиот пармезан.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јули.2010 во 13:01

Ќофте од карфиол

Потребно:

* 1 помала главица карфиол
* 2 раце ориз
* лебни трошки
* сол
* масло за пржење

Приготвување: исчистениот карфиол и оризот посебно сварете ги. Оставете ги малку да се подизладат. Карфиолот ситно исечкајте го и измешајте го со оризот. Во зависност од густината додадете лебни трошки за да добиете компактна смеса. Посолете по вкус. Со влажни раце од смесата обликувајте ќофтиња. Загрејте го маслото, па на тивок оган пржете ги ќофтињата

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2010 во 06:20

Динстан целер

Потребно:

* 600 г корен од целер
* 100 г кромид
* 50 мл маслиново масло
* 1 лажица зачинал
* 1 лажичка сува мајчина душица
* 2 чешниња лук
* бибер
* 3 лажици бело вино

Приготвување: излупениот корен од целер исечете го на тенки парчиња, а кромидот ситно исечкајте го. Во загреаното маслиново масло пропржете го кромидот, па додадете ги целерот, зачиналот и мајчината душица. Сето тоа динстајте го на тивок оган повремено сипајќи вода, додека не омекне целерот. На крај додадете ги истолчениот лук, биберот, виното и уште малку динстајте го сето тоа.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1718192021 30>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.