|
Македонски литературен јазик |
Внеси реплика | страница <1 1718192021 46> |
Автор | |||
abnormalen
Сениор ... Регистриран: 05.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 168 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
навистина смешно. идиомите да се споредуваат со литературната двојна негација во јазикот
|
|||
Gluposta e najneobična od site bolesti - od nea NE pati bolniot tuku, SITE OSTANATI!
|
|||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Е да, во право си! Нам ќе ни’ биде „интересно“ (=чудно, смешно) ако ги отфрлиме тие нелогични но длабоко вкоренети идиоми во/од нашиот јазик. Но верувам дека само на 1 или 2 генерации после нас тоа ќе им биде сосема нормално. Како што сега им е нормално на англичаните да речат: I have nothing (Јас имам ништо)
|
|||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|||
ПодВодно
Сениор Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 7391 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
извини, златник, не можам да се воздржам би било интересно кога би ги „поправиле“ идиомите и нелогичните вкоренети изрази. Дури тогаш нема да можеме да се разбереме |
|||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Многупати до недоразбирања доаѓа поради несоодветни преводи од англиски на македонски. Еве на пример, како кај нас ќе се преведе: I have nothing? Сигурно ќе речеш(те) „Јас немам ништо“! Но, дали тоа е правилно? Нели е поправилно да се рече: „Јас имам ништо“?! Знам, некој на ова ќе се насмее (или исмее) и можеби ќе рече дека претерувам во „бранењето“ на македонскиот јазик. Но не само поради буквалниот превод на секој збор на македонски, туку и поради логична причина преводот треба да биде „Јас имам ништо“! Зошто? Бидејќи две негации секогаш даваат една афирмација. Замислете, „немам ништо“! Или во крајна линија, нели е подобро да се рече „Јас се немам“? Или овој пример, кој ние многу често го користиме: „Кај си (бе/ма), никаде те нема“ Забележувате, две негации - „никаде те нема“! Како би било спротивно од „никаде“? Секаде! Значи, правилно во овој пример би било: „Кај си (бе/ма), секаде те нема“! (Ова не се однесува за тоа „бе/ма“) |
|||
|
|||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ooo, 'naste'...expertu eden ....se gleda deka si epten kulturna...pa, duri i za toa shto ke zasmeesh nekoj,....mu se izvinuvash ! -inache...se e ubavo toa shto go "objasnuvate"...samo, seushte ne gledam deka e ..."taman" prevodot na vat.....pod dodadena vrednost...se podrazbira( normalno) ednina,...a , vie dodavte...bezbroj...dodadeni....sprema toa... ...aj, batali '''naste'....arno vikash...nema rezon vekje da se...prepira chovek okolu ochiglednoto...a, ne toa shto nekoj domashen "expert" go smislil...kako i da e....................................................... |
|||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|||
Zlatnik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Може овака лаички да се објасни?
Кога еден производ ќе се финализира тој има одредена (ај да ја наречеме почетна) вредност. Потоа на таа почетна вредност, во процесот на промет, се додаваат маржи, рабати, царински давачки ... кои заедно претставуваат додадена вредност на почетната. Е, на таа додадена вредност се плаќа данок. Данок на додадена вредност. Или грешам? |
|||
|
|||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ооо брза, па извини ако бев смешна... ете јас “случајно“ знам што значи VAT, но сепак ти благодарам на “покажувањето“...
Пак: преводот ја одразува суштината на она на што се однесува, а тоа е данок на додадена вредност која се акумулира на основната низ текот на сите трансакции на производот додека тој стигне од производителот до тебе. Повеќе објаснување можеш да најдеш во економската литература, достапна е и на интернет, на темава нема логика да се објаснуваат економски равенки и категории. |
|||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
aj ne bidi smeshna!...ti pokazaa shto znachi VAT...danok dodaden na vrednosta!...za kakvi vrednosti zboruvash?...i koga bi bilo taka ,..bi trebalo da e....na dodadeni vrednosti....na vkupna vrednost....a, ne kako jazichnata glupa kovanica....pak pitam...na koja be dodadena vrednost...ako kako shto ti kazesh ...ima povekje dodadeni ...
VAT = value added tax!-vrednost so dodadena taksa!.danokot se dodava na vrednosta...a ne vrednosta...na druga vrednost.pogotovo ne ne na nekoja si ...dodaena vrednost...ne me boli mene koj shto dodava na osnovnata vrednost...me interesira samo krajnata vrednost,...ona shto jas treba da go platam !...a taa e...vrednosta + danokot! |
|||
|||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Многу убаво си е преведен терминот VAT како данок на додадена вредност, бидејќи со тоа се изразува суштината на данокот: данок кој се плаќа не на основната цена на производот или услугата формирана од производителот, туку на сите вредности кои се додаваат на неговата цена се додека тој стигне до потрошувачот, кој ја плаќа конечната цена вклучително и ДДВ-то.
Трошоците кои произлегуваат од сите трансакции додека производот стигне од производителот до крајниот потрошувач влегуваат во таа додадена вредност која влегува во даночната основица. |
|||
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
..zalosno...tazno.... Изменето од brza - 21.Август.2009 во 13:47 |
|||
|||
ПодВодно
Сениор Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 7391 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
„Ќотек поради пиење на пиво“
По којзнае кој пат: Не се вели пиење на пиво , туку пиење пиво. Не е правилно пишување на порака , туку пишување порака . Пиеш, јадеш, пишуваш нешто. Седиш, се смееш, се надеваш на нешто. |
|||
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
aj ova...da gi vidam expertite:
-ushte od kako go vovedoa...me "izmachuva"( da ne kazam - nervira)........ nelogichnosta na rechenicata - danok na dodadena vrednost!....VAT= DDV....VAT- VALUE ADDED TAX!.....znachi....na vrednosta dodadena taxa...ili taxa dodadena na vrednosta..i kako moze,..i na koj "expert" ovdeshen mu teknalo toa da go nareche kako shto e?....a, na koja be dodadena vrednost e dodaden i danokot?!........ danokot se dodava na vrednosta , a ne na nekoja si dodadena vrednost!.....moze da bide samo....dodaden danok na vrednosta,..zatoa shto ...ako neshto koshta 100... mu se dodava danokot......a i taka ...kratenkata si ostanuva ista. ............ushte edna ..nelogichnost ( da ne kazam -glupost) na "bogatiot"so izrazi jazik... |
|||
|||
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Зар нешто згрешив во преводот на македонски јазик....Нели тоа е темата тука... Ако имаш нешто друго да ми кажеш имаш на вероисповед Ошто и неврзано....имаш и ЛП ако ти е зорт.... |
|||
МИР со сите
|
|||
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
a, za shto beshe diskusijata do sega?..za shpanskata gragjanska vojna?,..ili vekje ti snema leksikoni,..pa, nemajki drugo da kazesh,...se prashuvash ,..koj shto e,..
|
|||
|||
Внеси реплика | страница <1 1718192021 46> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |