|
Прашање до атеистите |
Внеси реплика | страница <1 1718192021 24> |
Автор | ||||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
efendijata ti bara citat so lichna zamenka od prvo lce ednina,..ama.ne povratna zamenka,...
|
||||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Исус му рече: "Поверува, зашто Ме виде" |
||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||||
efendija
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Не барам зборови од неверни Тома,туку од Исус,каде Исус директно рекол:ЈАС СУМ БОГ!? Не ми врти наоколу Изменето од efendija - 03.Февруари.2008 во 02:11 |
||||
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Тома одговори и Му рече: „Мој Господ и мој Бог!”
Исус му рече: „Поверува, зашто Ме виде. Блажени се кои не виделе, а поверувале.”
(Јован 20:28-29)
Изменето од EvAngelos - 03.Февруари.2008 во 01:47 |
||||
|
||||
efendija
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Originally posted by tofu
А каде во Библијата пишува дека Исус е Бог??? Па тоа ти го велам целата религија е измислена од луѓето! Пишува на многу места. Еве ти еден пример: Римјаните 9:5. Моето убедување е дека некои религии се измислени од луѓе, а некоја религија т.е. вера е откровение од Бог. Се разбира, согласно моето убедување, тоа е верата во која верувам јас.(од ЕвАнгелос) Е сега,јас да те прашам тебе нешто:КАДЕ ПИШУВА ВО БИБЛИЈАТА ДЕКА ИСУС РЕКОЛ:;ЈАС СУМ БОГ;! Сакам директен Исусов цитат . А,да...ќе заборавев,каков ние редот: ОДНАПРЕД ТИ БЛАГОДАРАМ! |
||||
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Се додека не најдеш поткрепа за тие глупости во учењето на Христос, не можеш да тврдиш дека Христовите следбеници ги правеле нив. Во спротивно едното е контрадикторно со другото, ако ме разбираш што сакам да кажам нели.
Пишува на многу места. Еве ти еден пример: Римјаните 9:5.
Моето убедување е дека некои религии се измислени од луѓе, а некоја религија т.е. вера е откровение од Бог. Се разбира, согласно моето убедување, тоа е верата во која верувам јас.
|
||||
|
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
tofu, ne te pobivam i ne te podrzhuvam. Sekoj si ima svoi pogledi na svetot, neli ?
Ovaa tvoja citirana misla mi go privleche vnimanieto, pa bidejki i mene odamna me interesirashe kako chovek koj po strukata e neizbezhno povrzan so naukata i tehnikata, bi te prashal kako toa nie razmisluvame i koj e produktot od toa razmisluvanje?
Koi se elementite koi ni se potrebni za da mozhe da razmisluvame? Mozokot kako takov ne e nishto drugo tuku organ koj go upotrebuvame da ja vrshime onaa funkcija koja ja narekuvame "mislenje". Sega, za da razmisluvame okolu neshto potrebno e da se zadovolat nekoi uslovi, neli?
Prviot uslov e da dojdeme do nekakvi podatoci.
Vtoriot uslov e da imame "alati" za obrabotka na tie podatoci. Tuka morame nizbezhno da go stavame i mislenjeto, kako del od procesot.
Za polesno komuniciranje, ajde da se dogovorime deka ke zboruvame so termini "percepcija" i "interpretacija".
Za percepiranje gi upotrebuvame svoite chula i razni instrumenti kako nivni pomagala. Za interpretacija na percepiranoto se sluzhime so nahite iskustva, tradicija, veruvanja, kompilirano znaenje koe nie go narekuvame nauka, religija, dogmi, moralni principi i t.n.
Onoa sto jas bi prashal e kolku se verodostojni po svojata apsolutna vrednost podatocite sto gi sobirame i za koi sme svesni so svoeto percepiranje i kolku e precizno, ednoznachno i nepoogreshlivo nasheto interpretiranje na tie podatoci?
So drugi zborovi, jas pravam argument za tvoeto tvrdenje deka so poveke razmisluvanje chovekot ke dojde do pogolema vistina. Kolku mozhe poveke razmisluvanje da pomogne vo doagjanje na pogolema i potochna vistina koga se raboti za razmisluvanje okolu podatoci i alati za nivnata obrabotka koi voopshto ne zavisat od intenzitetot na razmisluvanjeto.
Verojatno ovoj nachin na razmisluvanje ne ti e blizok, bidejki odi sprotivno na nauchnata dogma ustolichena od Dekart i Njuton koi velea deka onoa sto go gledame, slushame i dopirame e onakvo kako sto go percepirame i samo toa e vistinata. Poednostaveno recheno, postoi samo onoa sto mozham da go vidam. So drugi zborovi toa pak znachi, onoa sto ne mozham da go vidam znachi ne postoi.
Sega, posle siot ovoj voved, dali mozhesh ti so sigurnost da tvrdish deka seto onoa sto go percepirash i interpretirash so dlaboko razmisluvanje, ke ti ja dade realnata slika na svetot? Изменето од Messenger - 02.Февруари.2008 во 22:56 |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
Fantastic Lady
Сениор Регистриран: 29.Јануари.2008 Локација: United States Статус: Офлајн Поени: 169 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Tofu, covekot ima mozok, i ima free will, i so pomoz na negoviot mozok on ke prasuva, ke istrazuva, i togas blagodarejki na negovata Free Will, on ke odluci dali ke mu veruva na 'najgolemata partija na svetot kako sto vie kazuvate, crkvata, ili xhamijata, ili sto znam jas,,,no edno e sigurno on ke go izbere ona sto za nego e najlogicno |
||||
tofu
Сениор Регистриран: 01.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 328 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
EvAngelosЧ
Со откровение??? Значи им се сонило. Ма и мене ми се сони еднаш дека летам, ама пустото не можам да летам. Точно, аксиомите се побиваат со докази. Па така и аксиомата за постоењето на Господ еден ден ќе биде побиена или пак потврдена. За сега не е сигурно ни дека Бог постои, ни дека не постои. Лелееее ај па сега атеистите се преправале како свештеници. Е ова стварно нечуено правдање на христијаните за глупостите што ги прават. А каде во Библијата пишува дека Исус е Бог??? Па тоа ти го велам целата религија е измислена од луѓето! Fantastic Lady: Човекот има мозок и треба да размислува малку повеќе со него а не слепо да прифаќа што ќе му сервира најголемата политичка партија на светот, т.е. ЦРКВАТА! |
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Bravo Fantastichna Damo, bravo... se gleda deka si dobro duhovno potkovana. Site tvoi primeri sto gi navede do sega se prekrasni ilustracii za Kreacijata vo koja e naogjame kako nejzin neddeliv element. |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
Fantastic Lady
Сениор Регистриран: 29.Јануари.2008 Локација: United States Статус: Офлајн Поени: 169 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Znaesh da prasuvash KADE E GOSPOD, E ISTO KAKO RIBATA DA PRASUVA KADE E VODATA!!! |
||||
Fantastic Lady
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Good Answer |
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
tofu, дел од науката го има одговорот на ова прашање. Има многу научници-христијани кои точно знаат што се случува по смртта. Тие ова не го откриле со научниот метод, туку со методот на откровение.
И науката и религијата се темелат не вера.
Математиката е кралица на природните науки. Нејзини основни тврдења се теоремите. Послежените теореми се изведуваат од попростите, а пак најпростите се изведуваат преку аксиомите. Аксиомите се тврдења кои не се докажуваат туку се прифаќаат како вистинити т.е. по ВЕРА.
Аксиомите ги прифаќаме со вера како вистинити, но тоа не мора секогаш и да е така. На пример Алберт Ајнштајн ја поби аксиомата за изотропноста и хомогеноста на просторот и времето. Тој на пример ја собори аксиомата која тврдеше дека две паралелни прави се сечат во бесконечност, докажувајќи дека при присуство на јако гравитационо поле просторот се закривува и тие паралелни прави можат да се пресечат и на еден метар (доколку во близина има црна дупка)
Гледаш, математиката иако крализа, сепак понизно признава дека е втемелена на ВЕРА.
Точно така, благодарение на атеистичката религија постоеше тој мрачен период каде одредени атеисти облечени во некакви си одора и мантили, глумеа христијани и под капата на црквата ги правеа тие зулуми што ги правеа.
Можеби те изненадив со ова, но ако не ми веруваш дека ова нема ни "Х" од Христијанство, повели побарај во Библијата и извести ме кога во неа ќе најдеш дека таа тврди дека Земјата е рамна и дека Сонцето врти околу неа
|
||||
|
||||
topsexy
Сениор 10-K-H-HOT Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 3022 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
GO NADARILA PRIRODATA,NE BOG
|
||||
Внеси реплика | страница <1 1718192021 24> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |