![]() |
|
РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1617181920 242> |
Автор | ||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Milo mi e...
|
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
![]() |
||
Marko sk ![]() Сениор ![]() Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
|
Thx, za objasnuvanjeto, iako se naslutuvashe od pasosot, sepak ne beshe jasno, da, sega ima smisla ona shto go chitav, ...a i vo tvoeto objasnuvanje zabelezhuvam golema slichnost, kako da chitame ista kniga ( Red od haosot) :)))
Eve go "spororniot" citat, koj e dosta indikativen: Halway Sheyaamod -radosno izvikal Bog, sozdavajkji go svetot i tokmu ovaa nadezh shto ja pridruzhuva seta natamoshna istorija na svetot i na choveshtvoto, ushte od samiot pochetok istaknala deka ovaa istorija e obelezhana so pechatot na radikalna nesigurnost. Изменето од Marko sk - 03.Ноември.2009 во 18:20 |
||
![]() |
||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
|
Toa e edno Talmudskoto objasnuvanje na Genezata - sozdavanjeto na Svetov kakov sto go imame denes. Spored nea, Bog napravil 26 prethodni kreacii koi propadnale pred da ja napravi poslednata. Vo sushtina, ovoj nash posleden svet e staven na temelite na site onie prethodn neuspeshni obidi.
Koga ja napravil poslednava kreacija Bog rekol "Ova e dobro", pa "Da se nadevame deka kje uspee" (Halway Sheyaamod). Toa e sozdavanje koe nudi realni i provereni shansi za seriozni rizici i eventualen neuspeh, so kraj koj spored negoviot pochetok ne e determiniran so nikakva garancija i koj zavisi edinstveno od rezultat na chovekoviot izbor. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
![]() |
||
Marko sk ![]() Сениор ![]() Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
|
Bez gajle, tuka sum jas po grb da ve izudiram, kolku da ne se zadavite ![]() Ianku tetratka, otkako mu zadadov nekolku 'ontoloshki povredi' ( dobronamerni) gledam pochna da pishuva sodrzhajno i posle nekoj kje reche kjotekot ne izlegol od rajot. Ok, dobar e ! Tuku shala na strana, edno prashanje imam, shto znachi izrekata "Halway Sheyaamod" ? I ajde ushte edno, prarafraziram: ... "na segashnoto nastanuvanje na svetot mu prethodle 26 obidi i site bile osudeni na neuspeh". Изменето од Marko sk - 03.Ноември.2009 во 16:05 |
||
![]() |
||
|
![]() Ne, prijatele... za mene napishanoto od Tetratka samo pokazhuva deka vistinata izlaga od srceto na vernikot nezamatena od bilo kakov odbramben gard. Toa go respektiram, bez razlika dali se slozhuvam ili ne so napishanoto. Patem, se slozhuvam so kazhanoto... ![]() |
||
|
||
![]() |
||
ahmar1 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
|
Обично кога ти месии си нешто пријатно изненаден од нас православните обично послем тоа ни застанува у грло ![]() ![]() Сакам да кажам дека ја му ја сфаќам поенатата како од православен на православен, но кога така срочени реченици ќе ги прочитатаат АНТИправославни и ненеправославни може доста поинаку да се сфатат,затоа и реков дека у грло тоа ќе ни застане. Изменето од ahmar1 - 03.Ноември.2009 во 15:13 |
||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
||
![]() |
||
|
Amin! Go prochitav i toj komentar i potpolno se slozhuvam so nego! |
||
|
||
![]() |
||
Tetratka ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
|
Јас напишав и за свеќите коментар - само незнам зашо евангелос на тоа не одговори - неговиот став е православен - во црквата нема ЖРТВИ и свеќата не е никаква ЖРТВА!!!
тоа е светоотечкото апостолско православно учење и разбирање за Црквата ... и порака до браќата православни - се друго се ПОЛНИ ГЛУПОСТИ И БИЗНИС!!! |
||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
||
![]() |
||
|
Tetratka, prijatno me iznenaduvash so poslednive komentari. Mislev deka nikogash nema da prochitam takvi zborovi od posveteni pravoslavni hristijani. Изменето од Messenger - 03.Ноември.2009 во 01:16 |
||
|
||
![]() |
||
KINGDAVID ![]() Сениор ![]() ![]() Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9425 |
|
Pozdrav brate tetratka ! |
||
![]() |
||
Tetratka ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
|
ТЕЗАТА ДЕКА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЌЕ БИДАТ СПАСЕНИ А ДРУГИТЕ НЕ Е НАЈГОЛЕМАТА ГЛУПОСТ... ДУРИ Е ПОГЛУПАВА И ОД БЕЗГРЕШНОСТА НА ПАПАТА... ТАКВА РАБОТА НЕМА!!!! Ме изненади ... денес има војна во православната црква - едни се бизнисмени, арамии, богословието нивно е недалеку од она на ПАПАТА ... И затоа имаме тука големи спорови и проблеми ... На браќата протестанти (нормано не на сите деноминации, бидејќи се премногу и има секакви фанатици) кога би ја осетиле православната ВИСТИНА И ВЕРА Т.Е. ОБРЕДНА ФОРМА - ТОГАШ СИТЕ НИЕ БИ ЖИВЕЕЛЕ ЗАЕДНО И БИ ГО СЛАВЕЛЕ ХРИСТА според псалмите - “фалете го Господа сите народи, прославувајте о сите луѓе“... Но за жал денес православната црква многу отстапила од преданието и традицијата и во голема мера е многу блиску до ЗАПАДНАТА БИЗНИС СХОЛАСТИКА... п.с. Ќе си празнам јасвно дека јас тука најмногу ја критикувам православната црква, кога станува збор за етика, морал, и начин на живот... (денес ние сме многу далеку од тоа... кога не би било така - тогаш и не би имало спорови...) А кога разговараме за ДОКТРИНА, ПРЕДАНИЕ, ТРАДИЦИЈА, АПОСТОЛСКО НАСЛЕДСТВО - тогаш најжестоко ќе го бранам учењето на црквата, бидејќи иако православието глобално денес е во криза - тоа не означува дека нема луѓе (тука спаѓаат епископи презвитери и ѓакони, а такви има и кај нас во Македонија) достојни и денес што ја пазат православната традиција, кои не возат скапи коли и уживаат луксузен живот на сметка на народот, не се клањаат на паганските глупости измислени денес во црквата, за перење пари; глупости - продукт на едно определено време (време на БОГОХУЛСТВО) и плод на ОТПАДНИШТВОТО, КОГА НАРОДОТ ОТПАДНА ОД БОГА ... поздрав браќа христијани!!! Изменето од Tetratka - 03.Ноември.2009 во 01:11 |
||
|
||
![]() |
||
KINGDAVID ![]() Сениор ![]() ![]() Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9425 |
|
Inaku Marko, jas sum Pravoslaven Hristijanin. No, ne ja prifakjam tezata deka samo Pravoslavnite kje bidat spaseni ili deka samo tie se vo pravo. Imam prijateli od site Hristijanski denominacii koi se prekrasni Hristijani. Sum bil i vo Metodisticka, Baptisticka, Adventisticka, Jehovini Svedoci, zatoa znam koj vo sto veruva. Изменето од KINGDAVID - 03.Ноември.2009 во 00:40 |
||
![]() |
||
|
Ne be Kingu, kakvo lutenje, kaj mozhe ateist za vakvi raboti da se naluti. uzhivaj :))) |
||
![]() |
||
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Изменето од Tetratka - 03.Ноември.2009 во 00:39 |
||
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1617181920 242> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |