|
БИБЛИЈА - КОЈ ЈА НАПИШАЛ? |
Внеси реплика | страница <1 1617181920 24> |
Автор | |
Isis
Сениор CATALYST Регистриран: 19.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 5871 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Библијата е веродостојна книга, тоа го потврдуваат и внатрешниот тест и библиографскиот и надворешниот тест! Како сме ја добиле Библијата - ЦЕЛОТО СВЕТО ПИСМО Е ОД БОГА ВДАХОВЕНО! ПРЕД СЕ ТРЕБА ДА ЗНАЕТЕ ДЕКА НИТИ ЕДНО ПРОРОШТВО ВО СВЕТОТО ПИСМО НЕ Е САМОВОЛНА ОБЈАВА, ТУКУ СВЕТИОТ ДУХ ГИ ПОТТИКНУВАЛ И ВОДЕЛ БОЖЈИТЕ ЛУЃЕ ДА ГО ЗБОРУВААТ ОНА ШТО ИМ БИЛО НАЛОЖЕНО ОД БОГ! На кој начин Бог ја пренел својата порака до писателите на Светите Книги и до сите луѓе? Светото Писмо е вербално, пленарно и органски од Бога вдаховено! значи- секој збор(вербално) целината и содржината и концептот (пленарно) и личните способности за изразување на секој писател (органски) биле под Божјо раководство за да се запишат Бочјите вистини! Како е обезбедено точното препишување на оригиналите? Преку Трансмисија (Бог надгледува) и според строги правила, да знаеш само колку строги правила постоеле во школите кои се бавеле со препис, каде само една буква ако погрешиш се горел целиот лист, нема корекции туку спалување, така да нема сомнеж дека Библијата не е изменета, па зарем Бог за кој веруваме дека е најмоќното суштество би дозволил ширење на книга кој не е точна Изменето од ACELERA - 01.Јуни.2007 во 10:20 |
|
Studentski Klub
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 07.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 272 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
тоа што е напишано од човековите раце, па уште илјадници години наназад, и тоа како верувам дека до денешен ден целата таа книга претрпувала толку многу промени, што не се знае веќе ни дали некој збор воопшто е оригинал од првичната верзија на библијата Што значи, уверен сум дека црквата направила се за да биде највлијателна врз неукото население во тоа време, каде била буквално тиранин, а не пропагадор на добра и чиста душа
епа баш тоа и ти го велам, а дека Бог е толку голем и дека би забранил, ондак ајде кажи ми зошто ниедна божја заповед човекот не ја исполнил??? Зашто е премногу лаком, тврдоглав, и човек, а има кои тоа го исполнуваат! Кај е тука Бог кој сам ги дал тие заповеди да стави крај???Ќе стави крај на Судниот Ден, зашто овој свет е само тест за вечноста! Гледаш дека таа книга уопште не игра никаква улога за тоа дали Бог е голем или не Да, баш поради тоа во ова време Библијата е премногу митолошко-паганска! За жал, да не беше нивната интервенција
|
|
Незнаењето е најголемиот непријател на луѓето!
|
|
rome
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 492 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ghost narodot je tolku greshen shto nemozime zapovedite da gi chuvame zatoa dojde Hristos oti znaeshe nie nemozime da toa go ispolnime pa zapovedite se zakoja na Krstot so Hristos.(ako te razbrav tochno).a za krajot e bash se se sluchuva shto je pishano vo biblijata no za da videsh toa treba da si duhovno preroden.samiot Hristos toa go reche i po moje iskustvo tochno je toa,
|
|
Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
|
|
Ghost
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Universe is my limit Регистриран: 30.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 6109 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
епа баш тоа и ти го велам, а дека Бог е толку голем и дека би забранил, ондак ајде кажи ми зошто ниедна божја заповед човекот не ја исполнил??? Кај е тука Бог кој сам ги дал тие заповеди да стави крај??? Гледаш дека таа книга уопште не игра никаква улога за тоа дали Бог е голем или не
Изменето од Ghost - 01.Јуни.2007 во 01:36 |
|
MACEDONIA - LAND OF SUPERIOR NATION
|
|
rome
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ok ghost so toa za knigata menuvana ti ova velish so toa deka chovekot je pogolem od Bog i oti Bog nema sila da ja zachuva biblijata.toa go klava bog poniski od nas lugeto.no vervash oti ima sila taa sila je Gospo.
|
|
|
|
Ghost
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Universe is my limit Регистриран: 30.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 6109 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
абе знаеш во што верувам јас? верувам во некоја виша сила таму горе, но тоа што е напишано од чпвековите раце, па уште илјадници години наназад, и тоа како верувам дерка до денешен ден целата таа книга претрпувала толку многу промени, шо не се знае веќе ни дали некој збор воопшто е пригинал од првичната верзија на библијата Што значи, уверен сум дека црквата направила све за да биде највлијателна врз неукото население во тоа време, каде била буквално тиранин а не пропагадор на добра и чиста душа
Изменето од Ghost - 01.Јуни.2007 во 01:23 |
|
|
|
rome
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ama chekaj be ghost ako vervash Bog je vo site ko taka je i vo tebe pa kako mozish da ne vervash vo ovie raboti be. znachi Bog ne je vo tebe.nemozish samo n ekoi raboti da gi vervash a nekoi ne.
|
|
|
|
Ghost
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
тоа е од библијата така? Ако е така ондак џабе ми збориш, сто пати кажав, мене бибилијата ми е исто како 1001 ноќ, како Грчка митологија, т.е. приказни... Како може пред толку години некој да од стап да напраи змии, или да го крене цело море, или што ти уште знам таму Абре приказни чисти приказни за деца
|
|
|
|
rome
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ah ne neje vo site tuku na site im dade dusha za da zivejat i taa dusha je shto te pravi koj kako si.a za Gospo nemoze da je vo chovek duri ne go prifati i zaverva vo Nego.
|
|
|
|
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
јас мислам дека реков... НИкејските документи ги има јавно на интернет. Најди ми каде има таква одлука, со линк со се, па ќе дебатираме... Дотогаш шшшшшшшш..... Пошто не си ги ни видел, ниту имаш појма што дебатирале таму, туку веруваш на некои брошури пишувани од оџи со 4 одделение... |
|
Studentski Klub
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Погледни, како, книгите што ги отфрлиле илјадниците претходници поради изгубеноста на нивниот оригинал, нивно искривување, отфрлање од старана на евреите, станале кај мнозина христијани прифатливи, надахнати и задолжителни да се следат. А католичката црква1 и до денес ги прифаќа сите апокрифни, сомнителни и лажни книги, сеедно припаѓале тие на Новиот или Стариот завет, следејќи ја одлуката од собирот на Картага.
А каква вредност и смисол има тоа што овие денес прифаќаат она што нивните претходници го отфрлиле!? Одржаните собири претставуваат само темел и основа за разединување на христијаните кои се сомневаат во исправноста и божественото вдахновение на нивните книги. 1) Hristijanska sekta koja ne opfa}a samo nastojuva da go sobere siot narod pod nivno zakrilo.Go priznava i sledi rimskiot papa, kako vrhoven duhoven poglavar na site katoli - ci vo svetot. Najgolem broj na privrzanici ima vo Italija, Avstrija, Belgija,Francija, [panija i Portugalija. Bidejki pod nejzino zakrilo ima pogolem broj zapadni zemji, ja narekuvaat zapadna crkva ili la - tinska crkva. Dodeka za gr~kata crkva se veli deka e isto~na crkva ili ortodoksna, koja ne go priznava papata. Ortodoksnata crkva e naj ra{irena vo Gr~ka i jugoisto~na Evropa. Osnovnata razlika pome|u katoli~kata i protestantskata crkva e vo toa {to protestantite baraat slobodno mislewe, istra`uvawe,prou- ~uvawe na verata i nejzinite temelni dogmi, dodeka katolicite seto toa go zabranile, `estoko kaznuvajki i na loma~a palejki gi nekoi slobodoumni nau~nici. Me|utoa, ovdeka ne se raboti za va`ni razmi- nuvawa, bidejki dvete sekti veruvaat vo trojstvo, vo bo`estvenata priroda na Isa a.s. i vo negovoto raspnuvawe poradi otkup na ~ove -~kite grevovi. (El-Mevsua' el-'arabijje el-mujessere: str. 1489.). |
|
|
|
Studentski Klub
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да, спонтано, ... пиши-бриши....
Не се вади бе аџо, прочитани се вашите збунувачки и нелогични ставови...
|
|
|
|
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
комплетните одлуки на Никејскиот Собор ги има на интернет...
Најди ми го таму тоа што го зборуваш, пошто вака ептен се расфрлаш, а се кладам дека не си прочитал ни вовед од тој Собор... За сите неупатени, Никејскиот Собор воопшто не дискутира за Библискиот Канон. Библискиот Канон (листата на книги влезени во Библијата) не е одобрен, или отфрлен на ниеден собор, туку настанува спонатано, преку силата на Божјата Реч што ја има во оние книги кои ја формираат раната црква... |
|
Studentski Klub
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Вовед во насловите на книгите и нивно набројување: Христијаните своите книги ги делат на два дела: Прв дел: Книги за кои сметаат дека се напишани со посредство на веровесници кои живееле пред Иса а.с1., и го нарекуваат "Стар Завет". Втор дел: Книги за кои сметаат дека се напишани со на- дахнение, по смртта на Иса а.с. и го нарекуваат "Нов Завет". Стариот и Новиот завет заедно ја сочинуваат "Библи - јата". Тоа е грчки збор со значење "книга", а на обвивката на таа нивна книга која ги содржи двата завета пишуваат "Свето Писмо". Првиот дел на нивното Свето писмо2 е Стариот завет и тој ги содржи следните посланија3: Книга на Постанок (Битие) Книга на Излез (Излез) Левитски законик (Левит) Книга на броеви (Броеви) Повторен закон (Второзаконие) Овие пет книги се насловени како "Мојсиево Петокни - жие4" или Тора5. Тора е збор со хебрејско потекло а има значење: закон, право и подучување. Меѓутоа, тие денес под зборот Тора го подразбираат Стариот завет т.е. "Мојсиевото Петокнижие" и следните книги: 6. Јосиј 6 7.Книга за Израелеви судии (Судии) 8.Книга за Рут (Рута) 9.Прва книга Самоил 10.Втора книга Самоил 11.Прва книга Цареви 12.Втора книга Цареви 13.Прва книга Летописи 14.Втора книга Летописи 15.Езра 16.Неемија 17.Естира 18.Јов 20.Пословици (Соломонови)3 21.Проповедник 22.Песна над песни 23.Книга на пророк Исаија 24.Книга на пророк Еремија 25.Книга плач Еремиин 26.Книга на пророк Езекиел 27.Книга на пророк Даниел 28.Книга на пророк Осија (Хошеа) 29.Книга на пророк Јоил (Јоел) 30.Книга на пророк Амос 31.Книга на пророк Авдија (Обадија) 32.Книга на пророк Јона 33.Книга на пророк Михеј 34.Книга на пророк Наум 35.Книга на пророк Хабакук 36.Книга на пророк Софонија 37.Агеј 38.Книга на пророк Захарија 39.Книга на пророк Малахија (овој пророк живеел 420.г. п.н.е.)4 Самирјаните5 од сите овие книги признаваат само седум: Мојсиевото Петокнижие, книга на Исус Навин (Јошуа) и книга за Израелеви судии (Судии). Тој самирјански Теврат (Тора) се разликува од хебрејскиот кој го прифатиле евреите а пак тие два се разликуваат од грчкиот Теврат (Тора). Во грчкиот Теврат (Тора) се наоѓаат седум посланија повеќе отколку во хебрејскиот, кои се нарекуваат апокрифни посланија а тие се : 1.Барох ( израелски веровесник ) 2.Тобија 3.Јудита 4.Мудроста на Соломон 5.Книга на Исус Навин (Јошуа) 6.Прва книга за Макабејците 7.Втора книга за Макабејците И со ова грчкиот Теврат (Тора) опфаќа 46 посланија. А што се однесува до Новиот Завет што представува втор дел од нивното "Свето Писмо" тој сега содржи 27 посланија со следниве наслови: 1.Евангелие според Матеј 2.Евангелие според Марко 3.Евангелие според Лука 4.Евангелие според Јован Поимот "Евангелие" е резервирано за овие четири посланија, па се користи изразот "Четирите Евангелија". Зборот "Евангелие" е земен од грчкиот збор "Инкилијус" или од коптскиот збор "Инклијун"кој значи "радосна вест" или "подучување". Меѓутоа тие денес под поимот "евангелие" подразбираат книги кои ги опфаќаат сите книги на Новиот завет т.е. четирите Евангелија и следниве додатоци: 5.Апостолски дела 6.Јаковово послание 7.Прво Петрово послание 8.Второ Петрово послание 9.Прво Јованово послание 10.Второ Јованово послание 11.Трето Јованово послание 12.Јудино послание 13.Послание до Римјаните 14.Прво послание до Коринтјаните 15.Второ послание до Коринтјаните 16.Послание до Галатјаните 17.Послание до Ефесјаните 18.Послание до Филипјаните 19.Послание до Колосјаните 20.Прво послание до Солунјаните 21.Второ послание до Солунјаните 22.Прво послание до Тимотеј 23.Вторп послание до Тимотеј 24.Послание до Тит 25.Послание до Филимон 26.Послание до Евреите 27.Откровение на Јован Според тоа вкупниот број на посланија во Светото Пи- смо кај христијаните има оваков редослед : Во хебрејскиот Теврат(Тора) : Стар завет(39) +Нов за- вет (27) = (66) посланија. Во грчкиот Теврат(Тора) : Стар завет (46) + Нов завет (27) = (73) посланија. Во 325.г.н.е. во градот Ница 1, по наредба на владетелот Константин (И )2 одржан е собир на христијански научници поради донесување мнение за сомнителните посланија. Овој собир, откако се посоветил, донел одлука да се прифати само Јудиното послание а отфрлат останатите (14) бидејки се сомнителни, измислени и не прифатливи. Тие посланија се: 1.Естира 2.Јаковово Послание 3.Второ Петрово Послание 4.Второ Јованово Послание 5.Трето Јованово Послание 6.Јудино Послание 7.Послание до Евреите 8.Пословици (Соломонови) 9.Тоба (Тобиј) 10.Барух 11.Книга на Исус Навин (Јошуа) 12.Прво послание до Макабејците 13.Второ послание до Макабејците 14.Откровение на Јован Тоа јасно се глада во воведот на книгата Јудино Послание што ја напишал Јером1 (умрел 420 г.п.н.е.). Само по 39 г. (364 г.н.е.) се одржал нов собир на христијанските научници во градот Лудисија кој заклучува дека мора да се признаат првите седум посланија (види од број 1-7) кои, претходниот собир во Ница ги отфрлил како исправни и неискривени, а наредните седум (види од 8-14) како лажни и искривени па не се дозволува нивно прифаќање. Собирот овие заклучоци ги потврдил и јавно ги прогласил. Повторно по 33 години, (397 г.н.е.) се одржал нов собир на христијанските учењаци во градот Картага,(се наоѓа во Туни- скиот залив) кој заклучува дека мора да се признаат и другите седум посланија (од 8-14) кои ги отфрлиле претходните два собира сметајки ги сомнителни и лажни. Според тоа овој собир на Картага ги поништил заклучоците на претходните два одржани собира и утврдил дека сомнителните и лажни посланија се всушност сите вистинити и прифатливи за пого- лем број христијани. И на ова се останало 12 векови, се до половината на 16 век кога се појавила протестантската секта и ги отфрлила следните книги: Јудино Послание Пословици (Соломонови) Книгата на Тобиј Книгата на Барохин Книга на Исус Навин (Јошуа),и Книга за Макабејците Од посланието "Естира" кое сочинувало (16) поглавја, протестантите ги прифатиле само првите 9 поглавја (до кра- јот на третиот пасус на десетото поглавја) а ги отфрлила сите од (четвртиот пасус на десеттото поглавје ) се до крајот на 16 поглавје. За исправноста на таквата постапка тие ги навеле следните докази: 1.Хебрејскиот оригинален текст на овие посланија е изгубен и постои само негов превод. 2.Евреите од Ибрианско потекло не ги признаваат овие апокрифни посланија на Стариот завет. 3.Многумина христијани овие посланија ги отфрлаат и не се согласуваат дека се исправни. 4.Јером (умрел 420 г.) за овие посланија рекол дека не се комплетни и доволни за да ги решат верските прашања. 5.Клаус изјавил дека некои делови од овие посланија не- можат да се прочитаа, особено Втората книга за Макабејците. Погледни, како, книгите што ги отфрлиле илјадниците претходници поради изгубеноста на нивниот оригинал, нивно искривување, отфрлање од старана на евреите, станале кај мнозина христијани прифатливи, надахнати и задолжителни да се следат. А католичката црква1 и до денес ги прифаќа сите апокрифни, сомнителни и лажни книги, сеедно припаѓале тие на Новиот или Стариот завет, следејќи ја одлуката од собирот на Картага.
А каква вредност и смисол има тоа што овие денес прифаќаат она што нивните претходници го отфрлиле!? Одржаните собири претставуваат само темел и основа за разединување на христијаните кои се сомневаат во исправноста и божественото вдахновение на нивните книги. 3) Knigi, se misli na nekoja od bibliskite knigi. 1) Isl. Zebur, kniga objavena na Davud a.s. 4) (g.p.n.e.) pred novata era odnosno pred ra|aweto na Isa a.s. a za da- tumite po negovoto ra|awe }e pi{uvame n.e. 5) Samira e grad 8 km. odale~en od Napolis.Toj bil dolgo vreme pres- tolnina na deset izraelski plemiwa, taka {to imeto Samira se ko - ristelo za celoto severno kralstvo. Podocna site `iteli vo sred - niot 2) Kostantin,(288-337),sin na carot Konstantin i cariraca rimski imperator koj vladee samostojno od 312.g. Vo 313.g. izdal za - kon so koj na hristijanite im dal pogolemi prava. Toj prv dojde do ideja da gi povika hrist.sobiri. Pod negov nadzor e odr`an Nikejsko- ekumenskiot sobir, na koj se vodela rasprava za Arijusievoto osporu- vawe na bo`estvenata su{tina na Isa a.s. 1) Jerom: (348-420), hristijanite,poznat kako (Saint). Negovi najpoznati dela se: "Prevod na Evangelijata na latinski jazik" i "Popis na nastanite". 1) Hristijanska sekta koja ne opfa}a samo nastojuva da go sobere siot narod pod nivno zakrilo.Go priznava i sledi rimskiot papa, kako vrhoven duhoven poglavar na site katoli - ci vo svetot. Najgolem broj na privrzanici ima vo Italija, Avstrija, Belgija,Francija, [panija i Portugalija. Bidejki pod nejzino zakrilo ima pogolem broj zapadni zemji, ja narekuvaat zapadna crkva ili la - tinska crkva. Dodeka za gr~kata crkva se veli deka e isto~na crkva ili ortodoksna, koja ne go priznava papata. Ortodoksnata crkva e naj ra{irena vo Gr~ka i jugoisto~na Evropa. Osnovnata razlika pome|u katoli~kata i protestantskata crkva e vo toa {to protestantite baraat slobodno mislewe, istra`uvawe,prou- ~uvawe na verata i nejzinite temelni dogmi, dodeka katolicite seto toa go zabranile, `estoko kaznuvajki i na loma~a palejki gi nekoi slobodoumni nau~nici. Me|utoa, ovdeka ne se raboti za va`ni razmi- nuvawa, bidejki dvete sekti veruvaat vo trojstvo, vo bo`estvenata priroda na Isa a.s. i vo negovoto raspnuvawe poradi otkup na ~ove -~kite grevovi. (El-Mevsua' el-'arabijje el-mujessere: str. 1489.). |
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 1617181920 24> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |