![]() |
|
Рецепти за солени јадења |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1617181920 30> |
Автор | |
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Пикантни тортички
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Печурки на скара
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Пица сендвич
|
|
![]() |
|
BellaGrandma ![]() Сениор ![]() Game over Регистриран: 10.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 20029 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Паста на римски начин (или Bucatini alla Romana)
Припрема: Тестенините ги подготвуваме според упатството на пакувањето, во лонец со солена, многу топла вода. Додека се подготвуваат, во загреано тавче се става путер, го додаваме сецканиот лук, сланината исецкана на коцки,зачинуваме со сол и бибер, и на слаб оган пржиме додека состојките не омекнат. Потоа го гасиме огнот и се заедно ставаме на страна, да се оладат лукот и сланината. Во еден сад ги матиме јајцата, го додаваме наренданиот пармезан и исцедениот грашок од конзервата, зачинуваме со бибер, и во добиениот сос ги ставаме исцедените тестенини и послужуваме. Пријатен ручек! **Инаку (Букатини) се слични на шпагетите, но се како цевка...со празен дел внатре!*** Изменето од ФорумскаБаба - 18.Септември.2010 во 12:53 |
|
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Похувани палачинки
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Полнето свинско филе
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Печен карфиол со домати и со кашкавалСостојки: 1 главица карфиол, околу 1 килограм 100 грама путер 80 грама кашкавал 2 јајца 200 милилитри млеко 3 лажици крем 1 лажица брашно магдонос 2 домати 1. Отстранете ги вишокот листови од карфиолот, поделете го на цветови, измијте го и варете го во солена вода 10 минути. 2. Откако ќе го исцедите, ставете го на сад за готвење. Путерот стопете го, а потоа измешајте го со јајцата, млекото, кремот, брашното, сол, бибер, исечканиот магдонос и половина од изренданиот кашкавал. 3. Измешаната смеса прелијте ја врз карфиолот, додадете ги ситно исечканите домати и остатокот од кашкавалот и ставете ја во печка да се пече на 180 степени околу 15 минути. ![]() |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Маринирани тиквички со моцарела
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Похован кашкавал
Кашкавалот исечете го на подебели долги парчиња.
Валкајте во лебни трошки, па во изматените јајца, повторно во лебни трошки и пржете во загреано масло додека добие жолта боја. Испржениот кашкавал ставајте го на кујнска хартија, а потоа послужете го |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Потребно: 800 г свинско месо од бут 150 мл минерална вода 1 лажица зачинал масло за пржење За панирање: 100 г брашно 3 јајца 100 г лебни трошки Приготвување: свинското месо исечете го на шницли, па добро исчукајте го, за секоја шницла да има размер од 20 см. Месото малу посолете го, посипете го со зачиналот и оставете го да отстои околу 2 часа во минералната вода. Шницлите исушете ги со хартиени салвети, испрпелкајте ги во брашното, изматените јајца и лебните трошки. Пржете ги во загреаното масло од секоја страна по 3 минути. |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Посен полнет модар домат![]() Потребни состојки:
Подготвување:Модриот домат измијте го, па пресечето го на пола. Со лажичка од секоја половина извадете ја средината така да се направи вдлабнатина. Во тава ставете малку масло, па на него пржете го лукот. Исецкајте ја средината на модриот домат на коцки која претходно ја извадивте, додадете го кромидот, па пропржете. Потоа додадете го изгмечениот бел лук, сол, зачинска сол и доматот, кој претходно сте го измиле и исецкале на коцки. Во исто време во друг сад сварете го оризот, па потоа додадете го во садот со домат. Лесно промешајте за смесата да се соедини, па тргнете од оганот. Со добиената смеса полнете ги доматите. Печете ги во рерна на 160 степени околу 15 минути. |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ролат од спанаќ![]() Потребни состојки:
Подготвување:Маргаринот се топи на умерена температура, па се додава брашното и постепено се пржи. Потоа се додава спанаќот кој е претходно измиен, исецкан и посолен, сè заедно пропржете и постепено додавајте го млекото. Кога масата ќе се соедини малку оладете ја, па додадете ги жолчките. Белките добро измешајте ги, па додадете ги во смесата. Смесата сипете ја во плех кој е обложен со масна хартија за печење и печете ја во рерна на 200 степени 30 минути. Потоа филовајте со претходно подготвениот фил. Фил: сoединете ги сирењето и павлаката, а потоа додадете ситно исецкана шунка. |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Варено Телешко со зеленчук
- 800 гр. телешка кртина - 200 гр. свежа зелка - корен од целер - 100 гр. моркови - 1 главица кромид - 1 лупен компири - мајчина душичка - црн пипер во зрна - масло за јадење - сол и црн пипер Потребно време за подготовка на ова јадење е 2 и полчаса. Во тенџере налеваме вода и го ставаме на оган. Месото го посолуваме од сите страни. Потоа месото го ставаме во тенџерето на оган. Во тенџерето ги додаваме морковите и компирот. Коренот од целер го лупиме и го сечкаме на парчиња. Парчињата ги додаваме во тенџерето на оган. Главицата кромид ја сечкаме на кругови, па и нив ги додаваме во тенџерето. Зелката ја сечеме на половина и парчињата зелка ги додаваме во тенџерето. Во тенџерето ја рониме мајчината душичка и ги додаваме зрната црн пипер. Посолуваме, го покриваме тенџерето со капак и оставаме да се вари 2 часа. Го тргаме капакот од тенџерето и вареното месо го вадиме од тенџерето. Зеленчукот го ставаме на даска за сервирање. Месото го сечеме на парчиња и парчињата месо го редиме на чинијата. На даската ставаме и сад со павлака украсена со лист магдонос. Месото и зеленчукот ги преливаме со течноста во која се вареа. |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Похувани филети од пастрмка
1 кг филети од пастрмка 2-3 лажици лимонов сок 1 лажица ситно сечкани зачински билки масло за пржење сол Смеса за панирање: 50 г брашно 2 јајца 50 г рендан ементалер 50 г трошки Приготвување: филетите измијте ги и исушете ги со хартиена салфета. Испрскајте ги со лимоновиот сок, посипете ги со ситно сечканите зачински билки и со сол, па оставете ги да отстојат околу 20 минути на ладно место. Маринираните филети испрпелкајте ги во брашното, потопете ги во изматените јајца и испрпелкајте ги во трошките измешани со ренданиот ементалер. Пржете ги во загреано поголемо количество масло од секоја страна по околу три минути. |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1617181920 30> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |