|
Макробиотика |
Внеси реплика | страница <1 1617181920 25> |
Автор | |
Storm2
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 432 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Makrobiotika
JIN/JANG > Teorija pet transformacija Da bi smo bolje razumeli teoriju pet transformacija moramo se vratiti u vreme drevne Kine, zemlje poljoprivrednih radova, čiji životni ritam obezbeđuje priroda, smenjivanje godišnjih doba, dana i noći. Pronoseći smenjivanje ritmova - perode maksimalne aktivnosti leti, kada se obavljaju radovi, i periode mirovanja zimi, na danonoćni i sezonski plan - Kinezi su ustanovili (pojam usaglašenosti) da rađanje sunca ujutro odgovara proleću i istoku, sunčeva kulminacija - podnevu i jugu, jesen - zalasku i zapadu, a zima - noći, počinku i severu. Ovaj dinamički ciklus ne može se okretati bez jednog nepomičnog centra: taj centar je Zemlja, koja predstavlja peti, takođe neophodni, dinamizam. On u suštini nije samo jedan već u kombinacija sa drugima čini sistem od pet elemenata: - vatra: simbol kulminacije Janga i leta, - voda: simbol kulminacije Jina i zime, - drvo: simbol rasta i proleća, - metal: znak kompaktnosti i koncentracije - zemlja: koja tek krajem leta ulazi u ciklus predstavlja opštu referencu koja sadrži sve elemente. Polazeći od te celine, sve je svrstano u znaku pet elemenata: godišnja doba, boje, ukus, osećanja i psiha, razni delovi ljudskog tela, čula, tkiva, organi.... Tako shematizovana, organizacija Vasione izgleda u najvećom meri ciklična, svaki ciklus prolazi kroz pet uzastopnih stanja koje simboliše jedan element, a svi ti elementi su u nestabilnoj ravnoteži jedni prema drugima. Da bi ta celina ostala u savršenoj ravnoteži i da bi se ciklus besprekorno odvijao, morala bi se poštovati dva sledeća zakona: 1. ZAKON PROIZVODNJE ili uzročni ciklus, koji budi prirodu, gde drvo stvara vatru, vatra stimuliše zemlju, zemlja proizvodi metal, metal stvara vodu, a voda drvo. Ovaj pentagonalni ciklus proizvodnje u akupunkturi se naziva "Zakon Majke i Sina" i iz njega proizilazi da je: - Za organe spremišta: srce je majka slezine a sin jetre; slezina je majka pluća, a sin srca; pluća su majka bubrega i sin slezine, bubreg je majka jetre i sin pluća; jetra je majka srca i sin bubrega - Za radne organe: tanko crevo je majka želuca i sin žučne kese; želudac je majka debelog creva i sin tankog creva; debelo crevo je majka bešike i sin želuca; bešika je majka žučne kese i sin debelog creva; žučna kesa je majka tankog creva i sin bešike. 2. ZAKON INHIBICIJE: Ciklus razaranja, koji ima funkciju kočnice. Kažu da "svaki element koči onoga ko dolazi posle njegovog sina". Unutar svakog ciklusa koji prolazi kroz Pet uzastopnih elemenata postoji, dakle, zakon kočenja koji odražava unutražnju ravnotežu i ne dopušta preovladavanje jednog elementa nad drugim. To je "zvezdasti ciklus": vatra topi metal, metal seče drvo, drvo pokriva zemlju, zemlja upija vodu, voda gasi vatru. Na ovaj način došli smo do jednog univerzalnog koda koji ispoljava međusobnu zavisnost između čoveka i svemira i omogućuje da se razmišljanjem putem analogije otkrije poremećaj energetske ravnoteže. I sada kada se primeni gorespomenuti ZAKON PROIZVODNJE dobijamo sledeće tumačenje: - jetra podržava funkciju srca, a žučna kesa funkciju tankog creva; - srce - funkciju slezine i gušterače, a tanko crevo - želudac; - slezina - funkciju pluća, a želudac debelog creva; - pluća - funkciju bubrega, a debelo crevo - bešiku; - bubrezi - funkciju jetre, a bešika - funkciju žučne kese. A sada ZAKON INHIBICIJE: - bolesna jetra će dovesti u opasnost slezinu i gušteraču kao što drvo pokriva zemlju, a žučna kesa će ugroziti želudac; - obolela slezina dovešće u opasnost bubrege, kao što zemlja upija vodu, a želudac će ugroziti bešiku; - oboleli bubrezi će ugroziti srce kao što voda gasi vatru, a bešika će dovesti u opasnost tanko crevo; - bolesno srce će dovesti u opasnost pluća kao što vatra topi metal, a tanko crevo će ugroziti debelo crevo; - bolesna pluća predstavljaće opasnost za jetru kao što metal seče drvo, a debelo crevo će ugroziti žučnu kesu. |
|
Storm2
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 432 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mkarobiotika
ISTOČNJAČKA DIJAGNOSTIKA Glava i lice Stara je izreka da se na licu može sve pročitati. Kada je istočnjačka dijagnostika u pitanju to je prilično tačno jer pojedine oblasti na licu odgovaraju određenim organima u telu pa se svaki poremećaj organa "preslikava" na komplementarnu oblast na licu. Evo kompletne mape lica: 1. Izgled obraza ukazuje na stanje pluća i njihove funkcionisanje. 2. Vrh nosa predstavlja srce i njegove funkcije, dok nozdrve predstavljaju bronhije kao vezu sa plućima. 3. Srednji deo nosa predstavlja želudac, a gornji deo nosa odražava stanje pankreasa. 4. Oblast oko očiju predstavlja bubrege, a same oči ukazuju kod žena na stanje jajnika, a kod muškaraca na stanje testisa. Levo oko takođe ukazuje na stanje slezine i pankreasa, dok desno oko predstavlja jetru i žučnu kesu. 5. Deo čela između obrva ukazuje na stanje jetre, a slepoočnice na stanje slezine. 6. Čelo, kao celina, odražava tanko crevo, a periferni deo čela predstavlja debelo crevo. 7. Gornji deo čela ukazuuje na stanje bešike. 8. Uši predstavljaju bubrege: levo uho predstavlja levi, a desno uho desni bubreg. 9. Usta kao celina svedoče o stanju čitavog probavnog trakta. Specifičnije, gornja usna predstavlja želudac; donja usna predstavlja svojom unutrašnjom stranom tanko crevo, a onim delom koji je bliđi periferiji debelo crevo. Uglovi usana ukazuju na stanje dvanaestopalačnog creva. 10. Oblast oko usta predstavalja polne organe i njihove funkcije. |
|
Storm2
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 432 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Makrobioitika
MLEKO - najsavršenija hrana na svetu! (naravno za teliće) Kada se kaže mleko obično se misli na kravlje mleko. Priroda je to mleko odredila za hranjenje telića i samim tim odnos hranljivih materija i njihov kvalitet se bitno razlikuje od majčinog mleka. Mnogobrojna ispitivanja su dokazala povezanost konzumiranja mleka i mlečnih proizvoda sa raznim zdravstvenim problemima, od grčeva kod beba do raka dojke kod žena. Ispitivanja su takođe pokazala da je 80% svetskog stanovništva koje konzumira kravlje mleko alergično na ovaj proizvod. Ustaljeno je mišljenje da mleko treba piti zbog obilja kalcijuma i proteina koje sadrži, što ne odgovara baš potpuno istini (tj. zanemaruje se druga strana medalje). Postoje mnogo bolji izvori kalcijuma od mleka, a to su sojine prerađevine, sojin sir - tofu, kao i integralne žitarice, naročito susam. Od povrća, kelj je izuzetan izvor kalcijuma. Na kraju krajeva odakle krave dobijaju kalcijum?! Do sada nisam video ni jednu kravu (ne tele!) koja pije mleko (a verujem ni vi) da bi zadovoljila svoje potrebe za ovim mineralom. Što se tiče proteina, u kravljem mleku je najprisutniji kazein, protein koji ljudski organizam veoma teško vari i koji kod većine ljudi prelazi iz želuca u creva nesvaren. Tu dolazi do njegovog truljenja, a da bi se zadržala bazno-alkalna ravnoteža organizma (pošto truljenje izaziva kiselost krvi), organizam povlači zalihe minerala iz kostiju i zuba, tako da umesto da dobijete kvalitetne proteine iz mleka vi ustvari gubite minerale! Žene Kine koje ne piju kravlje mleko, mnogo manje oboljevaju od osteoporoze (gubljenje minerala iz kostiju i zuba) od žena u zapadnim zemljama kojima se upravo zbog nastanka ovog problema preporučuje unošenje većih količina mlečnih proizvoda! Što se tiče mlečnih proizvoda (jogurt, kiselo mleko, sir...) tu je situacija malo povoljnija jer je pod uticajem određenih mikroorganizama došlo do razgradnje krupnih molekula proteina koji se nalaze u mleku tako da su ti proizvodi bolji za konzumiranje od slatkog mleka. Mleko sitnije stoke (koza i ovaca) nanosi mnogo manje štete ljudskom organizmu nego kravlje mleko |
|
Storm2
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 432 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Makrobiotika
JAJA Od otkrića prvih ljudi da su jaja ukusna i hranljiva namirnica pa do današnjih dana masovne proizvodnje prošlo je mnogo vekova... Svo to vreme, osim nutritivne vrednosti, jaja su imala i različita simbolička značenja tako da su, između ostalih, predstavljala simbol života, rađanja i plodnosti. Korišćena su i u magijske svrhe: pomoću njih se gatalo i dozivala dobra sreća kako na poljima tako i u kući. U srednjem veku jaja su korišćena i kao vezivni materijal pri izradi boja za oslikavanje crkava. Pored jaja mnogih ptičijih vrsta koje je čovek koristio, počasno mesto pripada jajetu kokoške. Spisi otkrivaju da su stari Grci imali mnogo recepata u kojima je jedna od glavnih namirnica - jaje! I danas se veliki broj jela gotovo ne može zamisliti bez jaja. Milionima ljudi, naročito na Zapadu, doručak nije doručak ako nema jaja! Zbog savremenog načina proizvodnje, tržište je preplavljeno ovom namirnicom i na scenu je stupila bolest dvadesetog veka, a to je - preterivanje. Zbog izuzetno velike količine holesterola koja se nalazi u žumancetu jajeta prepuručuje se konzumacija najviše do dva jajeta nedeljno! Belance, naprotiv, uopšte ne sadrži ovu materiju pa se može koristiti češće. ( ako niste vegan-vegetarijanac ) |
|
Storm2
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 432 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Makrobiotika
VITAMINI I MINERALI DIJETNA VLAKNA VITAMINI I MINERALI Priča o otkriću vitamina počinje na dugim prekomorskim putovanjima na kojima su se mornari na velikim brodovima borili ne samo sa talasima nego i sa bolešću koja je čak vodila i u smrt. Ta bolest je skorbut, a danas znamo da je izaziva nedostatak vitamina C. Otiskujući se na more, mornari su nosili malu količinu povrća i voća (koji su izvor vitamina C), a najviše su se hranili usoljenim mesom i raznim mahunarkama (siromašnim ovim vitaminom). Posle oko 4 meseca takve ishrane nastupali bi teški zdravstveni poremećaji koji su često vodili u smrt. Dugo se sumnjalo da postoji veza između nedostatka sveže hrane i bržeg razvoja skorbuta. U osamnaestom veku (1747) pažljivo istraživanje je pokazalo da limun i pomorandža mogu biti prevencija za ovu bolest. Takvo mišljenje se održalo do 1928. godine kada su naučnici otkrili supstancu u limunu i pomorandži (i u mnogim drugim vrstama voća i povrća) koja leči skorbut. Supstanca je dobila ime "vitamin C" i postala prvi otkriveni vitamin. Većina drugih vitamina i minerala otkriveni je na sličan način - naučnici su identifikovali supstance koje su neophodne, a čiji nedostatak prouzrokuje zdravstvne probleme. Danas se zna da postoji 13 vitamina. Četiri od njih - A, D, E i K su rastvorljivi u mastima i skladište se u masnom tkivu organizma, a ostalih 9 su rastvorljivi u vodi i organizam nema zalihe ovih vitamina, tako da se moraju svakodnevno unositi kroz hranu. Vitamini su o odgovarajućim količinama neophodni za normalna rast, probavu, mentalne procese kao i za povećanje otpornosti organizma kod infekcija. Omogućuju telu da koristi ugljene hidrate, masnoće i proteine. Vitamini su supstance koje su potrebne u sićušnim količinama da pomognu osnovne biohemijske reakcije u vašim ćelijama. Telo ne može da proizvodi vitamine već se moraju uneti putem hrane. Koliko? Organizam vrlo dobro zna koliko vam je vitamina potrebno i uvek nastoji da održi optimalni nivo koji se nalazi u vašem krvotoku. Višak vitamina koji su rastvorljivi u vodi izbacuje se putem mokraće dok se višak vitamina koji su rastvorljivi u mastima akumulira u telu i može, u većim količinama, da bude toksičan. Organizam je naročito osetljiv na prevelike količina vitamina A i D. MINERALI Telu su takođe potrebni minerali koji pomažu funkcionisanje ćelija i obezbeđuju im strukturu. Glavni minerali uključuju kalcijum, fosfor i magnezijum, a kao dodatak vašem organizmu su potrebne manje količine, bakra, joda, hlora, hroma, fluora gvožđa, mangana, molibdena, selena, cinka, kalijuma i natrijuma. Da li su vam potrebni vitaminski i mineralni dodaci u vidu pilula? Otkriće o velikom značaju koje imaju vitamini i minerali za zdravlje čoveka, navelo je mnoge farmaceutske kuće da krenu logikom - ako je izvesna količina nečega zdrava, onda je još veća količina toga sigurno još zdravija. Rođena je industrija proizvodnje i prometa veštačkih vitamina i minerala koja nudi obilje "prirodnih" vitamina i minerala "pakovanih" u pilule a čija koncentracija je nekoliko desetina puta veća od one koja je organizmu potrebna. Istraživanja su pokazala da čoveku (osim u nekim posebnim situacijama i stanjima) nisu potrebni vitaminski i mineralni dodaci i da raznovrsna ishrana u potpunosti zadovoljava čovekove potreba za ovim sastojcima. Namirnice imaju prednost u odnosu na vitaminske dodatke i u tome što poseduju još neke supstance koje pilule ne sadrže, a koje su blagotvorne za organizam. Ukoliko se vitamini i minerali unose kao dodaci u vidu pilula, treba biti veoma oprezan. Na primer: Uzimanje velike količine vitamina D može indirektno prouzrokovati oštećenje bubrega, dok velike količine vitamina A mogu oštetiti jetru. Mora se znati da su vitamini i minerali u suptilnoj ravnoteži i da svaki poremećaj te ravnoteže dovodi do lančane reakcije pormećaja drugih. Jednom rečju, svi vitamini i minerali u većim količinama i na duže staze su štetne za organizam. Dakle, ukoliko obratite pažnju na pripremu i vaša trpeza sadrži dovoljno raznolik izbor namirnica (naročito voća i povrća) ne bi trebalo uopšte da razmišljate o mogućnostima da vam nedostaje neki od vitamina i minerala. DIJETNA VLAKNA U hrani se, pored svarljivih sastojaka, nalaze i nesvarljivi sastojci, a to su dijetna vlakna. Ima ih u namirnicama biljnog porekla, dok ih namirnice životinjskog porekla ne sadrže. Važna su za regulaciju digestivnog sistema, indirektno kontrolišu telesnu težinu i smanjuju rizik od srčanih oboljenja i raka. Ona takođe ometaju stvaranje toksina kao i razvoj raznih štetnih bakterija u crevima. Razređujući koncentraciju toksina, vlakna sprečavaju oštećenje zida debelog creva. Pošto se hrana bogata dijetnim vlaknima duže jede, telo ima dovoljno vremena da signalizira da je osećaj gladi zadovoljen i tako ona na indirektan način kontrolišu apetit. Neki oblici dijetnih vlakana smanjuju nivo holesterola u krvotoku. Ukoliko mislite da vaše potrebe za dijetnim vlaknima zadovoljite korišćenjem kupljenih mekinja (koje su dobijene izdvajanjem iz mlevenog žita), zaboravite na to. Tako uneta u organizam mogu da prouzrokuju gasove, preterano izbacivanje nekih vitamina i minerala i proteina. Interesantan je podatak da su se dijetna vlakna pokazala kao jako dobar regulator šećera u krvi, ali su ta dobra svojstva imaju samo kada su uneta kroz integralnu namirnicu dok dijetna vlakna uneta kao dodatak izdvojen iz namirnice, nisu imala nikakav uticaj na nivo šećera u krvi. Namirnice bogate dijetnim vlaknima su: integralne žitarice, mahunarke, povrće i voće. |
|
Storm2
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 432 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Makrobiotika
PROTEINI (BELANČEVINE) Dok su ugljeni hidrati najbolji izvor energije, proteini su najbolji izvor sirovog materijala potrebnog za vitalne procese rasta i obnove organizma. Oni su sastavni deo svake ćelije vašeg tela bilo da se radi o koži, noktu ili vlasi kose. U periodu od sedam godina svaka ćelija tela (osim moždanih ćelija) zameni se novom, a za taj veliki posao potrebni su proteini. Za njih se dakle slobodno može reći da su gradivni blokovi ljudskog organizma. Za čoveka su u stvari najbitnije amino kiseline - sastavni delovi proteina. Za održavanje dobrog zdravlja ljudskom organizmu su potrebne 22 amino kiseline od kojih 14 sam organizam stvara (hemijskim procesima u jetri), a 8 se moraju uneti putem hrane. Nekada se smatralo da se visokokvalitetni proteini mogu dobiti jedino iz mesa, dok se danas pouzdano zna da je i hrana biljnog porekla odličan izvor proteina. Zbog velike količine zasićenih masnoća koje se nalaze u mesu (a koje su, videli smo, izuzetno opasne po zdravlje) danas se sve više preporučuje upotreba biljnih izvora proteina. Od svih namirnica biljnog porekla jedino soja sadrži sve čoveku neophodne amino kiseline dok ostale biljne namirnice treba kombinovati da bi se zadovoljile potrebe organizma (na primer: crni hleb i pasulj, pirinač i sočivo…). Energetska vrednost proteina je 4 kalorije po 1 gramu. |
|
Storm2
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 432 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Makrobiotika
RECEPTI 2 SUPA OD PIRINČA I ŠARGAREPE 1 šolja pirinča 2 šolje šargarepe iseckane na cvetiće ulje, tamari Pirinač oprati i propržiti ga u suvom tiganju dok ne porumeni. Na malo susamovog ulja dinstati šargerepu 5 min. Dodati pirinač i vrelu vodu. Posoliti i kuvati 30 min. Na kraju dodati vode po potrebi i začiniti tamarijem. Posuti seckanim peršunovim listom. INTEGRALNA TESTENINA integralna testenina so, voda U lonac sipati vodu sa prstohvatom soli i staviti na vatru da provri. U ključalu vodu sipati testeninu sačekati da provri i kuvati 5 min. Skinuti s vatre i procediti. Posuti sa malo susamovog ulja i promešati. Služiti sa prelivom od blitve. PRELIV OD BLITVE beli delovi blitve iseckani dijagonalno na debljinu oko 1 cm. tan umeboši pasta susamovo ulje Na malo susamovog ulja dinstati blitvu 10 min, posoliti, poklopiti i kuvati na tihoj vatri još 20 min. Tan i umeboši pastu razmutiti u vodi i dodati u blitvu. RAŽNJIĆI luk isečen na četvrtine karfiol odvojen na cvetove šargarepa isečena na dijagonale debljine 2 cm. seitan isečen na kocke oko 3 cm. kuk*ruzno brašno tamari, suncokretovo ulje Prokuvati seitan u slanoj vodi 5 min. U istoj vodi prokuvati šargarepu 5 min. i karfiol 3 min. Napraviti testo od brašna soli i vode malo gušće od testa za palačinke. Na štapiće ređati luk, seitan, šargarepu i karfiol, umakati u testo i pržiti u dubokom ulju dok ne porumeni. Vaditi ražnjiće na upijajuću hartiju i posuti sa nekoliko kapi tamarija. ZELENA SALATA I ROTKVA zelena salata rendana rotkva umeboši pasta Salatu oprati, odvojiti na listove i iseckati na trake širine 1 cm. Pomešati sa rendanom rotkvom i preliti umeboši pastom razmućenom sa vodom. PITA OD ŠLJIVA šljive kafa od žitarica pšenični griz pšenično brašno malteks kokosovo brašno kanten Šljive očistiti, iseckati, malo posoliti, staviti u lonac bez vode, poklopiti i staviti na vatru. Povremeno promešati. Kuvati dok šljive ne omekšaju. Rastvoriti kanten u malo vode, dodati u šljive i kuvati još 5 min. Skuvati kafu od žitarica i ostaviti je da se ohladi. Napraviti testo od griza, brašna, ulja, malteksa i kafe. Ostaviti ga da se odmori 15 min. Testo staviti u nauljen pleh i peći 20 min. u rerni zagrejanoj na 180 °C. Preko ispečene kore staviti šljive, posuti kokosovim brašnom i ostaviti da se ohladi. |
|
Storm2
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 432 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Makrobiotika
RECEPTI Napomena: Za merenje količine žitarica, mahunarki i nekih drugih namirnica koristi se termin ŠOLJA. Misli se na šolju od 2,5 dl. Za razliku od nje KAFENA ŠOLJA prima 0,8 dl i oko tri puta je manja od ŠOLJE DORUČAK Opšta šema doručka: • Jutarnja miso supa • Mekana žitarica • Gomašio • Lako kuvano (blanširano) povrće • Presovana salata • Dodatak • Napitak Jutarnja miso supa • Komadić vakame alge dužine oko 1 cm; • 1/3 kafene šoljice korenastog povrća; • 1 šolja vode; • 2/3 kafene šoljice lisnatog povrća; • pola kafene kašičice miso paste sitno seckano zeleno lišće Natapati 10 - 15 minuta vakame algu u šoljici vode. Vodu baciti, a vakame iseći na pola, staviti u posudu za kuvanje i dodati šolju vode. Kada voda provri, dodati povrće (sečeno krupnije i dijagonalno), smanjiti plamen (tako da se sadržaj krčka, a ne preterano vri) i poklopiti posudu. Posle 5 - 7 minuta kuvanja, smanjiti plamen (tako da sadržaj samo struji) i dodati miso pastu predhodno razmućenu sa 2 - 3 kašičice tople vode. Lagano promešati i pustiti narednih 5 minuta da samo struji. Gotovu miso supu začiniti sitno seckanim zelenim lišćem. Napomena: Supa ne bi trebalo da bude ni suviše slana, ni suviše neslana. Treba voditi računa o jačini plamena da ne bi došlo do uništenja blagotvornih enzima u miso pasti. Jede se svakoga dana za doručak. Miso pasta Miso je glatka tamna pasta od soje, fermentisanog ječma ili pirinča i morske soli, koji su zajedno stajali duže razdoblje - od nekoliko meseci do nekoliko godina. Slanog je ukusa, a može se koristiti u supama, sosovima i namazima a i za začinjavanje jela umesto soli. Miso sadrži žive enzime koji pomažu varenju, jačaju krv i osiguravaju ravnotežu složenih ugljenih hidrata, esencijalnih ulja, belančevina i minerala. Kupuje se na meru ili u teglicama. Preporuka: Ječmeni miso je najpogodniji za svakodnevnu upotrebu. Mekana žitarica Žitaricu za doručak uvek kuvati u istom odnosu sa vodom: 1 : 4 (na jednu šolju žitarice staviti četiri šolje vode). Ne koristiti ekspres lonac. Priprema: Šolju žitarice dobro oprati i staviti u posudu. Dodati parče kombu alge dužine oko 1,5 cm. Sipati četiri šolje vode i staviti na vatru. Pustiti da izbaci dva ključa, a zatim ostaviti 8 - 10 sati da stoji poklopljeno (može se ujutru potopiti pa da se uveče kuva ili potopiti uveče a kuvati ujutru). Kuva se oko 1,5 - 2 sata na tihoj vatri. Napomena: Kuvanu kombu algu možete pojesti sa žitaricom ili je oprati i staviti na poseban tanjirić da se suši. Kada se skupi dovoljan broj suvih komada možete napraviti šio kombu. Žitarice za svakodnevnu upotrebu: Integralni pirinač, ječam, proso (kuva se 30 - 45 minuta) kao i kombinacije dve od ovih žitarica u srazmeri 1 : 1. Za povremenu upotrebu: Bulgur (lomljena pšenica) jednom u 5 dana, ovas i raž jednom u 7 dana. Bulgur - Bulgur je drobljena, delimično kuvana i sušena pšenica. Kupuje se u prodavnicama zdrave hrane ili pravi u kućnoj radinosti. Dakle, ako hoćete da napravite bulgur, uzmite šolju pšenice, odstranite eventualne nečistoće i temeljno je isperite pod mlazom vode. Zatim stavite u tiganj i lagano pržite dok pšenica ne bude sasvim suva i ne dobije tamniju boju (bude propržena). Sve vreme naravno lagano mešajte drvenom varjačom da zrna ne zagore. Tako pripremljenu pšenicu stavite u električni mlin za kafu (koji ste, naravno, pre toga temeljno očistili) i meljite svega 10 sekundi. Tako ćete dobiti polusamlevenu pšenicu gde će biti i celih i lomljenih zrna a i brašna. Dalje pripremajte prema receptu za meku žitaricu. Preporuka: Jednom nedeljno ođija pirinač koji se priprema isto kao i običan integralni pirinač za doručak s tim što se pred kraj kuvanja doda šaka sitno seckanog crnog luka, a nešto kasnije i kuglica veličine klikera miso paste i kuva još 5 minuta. Žitarice se jedu svakoga jutra i predstavljaju glavni deo obroka. Gomašio (susamova so) Redovan dodatak svakoj žitarici predstavlja gomašio. Koristi se u količini od 1 kafene kašičice i posipa se pre jela preko žitarice u tanjiru. Namena gomašija je da organizam osposobi da apsorbuje so u malim količinama, a da pri tome ne izazove preteranu žeđ. Specifičnim načinom pripreme sve čestice se oblažu slojem ulja što ima niz prednosti u odnosu na klasično korišćenje soli. Priprema: Kašičicu morske soli propržiti u tiganju nekoliko minuta na osrednje jakoj vatri. Neprestano mešati. Pržiti dok miris (od hlora) potpuno ne iščezne. Ukoliko je so krupnija posle prženja treba je samleti laganim pokretima u posudi suribači (ukoliko nemate ovu posudu dobro će doći i običan drveni avan sa tučkom koji se može kupiti na pijaci). Samlevenu so staviti na stranu. 18 kašičica opranih susamovih semenki propržiti u prethodno zagrejanom tiganju na osrednje tihoj vatri. Neprestano mešati drvenom varjačom, a i tiganj s vremena na vreme protresti. Kad semenje počne da pucketa probati da li može da se smrvi pritiskom izmešu dva prsta (uzeti malo semenja izmešu palca i domalog prsta). Ukoliko odmah uspe, znači da je gotovo, a u suprotnom nastaviti prženje. Propržen susam pomešati sa solju, stavljati u avan i laganim kružim pokretima drobiti. Ne izgnječiti sve semenke, dovoljno je ako se oko 80% semenja smrvi. Gotovi gomašio čuvati u staklenoj tegli sa poklopcem. Odjednom se može pripremiti količina za desetak dana. Jede se svakoga dana uz svaki obrok 1 kašičica posuta preko žitarica. Lako kuvano (blanširano) povrće Priprema: Oprati i iseći lišće jednog od sledećih povrća: bele rotkve, dajkona, šargarepe, rotkvice, slačice, kelja, kineskog kupusa ili peršuna. Staviti povrće u malu količinu ključale vode. Poklopiti i pariti 2 - 5 minuta, zavisno od strukture povrća. Bitno je da ono sačuva svoju svežu zelenu boju. Količina koja se konzumira je oko 1 - 1,5 supene kašike pripremljenonog povrća. Jede se svaki dan uz svaki obrok Presovana salata Priprema: Na 2 šolje sitno seckanog povrća (trećina korenastog, dve trećine lisnatog - najviše do 4 vrste različitog povrća) staviti pola kašičice morske soli i lagano rukom promešati. Masu staviti u presu za pripremanje presovane salate i zatvoriti poklopac. Ako nema prese može se upotrebiti veća posuda na čiju se sredinu pokupi povrće u obliku polulopte. Preko njega se stavi tanjir i odozgo neka posuda sa 2-3 litre vode. Ostaviti povrće pod pritiskom najmanje 45 minuta (može da stoji i 2 - 3 dana, ali tada već liči na blago ukiseljenu turšiju). Povrće se čuva u zatvorenoj tegli u frižideru, koristi se količina od jedne pune kašičice za doručak i pre upotrebe se opere da bi se sprao višak soli. Jede se svaki dan uz doručak. Dodatak Dodatak predstavljaju jela koja se služe uz obrok, a čine energetsko obogaćenje i povećanje raznovrsnosti namirnica. Obično se služe u malim količinama (od 1 kašičice do 1 kašike) jedanput dnevno. Maslac od luka: Dve šolje sitnije seckanog crnog luka dinstati na vodi uz dodatak mrvce soli sat do sat i po vremena. Otklopiti sud, pustiti da suvišna voda ispari, dodati kašičicu soja sosa i pustiti još tri minuta da se sos upije. Maslac se može čuvati do 7 dana u zatvorenoj tegli u frižideru. Jede se 1 kašičica maslaca uz doručak. Džem od povrća: U šerpu od 3 - 4 litre složiti sledeće povrće isečeno na srednje sitne komadiće: 2 šolje crnog luka, 2 šolje šargarepe, 2 šolje bundeve i 2 šolje kupusa. Bundeva se može zameniti istom količinom šargarepe ili paškanata. Sipati dve šolje vode i kuvati 4 - 6 sati na laganoj vatri (što se duže kuva to je energetski bogatije; pratiti vlažnost mase - pri kraju kuvanja ne bi trebalo da bude ni malo tečnosti već da bude baš kao bilo koji džem). 15 minuta pre skidanja sa vatre dodati malo soli. Može se čuvati do 10 dana u zatvorenoj tegli u frižideru. Jede se 1 kašika uz jedan od obroka, ili 1 kašičica uz svaki obrok (odličan namaz na hleb!). Napici Posle i između obroka mogu se uzimati sledeći napici: • banča ili kukiča čaj • čaj od žitarica • kafa od žitarica (ne više od 2 nedeljno!) Banča ili kukiča čaj: 2 kašike čaja staviti na 1 litar vode i kuvati 5 minuta, a zatim procediti. Banča čaj sadrži listiće, a kukiča grančice istog čajnog drveta. I jedan i drugi se mogu naći u prodavnicama zdrave hrane. Napomena: Umesto da bacite čajno lišće posle svake upotrebe, dodajte samo nove listove kad zaželite da skuvate svež čaj. Tako možete nastaviti dok se u čajniku ne nakupi sloj lišća od oko 2,5 cm. Tada sve odbacite i ponovite postupak. Čaj od žitarica: Pržiti šolju opranog ječma u suvom tiganju na srednjoj vatri 10 minuta, ili dok se ne oseti mirisna aroma. Povremeno promešati i protresti tiganj, da žitarica ne zagori. Ovako prepržen ječam čuva se u zatvorenoj tegli i koristi prema potrebi. Priprema čaja: Staviti 2 kašike preprženog ječma na litar vode, kuvati dok ne provri, smanjiti plamen i ostaviti da se krčka 10 minuta. Na isti način mogu se praviti čajevi i od drugih integralnih žitarica. Preporuka: Čaj od prženog ječma je naročito dobar za odstranjivanje životinjskih masnoća iz tela i zato ga treba često koristiti. Kafa od žitarica: Može se kupiti u prodavnicama zdrave hrane i priprema se kao i klasična kafa. Nije za redovnu upotrebu već povremenu. Napomena: Za pripremu se ne koristi šećer već se po želji zaslađuje nekim sladom: ječmenim, pirinčanim… |
|
Storm2
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 432 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Makrobiotika i drustvo
Prvih 16 dozvola za alternativnu medicinu Cetvrtak, 2. oktobar 2008. 13:49 Do početka oktobra u Ministarstvu zdravlja Srbije izdato je 16 rešenja za rad ordinacijama tradicionalne medicine. "Najviše rešenja izdato je za bavljenje homeopatijom, akupunkturom, hiropraksom i makrobiotikom", rekao je za "Politiku" profesor dr Vuk Stambolović, član stručne komisije za tradicionalnu medicinu. On kaže da će se broj ordinacija tradicionalne medicine uskoro sigurno povećati, jer procedura traje mesecima, a zainteresovani često ne podnose sve potrebne dokumente, iako je na sajtu Ministarstva istaknuto šta je sve potrebno. Ipak, izdavanje prvih praktično radnih dozvola je značajno za uređenje oblasti tradicionalne medicine kod nas. "Mi nemamo podatke koliko ljudi u Srbiji koristi metode alternativne medicine, ali na osnovu iskustva zaključujemo da je relativno mali broj osoba koje kod praktičara odlaze zbog prevencije bolesti, a relativno veliki broj koristi metode kada zvanična medicina nema efikasan lek ili kada odustane od lečenja. Alternativnu medicinu koriste svi slojevi stanovništva, jer bolest ne pita", kaže dr Stambolović. Prvi talas interesovanja za alternativnu medicinu u svetu počeo je osamdesetih godina. Tada je grupa ljudi srednjih godina, visokoobrazovanih i dobrog materijalnog stanja dobar život želela da zadrži što duže, koristeći metode koje nisu nasilne, jer zvanična medicina ima mnogo takvih metoda. "Drugi talas su bili oni koji su imali neodređene tegobe koje nisu mogle da se podvedu ni pod jednu medicinsku dijagnozu. Ljudi su se žalili na iscrpljenost, neraspoloženje, simptome vezane za stresne situacije, neobjašnjive bolove. Njima zvanična medicina nije mogla da pomogne, zato su pomoć tražili u alternativnoj medicini. Treću grupu ljudi koji se obraćaju praktičarima alternativne medicine čine hronični bolesnici, koji dugo uzimaju lekove i trpe štetna propratna dejstva. Kod nas najviše pacijenata prepoznajemo u ovoj trećoj grupi i među osobama kojima zvanična medicina više ne može pomoći", objašnjava dr Stambolović. Da bi se otvorila ordinacija tradicionalne medicine nije neophodno da podnosilac zahteva bude lekar, ali mora biti zdravstveni radnik. Praktičari imaju pravo da se registruju za najviše tri metode alternativnog lečenja, za koje naravno moraju imati odgovarajuću edukaciju. Vrlo često se metode prepliću i uzajamno dopunjuju. "Dozvola se izdaje na predlog stručne komisije u kojoj je sedam članova, koji pokrivaju praktičnom praksom i teorijskim znanjem sve oblasti komplementarne i alternativne medicine. To je oko trideset metoda. Prilikom procene edukacije najčešće smo se rukovodili međunarodnim standardima", objašnjava dr Stambolović. (MONDO) |
|
Storm2
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 432 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Makrobitika
Michio KUSHI - ISHRANA I TENDENCII VIDOVI NA PRODUKTI VO ISHRANATA KAKO DELUVAAT TIE NA NASIOT CELOKUPEN ORGANIZAM I TENDENCII KOI PROIZLEGUVAAT OD VIDOT NA PRODUKTITE KOI GI VNESUVAME REDOVNO ILI PRETERANO INTEGRALNI ZITARKI,MAHUNARKI I KUVAN ZELENCUK --------------------------------------------------------------------------- Vo celina HARMONICEN METABOLIZAM Fizicki i mentalno uramnotezena licnost Poretki poremetuvanja Povele intuitivna i estetska priroda ZELENCUK,osobeno pomalku kuvaniot ili presen zelencuk ------------------------------------------------------------------------------ Najcesto blaga licnost Sklona kon skepticizam Poremetuvanja na; -kozata -vo funkciite na disnite organi -vo funkciite na lacenje Hronicni crevni poremetuvanja OVOSJE,SOKOVI I JEZGRASTI PLODOVI --------------------------------------------------------- Licnost sklona kon sentimentalnost Nervozna i osetliva licnost Kriticka priroda Poremetuvanja i tendencii kon; -slabosti vo crevata -vo funkciite za varenje na hranata -rabotata na REPRODUKTIVNITE organi MLECNI PROIZVODI ---------------------------- Licnost so Preterano blaga priroda Mrzlivost na duhot Pslabo reagiranje Bolesti na kozata Sozdavanje sluz i masnotii SRCEVI I CIRKULATORNI PRECKI Poremetuvanja; -vo funkcijata na crniot drob -zolcnata kesa -slzinata Precki vo raborara na REPRODUKTIVNITE ORGANI Pocesta pojava na CISTI, TUMORI i RAK Tendencija na menuvanje na polot ZIVOTNI I PRODUKTI OD NIV KAKO JAJCA,MESO I SLICNO ---------------------------------------------------------------------------------- Sklonost kon; -TVRDOGLAVOST -isklucitelnost [ 'nikoj kako jas'] -odlucnost Cesta materijalna zainteresiranost [ bogatenje i trka po pari ] Izostrenost na setilata [ poagresivni ] Cesti mehanicki sposobnosti [ poagresiven nastap,naprimer pa zatoa se bavat so poagresivni SPORTOVI otkolku so BORECKI VESTINI kao Aikido,Taichichuan, itn.Bavenje so politika ] SRCEVI I CIRKULATORNI PRECKI Poremetuvanja vo rabotata na crevata Poremetuvanja vo organite za varenje Nastanok na TUMORI i RAK Gnevna licnost Ljubomorna licnost Egoisticna licnost Nasilna licnost Posesivna licnost Paranoicen sindrom,PARANOJA Manijakalno odnsuvanje RAFINIRAN SEKER, MED I SLATKI SO RAFINIRAN SEKER -------------------------------------------------------------------------------- MENTALNI ILUZII SHIZOFRENIJA Nervoza Dijabetes Kozni bolesti Razni poremetuvanja na setilata i NERVNIOT SISTEM Nemoknost za RASUDUVANJE sto e dobro sto e loso Hronicni problemi so sistemot za varenje na hranata [ a toa e povrzano so funkcijata na mislite ] Poremetuvanja vo funkciite na bubrezite i debeloto crevo Slabost na REPRODUKTIVNITE ORGANI ZACINI I STIMULANSI ----------------------------- Razdrazlivost Emocionalna nesigurnost Nenormalen krven pritisok SRCEVI I CIRKULATORNI PRECKI Nekoi kozni bolesti NEPRAVILNA RABOTA na REPRODUKTIVNITE ORGANI od knigite za makrobiotika *Za da bideme zdravi treba da jademe INTEGRALNI ZITARKI,ZELENCUK I OVOSJE odbrani u podgotveni vo pravilen odnos spored makrobiotickite principi |
|
Storm2
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 432 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
STETNI PRODUKTI VO MAKROBIOTIKATA I TEORIJA ZA ISHRANA PO KRVNITE GRUPI spored dr. Peter D'Amato
VO MAKROBIOTICKOTO VEGANSTVO DVA SE TIPA NA EXTREMNI KATEGORII NA PRODUKTI VO ISHRANA KOI SOZDAVAAT RAZNI VIDOVI BOLESTI, MENTALNI POREMETUVANJA DO RAZNI VIDOVI RAK Postojat dva tipa na nezdrava hrana ili grupa na produkti koja sodrzi ekstremni energii so koja se ubiva covekot dodeka se hrani so niv redovno so godini. I GRUPA NA EXTREMNA LOSA HRANA MESO...govedsko, svinsko, ovco i dr. Zivina...pilesko, curecko i dr. Ribi i Vodni zivotni...bezrbetnici, skolki, oktopodi, ajkuli i druga zivotinska morska hrana Meso od...kucinja, zmii, polzavi, zabi, konji...( ovie zivotni gi jadat vo kina,italija, amerika...vo kina jadat se: vo italija jadat zhabi a vo amerika konji, a zmii mozete da sretnete vo prodavnici. Lugeto jadat polzavi i noevi i konji, skakulci i smokovi itn ) JAJCA...site vidovi jajca ( jajce e embrion na kokoskata ) MESO - SITE VIDOVI MESO, PORADI EKSTREMNA ENERGIJA I STRAVOT I TAGATA NA ZIVOTNITE KOI JA ISPUSTILE PRI UBIVANJE I ANDRENALINOT E NEZDRAVA HRANA ! RAFINIRANA SOL...Go unistuva mozokot na toplo vreme koga se stava vo jadenja i sobira voda vo kletki. Solta cesto se koristi kako zastitno sredstvo za da se spreci trulenjeto na mesoto i na drugite proizvodi od zivotinsko poteklo. Proizvodite kako sto se; sunkata, slaninata, virslite i slicno, cesto se odrzuvaat so dodavanje na sol posle kuvanje, a koga solta ne se koristi trulenjeto se sprecuva so dodavanje na hemikalii. Toa proizveduva neramnoteza vo organizmot. Ako gi jademe ovie proizvodi redovno verojatno nasiot vnes na sol ke bide premnogu golem I ottamu problem so visok pritisok i mozni INFARKTI na MOZOK i SRCE. SIRENJA od zivotinsko poteklo...site vidovi na soleni sirenja. II GRUPA NA EXTREMNO LOSA HRANA I HEMIKALII VO PRODUKTI HEMIKALII - aditivi, sprejovi, gnoivo, drogi - narkoticni sredstva - Farmacevtski lekovi itn...Vo kokakola vo pocetokot se stavalo malku kokain; vo 1898 Bayer vo nekoj lek za kaslica se stavale heroin; nekoi lekari preporacuvaat marihuana nekade vo svetov. RAFINIRAN SEKER...doveduva do slabenje na koski, zeludnik i nervni rastrojstva. COKOLADA...koi sodrzat rafiniran seker; vo nekoi se stava duri i zasirena krv od zivotni, zivotinski emulgatori itn MED, maple sirup - javorov sok i drugi ednostavni sekeri SAHARIN i drugi vestacki zasladuvaci GAZIRANI BEZALKOHOLNI i drugi vestacki pijaloci TROPSKO I POLUTROPSKO OVOSJE kako pomorandzi, kalinki, banani, ananas, urmi, mango, papaja ZELENCUK OD TROPSKO I POLUTROPSKO POTEKLO ,vklucuvajki go kompirot, modriot patlidzan, avokadoto itn. Znaete li deka domatot e ovosje a lubenicata zelencuk ? PROIZVODI KOI PROIZVEDUVAAT KISELOST kako sto se asparagusot, spanacot, tikvicite,, zelenata piperka itn. Ovie produkti doprinesuvaat da se dobie reuma... INDUSTRISKI VESTACKI OCET e steten MLEKO I PROIZVODI OD MLEKO OD ZIVOTNI...koi se industriski preraboteni i so dodatni hemikalii. Ovde spagaat proizvodi kako mlekoto, maslacot,sirenja - kravjo sirenje i drugo.Maja za sirenje se dobiva od zivotinsko poteklo, pavlaki i zdenki, jogurt i Mastenica, kiselo mleko i sladoled i slicno. PROIZVODI OD PROCISTENO BELO BRASNO...bel leb i site beli peciva kako burek, pita, pizza itn. Kvasecot vo lebot ja razreduva krvta. AROMATICNI ZACINI I DODATOCI kako kecap, senf, piper, biber, kari i drugo ALKOHOL KOMERCIJALEN INDUSTRISKI CAJ I KAFE...caevi I kafe vo kesicki AROMATICNI CAEVI so stimuliracki efekt caevi kako indiski, od nane, kamilica,recisi site. DRUGA STETNA HRANA Genetski tretiranata hrana, GMO, e stetna za organizmot Vitamini, minerali vo forma na tableti se stetni Smrznata hrana od frizideri e stetna Przena hrana na nemakrobioticki nacin e stetna Toa se dvete OPASNI PO ZDRAVJE I ZIVOT grupi na produkti koi predizvikuvaat sekakvi bolesti na biolosko i mentalno nivo I taa hrana e NAJGOLEMIOT NEPRIJATEL NA COVESTVOTO I NA SEKOJA CIVILIZACIJA VOOPSTO ZASTO DOVEDUVA DO BOLESTI I BIOLOSKI POTOP NA LICNO, SEMEJNO, OPSTESTVENO I PLANETARNO NIVO. Hrana koja ja jadat ogromen broj na luge ja sodrzi hranata od dvete grupi ili kategorii. Ako jademe hrana od ednata grupa AVTOMATSKI ne privlekuva hranata ili produktite od drugata grupa. Sekoj vospostavuva rannoteza, gi balansira ovie dve ekstremni energii so ovaa ekstremna hrana, a najcesto ramnotezata se obiduva da se postigne intuitivno, nesvesno, NO, EKSTREMNATA HRANA OD DVATA TIPA E MNOGU TESKO DA SE URAMNOTEZI ILI E TOA NEVOZMOZNO. Ako jadete 10,20, ili 30 godini od hranata od tie dve kategorii, vasata sostojba na organizmot ke stane ekstremna pod vlijanie na prvata ili vtorata grupa na produkti ili po vlijanie i na ednota i drugota gripa. Vaseto telo ke bide podlozno na bolesti od sekakov vid - od najobicen grip do nekoj tezok oblik na rak i toa e ISTIOT VID NA EXTREMNI PRODUKTI koj gi predizvikuva tie sostojbi. Ishranata od ovoj vid doveduva do mnogu haoticna sostojba na hronicna neuramnotezenost, neizbalansiranost na funkciite vo organizmot i vnatresnite organi i telesnite sistemi itn. Hranata ili produktite od dvete kategorii predizvikuva sostojba na kiselost na krvotokot - acidoza na krvta. Sprotivno od ova, makrobiotickata vegan ishrana predizvikuva poumerena, pouramnotezena - nekoja predizvikuva blaga sostojba na kiselost, nekoja blaga sostojba na alkalnost. VO CELINA, PRAVILNIOT NACIN NA ISHRANA JA ODRZUVA BLAGO ALKALNATA SOSTOJBA NA KRVOTOKOT STO SPRECUVA POJAVA NA BOLESTI. BOLESTITE se samo neramnoteza predizvikani od dvata tipa na ekstremni produkti koi se konzumirale redovno. BOLESTI SE SAMO POSLEDICA NA LOSA HRANA voglavno i od stetni naviki. ZDRAVJETO e balans, a toa se postiga so jadenje makrobioticki produkti, odbrani i zgotveni po standardni principi na makrobiotikata. Tie sto imaat rak na dojka, dijabetes i drugi kardiovaskularni bolesti kako i mentalnite poremetuvanja i sexualnite problemi, PRICINITE neka gi baraat vo losiot nacin na ishrana so ove dva tipa na produkti vo ishrana. RESENIETO za istite zaboluvanja e makrobiotickiot nacin na ishrana. Od kvalitetot na krvta pocnuva zdravjeto i bolesta a taa se odrzuva zdrava i cista samo samo so makrobioticka visokokvalitetna rastitelna hrana. Produktite od 2te kategorii na produkti sozdavaat DEGENERATIVEN, odnosno, KANCEROZEN TIP NA KELII ! ! ! RAZMISLETE VO VRSKA SO ISHRANA KOJA VO MAKROBIOTIKATA SE KLASIFICIRA KAKO KANCEROGENA ILI STETNA so ‘ISHRANA PO KRVNI GRUPI’ SISTEMI ZDRAVE ISHRANE Ishrana po krvnim grupama, dr. Peter D'Amato Na večito pitanje ima li hrana univerzalni karakter ili je namirnica koja je za jednog čoveka hrana za - drugog (gotovo) otrov, dr. Peter D'Adamo odgovara: Kaži mi svoju krvnu grupu i ja ću ti reći da li se hraniš ili truješ. On je, naime, nastavio pionirski rad svoga oca na izučavanju važnosti krvne grupe sa stanovišta biohemije čitavog organizma i svoju teoriju o pravilnoj ishrani postavio na naučnu osnovu jasno je definišući biohemijskim specifičnostima svake osobe, genetskim činiocima i činiocima okoline. Krvna grupa je ključ za otvaranje mnogih, prikrivenih, isceliteljskih snaga organizma, objašnjava dr D' Adamo u svom bestseleru "Eat Right for Your Type" (knjiga je kod nas prevedena kao: "Krvne grupe i ishrana"). On podseća na činjenicu da je krvna grupa jedna od nekoliko medicinski priznatih različitosti, ali da ona u isto vreme govori i o evoluciji ljudskog roda. Najstarija krvna grupa, po ovoj teoriji, jeste 0, koja se pojavljuje sa prvim čovekom i usponom ljudskog roda na vrh prehrambenog lanca. Sa promenom načina života, od lovca-sakupljača do ustaljenijeg agrarnog načina života, između 25.000 i 15.000 godina pre nove ere, dolazi do pojave krvne grupe A, dok krvna grupa B nastaje između 10.000 i 3.500 godina pre nove ere, mešanjem i seljenjem rasa iz afričke prapostojbine u Evropu, Aziju i Severnu i Južnu Ameriku. Grupa AB nalazi se kod oko pet posto ukupnog stanovništva na Zemlji i najmlađa je krvna grupa. Nema nikakvih dokaza da je postojala do pre 10 vekova, kada se pojavljuje nakon modernog mešanja različitih krvnih grupa. Poštujući ove različitosti, od nastanka krvnih grupa pa do njihovih hemijskih karakteristika, dr D'Adamo prema tipu krvne grupe razlikuje jako dobru, neutralnu i hranu koju treba izbjegavati. Kao dokaz delotvornosti nudi dve stvari: prva je da visokoproteinske dijete, koje su trenutno veoma popularne, uspevaju samo kod ljudi krvnih grupa 0 ili B, dok se pokazuju kao potpuno nedelotvorne kod krvne grupe A. Drugi dokaz su njegovi pacijenti, koji, pridržavajući se ovog načina ishrane, težinu počinju gubiti već posle 14 dana. D'Adamo ukazuje na podatak da svaka živa forma, od prostih virusa do samih ljudi, poseduje jedinstvene antigene koji su specifični za svaki organizam. Veoma moćni antigni u ljudskom organizmu su oni koji određuje krvnu grupu. Oni su toliko osetljivi da, kada dobro funkcionišu, predstavljaju najbolji bezbedonosni deo imunog sistema. Svaka krvna grupa poseduje različite antigene sa posebnom hemijskom strukturom. I samo ime krvne grupe je nastalo po antigenu grupe koji se nalazi na crvenim krvnim zrnicma. Dakle, srž teorije o krvnim grupama čini otkriće da se antigeni krvnih grupa - različito ponašaju u biohemijskim reakcijama sa određenim namirnicama (to jest nekim njihovim sastojcima). Koje su karakteristike pojedinih krvnih grupa i koje im namirnice kao i životni stil najviše odgovara? Pogledajmo skraćeni pregled: Krvna grupa "O" --------------- Karakteristike: lovac, mesojed, jak, samouveren, tip vođe Jake strane: jak probavni sistem, jak imuni sistem, prirodna zaštita od infekcija, efikasan metabolizam Slabosti: netolerancija prema novoj ishrani i novim uslovima okoline. Usled preterane aktivnosti imunog sistema može se dogoditi da napadne sam sebe Rizici: smetnje u koagulaciji, zapaljenske bolesti, zapaljenje zglobova, smanjena funkcija štitaste žlezde, čirevi, alergije Profil ishrane: visok nivo belančevina, potrošnja mesa. Meso, riba, povrće, voće. Ograničeno: žitarice, pasulj, leguminoze k*ra za mršavljenje: Izbegavati: pšenične pahuljice, pasulj, sočivo, kupus, prokelj, karfiol, senf Pomaže: morske alge, morska riba, so, džigerica, crvena mesa, kelj, spanać, brokoli Dodaci ishrani: vitamini B i K, kalcijum, jod, slatki koren, morske alge Telesne aktivnosti: intenzivna telesna aktivnost, kao aerobik, borilački sportovi, trčanje Krvna grupa "A" ---------------- Karakteristike: zemljoradnik, pravi vegetarijanac, promišljen, kooperativan, precizan Jake strane: dobro se prilagođava promenjenoj ishrani i novim uslovima okoline. Lako metaboliše hranljive materije Slabosti: osetljiv probavni sistem; ranjiv imuni sistem - otvoren prema infekcijama Rizici: srčana oboljenja, rak, malokrvnost, bolesti jetre i žuči, šećerna bolest tipa I Profil ishrane: vegetarijanac - povrće, tofu (sir od soje), morska riba, žitarice, pasulj, leguminoze, voće k*ra za mršavljenje: Izbegavati: meso, mlečne proizvode, lima pasulj, pšenicu Pomaže: biljna ulja, jela od soje, povrće, ananas Dodaci ishrani: vitamin B, C i E, folna kiselina, gloginje, ehinacea, kvarcetin, šareni čkalj Telesne aktivnosti: mirne vežbe kao joga tai či Krvna grupa "B" ---------------- Karakteristike: nomad, uravnotežen, elastičan, kreativan Jake strane: jak imuni sistem, prilagodljivost novoj okolini i novom načinu ishrane, uravnotežen nervni sistem Slabosti: prijemčivost za autonomna obolenja i retke virusne infekcije Rizici: šećerana bolest tipa I, hronični zamor, autoimune bolesti (lupus, multipla skleroza…) Profil ishrane: uravnotežena ishrana, svaštojed: meso (ne pileće), mlečni proizvodi, žitarice, pasulj, leguminoze, povrće, voće k*ra za mršavljenje: Izbegavati: kuk*ruz, sočivo, lešnik, susamovo seme, heljdu, pšenicu Pomaže: povrće, jaja, meso divljači, slatki koren, čaj Dodaci ishrani: magnezijum, slatki koren, ginko, lecitin Telesne aktivnosti: umerene telesne vežbe, na primer pešačenje, biciklizam, tenis, plivanje Krvna grupa "AB" ---------------- Karakteristike: zagonetan (savremeno stapanje A i B tipa), redak, harizmatičan, tajanstven Jake strane: dobro se prilagođava savremenim uslovima. Veoma tolerantan imuni sistem, ujedinjuje prednosti grupa A i B Slabosti: osetljiv probavni sistem. Preterano tolerantan imuni sistem može biti otvoren za infekcije. Negativno reaguje na okolnosti kako A tako i B tipa Rizici: srčana oboljenja, rak, malokrvnost Profil ishrane: mešovita ishrana - meso, morska riba, mlečni proizvodi, tofu (sir od soje), pasulj, leguminoze, žitarice, voće k*ra za mršavljenje: Izbegavati: crvena mesa, lima pasulj, semenke, kuk*ruz, heljdu Pomaže: tofu (sir od soje), morska riba, mlečni proizvodi, povrće, morske alge, ananas Dodaci ishrani: vitamin C, gloginje, odoljen, šareni čkalj Telesne vežbe: mirne telesne vežbe kao joga, taj či, kombinovane sa umerenim aktivnostima (pešaćenje, biciklizam, tenis) Pitanja koja ipak svako od nas može postaviti kada se razmatra predloženi sistem ishrane su: Da li je moguće da je Priroda toliko "široke ruke" i da "prisiljava" da svako od nas jede samo jednu određenu grupu hrane? Do pre svega pedesetak godina i na ovim prostorima vladala je oskudica hrane pa se pitam kako su mnogočlane porodice (u kojima je bilo više članova sa različitim krvnim grupama) preživljavale? Ne liči mi baš na dobru, staru Majku Prirodu da je toliko neracionalna... Kakva su vaša iskustva i razmišljanja? Razmilsuvanje na eden nutricionist nemakrobioticar; Da li je tačno da ishranu treba planirati u skladu sa sopstvenom krvnom grupom? Odgovor: Čuo sam da postoji ovaj teorija i napisane su knjige koje upravo potvrđuju ovu teoriu Mnogi ljudi se pridržavaju ovakve ishrane. Ono što se tu pripisuje je bolje nego što ostatak sveta koristi u ishrani. I onda se još kaže da ako imate određenu krvnu grupu, morate koristiti određene namirnice, a među tim namirnicama su određena mesa itd. Smatram da je to vrlo zanimljivo, ali i potpuno nenaučno. Razlog zašto to kažem je zbog toga što ono što se isključuje iz određene krvne grupe ili ono što se za njih uključuje zasnovano je na glutenatskom iskustvu iz krvi i naravno da u takvom jednom posmatranju različite krvne grupe imaju različite osobine tako da oni dodaju različičte vrste hrane i zatim gledaju taj oblik slepljivanja tih krvnih pločica. Ali, to je potpuno besmisleno. Bilo bi pravilnije da se hrana injekcijom ubaci u moju venu. Ali, ja je, u stvari, jedem i dospeva u moje organe za varenje. I onda je ja varim i dobijam produkte varenja. Kad biste mogli da testirate te produkte varenja i onda primenite različite vrste hrane, to bi imalo nekog smisla. Nije naučno, ali ishrana koja se tu preporučuje bolja je od one koju ljudi jedu. Ali baš onako određeno ne morate jesti meso ako pripadate određenoj krvnoj grupi " MOGUCE JE IZMENITI VAS TIP KRVI ( makrobiotickom ishranom )", Michio Kushi, 'Prirodno lecenje makrobiotikom' |
|
Storm2
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 432 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Makrobiotika
ZASTO IZBEGAVATI MESO OD ZIVOTINJA Sve vrste mesa osim nekih vrsta ribe i vodenih organizama su na nekoj vrsti crne liste: Izuzetno bogate zasićenim masnoćama ove namirnice su danas prepoznate kao faktor broj jedan rizika za dobijanje srčanih i drugih bolesti. Neko će verovatno (kao i uvek) spomenuti svog dedu koji je živeo sto i kusur godina i jeo meso skoro svaki dan. Međutim, deka je imao sreće jer se stoka u njegovo vreme hranila drugačijom vrstom hrane i nije tretirana lekovima i hemikalijama. Pokušajte ovo da pogledate i na drugi način. Razmislite o tome kako su i koliko često do pre samo pedesetak godina naši preci jeli meso. Ono je obično bilo kuvano u velikim loncima sa mnogo povrća, i porcija mesa koju bi svako dobio bila je veoma mala, a uz to su jeli hleb napravljen od brašna celih žitarica koji je bogat dijetnim vlaknima. Osim toga, meso koje su tada jeli sadržalo je mnogo manje masnoća nego meso današnjih životinja koje se gaje u štalama, hrane veštačkom hranom i dodatnim preparatima veštačkog porekla. Procenjuje se da je stočno meso pre svega 100 godina imalo ispod 10% masnoće dok danas ima oko 30%. Meso sadrži i veliku količinu mokraćne kiseline koja deluje štetno na ljudski organizam. Unošenjem mesa dotična kiselina se zadržava u telu, truje ga i oštećuje želudac i crevnu floru nagomilavajući se u mišićima i zglobovima. Vremenom se pretvara u kristale koji izazivaju pojavu reume, artritisa i kamena u bubrezima. Poslednjih godina nekoliko je dobro organizovanih naučnih istraživanja dokazalo je da je, posle duvana i alkohola, jedenje mesa najveći uzrok smrtnosti u zapadnoj Europi, SAD, Australiji i drugim bogatim zemljama sveta. Pošto meso u sebi ne sadrži dijetna vlakna, ono se kroz organe za varenje kreće četiri puta sporije od biljne hrane i na tom putu truli i oslobađa gomilu toksičnih materija. Nekritička konzumacija mesa danas se vezuje za pojavu raka na debelom crevu, rektumu, na dojci i materici. Primećeno je da su ljudi koji jedu dosta mesa razdražlji i depresivni. I sam način pripreme utiče da se štetnost koja nastaje konzumiranjem mesa još više poveća. Kao primer, 500 gr mesa pečenog na ćumur sadrži istu količinu kancereogene materije benzopiren koliko i 300 cigareta. Testirane životinje koje su hranjene benzopirenom brzo su dobijale tumor u stomaku i leukemiju. Čak i najobičnijim kuvanjem na visokim temperaturama meso postaje "bogatije" za više drugih kancernogenih materija. Ako meso gledamo kao izvor proteina, onda je računica slaba, jer vrlo kvalitetno meso sadrži svega oko 20% proteina i gomilu štetnih materija sa kojima organizam treba da se izbori. Pored iznetih činjenica o štetnosti mesa izgleda da čovek nije ni fiziološki predodređen da se hrani mesom. Sledeća tabela fizioloških poređenja može lepo to da ilustruje: Odlike zivotinje mesoždera --------------------------- - imaju oštre očnjake za kidanje mesa, nemaju kutnjake za žvakanje; - imaju kandže; - nemaju pore na koži, znoje se preko jezika; - imaju male pljuvačne žlijezde (nisu im potrebne za pretprobavu žitarica i voća); - imaju jaku hlorovodičnu kiselinu za varenje mesa; - creva su im tri puta duža od dužine tela (tako se raspadnuto meso brzo izbacuje iz organizma). Odlike zivotinja biljojeda --------------------------- - nemaju oštre očnjake imaju ravne kutnjake; - nemaju kandže; - znoje se kroz pore na koži; - imaju dobro razvijene pljuvačne žlijezde (potrebne za predvarenje žitarica i voća); - želudačna kiselina je deset puta slabija nego kod mesojeda; - imaju creva šest puta duža od dužine tela. Odlike ljudskih bića --------------------- - nemaju oštre očnjake imaju ravne kutnjake; - nemaju kandže; - znoje se kroz pore na koži; - imaju dobro razvijene pljuvačne žlijezde (potrebne za predvarenje žitarica i voća); - želudačna kiselina je deset puta slabija nego kod mesojeda; - imaju creva šest puta duža od dužine tela. (Na osnovi tablica iz A.D. Andrewsowe knjige, Prava hrana za ljude /Fit Food for Men/, Chicago: American Hygiene Society, 1970) |
|
Storm2
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 432 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Makrobiotika
The book's of Michio Kushi 1.The macrobiotic way : the complete macrobiotic diet & exercise book 2.The book of macrobiotics : the universal way of health, happiness, and… 3.The macrobiotic path to total health : a complete guide to preventing and… 4.Your Face Never Lies (Avery Health Guides) 5.Book of Do-In: Exercise for Physical and Spiritual Development 6.Natural healing through macrobiotics 7.The cancer prevention diet : Michio Kushi's nutritional for the… 8.How to see your health : book of Oriental diagnosis 9.Macrobiotic home remedies 10.Macrobiotic Pregnancy and Care of the Newborn 11.Diet for a Strong Heart 12.Nine Star Ki: Michio Kushi;S Guidebook on Love and Relationships, Health… 13.The Macrobiotic Approach to Cancer: Towards Preventing and Controlling… 14.Obesity, Weight Loss and Eating Disorders: A Natural Approach (Macrobiotic… 15.A Natural Approach: Diabetes and Hypoglycemia Action Series (Macrobiotic… 16.One Peaceful World: Mishio Kushi's Approach to Creating a Healthy and… 17.Macrobiotics: Experience the miracle of life 18.Infertility and Reproductive Disorders: MacRobiotic Health Education… 19.Raising Healthy Kids 20.AIDS, Macrobiotics, And Natural Immunity 21.Basic Home Remedies : A Macrobiotic Guide to Special Drinks, Compresses,… 22.Cancer and Heart Disease: The Macrobiotic Approach to Degenerative… 23.Macrobiotics and Oriental Medicine: An Introduction to Holistic Health 34.A Natural Approach Allergies (Macrobiotic Health Education Series) 25.Food Governs Your Destiny: The Teachings of Namboku Mizuno 26.The Do-in Way: Gentle Exercises to Liberate the Body,mind, And Spirit 27.Kushi over... deel 1 "natuurlijke landbouw", natuurlijke landbouw en… 28.Oriental Astrology: In Life, Love, Health and Human Destiny 29.The Origin and Destination of Man, Vol II 30.Spis riktig, unngå kreft 31.Inleiding tot de Oosterse filosofie en geneeswijzen : zomerstudiedagen… 32.Macrobiotic Seminars of Michio Kushi: Acupuncture, Ancient and Future… 33.Your Body Never Lies: The Complete Book Of Oriental Diagnosis 34.Basic Shiatsu 35.AIDS And Beyond: Dietary and Lifestyle Guidelines for New Viral and… 36.Standard Macrobiotic Diet 37.Holistic Health Through MacRobiotics: A Complete Guide to Mind/Body… 38.Guide to Standard Macrobiotic Diet 39.Een wereld van vrede de kunst van het balanceren van tegengestelden 40.Oriental Diagnosis 41.The Macrobiotic Way: The Complete Macrobiotic Diet & Exercise Book 42.Makrobiotika : preventivní energetická medicína budoucnosti 43.Introduction to Oriental diagnosis 44.Cukr a sůl - dva bílé jedy : Teorie přirozený přístup k diabetu a… 45.Makrobiotika a přírodní léčení 46.Macrobiotic Palm Healing, Energy at Your Fingertips 47.On the Greater View 48.The origin and destiny of man (The teachings of Michio Kushi) 49.Allergies: A Natural Approach (Macrobiotic Health Education Series) 50.Das Buch der Makrobiotik : Der universale Weg zu Gesundheit, Glück und… 51.Přírodní léčení makrobiotikou 53.Makrobiotická cesta : kompletní příručka zdravé výživy 54.Healing AIDS (Michio Kushi's Healing Audio Tape Series) 55.The Macrobiotic Way of Natural Healing Potraviny lék náš vezdejší : makrobiotická domácí lékárna 56.Rakovina - výživa - makrobiotika : Sborník 57.Výživou ke zdraví tělesnému, duševnímu a duchovnímu 58.Dieta pro silné srdce : kompletní makrobiotické dietní zásady pro… 59.Book of Dō-In: Exercise for Physical and Spiritual Development |
|
Storm2
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 432 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
" Vo makrobioticki BANCHA chay ima 3 pati poveke KALCIUM otkolku vo mlekoto od zivotni."
|
|
Внеси реплика | страница <1 1617181920 25> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |