|
Веронаука!!! |
Внеси реплика | страница <1 1617181920 34> |
Автор | ||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
... Eve del od intervjuto na profesor Cuculovski od Dnecnik...
Никој умен човек не може да го одрече значењето на религијата, бидејќи не постои ниту една човечка заедница во која нема облик на верување. Од друга страна, ниту едно човечко суштество не е индиферентно пред прашањата како настанал светот и дали еден ден ќе исчезне; дали се раѓаме случајно или имаме одредена смисла и место во овој свет... Се' се тоа метафизички прашања, својствени за секое човечко суштество. Од друга страна, религијата има свое влијание и врз самото општествено случување - целата досегашна историја е во извесна смисла историја на воени конфронтации и војни. Денес се говори за судир помеѓу цивилизациите: исламот и христијанството. Во таа смисла, како да се наоѓаме пред нова крстоносна војна. Според тоа, религијата има големо значење и на индивидуален план и на општиот, историски план. Оттука, повеќе од јасно е дека религиите мора да се изучуваат, меѓутоа никако низ една идеологизирана оптика, каква што е веронауката, бидејќи таа може да одведе до целосно христијанизирање на општеството, односно до негово исламизирање. А тоа веќе не е поврзување, туку индоктринирање и води кон патот на целосно раздвојување. Значи, јас сум за неутрален, научен пристап кон религијата, а не кон нејзино идеологизирање и религионизирање. Okolu toa koj treba da ja izveduva nastavata... - На овој план програмата е сосема јасна: наставата треба да ја држат само дипломирани професори по филозофија. Во случај на конк*рсот да не се јави професор по филозофија, може да се избере и професор по социологија. На овој план прикаската, или која било дилема, завршува. Но, слушам дека заради финансиска рационализација наставата по запознавање со религиите би можеле да ја вршат и некои од затекнатите наставници, кои немаат доволен број часови. Се говори дека то би можеле да бидат и историчарите, што е вџашувачки, бидејќи на тој начин, прво Министерството се негира самото себе и, второ, тоа е исто како филозофи да држат настава по историја или по што било друго. .... a okolu baranjeto da se uci Veronauka dodeka da se obezbedat uslovi za Istorija na religiite... наку, идејата да се слуша веронаука додека се обезбедат услови за запознавање со религиите ме потсетува на следнава понуда: јадете сега слама, а кога ќе има леб и леб ќе добиете. |
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
... eh da e samo Veronauka... brzo ke se opravime...ama shto pravime so site onie ostanati falinki...
|
||
fichot
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 26.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 783 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Секако дека треба веронаука. Се надевам кога моите деца ќе тргнат на школо дека ќе има и посебни предмети за творештвото на браќата Грим, Езоп, Лафонтен. И секако, магистерски студии за ЛОТР. ;)
|
||
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Па луче јас предлагм од оваа година веронаука да се воведе како изборен преднмет а не како задолжителен
|
||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Познавам неколку теолози и свештеници(ама не од МК), едниот предаваше веронаука, кои се откажале од удобниот живот на тацна и се фатиле за конкретна продуктивна работа(едниот произведува вегетаријански намази и сосови) бидејќи Исус самиот не завршил теологија, туку бил обичен но вреден столар и го применувал законот „Моли се и работи!„а бидејќи Исус рекол „Следете ме!„ фино лепо ја симнале мантијата... Ми текна дека познавам и еден православен теолог од македонија (во години е) кој го напушти свештенството но се бави со научно - истражувачка дејност. Изменето од Majkl - 05.Септември.2008 во 21:09 |
||
NORT PARK
Нов член Регистриран: 05.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 16 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Па право да ви кажам, попрво би поздравил да воведат предмет по лупење на пиперки(за ајвар) отколку вероучение. Секако со соодветни услови(на пр. вода за миење, во сенка не насонце итн.) и предупредувања за важноста на хигиената. Ајварот потоа би го јаделе самите деца во текот на зимата за ужина. Е сега има еден правен момент, како тоа да не биде протолкувано како употреба на дечиња за работна сила? |
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
hahah,..vikni ,..ako ti treba pomsh,...za piperkite!
|
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
...kako rezime na ovaa serija razgovori... (poshto moram da odam na lupenje piperki)... sekoe cudo e za tri dena... i ova pomodarstvo so voveduvanje novi predmeti zaradi vrabotuvanje na diplomiranite teolozi kratko ke trae... kako i so se kaj nas...
|
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
a,jas sum srekjen,..shto ne morav da ,.."biram",...inache,..ke si imashe problemi drzavata so,...mene!
|
||
||
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
...nemoj ne greshi dusha... cel komshiluk...mu tera...majka..shajka...i zgodna zena... nego ...zborot beshe..veronauka vo V odd. srekjna sum shto moite izbraa Istorija na religiite...pa ke im predava nivnata nastavnicka po istorija...
|
||
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
,....kazi mu na "tvojot" pop,...deka moze da mu ostane "chitav" djipot,..i bez da go vozi,...inache,...ako go vidam pred mene ,.pred semafor,...ke zaraboti nekoja sochna,."......"....od mene,..
|
||
||
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
...eh more brza... na popot mu e vazno da go slushame...da ne go gledame shto pravi...a najmalku da mu gi gledame dzipovite... eden od popovite koj mi e komshija...se mi tvrdi deka dzipot e donacija za crkvata...ama toj go vozi da ne rgosa... e bash taka...da ne rgosa...... zatoa veronauka...ke gi nauci decata deka gospod kazal da ne se lazi...da ne se kradi...
|
||
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
eh,...mori mamand (vaka samo mamma ja vikam,..valjfda nema da mi zameri,..),...mene mi e vazno,..samo,..jas shto gledam,...
|
||
||
Внеси реплика | страница <1 1617181920 34> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |