IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Брак со припадник од друга вера?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Брак со припадник од друга вера?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1516171819 27>
Автор
Порака Обратен редослед
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Статус: Офлајн
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 17:50
Originally posted by majstorce62 majstorce62 напиша:

ОД КАЈ ЗНАЕШ
КОГА НЕ СИ ПРОБАЛ?

.....БРАТУЧЕДОТ МИ КАЖУВАШЕ.....голема%20насмевка....А СЕГА ЈАС ВИ ВЕЛАМ..ОД ИСКУСТВО...намигнување

Изменето од zagor - 05.Март.2008 во 17:50
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
mudzahid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Декември.2007
Поени: 818
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 17:46
Interesno prasanje.

Se cudam sto ima vrska ova so brak so pripadnik od druga vera
И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН.
Кон врв
Fantastic Lady Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2008
Локација: United States
Поени: 169
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Fantastic Lady Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 17:26
Messenger, edno neshto ne mi e jasno,,i iskreno odsekogash sum sakala da znam, sekogash koga lugjeto kazhuvaat deka veruvaat vo Bog, no ne i vo odredena religija,,???

kako e mozhno nekoj da te sozdade, bez pritoa da te prasha dali sakash da bidesh "born",i taka samo da te stavi vo svetot, cij sto veruvam deka bil sosema "unknown" za prvite lugje (no i seushte e i za nas) kako se snaogjale,sosema sami, izgubeni,opkruzheni so neshta za shto ednostavno nemaat poim???

eve, kako primer(koj sto cesto se koristi) ke zemam edna "machine", neli koga taa e "produced", e pridruzhena so "paket" instrukcii za negovata upotreba...eden inzhinier, e istotaka obvrzan, da dava prakticna demonstracija, za toa kako "makinata", funkcionira...

Covekot, e isto taka enda mnogu "pokomplicirana" designed, but animated machine,,,

i zatoa velam, koj ke im gi objasni neogranicenite prashanja za svetot, universot sto gi opkruzhuva, ako ne onoj shto te Sozdal????

no bidejki, On, e "Divine Being", Toj ne mozhe direktno da kontaktira so nas, pa zatoa, Toj ispratil,lugje , koi se edni megju nas, a toa se "Messengers",vrz koi normalno se baziraat religiite..

ova e mojot stav, zoshto veruvaam vo religija, inaku koga bi nashla nesto podobro, zoshto i jas da "talkuvam" taka slepo, niz beskrajni patishta, i bez "meaning"...???no sega za sega vaka razmisluvam,,mozhebi "nekogash" ke mi se "change" mind-ot..i ke mi bide "stranger",ovoj del na "myslef"...
Write your name in kindness, love,nd mercy,nd leave behind you a monument of virtue that the storms of time can never destroy.
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 16:07
Originally posted by blueprayer blueprayer напиша:

Originally posted by EVGENIJA EVGENIJA напиша:

JAS SUM PROTIV TOA A VIE?
Нормално дека сум против. Прво ако знам дека е од друга вера нема ниту да го погледнам со тие очи како за партнер. Едноставно имам граница до каде треба да одиме а на каде не. Од толку Христијани нема шанси да влезам во брак со муслиманец.

E dobro de,Ne e temava za Muslimani i Hristijani,temava e brak so pripadnik od druga vera,ne rekovme da se mazis za Musliman,ete neka Bide Evrej,ili Budist..
Taka da ne se Sekiraj,i nie od Tolku Muslimanki nema da vlezeme vo brak so Risjanki.

Изменето од Halid ibn Velid - 05.Март.2008 во 16:09
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 16:03
Originally posted by Fantastic Lady Fantastic Lady напиша:

Originally posted by tofu tofu напиша:

Бракот меѓу припадници на различна вера многу подобро функционира затоа што е склучен од вистинска љубов! Ако е човек подготвен за некој друг да заборави на омразата, на предрасудите, тогаш станува збор за љубов! Жал ми е Fantastic Lady што мислиш дека станува збор за лицемерие. Нема тука никакво лицемерие. Навистина не очекував таков одговор од тебе. Жално! Се прашувам дали сте свесни дека не знаете да љубите

ne,tofu,ne si me rabral...tuka ne stanuva zbor za predrasudi,,,nemam vooposhto predrasudi sprema lugjeto bidejki tie im pripagjaat na odredena vera, nacionalnost,ili takvo nesto,,,site mi se isti,,tie se isti kaj Boga,,pa koja sum jas da gi "judge them"...

tuku, tuka stanuva zbor za toa kolku si ti iskrena sprema tvoeto veruvanje,,,ako ti mu veruvash na tvojot Gospod,i znaesh deka on ja ima "choosed" najdobroto za tebe, i deka nikogash nema da te "fail"..togash ne razbiram kako mozhesh da ne gi slushnesh Negovite zborovi...ednostavno ova e logikata na verata..da mu veruvash i da bidesh ubedena vo Bozhjite zborovi...inaku nikoj ne te prisiluva da veruvash vo neshto koga toa ne ti se dopagja,,seto ova ima vrska so tvojata "Free Will",,

pa i zatoa lugjeto se delat na vernici,i nevernici,,dodeka veruvash(mislam na nekoja religija)normalno deka Gospod ke ti e na prvo mesto...i deka poprvo nego ke go slushnesh,,,

zatoa,,koga rekov deka e premnogu licemerski,,,mislev "ako veruvaat"...ako ne,,togash sloboden im e patot,,,i tuka nema mesto voopshto za predrasudi..predrasudite ne se za "vistinski lugje"...

Vernicite ne veruvaat za Boga, tuku za sebe. Na Bog ne mu e potrebno nasheto veruvanje vo Nego. Nam ni e potrebno toa veruvanje. Bog ne izmusluva religii, chovekot gi pravi.

I koga ova ke se razbere, togash pagjaat vo voda site religiski dogmi, stravovi i ogranichuvanja vo koi se "tvrdi" deka preku samo veruvanjeto i religijata Bog nam ni garantira deka nema nikogash da ne napushti.

Pa ako beshe taka, togash ke postoeshe samo edna religija i Bog ke gi napraveshe tie lugje najsreknite vo svetot i ke gi napushteshe site drugi svoi cheda i tie ke patea vo mizerija. Ama sekojdnevniot zhivot ni pokazhuva deka toa ne e taka! Sonchevite zraci i dozhdot pagjaat podednakvo na site, site isto uspevaat vo zhivotot, isto patat, isto stradaat... Kazhete mi edno veruvanje, edna religija koja ochigledno donesuva tolkava nesomnena blagosostojba na svoite vernici koja ednostavno e nesporedliva vo odnos na drugite. Kazhete ja koja e taa i jas ve uveruvam deka site lugje, preku nok ke stanat nejzini vernici, vkluchuvajki me i mene.

Verite postojat za lugjeto, a ne za Boga, Toj ne favorizira nitu edno svoe chedo, sekoj del od Kreacijata e podednakvo vazhna. Vsushnost nema nevazhen del vo nejziniot mozaik, inaku toj ne bi postoel. Ako vnimatelno go slushash shepotenjeto koe go gradi toj mozaik, ako vnimatlno gledash koj e elementot sto gi drzhi site negovi delovi zaedno, ke vidish deka toa e LJUBOVTA.

I se sto se pravi od LJUBOV e dobro i e blagosloveno od Boga. LJUBOVTA ne poznava i ne priznava nikakvi ogranichuvanja, nikakvi limiti, nikakvi uslovi, nikakvi veruvanja i religii. Tie se proizvod od chovekoviot um, od negovoto interpretiranje na Kreacijata, a LJUBOVTA e Bozhjiot dar.

So LJUBOVTA sekogash ste na praviot pat.

Изменето од Messenger - 05.Март.2008 во 16:05
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
majstorce62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Регистриран: 23.Декември.2007
Поени: 4251
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 15:44
ОД КАЈ ЗНАЕШ
КОГА НЕ СИ ПРОБАЛ?
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 15:11
....АКО УШТЕ И СЕ ИНВЕСТИРА ВО ОВА..ТОГАШ СМЕТАЈТЕ ДЕКА Е ПРОМАШЕНА ИНВЕСТИЦИЈА,КАКО И САМИОТ БРАК!!!плазење
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 15:01
МРАЧНАТА СТРАНА НА УМОТ НЕМА ВРСКА СО ЉУБОВТА. СИГУРНО МУСЛИМАНОТ НЕ СИ ГИ УБИЛ ДЕЦАТА ЗАТОА ШТО СЕ РОД НА ХРИСТИЈАНКА, И ОБРАТНО. УБИВАА ЛУЃЕ ЗАСЛЕПЕНИ ОД ВЕРСКА И НАЦИОНАЛНА ОМРАЗА. КАЈ ТИЕ ШТО ЖИВЕАТ ВО МЕШАНИ БРАКОВИ ОМРАЗАТА НА ОВА ПОЛЕ Е НЕПОСТОЕЧКА КАТЕГОРИЈА.
Кон врв
lpartik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јануари.2008
Поени: 402
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lpartik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 14:52

Бракот меѓу припадници на различна вера многу подобро функционира затоа што е склучен од вистинска љубов! Ако е човек подготвен за некој друг да заборави на омразата, на предрасудите, тогаш станува збор за љубов! Жал ми е Fantastic Lady што мислиш дека станува збор за лицемерие. Нема тука никакво лицемерие. Навистина не очекував таков одговор од тебе. Жално! Се прашувам дали сте свесни дека не знаете да љубите

ТЕОРЕТСКИ Е ВО РЕД, УБАВО КАЖАНО...НО, ПРАШАЈТЕ ГИ ТИЕ ШТО ЖИВЕЕЈА ВО МЕШАНИ БРАКОВИ ВО БОСНА, ЗА ВРЕМЕ НА ПОСЛЕДНАТА ВОЈНА...ИЛИ НЕКОЈ ШТО БИЛ ВО БОСНА ВО ТОЈ ПЕРИОД, ДО КОЛКУ ЧУДОВИШНИ РАЗМЕРИ ДОШЛА ДО ИЗРАЗ„ЉУБОВТА“ ВО ТАКВИТЕ БРАКОВИ.
Кон врв
Fantastic Lady Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2008
Локација: United States
Поени: 169
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Fantastic Lady Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 14:45

ne,tofu,ne si me rabral...tuka ne stanuva zbor za predrasudi,,,nemam vooposhto predrasudi sprema lugjeto bidejki tie im pripagjaat na odredena vera, nacionalnost,ili takvo nesto,,,site mi se isti,,tie se isti kaj Boga,,pa koja sum jas da gi "judge them"...

tuku, tuka stanuva zbor za toa kolku si ti iskrena sprema tvoeto veruvanje,,,ako ti mu veruvash na tvojot Gospod,i znaesh deka on ja ima "choosed" najdobroto za tebe, i deka nikogash nema da te "fail"..togash ne razbiram kako mozhesh da ne gi slushnesh Negovite zborovi...ednostavno ova e logikata na verata..da mu veruvash i da bidesh ubedena vo Bozhjite zborovi...inaku nikoj ne te prisiluva da veruvash vo neshto koga toa ne ti se dopagja,,seto ova ima vrska so tvojata "Free Will",,

pa i zatoa lugjeto se delat na vernici,i nevernici,,dodeka veruvash(mislam na nekoja religija)normalno deka Gospod ke ti e na prvo mesto...i deka poprvo nego ke go slushnesh,,,

zatoa,,koga rekov deka e premnogu licemerski,,,mislev "ako veruvaat"...ako ne,,togash sloboden im e patot,,,i tuka nema mesto voopshto za predrasudi..predrasudite ne se za "vistinski lugje"...

Write your name in kindness, love,nd mercy,nd leave behind you a monument of virtue that the storms of time can never destroy.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 09:42

Кон врв
tofu Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Февруари.2008
Поени: 328
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tofu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 09:39
It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2008 во 15:34
Originally posted by Fantastic Lady Fantastic Lady напиша:

Originally posted by majstorce62 majstorce62 напиша:

....Заради неа можев тајно да постам на Рамазан, да се направам сунет, да тврдам дека Мухамед е поголем пророк од Исус, а таа за мене тајно да вапца јајца на Велигден, да испече свинско за Нова Година, да се моли со Оче Наш подобро од многуте христијанки што ги знаев, ....

aaaa,,,ne ne ne,,ova e "wrong...wrong ,,wrong"...ova e preeemnoguuu licemerski...

jas nikogash ne bi go storila toa...se zgrozam only by thinking of that...pffff

СЕ СОГЛАСУВАМ ДЕКА ЗВУЧИ, НО САМО ТОГАШ, КОГА СИ ЗАТВОРЕН ВО КАФЕЗОТ НА ПРЕДРАСУДАТА

Изменето од majstorce62 - 02.Март.2008 во 15:34
Кон врв
Гостин Кликни и види ги опциите
Гостин
Гостин
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Гостин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2008 во 15:24
зошто да не,... само ќе има преголеми реакции од општеството,... ама ако љубиш некој,... нема ама баш ич да ти биде гајле за другите
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1516171819 27>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,227 секунди.