![]() |
|
Рецепти за солени јадења |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1516171819 30> |
Автор | ||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Mатеница со тиквички
Изменето од Valerija - 15.Февруари.2014 во 16:12 |
||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||
![]() |
||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
POSEN GJUVECH
Земете: една чаша ориз, една поголемв главица нромид, две-три зелени пиперни (може и пиперки од нисела туршнја), црвен пипер, два-три домати (или доматена салца), магданос, црн пнпер, гри-четири ламици масло, два-три компири и coл. Bo сад ставете го маслото па додајте го кромидот, ситно исечен, и пропржете го додека не добие златно жолта боја. Додајте ги пиперките, исечени на тркалца, продолжете го пржењето додека не омекнат и пиперките, додајте го оризот исчистен и измиен и компирите, исечени на квадратчиња. Се ова запржете го уште малку па додајте ги црвениот пипер и магданосот, ситно исечен. Пропржената смеса ставете ја во тавче од средна големина, залејте ја со врела вода и одозгора наредете ги доматите, исечени на тркалца (или салцата растворена со вода). Посипете со црн пипер и ставете го тавчето да се пече. Оризот и компирите треба да се прекриени со вода. |
||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||
![]() |
||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
SVINSKO PECHENO MESO
2 кг. свинско месо - рбет или бут сол 100 гр. свинска маст Парчето свински рбет со кожинка се става во врела солена вода малку да се обари. Кожинката треба да биде на долната страна. Месото треба да е од младо, не мрсно прасе. Кога е веќе обарено, месото се става на штица и со остар нож се засечува кожинката во вид на ромбови. Така засечено, месото се пече 1-2 часа во рерна. Додека се пече, постојано се прелива со сокот. Кога е месото печено, кожинката треба да биде крта и пожолтена. Печеното месо се служи со салата од зелка и печени компири. |
||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||
![]() |
||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
MUSAKA OD ZELJE
Изменето од Valerija - 15.Октомври.2010 во 18:57 |
||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||
![]() |
||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
SVINSKI SHNICLI
4 шницли (од свинско месо) 1 јајце, презли, црн пипер и лимон. Шницлите ставете ги во разматеното јајце, а потоа во презлите. Пржете ги на врело масло. Откако ќе ги испржите насечете кришки лимон и ставете врз секоја шницла. |
||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||
![]() |
||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
SUPA OD KOMPIRI
Пригответе една пажица брашно. Tри поголеми компири, црн пнпер, едно јајце, оцет, две-три лажици масло и coл. Излупете ги компирите, исечете ги на поголеми квадратчиња и ставете ги да се варат во посолена вода. За тоа време пригответе бела запршка од брашното и маслото па додајте ги варените компири и водата во која се вареа компирите. Измешајте се и оставете да се повари десетина минути, а потоа иставете ја супата од огинот и зачинете ја со разматено јајце, во кое сте додале вински оцет. При служењето посипете ја супата со црн пипер. |
||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||
![]() |
||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
POLNETA KOKOSHKA
|
||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||
![]() |
||
Schatzii ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 04.Мај.2010 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 10600 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Пилешки стек во сос од сенф и павлака Се пржат 2-3 главици кромид, па се додава 200гр. стек
( стекот се сече на коцки ) и се пржи. Во него се додаваат 100гр. сечкани печурки,
50гр. сечкана сланина и се пржи сето заедно.
Потоа се додава една супена лажица сенф, 4 супени лажици павлака, сол,
вегета, црн пипер и се убаво се промешува.
Испробано ![]() Изменето од Schatzii - 15.Октомври.2010 во 18:27 |
||
Dream what you want to dream;
Go where you want to go; Be what you want to be, because you have only one life and one chance to do all the things you want to do. |
||
![]() |
||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Полжавчиња со пилешко
|
||
![]() |
||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Бакалар во фолија
|
||
![]() |
||
Calipso ![]() Модератор ![]() ![]() Primarius Регистриран: 26.Мај.2009 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 44671 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ГУЛАШ ОД ПЕЧУРКИ
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: малку Црн пипер 30 грама Целер малку Сол 600 грама Печурки малку Нишесте 15 милилитри Оцет 100 грама Моркови 3 лажица/ци Масло малку Магдонос малку Мајоран 3 чешниња Лук 1 ливче/чиња Ловоров лист 1 Кромид/а 200 грама Компир 1 лажица Вегета ПОДГОТОВКА: Печурките исчистете ги и исечете на поголеми парчиња. Морковот исчистете го и исечете на кругови, а кромидот на ситни коцки. На загреано масло пропржете го кромидот, а потоа додате ги морковите. Потоа додадете ги подготвените печурки, кои стоеле во топла вода. Сè убаво пропржете, додајте зачинска сол и динстајте со често доливање вода, по потреба. Кога печурките напола ќе омекнат додајте ги зачините и продолжете го динстањето. Пред крај на готвењето додајте сол и цн пипер. Вмешајте го нишестето кое сте го разматиле во ладна вода, млекото, сецканиот магдонос и малку оцет. Додека го подготвувате овој гулаш посбно сварете ги исечените компири, испасирајте ги и додајте во гулашот. Наместо оцет можете да ставите малку бело вино. Густината на гулашот ја одредуваат нишестето и варените и пасирани компири. Ова јадење ќе биде повкусно ако како прилог послужите варена палента. ![]() |
||
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker! |
||
![]() |
||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Пиперки полнети со сирење
|
||
![]() |
||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Телешки шницли со полнети шампињони
|
||
![]() |
||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Печурки во розов сос
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1516171819 30> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |