IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за солени јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за солени јадења

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1516171819 30>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2010 во 18:59
Mатеница со тиквички
Потребни состојки:

· околу 1 кг тиквички
· сол
· 3 јајца
· 50 г кајмак
· 500 г пченкарно брашно
· млеко со Знак за квалитет
· маст

Потребни состојки за прелевање:

· 1 јајце
· 100 г кајмак


Начин на приготвување:

Исчистените тиквички се сечкаат на коцки, се посолуваат и се оставаат да се цедат. Одделно се матат 3 јајца, се додаваат исцедените тиквички, 50 г кајмак и пченкарното брашно. Се додава толку млеко за да се добие ни густо ни ретко тесто. Се пече во тепсија во која има стопено лажица маст. Кога е печена, се вади од рерна, се сече на парчиња, се прелева со матено јајце со кајмак, и се враќа да се допече. Се служи топла.




Изменето од Valerija - 15.Февруари.2014 во 16:12
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2010 во 18:53
POSEN GJUVECH

Земете: една чаша ориз, една поголемв главица нромид, две-три зелени пиперни (може и пиперки од нисела туршнја), црвен пипер, два-три домати (или доматена салца), магданос, црн пнпер, гри-четири ламици масло, два-три компири и coл.

Bo сад ставете го маслото па додајте го кромидот, ситно исечен, и пропржете го додека не добие златно жолта боја. Додајте ги пиперките, исечени на тркалца, продолжете го пржењето додека не омекнат и пиперките, додајте го оризот исчистен и измиен и компирите, исечени на квадратчиња. Се ова запржете го уште малку па додајте ги црвениот пипер и магданосот, ситно исечен. Пропржената смеса ставете ја во тавче од средна големина, залејте ја со врела вода и одозгора наредете ги доматите, исечени на тркалца (или салцата растворена со вода). Посипете со црн пипер и ставете го тавчето да се пече. Оризот и компирите треба да се прекриени со вода.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2010 во 18:52
SVINSKO PECHENO MESO

2 кг. свинско месо - рбет или
бут сол
100 гр. свинска маст

Парчето свински рбет со кожинка се става во врела солена вода малку да се обари. Кожинката треба да биде на долната страна. Месото треба да е од младо, не мрсно прасе. Кога е веќе обарено, месото се става на штица и со остар нож се засечува кожинката во вид на ромбови. Така засечено, месото се пече 1-2 часа во рерна. Додека се пече, постојано се прелива со сокот. Кога е месото печено, кожинката треба да биде крта и пожолтена. Печеното месо се служи со салата од зелка и печени компири.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2010 во 18:50
MUSAKA OD ZELJE

Потребни состојки:

· 3 китки зелје
· 250 г мелено месо
· главица кромид
· 3 јајца
· чаша млеко со Знак за квалитет
· чаша кисело млеко со Знак за квалитет
· масло
· Зачинал
· сол и црн пипер

Начин на приготвување:

Зелјето се мие, се чисти од подебелите делови и од рачките и се попарува со врела вода. Веднаш се цеди. Во масло се пржат исечениот кромид и меленото месо , и се додаваат сол, Зачинал и црн пипер. Во огноотпорен сад се реди ред зелје, ред месо. Јадењето се прелива со изматени јајца со млекко и се става во рерна да се потпече. Готовата мусака се служи со кисело млеко.




Изменето од Valerija - 15.Октомври.2010 во 18:57
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2010 во 18:47
SVINSKI SHNICLI

4 шницли (од свинско месо)
1 јајце,
презли,
црн пипер и лимон.

Шницлите ставете ги во разматеното јајце, а потоа во презлите. Пржете ги на врело масло. Откако ќе ги испржите насечете кришки лимон и ставете врз секоја шницла.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2010 во 18:46
SUPA OD KOMPIRI

Пригответе една пажица брашно. Tри поголеми компири, црн пнпер, едно јајце, оцет, две-три лажици масло и coл.

Излупете ги компирите, исечете ги на поголеми квадратчиња и ставете ги да се варат во посолена вода. За тоа време пригответе бела запршка од брашното и маслото па додајте ги варените компири и водата во која се вареа компирите. Измешајте се и оставете да се повари десетина минути, а потоа иставете ја супата од огинот и зачинете ја со разматено јајце, во кое сте додале вински оцет. При служењето посипете ја супата со црн пипер.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2010 во 18:42
POLNETA KOKOSHKA

Потребни состојки:

· 1 кокошка
· 200 г мелено месо
· 200 г свинско месо
· 200 г кашкавал со Знак за квалитет
· 200 г шунка со Знак за квалитет
· 200 г морков
· 1 јајце
· 2 парчиња сув леб
· 2 суви пиперки
· 1 чаша зејтин
· 1 чаша бело вино

Начин на приготвување:

Најпрвин се вадат коските од кокошката. Потоа се сечкаат свинското месо, кашкавалот, шунката, морковите претходно малку обарени, и пиперките. Се додаваат лебот, претходно потопен во млеко, меленото месо и 1 јајце. Сето тоа се меша и со подготвената смеса се полни кокошката. Откако ќе се наполни, се шие и се става во подлабоко тенџере, се посипува со 1 чаша зејтин, 1 чаша бело вино и со малку сечкан лук. Се пече околу 3 часа на 150оС.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Schatzii Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Мај.2010
Локација: Germany
Статус: Офлајн
Поени: 10600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Schatzii Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2010 во 18:26

Пилешки стек во сос од сенф и павлака

Се пржат 2-3 главици кромид, па се додава 200гр. стек
( стекот се сече на коцки ) и се пржи. Во него се додаваат 100гр. сечкани печурки,
50гр. сечкана сланина и се пржи сето заедно.
Потоа се додава една супена лажица сенф, 4 супени лажици павлака, сол,
вегета, црн пипер и се убаво се промешува. 
 
Испробанода


Изменето од Schatzii - 15.Октомври.2010 во 18:27
Dream what you want to dream;
Go where you want to go;
Be what you want to be,
because you have only one life and one chance to do all the things you want to do.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2010 во 14:00

Полжавчиња со пилешко

Потребно:

* 300 г тестенини (полжавчиња)
* 1 лажичка нишесте
* 1 лажица зачинал
* 200 мл павлака за готвење
* 200 г варен грашок
* 100 г црвени пиперки
* масло
* 100 г кромид
* 300 г пилешки филети
* 1 лажица сечкан магдонос

Приготвување: исечете ги месото и пиперките на коцки, а кромидот ситно исечкајте го. Пропржете ги кромидот, месото и пиперките во загреаното масло. Додајте го зачиналот и динстајте го сето тоа 20 минути, повремено сипувајќи вода. Потоа додајте ги грашокот, павлаката, нишестето разматено во малку вода, па продолжете со варењето уште 5 минути. Сварете ги тестенините, па исцедете ги. Кратко проварете ги со месото и посипете ги со ситно сечканиот магдонос.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2010 во 14:25

Бакалар во фолија

Потребно:

* 500 г филети од бакалар
* разновиден зеленчук (по вкус)
* ситно сечкан магдонос
* 1 чешне лук
* 1 лажичка соја сос
* маслиново масло

Приготвување: на малку намаснета со маслиново масло фолија ставете го исчистениот зеленчук. Врз него распоредете ги филетите од бакалар, претходно малку посолени и премачкани со маслиновото масло. Врз нив распоредете ги истолчениот лук и соја сосот. Филетите од бакалар завиткајте ги во фолијата, па печете ги во рерна загреана на 200 степени. Печените филети од бакалар посипете ги со ситно сечканиот магдонос и веднаш послужете ги.

Кон врв
Calipso Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Primarius

Регистриран: 26.Мај.2009
Локација: Македонија
Статус: Офлајн
Поени: 44671
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Calipso Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Октомври.2010 во 01:20
ГУЛАШ ОД ПЕЧУРКИ


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
малку   Црн пипер
30 грама Целер
малку   Сол
600 грама Печурки
малку   Нишесте
15 милилитри Оцет
100 грама Моркови
3 лажица/ци Масло
малку   Магдонос
малку   Мајоран
3 чешниња Лук
1 ливче/чиња Ловоров лист
1   Кромид/а
200 грама Компир
1 лажица Вегета


ПОДГОТОВКА:
Печурките исчистете ги и исечете на поголеми парчиња.

Морковот исчистете го и исечете на кругови, а кромидот на ситни коцки.

На загреано масло пропржете го кромидот, а потоа додате ги морковите.

Потоа додадете ги подготвените печурки, кои стоеле во топла вода.

Сè убаво пропржете, додајте зачинска сол и динстајте со често доливање вода, по потреба.

Кога печурките напола ќе омекнат додајте ги зачините и продолжете го динстањето.

Пред крај на готвењето додајте сол и цн пипер.

Вмешајте го нишестето кое сте го разматиле во ладна вода, млекото, сецканиот магдонос и малку оцет.

Додека го подготвувате овој гулаш посбно сварете ги исечените компири, испасирајте ги и додајте во гулашот.

Наместо оцет можете да ставите малку бело вино.

Густината на гулашот ја одредуваат нишестето и варените и пасирани компири.

Ова јадење ќе биде повкусно ако како прилог послужите варена палента.
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2010 во 06:11

Пиперки полнети со сирење

Потребно:

* 8 бабури
* 500 г овчо сирење
* 3 јајца
* сол
* зачинал
* ситно сечкан магдонос
* масло

Приготвување: исечете им ги дршките на бабурите и оставете ги за подоцна за да ги затворите, па исчистете ги од семките. Испасирајте го сирењето и измешајте го со матените јајца. Зачинете го по желба со сол и зачинал. Полнете ги бабурите со филот, затворете ги со дршките, па ставете ги во загреано масло и испржете ги од сите страни. Пржените полнети пиперки посипете ги со магдонос и прелијте ги со маслото во кое се пржеле.


Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2010 во 15:40

Телешки шницли со полнети шампињони

Потребно:

* 3 телешки шницли
н 1 лажица зачинал
* 50 г путер
* 2 лажици маслиново масло
* 300 г поголеми шампињони
* 100 г сирење
* 1/2 лажичка рендано морско оревче
* 200 мл слатка павлака
* 1 лажица трошки

Приготвување: малку исчукајте ги телешките шницли, посипете ги со зачинал и пропржете ги во загреани путер и маслиново масло, околу 10 минути. Исчистете ги шампињоните и одделете ги капите од телото. Оставете ги капите настрана, а останатите шампињоните исечете ги на помали парчиња, кратко пропржете ги на малку путер, па измешајте ги со сирење исечено на коцкички. Со таа смеса полнете ги капите од печурките, наредете ги во намастено тавче, посипете ги со рендано морско оревче и со трошки, па прелијте ги со павлака. Печете ги околу 30 минути во рерна загреана на 200 степени.


Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2010 во 23:14

Печурки во розов сос

Потребно:

* 2 чешниња лук
* 2 лажици маслиново масло
* 700 г шампињони
* 100 мл вода
* 1 коцка со печурки за супа
* 1 лажица пире од домати
* 1 лажица нишесте
* 100 мл млеко
* магдонос

Приготвување: истолчениот лук кратко пропржете го во загреаното маслиново масло. Додадете ги во него исчистените, измиени и исечкани шампињони, па сето тоа динстајте го околу 20 минути. Прелијте ги печурките со вриена вода во која 5 минути сте ја вареле коцката за супа. Додадете го пирето од домати и нишестето разматено во млекото. Сето тоа добро измешајте го и оставете го да зоврие. На крај јадењето посипете го со ситно сечкан магдонос.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1516171819 30>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.