|
Макробиотика |
Внеси реплика | страница <1 1516171819 25> |
Автор | |
Storm2
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 432 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Makrobiotika i drugi sistemi na ishrana
ISHRANA PO KRVNI GRUPI I MAKROBIOTIKATA PRODUKTI OPSTA LISTA NA PRODUKTI I DODATOCI KOJA SE SPOMNUVA OD D’AMATO VO ‘ ISHRANA PO KRVNI GRUPI’ VO NEGOVI PREPORAKI ‘ DA SE IZBEGNUVA’ ili ‘POMAGA’ -kuk*ruz -sočivo -susamovo seme -heljda -pšenica -povrće -jaja -meso divljači -čaj -crvena mesa -lima pasulj -tofu (sir od soje) -morska riba -mlečni proizvodi -morske alge -ananas -pšenične pahuljice -pasulj -kupus -prokelj -karfiol -senf -so, -džigerica -kelj, -spanać -brokoli -meso -biljna ulja -jela od soje DODACI ISHRANI: -vitamin C -vitamin B -vitamin K -vitamin E -magnezijum -kalcijum -jod -lecitin -folna kiselina -kvarcetin -šareni čkalj -slatki koren -gloginje -odoljen -ginko -ehinacea KRVNA GRUPA “ O “ Profil ishrane: visok nivo belančevina, potrošnja mesa. Meso, riba, povrće, voće. Izbegavati: pšenične pahuljice, pasulj, sočivo, kupus, prokelj, karfiol, senf Pomaže: morske alge, morska riba, so, džigerica, crvena mesa, kelj, spanać, brokoli Dodaci ishrani: vitamini B i K, kalcijum, jod, slatki koren, morske alge KRVNA GRUPA “A “ Profil ishrane: vegetarijanac - povrće, tofu (sir od soje), morska riba, žitarice, pasulj, leguminoze, voće Izbegavati: meso, mlečne proizvode, lima pasulj, pšenicu Pomaže: biljna ulja, jela od soje, povrće, ananas Dodaci ishrani: vitamin B, C i E, folna kiselina, gloginje, ehinacea, kvarcetin, šareni čkalj KRVNA GRUPA “ B “ Profil ishrane: uravnotežena ishrana, svaštojed: meso (ne pileće), mlečni proizvodi, žitarice, pasulj, leguminoze, povrće, voće Izbegavati: kuk*ruz, sočivo, lešnik, susamovo seme, heljdu, pšenicu Pomaže: povrće, jaja, meso divljači, slatki koren, čaj Dodaci ishrani: magnezijum, slatki koren, ginko, lecitin KRVNA GRUPA "AB" Profil ishrane: mešovita ishrana - meso, morska riba, mlečni proizvodi, tofu (sir od soje), pasulj, leguminoze, žitarice, voće Izbegavati: crvena mesa, lima pasulj, semenke, kuk*ruz, heljdu Pomaže: tofu (sir od soje), morska riba, mlečni proizvodi, povrće, morske alge, ananas Dodaci ishrani: vitamin C, gloginje, odoljen, šareni čkalj MAKROBIOTIČKE NAMIRNICE Za redovnu I povremenu upotrebu ili izbegavanje namirnica bez obzira na tip krvi. ZA REDOVNU UPOTREBU - namirnica se može uzimati svaki ili svaki drugi dan. ZA POVREMENU UPOTREBU - namirnica se može uzimati 1 - 2 puta nedeljno. IZBEGAVATI - potpuno izbegavati ili ograniciti upotrebu ŽITARICE U ZRNU ---------------- ZA REDOVNU UPOTREBU Mrki pirinač sitnog zrna Integralni ovas Mrki pirinač srednjeg zrna Integralna pšenica Proso Raž Ječam Heljda ZA POVREMENU UPOTREBU Slatki mrki pirinač Pirinačni kolači Moči (tucani slatki pirinač) Krekeri od integralne pšenice Mrki pirinač dugog zrna Lomljena pšenica – bulgur Udon (rezanci od integralne pšenice) Valjani ovas Soba (rezanci od heljde) Somen (tanki rezanci od integralne pšenice) Špageti od integralne pšenice Kuk*ruzni griz Kuk*ruz Ražane pahuljice Beskvasni hleb od integralne pšenice ili raži Kuskus Seitan (pšenični gluten) Fu (nabubreli pšenični gluten) IZBEGAVATI ??? POVRĆE ------- ZA REDOVNU UPOTREBU Prokule Zeleni deo dajkona Kupus (zeleni) Zeleni deo maslačka Zeleni deo šargarepe Zeleni deo slačice Karfiol, Peršun Sitan luk Ljutika Kelj Praziluk Zeleni deo repe Potočarka Sve vrste tikava Čičak Paškanat Šargarepa Rotkvice Dajkon Repa Maslačkov koren Lotosov koren Crni luk ZA POVREMENU UPOTREBU Celer Krastavac Prokelj Keleraba Zeleni grašak Snap boranija "Ledena" zelena salata Crveni kupus Letnje tikve IZBEGAVATI Špargle Prkos Avokado Spanać Plavi patlidžan Sladak krompir Zelena i crvena paprika Paradajz Krompir Tikvice MAHUNARKE --------- ZA REDOVNU UPOTREBU Azuki Leblebija Sočivo (zeleno) Proizvodi od soje: Tofu (sir od soje) Tempeh (meso od soje) Nato (fermentisana soja) ZA POVREMENU UPOTREBU Crna soja Sočivo (crveno) Soja Prepolovljen sušen grašak Čitav sušen grašak IZBEGAVATI ??? ALGE ----- ZA REDOVNU UPOTREBU Agar-agar Kombu Arame Nori Dulse Vakame Hidžiki ZA POVREMENU UPOTREBU ??? IZBEGAVATI ??? RIBE ( ako niste vegan ) -----------------=---- ZA REDOVNU UPOTREBU ??? ZA POVREMENU UPOTREBU Šaran Crveni grgeč Haringa Pastrmka Ostrige IZBEGAVATI Tamno meso Plava riba JEZGRASTI PLODOVI I SEMENKE ---------------------------- ZA REDOVNU UPOTREBU ??? ZA POVREMENU UPOTREBU Susamove semenke Kikiriki Suncokretove semenke Orah Kesten Bademi Bundevine semenke IZBEGAVATI Tropski jezgrasti plodovi Brazilski orah Pistaće Lešnik DESERTI I VOĆE -------------- ZA REDOVNU UPOTREBU ??? ZA POVREMENU UPOTREBU Pirinčani sirup Kesten Ječmeni slad Jabučni sok ili jabukovača Amasake Suvo grožđe Suvo voće iz umerenog klimatskog pojasa VOĆE: Jabuke Dinje Kajsije Breskve Kupine Kruške Borovnice Šljive Trešnje Maline Ribizle Jagode Grožđe Mandarine Lubenice IZBEGAVATI Šećer (beli, sirovi, mrki) Fruktoza Melasa Čokolada Kuk*ruzni sirup Rogač Saharin i drugi veštački zaslađivači Med VOĆE: Tropsko voće i sokovi Banane Limun Smokve Grejpfrut Urme Kokos Pomorandže PIĆA ---- ZA REDOVNU UPOTREBU Čaj od banča granja (kukiča) Izvorska bunarska voda Čaj od banča peteljki Ostali čajevi od žitarica ili tradicionalni nestimulativni čajevi Čaj od prženog pirinča Čaj od prženog ječma ZA POVREMENU UPOTREBU Kafa od žitarica Umeboši čaj Čaj od maslačka Mu čaj Kombu čaj Ostali tradicionalni nearomatični čajevi od korenova i biljni čajevi ZA REDFU UPOTREBU: Sojino mleko Pivo Sok od povrća Sake Sok od voća (iz umerenog klimatskog pojasa) Ostala pića od žitarica, mahunarki i biljni napici IZBEGAVATI Kafa Gazirana pića Kafa bez kofeina Alkohol Stimulativni aromatični čajevi Voda sa hemikalijama i destilisana voda DODACI JELIMA -------------- ZA REDOVNU UPOTREBU Tamari sos od soje Šio kombu Gomašio (susamova so) Nori kao začin Prah od prženih algi Teka Umeboši šljive ZA POVREMENU UPOTREBU ??? IZBEGAVATI ??? TURŠIJE ------- ZA REDOVNU UPOTREBU Mekinje Kiseli kupus Rasol Takuan Miso Tamari Miso-mekinje Umeboši Presovana turšija ZA POVREMENU UPOTREBU ??? IZBEGAVATI Beli luk Sirće (jabukovo, vinsko itd) Trave ULJA ---- ZA REDOVNU UPOTREBU Susamovo ulje Kuk*ruzno ulje Crno susamovo ulje ZA POVREMENU UPOTREBU Suncokretovo ulje Sojino ulje Maslinovo ulje Ulje od kikirikija IZBEGAVATI Buter i margarine Salo Mast i sve životinjske masnoće Rafinisana, hemijski prerađena biljna ulja Margarin od soje ZAČINI ------ ZA REDOVNU UPOTREBU Miso Sirće od pirinča Tamari sos od soje (šoju) Sirće od umeboši šljive Umeboši šljiva ili pasta Bela ili svetlosiva nerafinisana morska so ZA POVREMENU UPOTREBU Biljno ulje Pirinčani sirup Sirće od kiselog kupusa Ječmeni slad Đumbir Senf Ren Ostali tradicionalni prirodno prečišćeni začini IZBEGAVATI Razne začinske trave - lovorov list, nane I slicno Sve neprirodne veštački ili hemijski preređene začine, Jodiranu so Majonez Vinsko i jabukovo sirće Margarin od soje Ginseng NAMIRNICE KOJE RADI BOLJEG ZDRAVLJA TREBA IZBEGAVATI ---------------------------------------------------- ZIVOTINJSKI PROIZVODI Tamno meso (goveđe, jagnjeće, svinjsko) Živinsko meso Suhomesnati proizvodi Divljač Kobasice (viršle) Jaja MLECNI PROIZVODI Sir Kaskavalj Sladoled Buter Pavlaka Mleko (neobrano obrano itd) Kisela pavlaka Jogurt Margarin Kefir Prerađene namirnice Instant-hrana Konzervisana hrana Zamrznute namirnice Rafinisano (belo) brašno Poliran (beli) pirinač Prskane namirnice Obojene namirnice Zračene namirnice, Namirnice tretirane: Hemikalijama Aditivima veštačkim bojama veštačkim aromama emulgatorima zaštitnim sredstvima GMO produkti Vitamini i dodaci (vitaminske pilule sintetičke ili prirodne) STETNI PRODUKTI KAKO HRANA -------------------------- MLEKO OD ZIVOTINSKO POTEKLO I PRODUKTI NAPRAVENI OD TAKVO MLEKO --------------------------------------------------------------------------------- Sirenje Buter Mleko-neobrano,obrano,skorup itn Jogurt Mastenica Kefir Ovco mleko Kravje mleko Kozjo mleko Mleko od kamila SITE MLEKA OD ZIVOTINSKO POTEKLO Sladoled Pavlaka Kiselo mleko Kisela pavlaka Margarin SEKAKOV PRODUKT DOBIEN OD MLEKOTO NA ZIVOTNITE PRERABOTENI PRODUKTI KOI TREBA DA SE IZBEGNUVAAT ------------------------------------------------------------------------------------- Instant hrana-fast food Konzervirana hrana Zamrznati produkti Rafinirano-belo brasno Poliran bel oriz Prskani produkti Oboeni produkti Zraceni produkti PRODUKTI TREIRANI SO: ----------------------------------- Hemikalii Aditivi Emulgatori od zivotinsko poteklo Vestacki boi Zastitni sredstva Stabilizatori BILO KAKVA GENETSKI TRETIRANI PRODUKTI VITAMINI i DODATOCI-vitaminski tableti i miknerali vo tableti-prirodni ili sinteticki ---------------------------------------------------------------------------------- B-komplex B-1 B-2 M-2 Nijacin Nijacinamid Folna kiselina B-6 B-12 Biotin Holin Inositol Pantetonska kiselina Paba Vitamin C Vitamin E Mineralni dodatoci Kostano brasno Kalcium Dolomit Zelezo Selen Cink Lecitinski kapsuli Pivski kvasec Tableti od mekinji Tableti od trevi-bilni tableti Tableti od papaja Susen crn drob Ginseng tableti ili piluli Pcelin polen Piluli za dieta ostanati slicni proizvodi vo vid na tableti CELTA NA MAKROBIOTIKATA E DA SE HRANIME SPORED MAKROBIOTICKI PRINCIPI SO: - INTEGRALNI ZITARKI - ZELENCUK - OVOSJE. |
|
Storm2
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 432 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Makrobiotika
Kako početi s promjenama u prehrani? Najčešća pitanja vezana uz makrobiotičku prehranu su kako početi, kako unijeti tolike promjene u svakodnevnu prehranu i, najviše od svega: zašto je to tako komplicirano??? Prije svega, mi smo se uvjerili da zaista nije komplicirano, a kroz svoje programe činimo sve da i vas uvjerimo u to. Nadamo se da će vam i preporuke na ovoj stranici pomoći! Korak po korak... ----------------- -preispitajte svoje navike -informirajte se – pročitajte knjigu, nađite trgovinu koja nudi organski uzgojene, prirodne namirnice i koristite ih u „klasičnim“ receptima -povežite se s nekim tko ima iskustva ili bar posjetite dobar makrobiotički restoran – uvjerite se kako je zdrav obrok istodobno i jako ukusan -educirajte se – prođite kvalitetne edukacijske programe i naučite kuhati; toplo preporučamo seminar Makrovikend -napravite plan -djelujte -odvojite vrijeme potrebno za usvajanje nove vještine -radujte se novoj avanturi Što možete očekivati? --------------------- Kao prvo potrebno je izdvojiti vrijeme vrijeme za pripremanje obroka. U početku će trebati puno više vremena nego što je to uobičajeno. No svako novo iskustvo zahtijeva više truda, i to je prirodno. Dakle, svoj posao i obveze djelomično podredite težnji da poboljšate prehranu. Današnji čovjek to teško prihvaća, no usporedite li ono što prividno gubite s onim što dobivate, bit ćete spremni uložiti više truda. U početku se može pojaviti pretjerana potreba za hranom tako da ćete ponekad pojesti zapanjujuće količine. To može biti povezano s razinom šećera u krvi te nekim drugim metaboličkim prilagođavanjima. Smatra se da razdoblje postupnog prelaska na makrobiotičku prehranu traje tri do šest mjeseci, što jamči prelazak bez stresa. No, osoba s ozbiljnijim zdravstvenim problemima treba prehrambene navike promijeniti brzo, tj. najviše u roku od petnaest dana. Kod relativno zdravih osoba prelazak može biti kraći ili duži, ovisno o motiviranosti i vještini. Pri svemu tome, prijeko je potrebno strpljenje da se svladaju novi nazivi, načini kuhanja i okusi. Kad smo već kod okusa, recimo da makrobiotička prehrana daje prednost blažim okusima od onih u klasičnoj kuhinji pa će trebati neko vrijeme da počnete razaznavati one najfinije. Što konkretno učiniti? ---------------------- Često je primjetna neodoljiva potreba za nekom hranom koju ste prije jako voljeli, npr. hamburger, pizza i slično. Tada se privremeno «zavarajte» odreskom od seitana ili tofua ili sličnim jelom koje bar donekle oponaša okus i izgled na koji ste navikli. Naravno, cilj makrobiotičke prehrane nije oponašati klasičnu, nego je to postavljanje novih vrijednosti. No, u prijelaznom razdoblju, dopušteni su i mali trikovi. Imate li naviku stalno nešto grickati, možda nije dobro naglo se riješiti te navike pa prijašnje grickalice samo zamijenite kvalitetnijima, poput sjemenki, rižinih keksa i sl. Kad počinete jesti kvalitetnije, počinje spontano čišćenje tijela, što katkada može biti povezano s nekim tjelesnim reakcijama. Sagorijevanje štetnih organskih i anorganskih otrova manifestira se kroz simptome kao što su blago povišena temperatura, pojačano znojenje, kašljanje ili kihanje. Izbacivanje otrova i nasl*ga nastalih potrošnjom zasićenih masnoća, šećera i aditiva, u jednom trenutku povezat će se s izbacivanjem nepoželjnih navika. Velika pomoć u uspješnom usvajanju makrobiotičkih načela prehrane su edukacijski programi: predavanja, seminari, radionice kuhanja...naići na originalne programe i vrhunske stručnjake, a može vam osigurati i individualne poduke i savjetovanja, prilagođene baš vama. Osloniti se samo na knjigu nije dovoljno, iako imate dojam da vladate situacijom, jer u tom slučaju prelazak zna trajati godinama budući da nikad niste sigurni u ispravnost onoga što radite. Vidjeti kako se priprema obrok i koriste različiti dodaci, za vas kao početnika može biti od velikog značaja, a uštedjet ćete i vrijeme. Iskustvo je puno važnije od pasivne pisane riječi, ma kako da je knjiga dobro napisana. Ove i puno više dobrih i važnih preporuka naći ćete u odličnoj knjizi Zlatka Pejića i Jadranke Boban pejić «Hrana za život», bestseleru na području prirodne prehrane , a koja je doživjela svoje deseto izdanje! Ova je knjiga izvrstan uvod u načela prirodne prehrane koju toplo preporučamo svima koji započnu edukaciju. Kad obavite sve pripreme, kao dobar podsjetnik koristit će vam osnovna načela prehrane prema makrobiotičkim načelima. 1.Isključite iz prehrane šećer, meso i konzerviranu hranu 2.Počnite jesti cjelovite žitarice i mahunarke koje su dostatna zamjena 3.Umjesto zamrznute hrane koristite svježu 4.Smanjite mliječne proizvode pa ih postupno zamjenjujte proizvodima od soje 5.Bijeli kruh zamijenite integralnim kruhom, po mogućnosti onim koji je napravljen s prirodnim kvasom 6.Uvedite u prehranu zaslađivače kao rižin ili ječmeni slad, koji će vam olakšati prijelaz i pomoći da zadovoljite potrebu za slatkim |
|
Storm2
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 432 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
AMARANTH - hrana za bogove
U posljednjih se desetak godina na hrvatskom tržištu mogu pronaći namirnice koje još uvijek pomalo slove kao «egzotične» iako je njihova kvaliteta neupitna. Amaranth je jedna od njih. To što ovoj žitarici ime potječe od grčke riječi «BESMRTAN» već govori mnogo! Podrijetlo ---------- Prije 7000 godina amaranth je bio glavna namirnica na američkom kontinentu: u Kaliforniji, Arizoni i Meksiku, kao i u Boliviji, Peruu i Ekvadoru. Popularnost ove sitne žitarice pala je kada su španjolski osvajači doputovali na teritorij Novog Svijeta. Budući da se amaranth koristio u domorodačkim vjerskim ritualima (miješao se s medom i krvlju, oblikovao u figurice i jeo), razumljiva je odbojnost koju su katolički svećenici osjećali prema ovoj namirnici. Rezultat toga bila je potpuna zabrana sadnje i upotrebe amarantha. U knjizi «Cambridge World History of Food» navodi se pretpostavka da je ova zabrana vjerojatno pridonijela pothranjenosti u 16. stoljeću. No, unatoč tome, i dalje se uzgajao u zabitim dijelovima Meksika. Naposljetku, u 20. stoljeću, Crkva je morala priznati popularnost ove žitarice pa se amaranth danas koristi čak i u proizvodnji krunica! Vrste i sastav --------------- Postoji više vrsta amarantha. U prehrani se najčešće koriste A. hypochondriacus i A. cruentus. Amaranth je otporan na bolesti, lako ga je uzgajati i dobro uspijeva u izrazito toploj klimi i na siromašnoj zemlji. No zbog svoje prilagodljivosti uspijeva i na vlažnim tropskim ravnicama i u planinskim područjima. Ova je žitarica izuzetno dobar izvor proteina u prehrani vegetarijanaca (15.3g/100g), sadrži iznenađujuće količine aminokiselina, uključujući lizin i metionin. Zrno amarantha sadrži dvaput više kalcija od mlijeka (iskoristivog, naravno!), triput više vlakana od pšenice, a njegovo je lišće iznimno dobar izvor željeza. Smatra se da se redovitim konzumiranjem amarantha može smanjiti količina lošeg kolesterola u krvi budući da sadrži jedan tip vitamina E koji pospješuje njegovo snižavanje. Vrlo je lako probavljiv pa stoga dobar izvor hranjivih sastojaka za bolesne. Jedino što nas u budućnosti može odvratiti od konzumacije ove izuzetno vrijedne namirnice je to što je amaranth još uvijek gotovo nepoznat! Okus i priprema --------------- Amaranth je nevjerojatno sličan quinoi: okruglastog je oblika, a ima i prsten (kažu da se baš u tom «repiću» nalaze hranjivi sastojci) koji se odmota tokom kuhanja. Zrno mu je sitnije a okus blaži te ispušta sluz kada se kuha u tekućini. Može se pripremiti kao kaša, u kombinaciji sa drugim žitaricama, mljeti u brašno ili preraditi u pahuljice koje djeca posebno vole. U Peruu se fermentirani amaranth koristi u proizvodnji specijalnog piva koje se naziva «chicha». Mlado lišće amarantha može se jesti sirovo, kuhano ili prženo. Njegovi žarko crveni cvjetovi koriste se kao boja u kuhanju, u proizvodnji šminke i u ljekovitim pripravcima. Ukoliko ste dovoljno znatiželjni i ove su vas informacije zaintrigirale, evo par uputa za pripremu: sam se amaranth kuha 25-30 minuta u omjeru 1 šalica amarantha : 2,5-3 šalice vode, no češće se priprema u kombinaciji sa quinoom, prosom ili rižom. Ukusan je u varivima, ali oprez: kuhajte na laganoj vatri uz redovito miješanje budući da se lako lijepi za dno lonca! Amaranth je nježan, lagan, sočan i hranjiv, lijepo se slaže sa crnim i azuki grahom, a u desertima sa zobenim mlijekom, kokosom, rogačem i sladom. Svakako istražite brojne mogućnosti koje vam nude ova mala blijedožuta zrnca. U slast! Napisala: Dunja Gulin |
|
Storm2
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 432 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
QUINOA - drevna žitarica za 21. stoljeće
Cjelovite žitarice vrlo su važan dio naše svakodnevne prehrane, o tome nema sumnje. No, kod svih skupina namirnica, pa tako i kod ove, vrlo je bitna raznolikost. Često preveliku važnost dajemo riži, a zanemarujemo obilje drugih žitarica koje se danas nude na tržištu. Jedna od njih je i quinoa. Stoga evo nekoliko zanimljivih podataka o ovoj neobičnoj biljci, koji će vas, nadamo se, ponukati da je uvedete i u svoju prehranu! Podrijetlo quinoe ----------------- Quinoa (čitaj keen-wa, ili uobičajenije ali neispravno kvin-o-a) je jedna od najstarijih žitarica na svijetu, koju je još prije 5-8000 godina narod Inka uzgajao na proplancima Južne Amerike. Legende kažu kako je kralj tog drevnog naroda svake godine posijao prvo sjeme quinoe, budući da je upravo ta žitarica bila osnovna namirnica kojom se njegov narod prehranjivao. Nazivali su je Majka Žitarica. U to davno vrijeme nije bilo potrebno znanstveno je analizirati kako bi se utvrdila njena vrijednost. Inkama je bilo sasvim jasno koliko je quinoa vrijedna, budući da su i sami bili dokaz njenog povoljnog utjecaja na zdravlje tokom više generacija. No, iskrcavši se na tlo Novog Svijeta, španjolski su osvajači, zbog svoje nepovjerljivosti prema domorocima, svetu hranu Inka odbili prihvatiti kao vrijednu namirnicu te su u Europu sa sobom ponijeli kuk*ruz i krumpir. Quinoa je tek u posljednje vrijeme u kulinarstvu zauzela mjesto koje zaslužuje. Okus ----- Neki quinou opisuju kao kavijar među žitaricama, neki kažu da ih okus podsjeća na mješavinu sezama i prosa. Okus i izgled quinoe zahtijevaju malo privikavanja, no jednom kada je zavolite postati će neizostavan dio vašeg tjednog menija. Zbog neobičnog izgleda koji podsjeća na male leteće tanjure, zanimljiv je dodatak salatama, juhama, pa čak i desertima. Quinoa ima više proteina od nekih žitarica (13.1g/100g u odnosu na 10.6g/100g kod ječma, 11g/100g kod prosa), a u količini amino-kiselina može se mjeriti sa sojom. Sadrži također i visoku razinu kalcija, željeza, vlakana (5.9g/100g), B-vitamina, E-vitamina i fosfora. Nema glutena. Zrno quinoe je prirodno presvučeno tankim slojem saponina koji ga štiti od jakog vjetra, žarkog sunca, hladnih noći i ostalih teških uvjeta u kojima raste. Saponin se uklanja prije pakiranja ali ga neznatna količina ostane, stoga je quinou prije kuhanja potrebno isprati kako se ne bi pokvario okus jela. No imajte na umu da će unatoč tomu quinoa zadržati svoju specifičnu blagu gorčinu zbog koje ju mnogi i vole! Priprema -------- Quinoa je odlična sama ali i u kombinaciji sa drugim žitaricama, pogotovo s rižom, prosom, amaranthom ili kuk*ruznom krupicom. Od jedne šalice suhe quinoe dobiti ćete tri šalice kuhane, a kuha se otprilike 25-30 minuta u omjeru 1 šalica quinoe : 2-2,5 šalice vode. Iskoristite dobrobiti ove skromne i nepravedno zapostavljene namirnice, istražujte i eksperimentirajte sa novim načinima pripreme, rezultati zasigurno neće izostati! Uzgoj ----- U posljednjih dvadesetak godina uzgoj quinoe je porastao zahvaljujući uzgajivačima iz Perua i Bolivije koji su nanovo otkrili ovu zaboravljenu žitaricu i njeno važno mjesto u njihovom kulturnom nasljeđu. No i uzgajivači diljem Amerike su «prisvojili» quinou zbog njene hranjivosti te se ona danas uzgaja diljem SAD-a, na kanadskim prerijama, čak i u Egiptu. Zapanjujuće je to što je sav uzgoj ove žitarice organski. Quinou je relativno lako uzgajati, odlično raste u planinskim predjelima, područjima sa siromašnijom zemljom i u vrlo suhim klimama. Može se uzgajati i u vlastitom vrtu uz vrlo malo truda ! Napisala: Dunja Gulin |
|
Storm2
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 432 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Makrobiotika
Kiselo i lužnato u našem tijelu Seminar Umijeće jedenja uvijek izaziva veliku pažnju polaznika, pogotovo onaj dio u kojem se govori o kiseloj i lužnatoj kvaliteti hrane te njenom utjecaju na organizam! Razgovarali smo s autorom i voditeljem seminara, Zlatkom Pejićem, o istoj temi s namjerom da odgovorimo na vaša brojna pitanja. Možete li nam ukratko objasniti što je to Ph? Što doslovno znači taj termin? Zlatko: Termin Ph dolazi od potential of hydrogen i koristi se kao akronim za mjerenje zastupljenosti kiselih ili lužnatih supstanci u bilo kojoj tvari, Uobičajeno je da se Ph skala mjeri od 0 do 14 jedinica. Naprimjer, sadržaj baterije je 1,0 tj. izrazito kiseo, dok je aminijak 11,0; dakle lužnat! Ljudsko tijelo je oko 7,4, što znači da je blago lužnato. Kada se naš organizam suoči s navedenim supstancama, ekstremno kiselim ili ekstremno lužnatim, naš život je u opasnosti! Hrana i tekućina u svojoj vrijednosti variraju između lužnate i kisele kvalitete te tako utječu na stanje u našem tijelu. Današnja je prehrana ispunjena namirnicama koje stvaraju kiselu reakciju u tijelu kao npr: meso, šećer, bijelo brašno, škrobne namirnice te masna hrana, konzervansi aditivi itd. Osim prehrane, na naš Ph balans može utjecati i stres. Vjeruje se da stanje brige duže od 25 minuta može naše tjelesne supstance dovesti u kiselo stanje. Kakav je odnos kiselina i lužina u našem tijelu? Zlatko: Krv, pljuvačka i moždana tekućina su lužnati ili bolje reći, najdulje opstaju takvi, dok se stolica, urin, izlučevine gušterače, žuči i jetre mogu dinamično mijenjati od lužnatog do kiselog stanja. No cilj je da one također imaju blago lužnatu kvalitetu. Na to možemo utjecati svojom prehranom, načinom življenja i disanjem. Stanje kiselosti želuca je trajno i ono mora biti takvo. Postoji shvaćanje da je naše tijelo konstituciono lužnato, a po funkciji kiselo – 75 trilijuna tjelesnih stanica je blago kiselo, te moraju živjeti i biti njegovane tjelesnim tekućinama lužnate kvalitete. Ako nije tako, kakva može biti reakcija tijela? Zlatko: Dakle, ako Ph tijela, a pogotovo krvi, nije oko 7,4, tada mogu nastati oštećenja vitalnih organa i zdravlje je ugroženo! Da bi se održala lužnatost krvi, tijelo putem svojih homeostatskih protokola poduzima sve da bi nas zaštitilo. U nekim slučajevima će izvući kalcij (koji je lužnat) iz naših kostiju ili zubiju i time izbalansirati izrazito kiselo stanje. Naravno, ako to čini učestalo, dovest će nas do deficita i drugih problema. Najpametnije je da se sami pozabavimo svojim prehrambenim navikama i ne dovodimo tijelo do acidoze (dominantna kisela reakcija), što je češći poremećaj negoli alkaloza (dominantna lužnata reakcija). Ako poremećaj već postoji, tada možemo poduzeti prehrambene prilagodbe putem izbora namirnica, načina pripreme i načina konzumiranja hrane. Kako možemo prepoznati stanje kiselosti organizma? Zlatko: Postoji niz tjelesnih reakcija koje često dijagnosticiraju kao bolesti, npr. artritis, reumatska stanja, infekcije mjehura, aktivna kandida, pojava parazita, herpes, dijareja, alergije, migrene, promjene na koži, želučane tegobe itd. No, ovdje bih izdvojio jedno stanje preko kojeg olako prelazimo, a to je stanje kroničnog umora! Takovo stanje evidentno je rezultat poremećaja ravnoteže kiselina i lužina, bez obzira na izvorni uzrok kao što je stres, pogrešna prehrana ili pak kontaminacija toksičnim tvarima. Kako se u makrobiotici gleda na taj problem? Zlatko: Makrobiotika mu pristupa cjelovito i složeno te ću ovdje dati samo kratko pojašnjenje. Već je japanski znanstvenik Segen Ishizuka, jedan od utemeljitelja moderne makrobiotike, taj problem dotakao na početku dvadesetog stoljeća. No i danas se u makrobiotičkoj prehrani ovaj pristup, uz brojne druge parametre, primjenjuje pri određivanju individualnih programa prehrane. Danas postoje mnoge tabele namirnica kiselih i lužnatih osobina, što može biti korisna pomoć pri izboru namirnica. Tre*amo ipak imati na umu da je to samo statična projekcija koja se ne mora realizirati u stvarnom živom organizmu. Problemi u praksi nastaju kada mnoge namirnice, od žitarica pa sve do voća, ne proizvedu željenu Ph kvalitetu zbog loše probave, uključujući i lošu kvalitetu izlučevina pljuvačnih žlijezda. Zato se u makrobiotici određuju konstitucioni i kondicioni faktori svake osobe koji ukazuju na potencijal transformacijskih protokola (respiratorna aktivnost, vitalni faktori i sl.). Također, u makrobiotici se sugerira kvaliteta unutar lužnatih i kiselih namirnica na osnovu yin i yang osobina pa evo nekih primjera: YIN KISELA REAKCUJA ------------------- kemikalije/lijekovi šećer pivo orašasti plodovi kikiriki maslac ulja neke vrste grahorica tjestenina YANG KISELA REAKCIJA -------------------- zob, ječam riba meso jaja YIN LUZNATA REAKCIJA --------------------- vino začini kava voće zeleno lisnato povrće glavičasto povrće sjemenke neke vrste žitarica YANG LUZNATA REAKCIJA ---------------------- kuzu umeboshi quinoa, amaranth korjenasto povrće alge miso, tamari sol NAPOMENA: neke od navedenih namirnica ne uključuju se u makrobiotičku selekciju poželjnih, no ovdje su samo da predstave specifičniju kvalitetu po yin i yang determinaciji. Ovi primjeri koje sam istaknuo ne predstavljaju potpunu tabelu, niti je napravljena detaljna razrada bilo po izvornim Ph svojstvima ili pak transformirajućim Ph svojstvima, već je ovo primjer nelinearnog pristupa u makrobiotici, za razliku od sličnih podjela. Nadalje, u makrobiotičkoj prehrani značajnu ulogu igra i način pripreme i udruživanja namirnica. Primjerice, kako su mnoge žitarice kiselog ili blago kiselog formirajućeg svojstva, klijanjem i prženjem prije kuhanja one poprimaju lužnate osobine. Evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći balansu kiselina i lužina u tijelu: -Žvačite dobro hranu, i to najmanje 35 puta, jer pljuvačne žlijezde luče tvari koje dodaju lužnatu kvalitetu svakom vašem zalogaju! -Svakom obroku dodajte lisnato zeleno povrće, po mogućnosti gorkastog okusa. -Vježbajte svaki dan da pojačate detoksikaciju i eliminaciju kiselih supstanci iz tijela (budite oprezni, vježbanje do iscrpljenosti stvara neželjenu kiselu reakciju!). -Svakodnevno radite vježbe disanja, minimum 25 minuta, jer to značajno doprinosi Ph balansu u tijelu. -Tuširajte se hladnom vodom, pogotovu ljeti, jer ona proizvodi utjecaj koji će dati lužnatu reakciju u tijelu. -Jednom tjedno napravite si kupku s nerafiniranom morskom soli (nakon kupke istuširajte se hladnom vodom) -Pjevajte vedre pjesme svaki dan i održavajte dobro raspoloženje – afirmativnim i pozitivnim stavovima problem pretvorite u izazov! SUVREMENA PREHRANA, kroz složene bio-kemijske procese, stvara neravnotežu kiselina i lužina u tijelu, a opća prisutnost pojačane kiselosti (acidoza) predstavlja platformu za razvoj ozbiljnijih problema. U ljudskom organizmu postoje mehanizmi balansiranja kiselosti, a utjecati na nju možemo i izborom namirnica, načinom pripreme, duljinom žvakanja itd. Iskoristivost hranjivih sastojaka (bjelančevina, ugljikohidrata, vitamina, minerala…) također ovisi o navedenim faktorima, ali i o načinu disanja za vrijeme jedenja, kao i o našem mentalnom stanju. |
|
Storm2
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 432 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Makrobiotika
TEMPEH - IZVOR VITALNOSTI Piše: Ana Janjatović Zorica Tempeh je namirnica nastala fermentacijom cijelih sojinih zrna, koja osim što je ukusna za jelo, organizmu osigurava potebne nutrijente i podiže vitalnost. Tempeh, namirnica porijeklom iz Indonezije, se dobiva fermentacijom lagano kuhanog sojinog zrna koje se uz pomoć micelija plijesni Rhizopus povezuje u kompaktne pločice. Sam proces proizvodnje je jednostavan i u Hrvatskoj postoji nekoliko proizvođača te kvalitetne namirnice. Tempeh je bogat bjelančevinama tako da u vegetarijanskoj prehrani može zamijeniti bjelančevine životinjskog podrijetla. Činjenica je da su sojine bjelančevine i ulja obrađeni na ovaj način lakše probavljivi od onih iz neobrađenog sojinog zrna. Ova niskokalorična namirnica ima vrlo malo zasićene masnoće, ne sadržava nimalo kolesterola, a istovremeno je energetski vrlo snažna. Sadržava minerale (kalcij, željezo, magnezij, fosfor), vitamine iz B-skupine i vlakna. Daje snagu i vraća vitalnost pa je zato pogodna za oporavak od bolesti te podršku zdravlju. Istraživanja su pokazala da fitokemikalije iz soje, izoflavoni, smanjuju masnoće u krvi i krvni tlak, sprječavaju sužavanje krvnih žila, jačaju njihovu funkciju i tako smanjuju rizik za kardiovaskularne bolesti. Također, sjajni su u prevenciji različitih vrsta karcinoma (dojke, debelog crijeva, želuca), sprečavaju i ublažavaju simptome menopauze, a sprečavaju i gubitak koštane mase. Zahvaljujući fermentaciji, tempeh sadržava prirodni antibiotik koji sprečava infekcije crijeva. Tempeh je vrlo ukusan, a može se pripremiti na brojne zanimljive načine. Vrlo je važno da se dobro toplinski obradi i može se kombinirati s povrćem, algama, žitaricama, peći, pržiti. U tradicijskim jelima sjajno zamjenjuje meso. |
|
Storm2
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 432 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mlrobiotika
JESTIVE EVROPSKE ALGE Mnogi ljudi koji su se susreli s upotrebom algi u svakodnevnoj prehrani, vjerojatno će reći da jestive alge dolaze iz Japana, a neke će njihov egzotičan izgled i nepoznavanje tih vrijednih namirnica možda i obeshrabriti. Dunja Gulin, Makronovina učiteljica kuhanja, ovo je ljeto putovala obalom Škotske i došla do zanimljivih informacija i iskustava s jestivim algama, pročitajte što je saznala! Na predavanjima i radionicama kuhanja često pitanje koji polaznici postavljaju je kako to da u prirodnoj prehrani inzistiramo na konzumiranju algi, kada je preporuka da se hranimo namirnicama iz našeg podneblja, a one to očito nisu. Istina je da uzgajalište algi nećete pronaći na obalama Jadrana, ali ukoliko se vratimo nekoliko desetljeća unatrag (a o tome govore i stariji žitelji hrvatskih otoka i priobalja) morsko 'povrće' vadilo se mrežama i konzumiralo zajedno s ribom od davnina. Ta je tradicija kod nas prekinuta, no ne i u nekim drugim europskim zemljama u kojima se alge beru, suše i dodaju jelima tokom cijele godine. Jedna od tih zemalja je i Škotska, na čijim obalama i otocima upotreba algi u prehrani i dalje postoji, a i interes za te namirnice je u porastu, budući da ih je suvremeni nutricionizam napokon prepoznao kao vrijedne, te ih stručnjaci sve češće preporučuju kao izvrstan izvor minerala. Pogledajmo koje se vrste algi mogu naći na sjevernim i zapadnim obalama Škotske, te na otocima Orkney, Shetland i Hebridima. DULSE (Palmaria palmate) Ovo je europska alga koje se može naći na policama naših trgovina. Ukusna je, mekana i vrlo se lako priprema- namače se u vodi ili dodaje na kraju kuhanja, slično kao i Wakame alga. Postoje zapisi kako su Irski farmeri dulse jeli kao slanu grickalicu i ta se tradicija očuvala i kod prve generacije irskih imigranata u Ameriku. Također se prodavala na tržnicama u Edinburgu. Upotreba dulsa u Škotskoj započela je vjerojatno već 400 godina prije Krista, no prvi zapis o svećenicima koji su skupljali ove alge pojavljuje se u pjesmi iz 7.stoljeća. Najbolje ju je skupljati od svibnja do listopada. IRSKA MAHOVINA ili Carrageen (Chondrus Crispus) Ova alga koristi se kao prirodna želatina, a po izgledu i upotrebi vrlo je slična nama poznatijoj algi agar-agar. Čupava je i tamno crvene boje, raste u busenima, a najlakše ju je pronaći na kamentitim obalama za vrijeme oseke. Tradicionalno se izbjeljuje i suši pa je u suhom obliku bež ili svjetlo-roze boje. Najčešće se koristi za zgušnjavanje u desertima, ali na obalama Škotske ovu algu koriste i za spravljenje pjenastih kremi od račića, krastavaca ili rajčice. Jela s irskom mahovinom su lako probavljiva i idealna za djecu i starije osobe s probavnim problemima. 'Carrageen Pudding' je tradicionalni desert koji se servirao u vrtićima viktorijanskog doba. LAVER/ SIOKE/ NORI (Porphyra umbilicalis) Ova alga se najčešće može pronaći na zapadnim obalama škotskog kopna i otoka. Ljubičasto-smeđe-zelene je boje, vrlo slična morskoj salati, samo tamnija. Ova je alga dio tradicionalnog doručka u Britaniji i Irskoj, kuhana sa zobi. Gorkastog je okusa, a dan danas kuhari u Walesu kuhaju želatinasti 'kruh' od ove alge. MORSKA SALATA (Ulva lactuca) Morska salata je svijetlo zelene, mekih listova koji su izvrsni kao 'omot' za ribu koju ćete peći, pržiti ili kuhati. Može se jesti sirova i sušena. Vrlo je ukusan dodatak juhama, varivima i riži. KELP ili KOMBU, nekoliko vrsta (Laminaria saccharina, laminaria digitata, alaria esculenta- wakame) Ovih nekoliko vrsta algi iz iste porodice rastu dublje u moru pa ih je moguće pronaći samo za vrlo jake oseke. Najbolje ih je brati u proljeće kada rastu mladi izdanci. Mogu se rezati na trakice ili kidati, a zatim sušiti i to u roku od 24 sata. Najbolje ih je koristiti kao bazu za hranjive kaše i temeljce. Naravno, kao i japanski rođaci ovih algi, upotrebljavaju se u kuhanju s mahunarkama jer 'razbijaju' vlakna grahorica i čine ih lakše probavljivima. DOBRO JE ZNATI... -U kineskoj kulturi alge se koriste u tretmanima za različite zdravstvene tegobe- otkline, zadržavanje tekućine, tumore, itd. -Budući da alge sadrže velike količine joda koji je nužan za pravilni rad štitnjače (što je ova žlijezda aktivnija to kalorije brže izgaraju) još u 19 st. koristile su se za pomoć pri mršavljenju! -Ne zaboravite da alge na sebe vežu radioaktivne tvari i eliminiraju ih iz tijela- one su pravi čistači organizma! -Alge također pomažu u borbi protiv globalnog zatopljenja! One apsorbiraju ugljični dioksid i pretvaraju ga natrag u kisik. Stoga znanstvenici japanskog istraživačkog instituta Mitsubishi planiraju uzgojiti ogromnu plantažu algi na području od 10 kilometara obale te nakon godinu dana od njih namjeravaju proizvesti bio-gorivo koje neće zagađivati planet ugljičnim dioksidom! Neki podaci u tekstu preuzeti su iz knjige "Seaweed and Eat It", autorica Fiona Houston i Xa Milne |
|
Storm2
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 432 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mkarobiotika
Osnovna načela prehrane prema makrobiotičkim načelima Namirnice koje treba uvrstiti u svakodnevnu prehranu 1. Cjelovite žitarice 30 do 50% svakog obroka trebale bi činiti kuhane cjelovite žitarice ili njihovi proizvodi pripremljeni na različite načine. Smeđa riža, ječam, proso, pšenica, zob, raž, heljda, kuk*ruz, amarant, pira, dinkel, quinoa te razne vrste kruha, tjestenine, pahuljica, griza i brašna, žitarice su koje trebaju biti bitni dio naše prehrane. Skrećemo pozornost na to da cjelovitim žitaricama u zrnu treba dati prednost u odnosu na prerađene proizvode jer cjelovito zrno (skinuta je samo vanjska ljuska ili pljeva) sadrži više hranjivih sastojaka od npr. pahuljica ili brašna. 2. Juhe Oko 5% dnevne prehrane trebale bi činiti juhe od povrća začinjene misom, tamarijem itd. (jedna do dvije zdjelice juhe od 3 dl dnevno). Okus juhe treba biti slatko – slani, ne prejaki, a juha treba sadržavati različito povrće koje treba izmjenjivati tako da juha ne bude uvijek ista. Preporučuje se dodavanje male količine alge wakame u kuhanju. 3. Povrće Od 25 do 40% svakodnevne prehrane trebalo bi činiti povrće: korjenasto, glavičasto i zeleno lisnato, ovisno o godišnjem dobu. Povrće se pere četkicom od prirodnih vlakana, reže na različite načine, a zatim i obrađuje kuhanjem, pirjanjem, parenjem, prženjem, pečenjem itd. Zeleno lisnato povrće uvijek treba kuhati kratko, 2-5 minuta, kako bi zadržalo svoju boju, a time i hranjive sastojke. Kako dolazi hladnije vrijeme, povrće češće treba jesti termički obrađeno, a s dolaskom vrućih dana jede se više sirovog povrća jer ono hladi organizam. Osobe koje imaju poteškoće s probavom i druge zdravstvene probleme, trebaju izbjegavati konzumiranje sirovog povrća. Krumpir, rajčicu, patlidžan i papriku treba jesti rijetko ili potpuno izbjegavati, ovisno o zdravstvenom stanju, jer negativno utječu na odnos kiselina i lužina u organizmu. Za svakodnevnu upotrebu preporučuje se sljedeće povrće: zeleni kupus, kelj, blitva, raštika, poriluk, luk, mrkva, cvjetača, brokula, prokulice, rotkve, repe, bundeve, tikve, krastavac, salata, koraba, mahune, grašak, kao i različite vrste lokalnog povrća. Posebno se potrudite da na vašem tanjuru bude zeleno lisnato povrće. 4. Mahunarke 10 do najviše 20% svakodnevne prehrane trebaju činiti različite vrste mahunarki poput slanutka, leće, različitih vrsta graha, crne soje, azuki graha, soje o proizvoda od soje (tofu, tempeh i sl.). Izbjegavajte proizvode od teksturirane soje, poput primjerice ljuspica, jer mogu poremetiti probavu. Mahunarke treba kuhati s malom količinom alge kombu, kako bi bile probavljivije. 5. Alge U vrlo malim količinama preporučuje se konzumirati alge: hiziki, kombu, wakame, arame, nori, agar agar i dulse. Alge se mogu kuhati same ili s povrćem, u juhama, s mahunarkama i sl. U jela od morskih algi uglavnom se kao začin stavlja umjerena količina tamarija. Izuzetno su bogate mineralima. 6. Dodatne namirnice Ovisno o vašem zdravstvenom stanju, uzrastu, aktivnosti, spolu ili želji, ovim osnovnim skupinama namirnica možete - ako niste vegan - dodati ribu i plodove mora, prirodne deserte bez šećera, jaja, i mliječnih proizvoda, te voće svježe ili sušeno, ovisno o godišnjem dobu. U umjerenom klimatskom području u kojem živimo, treba izbjegavati tropsko voće. Pržene sjemenke (sezam, suncokret i bučine sjemenke) te orašasti plodovi (lješnjak, badem, orah, kikiriki i sl.) dobra su nadopuna prehrani, pogotovo djece jer sadrže bjelančevine i kvalitetna ulja. Suvremena proizvodnja prirodnih proizvoda nudi različite namaze, mlijeka od soje i žitarica te obilje drugih proizvoda koji odlično mogu nadopuniti prehranu, pogotovo u situacijama kada ne možemo kuhati. No, važno je napomenuti da ništa ne može zamijeniti kvalitetno napravljen obrok od prvih pet skupina namirnica. 7. Napici Kvalitetna voda, lagani čaj poput banče (kukicha su grančice, a hojicha listići istog grma), čajevi od žitarica, kava od žitarica i slično, uobičajeni su napici u makrobiotičkom pristupu prehrani. Zeleni čaj također može biti odlično osvježenje za cijeli organizam. Količina tekućine treba biti individualno prilagođena i najbolje je piti kada se osjeti žeđ. Posebni ćajevi i napici od ljekovitog bilja piju se povremeno i s određenim ciljem. Voćni sokovi i sokovi od povrća piju se za vrijeme velikih velikih vrućina i to u malim količinama, a pivo i vino u posebnim prigodama i na svečanostima. Namirnice koje treba konzumirati umjereno ili izbjegavati ( ili eliminirati potpino ) -meso, jaja, masnoće životinjskog porijekla, perad, mliječni proizvodi, uključujući maslac, sireve i sl. -tropsko i suptropsko voće i voćni sokovi, gazirana pića, napici poput kave, crnog čaja te svi aromatski i stimulirajući napici; -šećer, saharin i drugi umjetni zaslađivači (umjesto njih se koriste zaslađivači od žitarica, kao što su ječmeni slad, rižin sirup i sl.); -sve umjetno obojene, konzervirane, tretirane ili kemijski obrađene namirnice: sve rafinirane žitarice, brašna i njihovi proizvodi, masovno proizvedene industrijske namirnice, kao i sve namirnice u limenkama te zamrznute namirnice; -žestoki začini, bilo kakve aromatične, stimulirajuće namirnice te različite vrste maka i octa sintetskog porijekla. Dodatne preporuke Važnost kuhanja Ispravna priprema hrane od presudne je važnosti u primjeni makrobiotičkih načela. Stoga je bitno educirati se o primjeni makrobiotičkih načela, prije svega polaziti kvalitetne programe kod iskusnih stručnjaka. Nakon edukacije lako je nadopunjavati znanje i slijediti recepte u kuharicama. -Ulje za kuhanje treba biti biljnog porijekla, nerafinirano, najbolje hladno prešano. Preporučuje se maslinovo, suncokretovo, tamno i svijetlo sezamovo te kuk*ruzno i bučino ulje. Ulje treba koristiti u malim količinama. -Najbolje je koristiti morsku sol i fermentirane začine kao miso, tamari, shoyu, koji su proizvedeni na tradicionalan način, bez dodavanja šećera i kemikalija. Začinske trave treba koristiti umjereno i ne ponavljati stalno iste kombninacije te mijenjati začine u skladu s godišnjim dobom. Preporučuju se sljedeći dodaci jelima: -gomashio (sezam i sol) u omjeru 18 žlica sezama na žlicu soli -prah od pečenih algi – kombu i wakame umeboshi šljive -tekka – začin za posipavanje žitarica od korjenastog povrća i misa -shiso – prah za posipavanje žitarica Ritam prehrane Jedite redovito dva do tri puta na dan, onoliko koliko želite, pod uvjetom da slijedite preporučene omjere namirnica i da dobro žvačete. Izbjegavajte jesti neposrtedno prije spavanja, najbolje je ne jesti ništa tri sata prije spavanja. Kada ste žedni, pijte umjereno – ako ste često žedni, možda je hrana koju jedete preslana. Savjeti iskusnog zdravstvenog savjetnika i učitelja kuhanja mogu vam biti od velike pomoći. *Sve navedene namirnice najbolje su ukoliko imaju certifikat organskog uzgoja, što znači da su uzgojene na prirodan način, da nisu genetski modificirane, odnosno da su, tzv. ekoproizvodi. |
|
Storm2
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 432 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Makrobiotika
NAPRAVETE SPOREDBA NA KARAKTER, TENDENCII I NACIN NA ISHRANA spored D'amato i Michio Kushi KECNA GRUPA "O" ( D'amato ) Karakteristike: lovac, mesojed, jak, samouveren, tip vođe Jake strane: jak probavni sistem, jak imuni sistem, prirodna zaštita od infekcija, efikasan metabolizam Slabosti: netolerancija prema novoj ishrani i novim uslovima okoline. Usled preterane aktivnosti imunog sistema može se dogoditi da napadne sam sebe Rizici: smetnje u koagulaciji, zapaljenske bolesti, zapaljenje zglobova, smanjena funkcija štitaste žlezde, čirevi, alergije Profil ishrane: visok nivo belančevina, potrošnja mesa. Meso, riba, povrće, voće. Ograničeno: žitarice, pasulj, leguminoze k*ra za mršavljenje: Izbegavati: pšenične pahuljice, pasulj, sočivo, kupus, prokelj, karfiol, senf Pomaže: morske alge, morska riba, so, džigerica, crvena mesa, kelj, spanać, brokoli Dodaci ishrani: vitamini B i K, kalcijum, jod, slatki koren, morske alge Telesne aktivnosti: intenzivna telesna aktivnost, kao aerobik, borilački sportovi, trčanje ISHRANA I TENDENCII ( spored Michio Kushi ) ZIVOTNI I PRODUKTI OD NIV KAKO JAJCA,MESO I SLICNO Sklonost kon; -TVRDOGLAVOST -isklucitelnost [ 'nikoj kako jas'] -odlucnost Cesta materijalna zainteresiranost [ bogatenje i trka po pari ] Izostrenost na setilata [ poagresivni ] Cesti mehanicki sposobnosti [ poagresiven nastap,naprimer pa zatoa se bavat so poagresivni SPORTOVI otkolku so BORECKI VESTINI kao Aikido.Taichichuan, itn.Bavenje so politika ] SRCEVI I CIRKULATORNI PRECKI Poremetuvanja vo rabotata na crevata Poremetuvanja vo organite za varenje Nastanok na TUMORI i RAK Gnevna licnost Ljubomorna licnost Egoisticna licnost Nasilna licnost Posesivna licnost Paranoicen sindrom,PARANOJA Manijakalno odnsuvanje Michio KUSHI |
|
Storm2
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 432 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Makrobiotika
LITERATURA Mičio Kuši u saradnji sa Aleks Dzekom -Ishranom protiv Raka Mičio Kuši- Orijentalna dijagnoza Mičio Kuši- Osnovni kućni lekovi dr sci med Ljubica Radović-Savcić- Makrobiotika i homeopatija Mičio Kuši- Ki devet zvezda dr Entoni Satilaro- Vraćen u zivot: kako sam pobedio rak Mičio Kuši - Makrobiotička dijeta Mičio Kuši- Standardna makrobiotička dijeta Dzordz Ošava - Makrobiotika ili Umeće podmladjivanja i dugovečnosti Evelina Kuši- Velika makrobiotička kuharica : za zdravlje, sklad i mir Vendi Esko - Makrobiotički kuvar (sa uvodom Eveline Kuši) Dr Nada Jokić Stefanović- Makrobiotički kuvar: prirodnim putem ka zdravlju Jasmina i Srećko Milićević - Vodič kroz makrobiotičko kuvanje Violeta Ilić i dr Nada J. Stefanović- Veliki makrobiotički kuvar Snežana Ognjenović - Makrobiotičke poslastice (pudinzi, kremovi, kolači i torte) Mina Dobić- Moj život je kao feniks |
|
Storm2
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 432 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mkrobiotika
SAGEN ISISUKA DZORZ OSAVA MICHIO KUSHI Makrobiotika je način življenja zasnovan na razumevanju ritma i toka prirode i ona zapravo predstavlja način života ka beskrajnoj sreći. Njeni koreni se mogu pratiti kroz prošle civilizacije do početka ljudske vrste. Pre mnogo vekova, velike knjige o zdravlju kao Nei Ching i Hon Komoku u Kini, Zen dieta u Japanu, Manu Kod u Indiji su naglašavale da hrana koju jedemo ne služi samo za odžanje života već je jedna od bitnih činjenica za srećan i zdrav život. SAGEN ISISUKA Krajem 19. veka, japanski vojni lekar SAGEN ISISUKA je razvio medicinsku teoriju ishrane zasnovane na istočnjačkoj medicini koju je primenio na prinicipe zapadnjačke nauke. Zbog njegovog slabog zdravlja u mladosti, on se opredelio da proučava istočnjačku i zapadnjačku medicinu u isto vreme što je objavio u: “Hemijska teorija dugovečnosti” 1896. i “Zdrava ishrana” izdata 1898. Išizuka je savetao korišćenje japanske tradicionalne ishrane za održanje zdravlja koja se ogledala u korišćenju integralnih namirnica, sa upotrebom veoma malo ili BEZ mlečnih proizvoda i namirnica životinjskog porekla. Glavna namirnica u njegovoj prepisanoj dijeti je bio integralni pirinač, raznovrsno povrće i morske alge. Njegova načela su bila važan deo uspeha u lečenju: - hrana je osnova za zdrav i srećan život - natrijum i kalijum su osnovne antagonističke i privlačeći sastojci u hrani, te one snažno određuju jin-jang karakter hrane - žitarice su osnovna ljudska hrana - hrana treba da je integralna i prirodna - hrana treba da je lokalno gajena i korišćena u sezoni uzgoja. DZORZ OSAVA DZORZ OSAVA je zbog svoje ‘neizlečive” bolesti krenuo sa Išizukijevom dijetom sto je doprinelo njegovom ozdravljenju i promenilo njegovu životnu profesiju. Sa njim na čelu, udruženje Isizukijevih sledbenika “Shoku Yo Kai” 1920-tih počinje da izdaje artikle i knjige kako bi proširili vest o pravilnoj ishrani. Ne dugo zatim, Ošava se odvojio od grupe i počeo požrtvovani rad na učenju i predavanju jin-jang filozofije širom sveta. Mnoga predavanja i preko 300 izdatih knjiga su njegova zaveština budućim pokolenjima. Živeo je 74. godine. Ošava je stvorio reč makrobiotika, prvi put pominjući je u “Zen Macrobiotics” 1959. Na grčkom “makro” znači veliki, “biotika” znači život stvarajući “veliki pogled na život” Kroz ove reči, on je poručivao da svako treba da oseti jedinstvo prirode kroz svoje instinkte. MICHIO KUSHI MICHIO KUSHI je jedan od sledbenika Ošave koji je proširio ideju zdrave ishrane na Zapadu. Početkom 1950-tih sa njegovim dolaskom u SAD, Kuši je intezivno radio na propagiranju makrobiotike i njene primene na zapadnjačke uslove. Kroz seminare o pravilnoj ishrani, razvoju pozitivnog uma i globalnog mira u svetu, on podučava hiljade na putu ka srećnijem životu. Ujedno osniva Kuši Institut 1978., mesto za sve one koji zele da nauče više o makrobiotici i “One Peaceful World” organizaciju za globalni mir i širenje pozitivne energije kroz pravilnu ishranu. Preko 40 knjiga objavljenih, hiljade seminara održanih, hiljade ljudi obučenih ne zaustavljaju Kušija da vredno radi na priznanju makrobiotike kao jednog od najzdravijih načina ishrane. Mnogobrojne prezentacije pred vladama sveta otvaraju vrata makrobiotici i zdravijem načinu ishrane. |
|
Storm2
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 432 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
RECEPT
TOFU sir od soje SASTOJCI 1/2 kg soje, 5 kašika nigarija ili limun, 5 l vode. PRIPREMA U soju sipati vodu i ostaviti da nabubri preko noći. Sutradan je što sitnije samleti i kuvati u 5 l vode oko 40 minuta. Pritom stalno mešati da ne zagori. Zatim je kroz duplu gazu procediti. Tako da se dobije gusta masa okara (sojino meso) i tečnost sojino mleko. Limun (limuntus) ili rastvoren nigari sipati u mleko temperature 40 stepeni i držati ga na toj temperaturi još dva sata. Kada se mleko stegne, preučiti ga u kalup sa gazom i dobro pritisnuti. Sir od soje držati u frižideru u vodi koju treba svakodnevno menjati. Rok trajanja je oko nedelju dana. Sojino meso (okaru) sačuvati jer je polazna masa za mnoge specijalitete. |
|
Storm2
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 432 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Makrobiotika
MAKROBIOTICKI NACIN ISHRANE Makrobiotika je moderna reč za ono što se nekad nazivalo naukom o delovanju hrane i drugih prirodnih elemenata na ljude. Ovim načinom ishrane postiže se dug i zdrav život. Makrobiotika potiče od grčkih reči: Makro što znači velik i Bios što znači život. Jing i Jang je veoma stara filozofska postavka nastala u Kini. Tako se smatra da sve što postoji u Univerzumu je u stalnom menjanju i u stalnim suprotnostima. Jang faktori podrazumevaju pritisak, vatru, vreme i so. A Jin faktori podrazumevaju vodu, ulje, nedostatak pritiska i kraće kuvanje. Jang je sila skupljanja recimo so je jang, jer se kad se stavi na jezik skuplja ga. Jin je sila širenja. Za šećer možemo reći da je jin, jer kad se atavi na jezik dobija se osećaj kao da ga šećer širi. Da bi ishrana bila zdrava mora biti uravnoteženo unošenje Jang i Jin elemenata u organizam. Cilj makrobiotičke kuhinje je pravljenje uravnoteženih obroka. Što više znamo o Jin-u i Jang-u lakše nam je da ishranu dovedemo u ravnotežu. Idealni odnos između Jin i Jang faktora u našoj dnevoj ishrani je 7:1. U dnevnoj ishrani inetegralna žita su najbliža ovom odnosu i zato se smatraju osnovnom ljudskom hranom. Lubenica je recimo, pretežno Jin namirnica, jer je krupna i velike zapremine. Meka je i puna vlage. Heljda je mala, relativno tvrda, više suva nego vlažna i kompaktna. Ona je pretežno je Jang. Naše telo i ćelije su u stalnom menjanju, pa zato i naša ishrana mora stalno da prati promene. Obok koji smo danas uneli u organizam neće biti isti kao i onaj sutra. Ishranu treba prilagođavati ne samo uzrastu nego i fiziološkom i patološkom stanju, polu, radnim aktivnostima, klimi, godišnjem dobu, vremenu i mestu. Standardna makrobiotička ishrana sastavljena je od mahunarki, integralnih žitarica, povrća i algi. U dopunsku hranu spadaju začini, napici i slatkiši. Standardni makrobotički obrok sadrži: - 50-60% integralnih žitarica, - 20-30% povrća, - 5-10% mahunarki, - 0,5% algi, - 5% začina i dodatne hrane. Integralne žitarice To su žitarice koje se koriste u svom izvornom obliku (kao cela zrna ili integralna brašna) sa malo ili nimalo obrade. Tako da struktura proizvoda ostajene nepromenjena, odnosno namirnica zadržava u sebi minerale, antioksidanse, vitamine i dijetetska vlakna. Mahunarke Mahunarke su veoma bogate proteinima, ugljenim hidratima, gvožđem, mineralima i vitaminima, a imaju više belančevina od bilo koje druge biljke. Tu se ubrajaju:grašak, pasulj,bob, sočivo, soja. Ako se jela od mahunarki pripreme na pravilan način neće biti problema sa varenjem, na šta se neke osobe žale; U tom pogledu, treba voditi računa o količini soli i vode, kao i o vremenu kuvanja, takođe je važno mahunarke dobro sažvakati (kao uostalom i ostalu hranu). Mahunarke za stalnu upotrebu: zeleno sočivo, azuki pasulj, tofu, naut, nato, tempeh. Mahunarke za povremenu upotrebu: domaći pasulj, crveno sočivo, crna soja, soja, suvi grašak. Povrće Povrće u makrobitičkoj ishrani predstavlja vašan izvor vitamina, zaštitnih supstanci, minerala i preko potrebnih balasnih vlakana. Povrće koristiti sezonski i treba izbegavati ono koje je gajeno u zimskim mesecima, jer zbog smanjene količine sunčeve svetlosti povrće upija veću količinu nitrata. Nerafinisna ulja Masnoće kao što su slanina i maslac ne koriste se u makrobotičkoj ishrani zato što su životinjskog porekla. Umesto njih koriste se nerafinisana ulja: susamovo, suncokretovo, sojino i ulje kuk*ruznih klica. Susamovo ulje dobro je za pravljenje hleba, a ulje od kuk*ruznih klica je najbolje za pravljenje kolača i raznih poslastica. Treba voditi računa da se sa uljima ne preteruje jer mnoge namirnice kao što su: mahunarke, žita i jezgrasto voće sadrže dosta prirodnih ulja. Mnogi ljudi pate od poremećaja jetre, želuca i žučne kese,zato što u njihovoj ishrani ima suviše ulja. Morske alge Korisne su zbog efekta koje imaju kada je u pitanju pročišćavanje tela, ali nisu neophodne ukoliko se u ishrani koriste razne vrste povrća. Voće Po mogućnoisti korisiti neprskano voće u svežem stanju. Jezgrasti plodovi Koriste se semenke i plodovi koji su pečeni u pećnici, a zatim posoljeni ili začinjeni tamari sosom. Jedu se kao predjelo, a mogu se koristii i njihovi namazi. Nerafinisana morska so Koristi se bela nerafinisana morska so, tamari sos od soje, gomašio (pravi se od susama i morske soli, umebaši šljive (šljive koje su izmešane sa morskom solju i odstajale tako tri godine) i „miso“ (pasta koja se pravi tako što se stave ječam, soja i morska so, da fermentišu zajedno više od tri godine), koristi se naročito za supe. |
|
Storm2
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 432 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Makrobiotika
PRAKTICNI SAVETI ZA POCETNITE Makrobiotika nam pokazuje na koji način možemo da živimo jednostavno, skromno (vivere parvo) i u skladu sa sveprisutnim principom jina i janga. Ona je najpravedniji i najbolji način da živimo i da se hranimo u skladu sa svim onim što nas okružuje, jer ćemo kroz uspostavljanje istinskog zdravlja otkriti šta zaista znači biti srećan i slobodan. Uprkos svojoj jednostavnosti, makrobiotika zahteva jaku volju od strane svake osobe koja je, najzad, shvatila da su svi haosi i sve teškoće samo posledice naših grešaka u ishrani koje nastaju zbog nepoznavanja kosmičkog poretka. Proučavanje Principa Jedinstva oslobodiće nas našeg pomračenog rasuđivanja, kako u vezi ishrane tako i u vezi životne koncepcije, koje smo stvarali godinama i koje je, često, zasnovano na mehaničkom i čulnom nivou. Razumevanje predivnog kosmičkog poretka i njegove dijalektike pokazuje nam, takođe, i način na koji bismo trebali da se hranimo, kako da pijemo i da se lečimo i kako da uvek budemo srećni. Makrobiotička ishrana zasnovana je na ljudskoj evoluciji, na našim odnosima sa okolinom i našim individualnim potre*ama. Takva ishrana omogućava nam očuvanje zdravlja i smanjivanje rizika od bolesti, ali je mogu koristiti i bolesne osobe. Shvatanje porekla svih naših bolesti i mea culpa naših grešaka označava početak izlečenja. Svaka namirnica pokazuje jin i jang efekte u različitim proporcijama. Životinjski proizvodi imaju mnoge negativne osobine (masti, toksini i purini itd.), kao i namirnice dobijene procesom koncentracije: šećer, alkohol... Dovoljno je da se takvoj ishrani dodaju integralne žitarice i na taj način sastave obroci od supa, povrća i mahunarki, uz povremeno dodavanje deserata i životinjskih proizvoda. Manje životinjskih proizvoda u tanjiru (jang efekat, centripetalna sila) dovodi do smanjene potrebe za suviše jin namirnicama (veoma jin povrćem, slatkišima, voćnim sokovima, alkoholom ...). Ako ovaj princip jina i janga primenimo na samu pripremu namirnica, tada možemo da „jangiziramo” namirnice koje su jin u svom sirovom stanju, kao i da „jiniziramo”” suviše jang namirnice. Primenom četiri osnovna faktora u kuhinji: soli, vatre, pritiska i vremena, možemo da neutrališemo kiselost sirovih namirnica i da uklonimo višak tečnosti koju sadrže. Drugim rečima, kuvanjem naše namirnice postaju više jang. Jang biljke (kao što je korenasto povrće) zahtevaju manju upotrebu soli i vatre od jin povrća. Ako se takve namirnice prekuvaju, tada mogu da budu suviše jang. Ako se nedovoljno kuvaju, ostaju više jin. Dodavanje soli, misa i sosa od soje jangizira namirnice, dok eliminisanje soli iz namirnica i povećavanje količine vode pri kuvanju jinizira. Primetićete da se jang povrće, uglavnom, veoma dobro kombinuje sa jin povrćem. Jin i jang su antagonisti i komplementarni su. Pronađite ravnotežu jina i janga dok pripremate vaš obrok. Eksperimentišite sa jinom i jangom. Naše postojanje zavisi od njihove ravnoteže! Svako lice ima naličje: veliki jang privlači veliki jin, i obrnuto. Zimski, hladan period je jin. Sa takvom okolinom ostaćemo u ravnoteži ako mi sami postanemo relativno više jang, odnosno ako pravilno odaberemo namirnice, načine njihovih priprema i ako pravilno začinimo jela. Tada integralne žitarice u zrnu mogu da čine 50–70% naših obroka. Tokom leta, kada je vreme suvo i toplo, okolina je jang. Tada našu ravnotežu pomeramo prema jinu, odnosno koristimo tečnija, kraće kuvana i manje slana jela. U tom slučaju integralne žitarice mogu da čine 20–50% naših obroka, a ostatak povrće i voće. Posmatrajte pažljivo kako se menja vaša fizička kondicija sa promenama godišnjih doba, kao i sa svakodnevnim promenama vremena, da biste mogli pravilno da odaberete vaše namirnice i načine njihovih priprema. KAKO POCETI? Čovekova ishrana postepeno se menjala od prirodnih biljnih namirnica ka životinjskim i rafinisanim namirnicama tokom poslednja dva ili tri veka. Na isti način, povratak tradicionalnom načinu ishrane baziranom na žitaricama i povrću trebalo bi takođe da bude postepen. Naš probavni sistem, koji je naviknut na uobičajen način ishrane, često nije u stanju da odmah i u potpunosti upotrebi sve korisne sastojke iz žitarica i povrća. Zato postepeno počnite sa makrobiotičkom ishranom. Počnite tako što ćete meso zameniti ribom, a količine postepeno smanjujte kako se budu menjali vaše potrebe i vaše čulo ukusa. Potrudite se da odmah prestanete da koristite šećer, kafu, veštački obojene čajeve i industrijske namirnice koje sadrže hemijske proizvode. Umesto njih koristite kafu od žitarica, prirodne biljne čajeve i sveže povrće. Ako ste navikli da jedete šećer, zamenite ga medom. Nemojte zaboraviti da je med životinjski proizvod, koncentrisan šećer koji proizvodi pčela, i prestanite sa njegovom redovnom upotrebom kada osetite da vas takav sladak ukus više ne privlači. U početku bi previše jang osobe (crvenog lica, jake, agresivne) trebalo da koriste više jin hranu, da smanje upotrebu životinjskih proizvoda na račun povrća i voća. Vrlo jin osobe (blede, uzdržljive, neaktivne) bi u početku trebalo da se jangiziraju korišćenjem više životinjskih proizvoda i manjom upotrebom voća. Uzimajte dovoljno pića da zadovoljite žeđ. Ako vam se učini da pijete više nego što bi trebalo, tada smanjite količinu soli pri kuvanju i razmislite o drugim jang proizvodima koje možda previše koristite. Budite fizički aktivni. Na početku, pa i kasnije kada budete kuvali sve harmoničnije, setite se da svaki ekstrem prelazi u svoju suprotnost i da je elastičnost ključ za uspeh. KAKO DA ORGANIZUJETE KUHINJU Praktikovanjem makrobiotike stvaramo jasan i sređen duh. Isto važi i za organizovanje u kuhinji. Ma kolika da je njena dimenzija, kuhinja bi trebalo da bude uvek lepa, uredna i dobro prilagođena svakodnevnim potre*ama. Ličnost kuvara ogleda se u njegovoj kuhinji. Ako tek počinjete sa makrobiotikom, veoma je važno da napravite veliko spremanje ostave, kuhinjskih elemenata, plakara i frižidera (frižider vam, uostalom, više neće trebati). Uklonite sve hemijske i rafinisane proizvode: brašno, so, ulje, šećer, čokoladu, kafu, konzerve, biskvite, džemove, med, sirće, konzervanse, prašak za pecivo, puding, šlag,... Kroz upoznavanje principa jina i janga možete konstatovati da su proizvodi koji su vas najviše privlačili bili upravo oni koji su vam nanosili najviše štete. Makrobiotika je prava alhemija. Možete, kao i u laboratoriji, poređati na police ili u plakare posude raznih veličina od zemlje, stakla ili drveta i u njima čuvati žitarice, alge, mahunarke ili specifike. Kada vam sve bude na dohvat ruke, život će vam postati jednostavniji i organizovaniji. Kuhinjski pribor za pripremanje i posluživanje neka bude od drveta. POSUĐE Ne koristiti: posuđe od aluminijuma i teflona. Idealno: posuđe od zemlje, nerđajućeg čelika, tučanog gvožđa i stakla. IZVOR TOPLOTE Drva ili gas su najbolji, prirodni su i laki za korišćenje. Teže je kuvati na električnom šporetu koji ima i mane (elektromagnetno polje). Što se tiče mikrotalasne rerne, ona se ne preporučuje: opasnost! PRIPREMA JEDNOG OBROKA Ući u makrobiotičku kuhinju znači biti prožet dubokim spokojstvom koje se, često, vezuje za delikatne i prirodne mirise, kao i za jednostavnost i harmoniju. Kuvati na makrobiotički način, znači voleti život. Osetite sreću dok kuvate pirinač ili pravite dobar gomasio. Pripremanje makrobiotičkog obroka ne znači samo kuvanje žitarica, povrća ili algi zato što su oni dobri za zdravlje. To je, pre svega, darivanje ljubavi. Nemojte mehanički da kuvate. Prilagodite se svim elementima koji čine kuvanje tako živim. Vremenom ćete naučiti da pripremu obroka započinjete namirnicama koje se dugo kuvaju (mahunarke, žitarice) ili koje zahtevaju hlađenje (deserti). Žvakanje je ključ makrobiotike. Ono je neophodno za dobro varenje, naročito za varenje žitarica. Žvaćite svaki zalogaj najmanje 30, 50 puta ako ste zdravi, do 100 pa i 200 puta ako ste bolesni. Sve je u vašim rukama. Vaš duh, vaše srce i vaše poznavanje Principa Jedinstva omogućiće vam da se služite ovim dragocenim kompasom za vašu dobrobit, dobrobit vaše porodice i društva. Kuvanje podrazumeva sintezu boja, ukusa, oblika i mirisa u harmoničnu celinu. Pripremljenu hranu poslužite vodeći računa o njenoj boji, teksturi i obliku. Lagane namirnice služite sa konzistentnijim namirnicama: na primer, ljut ukus strugane rotkve sa namirnicom koja je pržena u ulju, dok osvežavajuća (iseckana) pera mladog luka veoma skladno pojačavaju ukus testenine od heljde (soba). Ideal svakog kuvara bi trebalo da bude priprema zaista ukusnog i privlačnog jela, pri čemu bi svaka namirnica trebalo da sačuva svoj prirodni ukus. Ako vam je čulo ukusa otupelo usled hrane koja sadrži hemijske proizvode i šećer, biće vam potrebni jedna ili dve nedelje kako biste povratili prirodan osećaj za ukus. Budite strpljivi, isplatiće vam se. Služite jela tako da ona uvek lepo izgledaju. PREDNOSTI ... I MANE ... Makrobiotička jela su uravnotežena na energetskom jin–jang nivou (jin: tendencija širenja organa, centrifugalna energija, i jang: tendencija skupljanja, centripetalna energija. Na primer: dilatacija=hlađenje i skupljanje=zagrevanje.) Jela su uravnotežena i u pogledu proteina, vitamina, masti, minerala, ... Ovakva ishrana odgovara svim osobama, a naročito onima koji žele da poboljšaju svoje zdravlje. Efekti ovakve ishrane na metabolizam vrlo brzo se primećuju. Hrana se vari bez problema (pod uslovom da se dobro žvaće) jer nema nepoželjnih kombinacija namirnica. Troškovi su veoma mali. Nema zasićenih masti, što dovodi do poboljšanja kvaliteta krvi i ne goji. Smanjuje se upotreba deterdženta za pranje posuđa. Ne zahteva čak ni frižider: sirove žitarice se dugo čuvaju na nekom suvom i provetrenom mestu, a povrće i voće se mogu kupovati dva puta nedeljno. Štaviše, veoma je ukusna: otkrivamo pravi ukus prirodnih namirnica. Zato što je ukusna, počinjemo da uživamo u pripremanju obroka, u kuvanju. Makrobiotička jela su zaista izvrsna, pa postoji opasnost od uzimanja velikih količina hrane... Pažnja! |
|
Внеси реплика | страница <1 1516171819 25> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |