|
Тестирања на крајот на учебната година |
Внеси реплика | страница <1 1516171819 30> |
Автор | |
Емче Кремче
Група Регистриран: 11.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 59 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vo vaseto vreme vakvi stvari nemalo, a da imase i ti ke bese protiv, zasto mnogu ubavo rekle "sto kloci po tug gaz ne bolat". Jas sum sega osmo oddelenie. Prosekot SEKOGAS mi bil 5.00, i na polugodie, i na kraj godina pa i na tromesecie, stalno se petki. Ama fakt e deka ima predmeti so ne mi odat, naprimer, hemija. Hemija treba stvarno, da sednam, glava da otupam od ucenje za na kraj nesto od nesto da sfatam, a drugoto ide samo po sebe. Prvata cetvorka so ke ja imam u osum godini (prva i edinstvena) ke mi bide po hemija godinava za polugodie, a zasto? Zasto hemija sakala da vidi "kolku sme nie toa spremni za novite testiranja" i posledniot test ni go napravi taka so ako ti se 50% tocni odgovorite imas 2. A imase samo 7 prasanja (to-est, 2 prasanja i 5 zadaci). I jas resiv se osven edna zadaca, so starno NIKAKO ne go varam toj tip na zadaci i toa mi odzema 15 bodovi. Imase uste edna teska zadaca sto ja resiv postapno i to4no, ama mi odzela i tamu 15 boda. ZOSTO??? Mi falela krajnata formula!!!! Hemija gi znam SITE formuli na pamet i SITE definicii na pamet. Se sto moze da se znae napamet hemija jas go ZNAM. Teskiot del e toj so zadacite, koga od edna formula vadis 10 i gi postavuvas, pa se vrakas nanazad do prvata, pa vadis nekoi drugi formuli i neznam sto. Da da ja svaram takva zadaca mene mi treba vreme. Ne sum voopsto bavna, ama koga nesto ne sfakam, ne sfakam. I taka jas na test sto go resiv (za moj kriterium) uspesno, izvadiv TROJKA!!! A ako ste vie postarite tolku poddrzuvacki nastroeni kon testiranjata, zaso samo gi odlozuvale vo vase vreme???? Fakt e deka nemoze da se nauci 12 predmeta, ili eve, 8 predmeta, se da se znae za eden mesec. Nema vrska dali ucis postapno ili ne. Jas ne sum bubalica, iskreno kazano, nikogas ne bubam zatoa sto lesno sfakam. Angliski npr. nikogas ne sum odela na k*rs, a 4 godini po red, kako sto izucuvame angliski, nastavnickata me rangira kako najdobra vo prosek po angliski, zatoa sto NIKOGAS vo 4 godini ne sum imala ponisko od 5+ na test, a kamoli pa usno!! A jas, sepak, ZNAM i TVRDAM deka na testiranjeto po angliski ke imam 4 ili nedaj boze 3 zatoa sto eden e ambient vo ucilnica so deca itn, a drug e na testiranje za koe treba da znaes POLA OD MATERIJALOT ZA DA IZVADIS DVOJKA!!! I eve da receme, deka testiranjeto se sproveduva i deka jas vadam 3ka na hemija. I sto ke recat tie vo sredno koga ke me vidat deka po sedum godini so 5.00 prosek jas doagam so 3ki po nekoi predmeti? Ke me stavat vo grupata na tie sto se so vrski i ke mi stavaat poniski ocenki, bez razlika na toa kolku jas se dokazuvam, fakt e deka ne sum go "znaela" materijalot za testiranjeto! Ako moze BILO KOJ od vas da dojde pred mene, da mu dadam test po 8 predmeta (hemija, fizika, matematika, germanski, angliski, biologija, geografija i makedonski) za CEL materijal sto se uci za edna cela godina i da izvadi pred mene poveke od DVOJKA, nema da poveruvam, najiskreno. Golem pritisok e za decata, duri i za tie so kontinuirano ucat da go postignat toa. Davam edno golemo NE zasto seto toa e edna golema glupost. Ako bilo toooolku dobro, zosto ne ste go pravele vie??????? Изменето од Емче Кремче - 09.Јануари.2009 во 09:34 |
|
ANITA11
Сениор Регистриран: 04.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 21488 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ZAR I OVA BESE POTREBNO POKRAJ SITE OBVRSKI STO GI IMAAT DECATA.GLUPOSTI ...NE E POTREBNO OVA
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
... Na ova nemam komentar... se nadovrzuvam samo na ona shto go kaza direktorot na prosveten inspektorat... Znaat ...ama nemaat dokzai..
|
|
Andjelina
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
е се се може.и јас не верував ама сега почувствував на своја кожа.и тоа во ,,најелитното,,средно училиште во Прилеп,а богами и по основните има ама помалку.и тоа е јавна тајна.сите знаат а сите молчат и повеќето плаќаат
|
|
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...kade ova...koj naplakja... pa spored zakonot...nastavnikot ne smee da drzi privatni casovi na ucenici od "svoe " ucilishte... |
|
Andjelina
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
се знае само кој ќе го извлечи најдебелиот крај-учениците
искрено,јас сум тотално разочарана...а и моите деца не патам да имаат петки,сакам да научат...но и тоа не се може во ова денешно лудо школство а наставниците продолжуваат да наплаќаат за да пишат петка- не е важно дали знаеле или не ќе мора на крајот ние родителите да бараме децата да одговараат пред комисија,зашто ова навистина нема смисла |
|
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
I ne samo na kraj... i sega ima mnogu reakcii, ushte ne podeleni knishkite so oceni.Deneshen utrinski odi so konkretni primeri... so konkretni ucilishta.
Лошите оценки ги избезумуваат родителите Хаос и паника владее по најавата за воведување на екстерното оценување во сите основни и средни училишта со што прв пат ќе се воведат казни за оние наставници кои погрешно ги оцениле своите ученици. Стравот од казни кој е присутен кај наставниците сега се одразува на учениците, кои се чувствуваат обесправени, бидејќи колку и да учат, нивното учење не го задоволува вкусот на наставниците. Не е мал бројот на училиштата каде што постојано се прават тестови за проверка на знаењето, а наставниците, видно исплашени од казните, наместо оценки, ставаат плусови. Родителите се избезумени поради ваквиот однос на наставниците, за кои велат дека оценките ги ставаат од ракав и се прашуваат какви ефекти ќе има тоа врз учениците и врз нивното знаење. --------------------------------------------------------------------------- Портпаролката во ресорното министерство, Маја Корубин, вели дека наставниците ќе бидат казнети за какви било отстапувања во оценките. „Ако ученикот заслужува петка, а наставникот го оценува со тројка, пак ќе има казни, а не само кога се работи за обратен случај. Казнувањето е во однос на отстапување од реалната оценка“, вели Корубин. Екстерното оценување се воведува од оваа учебна година, а ќе се реализира на крај од годината. Ќе биде оценето знаењето на сите основци и средношколци по одреден предмет. Според измените во законите за основно и за средно образование, со 10 отсто од плата ќе бидат казнети 20 отсто од наставниците кај кои ќе бидат забележени најголеми отстапувања во однос на оценувањето. Додека 20 отсто од оние наставници кај кои ќе има најмали отстапувања во оценките, ќе бидат наградени со 15 отсто повисока плата. --------------------------------------------------------------------- Shkolite se vo haos bidejki edni proekti vodi USAID koj finansira... drugi vodi Oddelenieto za ocenuvanje pri BRO na MON... Nastavnicite ne znaat kogo da slushaat. Za vreme na raspustot vo mnogu ucilishta psiholozite i nastavnicite koi se clenovi na nekoi komisii organiziraat interni seminari... BRO organizira drugi... Ministerot i vladata nikade gi nema da ukazat kogo nastavnicite da slushaat...po cii kriteriumi i standardi da se rakovodat... Obrazovanieto momentalno ne e mokj...KONFUZIJA e... ne se znae ni koj jade...ni koj pie...a bogami ni koj zarabotuva na site ovie eksperimenti... |
|
-B-lue E-yes-
Сениор Регистриран: 16.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 111 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
а само да прашам дали некој е информиран: која оценка ја извадиш на тоа тестирање таа ќе ти биде впишена во свидетелството или оценката што си ја имал на тримесечије?
|
|
Wonderful_Life
Сениор Амбициозна Бебушка Регистриран: 30.Декември.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 7264 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Njglupavata rabota sto moze da postoi e testiranjata na krajot od ucebnata godina,no da ne se sekirajte ucenici ako imate slab test toa e ke se odrazi na nastavnicite ne ve naucile dobro
|
|
lilica
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ученици,не се плашете од тестовите.Професорите треба да се срамат,доколку ви се слаби тестовите.Не се труделе и не ве научиле. Не одите на училиште на предавања,туку да научите.Поздрав.
|
|
kejt-d-grejt
Сениор Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ах што ми направија тие тестирања...
цело полугодие бел ден не видов се исплашиле професорите...дерат ли дерат.... петки не пишуваат, па нож под грло да им ставиш за себе си ги чуваат им се чини, некоја криза ако фати, ќе ги јадат пржени со јајца |
|
Schumacher
Сениор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Добро ова со екстерните тестови е нешто најлошо што можеше да им текне на лугево кои работат во министерство за образование. Мислам толку материјал за на еден тест, ама ова не е матура. А и тие што се многу слаби во оценките би можеле да повторуваат цела година.
П.С. Јас една тема едвај ја учам за да извадам петка а па камо ли сите теми!? |
|
MIJATA
Група Регистриран: 12.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 50 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас колку што знам во една недела е дозволено најмногу два теста. Доколку навистина се случува да ви се дава по 2до 3 теста дневно, и така секој ден, драги ученици треба да реагирате.Ако уште од сега молчите на секој проблем што оди на ваша штета, тешко на оваа држава со таква младина.И немј да ја брате вината во други!!!!!
Една поговорка вели:Додека има овци ќе има и волна..... |
|
Gorazd777
Сениор Регистриран: 22.Октомври.2008 Локација: Евразија Статус: Офлајн Поени: 1584 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Имаш поткепа во целост навистина тука нема ништо европско,еропска е само патката Грујо,кој се ама се прави да ја исполни својата шпиунска цел,тој е човек јунак кој треба да спроведе уништување на дел генерации под изговор,само неговите ниле способни за работа и друго,другите ако не ги бидувало и не мислале како него нека си галамат.
Инаку масирачка комбинација од испрашување и тестови(нов и стар модел)има само во вакви дунстерски општества. |
|
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА |
|
Внеси реплика | страница <1 1516171819 30> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |