IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - ГРЧКА ПРОПАГАНДА, притисоци, уцени, инциденти...
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ГРЧКА ПРОПАГАНДА, притисоци, уцени, инциденти...

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 62>
Автор
Порака Обратен редослед
Popi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 1664
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Popi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2009 во 13:21
Nash novinar ispratil pismo do Karamanlis.голема%20насмевка 

Macedonian journalist with a letter to Greek PM Karamanlis

Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2009 во 15:26
Незнам дали овакви (и слични) информации доаѓаат до претставниците на ЕУ и сите други белосветски политичари? Ако не се запознати директно од медиумите, дали нашиве преговарачи тоа го поставуваат на маса? И, како тие (странците) реагираат по нив?
Настрана со службените информации кои ги објавуваат на пресовите. Тие се небитни. Ме интересира што мислат „позади сцената“?

Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Popi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Април.2009
Поени: 1664
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Popi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2009 во 07:32
Катимерини: Атина и Скопје ја продолжуваат смешната игра иницирана од Грција во 1991

Најавеното поставување споменик на Александар Македонски во центарот на Скопје е последниот потег од играта меѓу Грција и Македонија, што Атина ја почна пред 18 години, за обезбедување на правото врз името и симболите на Македонската династија, пишува грчкиот весник Катемерини.

- Вистината е дека во таа смешна игра ние бевме тие што влеговме со најголема жестина. Атина уште во 1991 година со два-три потега го изненади младиот северен сосед. Во одекот од демонстрациите за да се докаже дека Македонија е грчка, беше формирана Македонската прес агенција во Солун, која денес никој не ја спомнува бидејќи се слеа во државната агенција АНА. Една година подоцна аеродромот Микра во Солун беше преименуван во Македонија, а аеродромот во Кавала во Александар Велики. Истата година беа воспоставени и тн. македонски авио линии на Олимпик ерлајнс, се вели во коментарот на Катемерини.

Поставувањето на споменикот на Александар Македонски, според весникот, властите во Скопје досега го држеле како строго доверлива тајна за да не ја дразнат Грција и поради домашните критики околу цената на проектот и неговата целисходност.

Se ubavo si kazhuvaat i samite, koga i zoshto pochnale da preimenuvaat i natprevaruvaat so nas, zarem treba ushte da se dokazhuvame? збунетост намигнување голема%20насмевка

Кон врв
novace Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Август.2007
Поени: 3067
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај novace Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2009 во 17:34
Originally posted by zambija zambija напиша:

Pa ti vrska nemas so zborvas,odi bugarski propagator na drugo mesto da ja falis Bugarstinata

намигнување
Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
Кон врв
zambija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Април.2009
Поени: 224
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zambija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2009 во 22:23
Originally posted by cercetator cercetator напиша:

novace,
Дадов ти линк кон книгата, каде пишува

книга со „тајни“ документи

од претходниот пост.

Не знам што те интересира има 21 документи, пленуми на БКП, говори на партиски функционери, разговор помеѓу Живков и Црвенковски, има ги на бугарски од 230 стр. до крајот на книгата. Има ги и на грчки од 33 до 230 стр.

Тие документи не се толку доверливи, реков некои ги имам читано одамна.
Секој може да оди во архивата и да чита документи.
Дали се малку македонските историчари кои истражуваат во истата архива?

Pa ti vrska nemas so zborvas,odi bugarski propagator na drugo mesto da ja falis Bugarstinata
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај novace Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2009 во 13:35

novace,

од претходниот пост.

Не знам што те интересира има 21 документи, пленуми на БКП, говори на партиски функционери, разговор помеѓу Живков и Црвенковски, има ги на бугарски од 230 стр. до крајот на книгата. Има ги и на грчки од 33 до 230 стр.

Македонските „Историчари„..ете баш сега се при крајот на „разработка„ на V-та Непријателска Офанзива...од 2-та WW.
пс
Извини ме..ете.. не забележав дека (веќе) имало дадено линк..
Но сепак останува барањето мое за испраќање на сите достапни линкови од документи во Архивот таму..а се однесува на комунистички антифашистички „борци„ кај нас..независно дали се живи или покојни..
За да (си) знаат генерациите сегашни Македонци..кои и какви им биле предците нивни...
намигнување

Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2009 во 13:16
novace,

од претходниот пост.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај novace Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2009 во 12:59

Ејјјјј, има некој луѓе бугаромрзци кои ништо не знаат ама плукаат ли плукаат по Бугарија.
Ете ви линк до книгата што ја промовирала Дора Бакојани.

Дали некој виде за што се работи?

Книгата има 320 страни. Во почетокот предговор, од 15 до 33 стр. претставување на историските настани за времето по Втората светска војна, од 33 до 230 се преведени бугарските „доверливи“ (повеќето од нив ги имам читано пред неколку години) документи 21 број, неколку снимки на Т.Живков со Тито, Хрушчов, Брежнев, Кр.Црвенковски и до крајот на книгата се дадени скенирани тие „секретни“ документи.

Гледам некои малку им е подребно и испаѓаат во антибугарска хистерија, а Бугарија нема направено ништо антимакедонско.

За да нема вакви недоразбирање и понатаму..ако си ги читал тие „документи„....прати ни и нам линкови... од најинтересните документи..еве нека бидат според твој вкус и разбирање..

намигнување
Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2009 во 12:39
Originally posted by kultuzin kultuzin напиша:

Публикацијата заедно е подготвена од грчкото „Општество за македонски студии“ ибугарскиот Државен архив....

Што не ти е јасно???

Туку мене не ми е јасно, ШТО ЧЕКАТЕ ВИЕ И КОГО ЧЕКАТЕ...

Ако си ПИРИНСКИ МАКЕДОНЕЦ , тогаш одговорот ми е јасен ако не тогаш би те молел да разјасниш, што мислеше со тоа „НИЕ УШТЕ ВЕ ЧЕКАМЕ„...

Ејјјјј, има некој луѓе бугаромрзци кои ништо не знаат ама плукаат ли плукаат по Бугарија.
Ете ви линк до книгата што ја промовирала Дора Бакојани.

Дали некој виде за што се работи?

Книгата има 320 страни. Во почетокот предговор, од 15 до 33 стр. претставување на историските настани за времето по Втората светска војна, од 33 до 230 се преведени бугарските „доверливи“ (повеќето од нив ги имам читано пред неколку години) документи 21 број, неколку снимки на Т.Живков со Тито, Хрушчов, Брежнев, Кр.Црвенковски и до крајот на книгата се дадени скенирани тие „секретни“ документи.

Гледам некои малку им е подребно и испаѓаат во антибугарска хистерија, а Бугарија нема направено ништо антимакедонско.
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2009 во 02:02
Едно прекрасно видео, како контраодговор на грчките лаги.

I am Macedonian

И поздрав за одлуката на Youtube, Македонија да фигурира на сајтот под уставното име, наместо досегашното со референцата.аплауз

Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2009 во 01:59
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Да, точно дека со текот на годините имаат купено нивни нови куќи, станови и се друго. Но, муабетот ми беше за оние првите, бегалците, на кои им беа дадени станови, или плацови земја ... Тие не ги купија. Ене ги, сеуште седат во тие куќи и станови. (пр. таткото на мој поранешен колега, на ридот над хигиенски добил бесплатен плац, потоа, на главната улица, мој другар живееше во „егејските куќи“ (спроти „суперот“ - гимназија), кои подоцна се срушија и на нивно место се изградија комплексот згради „убавици“. За замена, во една од тие згради добија стан од 78-9 m^2, за кој воопшто не платија ниту денар.) Сигурен сум дека овакви има многу случаи.
Зборот ми беше, доколку им се дозволи да се вратат назад во Грција и да си повратат се што било нивно (ова повеќе се однесува на недвижен имот) или ако во замена за тој имот им се даде некаква соодветна парична надокнада, дали тие тогашни бегалци (кои беа згрижени и сеуште се во МК и кои ги користеле сите поволности на статусот бегалец) ќе најдат за сходно да ги вратат имотите кои тогаш ги добиле? Знам, не е возможно да се стори тоа после 60 и кусур години. Некој доградил, некој продал ... Но, дали ќе има таков човек кој би си рекол: „добро, доста беше што ме примија во МК и што ми дадоа бесплатен имот. Сега, кога веќе си го добив имотот назад (или пари) редно е да се оддолжам на државава. Па затоа сега ќе ги донирам парите за изградба на некој стамбен објект. Или индустриски, не е важно!
Знам, многумина ова што го „трескам“ овде ќе речат дека е фикција, но ете ... пишувам колку да се видат и овакви размислувања! глупчо

Златник, прашањата ти се сосема во ред и нормално е да бидат поставени. Едниот родител ми потекнува од Егејска Македонија, па затоа ќе се потрудам преку нивното искуство да одговорам. Моите не дошле во Македонија 1949 година од причина што Тито ги затвори границите и само дел од фамилијата претходно се префрли во Југославија, а дедо ми и баба ми кои се бореа, се повлекоа во Албанија, па од таму во Советско Сојуз. Кога дојдоа во Македонија во 1967 прво ги сместија во бараки , за подоцна да добијат стан, за кој плаќаа симболична ќирија, меѓутоа сепак плаќаа, а станот беше државен. Баба ми и дедо ми ( сега се починати ), добиваа боречка пензија, дедо ми се бореше и во Вардарска Македонија, заедно со партизаните овде и против Балистите на Џемо и против бугарскиот окупатор, а од 1946 година и во Граѓанската војна, а баба ми само во Граќанската војна. Сепак тие се бореа за да можат да бидат Македонци, да можат слободно да говорат македонски , па нели некои од нив бараа и обединување со тогашна НР Македонија. Откако се осамостои Македонија им беше понудено тие станови да ги купат, па баба ми собра пари и го откупи тој стан. Бесплатно ништо не сме добиле. Не знам како е со оние кои први дошле овде, па би сакал да слушнам и ако има некој таков. Дел од мојата фамилија кои дојдоа овде, Југославија ги згрижи само неколку месеци, па подоцна ги прати во другите републики, а некои пак и надвор од границите.

П.С. Ние дури и не тужевме, нема шанси никакви да го повратиме имотот
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2009 во 01:43

Грчката пропаганда станува се’ поагресивна, безобразна и крајно екстремна.
Преку формирање националистичка партија, грците ќе му докажуваат на светот кои биле вистински а кои лажни Македонци, ќе си самопрогласат авторско право на името Македонија, а ќе се бореле и за правата на огроооомното грчко малцинство во Македонија?!лутина

Во Грција нова политичка партија се залага за целосно блокирање на Македонија во ЕУ

Во Грција се формира нов политички субјект под името “Македонска партија“. Новата партија со националистичка програма ја формира Т. Н. Светски комитет за македонска борба, кој сака да учествува на јунските избори за Европскиот Парламент. Иницијаторите се залагале за ефективно зачувување на, како што велат, грчкото име Македонија во Европскиот Парламент и за блокирање на кој било напор на Скопје за интегрирање во ЕУ.

- Во овој момент е од голема национална важност македонскиот елинизам да влезе со името “Македонија“, “македонски“, “Македонци“ во Европскиот Парламент, за целосно да се загарантира дека името Македонија е единствено и грчко, пред Скопјаните на каков и да е начин да го сторат тоа. Ако во Европскиот Парламент влезат само вистинските Македонци - Грците, тогаш како ќе можат потоа да влезат лажните Македонци, праша Константинос Калфа од Светскиот комитет за македонска борба.

Иницијаторите за формирањето на “Македонската партија“ велат дека партијата се формира за национални потреби. Ќе се обиделе да и ја земат пропагандата на Македонија во ЕУ, Европскиот Парламент и во меѓународните форуми. Не прифаќаат сложено име како решение на спорот со Грција. Партијата ќе се борела за спас на Македонија, името, историјата и за правата на големото грчко малцинство што живеело во земјава. Иницијаторите од Светски комитет за македонска борба проценуваат дека требале да ги штитат интересите на 3 500 000 Македонци во светот.

Кон врв
pcelka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2009
Поени: 3326
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pcelka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2009 во 03:21

Бакојани последниве денови повторно се размавтува со некои
тајни документи ...бла%20бла  бла%20бла
Таа жена не може да седи мирна, се нешто ја ,,боцка,,  плазење%20злонамерно
секој нов ден, носи нова надеж...
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2009 во 13:09
Заборавив да дадам коментар на овој пасус.
Originally posted by chuchuliga chuchuliga напиша:

... Меѓу методите било и попречување на грчки студенти кои сакале да студираат во Скопје, преку непризнавање на дипломите и одложување на воениот рок, како и регрутирање во армијата и полицијата на лица од регионот на Лерин и нивно задолжително испраќање на служба во други региони во Грција...

Точно е дека во 1982 година грчката влада го забрани студирањето на грчките студенти во Македонија. Сите од Скопје се (ги) префрлија во Ниш и Белград.
Овој податок може да им послужи на нашиве политичари (ако можат така да се наречат тие кои се во владата и парламентот) за да видат и научат како се води политика.
Имено, овој акт на повлекување на грчките студенти во 1982 година се случи (речиси) веднаш после смртта на Тито (1980). Значи, колку биле далекувиди нивните политичари. Тие (претпоставувам) знаеле што ќе се случи со Југославија после Тито. Знаеле дека ќе дојде до распад и до осамосојување на републиките, а со самото тоа и на Македонија. Тоа само по себе значи загрозување на Грција.
Иако со тешко срце, сепак мораме да признаеме дека навистина ги бива за водење политика. Алал нека им е! Така се брани држава. Впрочем, затоа и се таму каде што се. Заради тоа и ние сме таму каде што сме!тага

Р.Ѕ. А само да знаете колку убава колешка гркинка имав во I година! Прекрасна. Се викаше Георгина!трепкањељубов

Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 62>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.