IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Поучни случки
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Поучни случки

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 23>
Автор
Порака Обратен редослед
pcelka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2009
Статус: Офлајн
Поени: 3326
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pcelka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2009 во 18:12

....................
Мојот син Александар, тогаш имаше пет години и неколку месеци. Беше префрлен од детското на хирушкото одделение. После две рентгентски снимања му беше дијагностицирано пукнато слепо црево. Никој од докторите не се нафаќаше да ја изврши операцијата оти имаше температура околу 41 степен Целзјусов. Повеќето од времето беше во безсознание. Од време на време ќе си дојдеше при свест и ќе промрмореше: „Јас не можам повеќе да бидам тука... Јас ќе си одам оттука...“
Персоналот (ги имаше од неколку одделенија) си замина. Во болничката соба останавме само јас, мојата сопруга, Александар, мачното исчекување долго како вечност и смртта.
Ја погледнав Тања. Беше свесна за состојбата. Се обидов некако да се приберам. И реков: „Единствен кој што може да ни помогне е Исус. Ајде да се молиме!“ Се сложи. Нашата молитва (со две кофи исплакани солзи) течеше вака некако: „Господи Исусе, доколу Те има, не знам дали Те има, но доколку Те има Те молам да не дозволиш нашиот син да умре!“

И Тој дојде во просторијата. Не беше видливо, но знам дека беше таму. Од каде ли знам? Па по тоа што смртта мораше да си ја подвитка опашката и да си замине. Александар остана жив. Не го направија операција. Утрото и високата температура скоро докрај се повлече.
Секој што го познава Александар на одреден начин ни завидува што имаме такво примерно дете. Но ако онаа вечер не дојдеше Господ Исус во просторијата Александар ќе беше само убав, воедно и болен спомен на неколкумина.

И сега што?
И сега јас и мојата сопруга (секој на соодветен начин) му служиме на Господ Исус. Не е некаков си реваншизам... Од благодарност е. И оти го сакаме. И оти Тој прв нас не‘ засака. И оти тоа го покажа на многу конкретни начини.

секој нов ден, носи нова надеж...
Кон врв
blagorodna Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Декември.2007
Поени: 568
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај blagorodna Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2009 во 18:59
sto ce ne procitat coek
Кон врв
el_kevser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Ноември.2009
Поени: 832
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2009 во 18:56
poucna sluska kade muhamed a,s rekol i se prenesuva od ebu abbas

trgnaa trojca, od narodite pred vas na pat i se zateknaa , koga padna nokta kaj edna pestera. vlegoa vo nea i ete, vo toj mig se urna eden kamen od ridot i go zatvori otvorot na pesterata. i si rekoa eden na drug; nacin od ovaa besizlezna sostojba e da mu se pomolime na allah dz.s za nasite dobri dela. edniot od niv rece; o Allah imav dvajca iznemosteni roditeli i pred nevi ne gi poev ni decata , ni ni robovite, ni slugite.eden den barav pasiste pa ne dojdov na vreme da gi napojam i koga izmolziv mleko, se vrativ koga ete, gi nadov zaspani. mi bese nezgodno da gi razbudam, no i pred niv da gi napojam decata, robovite i slugite i taka cekav so sadot v race da se razbudat se dodeka ne se razdeni, a decata placea od glad okolu mene, roditelite se razbudija i si go ispia mlekoto sto im sleduvase, o allahu moj toa go napraviv poskauvajki go zadovolstvoto tvoe. pa ostani go ovoj kamen od izlezot na pesetrava, kamenot se pomesti malku, no ne tolku za da mozat da izlezat od pesterata.

potoa drugiot rece;
o allahu moj kerkamu od midzomi ja sakav poveke od site luge , vo drug rivaet ja sakav so takva silnina so koja se mazite gi sakaat zenite i togas posakav da ja imam no taa ne mi dozvoli se do edna godina koga metese gladta, koga dojde kaj mene i pobara da i dadam250 dinari kako uslov da ja imam. i taa pristana na toa, koga i se pribliziv ona rece; uplasise od allah ! ne obescestuvaj me, osven koga ke se vencame. i se trgnav od nejze i pokraj toa sto ja sakav poveke od site luge, adinarite sto i gi dadov i gi ostaviv,, o allahu moj toa go napraviv posakuvajki go liceto tvoe, pa ostrani go ovoj kamen od izlezot na peserava, kamenot se ostrani no ne tolku da mozat da izlezat od peserata.
tretiot rece;
o allah u moj iznajmiv rabotnici i navreme im gi isplakav nadnicite, osven na eden covek koj ja ostavi rabotata preed da gi zeme parite. negovite nadnici gi vloziv i taka negovite pari se namnozija, po edno izvesno vreme toj dojde i rece, o robe allahov daj mi gi parite moi, rekov se sto gledas e od nadnicite tvoi , kamilite kravite, dobitokot, i robovite, rece o robe allahov ne ismevajme1 rekov ne te ismevam! i seto toa si go odnese i nisto ne mi ostavi, allahu moj toa go napraviv posakuvajki go zadovolstvoto tvoe, pa ostanigo ovoj kamen od izlezov na peseratva, kamenot se pomesti tolku kolku da mozat da izlezat...
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2009 во 14:03

PRED OCI, A SKRIENO!

Iako zborot [t.e. Hristos] bese vo svetot... svetot ne go pzna.             [Jovan 1,10]

Citav za edna crkva koja maka macela so finansiskite problemi. Na zidot na crkvata, so godini visela edna slika na koja nikoj veke ne i obrnuval vnimanie. Na slikata bil prikazan Bozjiot angel koj na Marija i ja soopstuva vesta deka taa ke go rodi Mesijata Isus. Koj ke mu donese spasenie na svetot.Konecno , vo crkvata vlegol eden nov postitel koj, zagleduvajki se vo slkata , go prepoznal deloto na poznatiot slikar Albreht Direr, naslikana vo 1493god. Nbrgu se pokazalo deka slikata ima ogromna pazarna vrednost, so sto bile reseni finansiskite poterbi na crkvata.

25 godini pred oci , a sepak skrieno bogatstvo za siromasnata crkva! Duri i po prvicnoto otkritie , poveketo clenovi od taa crkva bile skepticni , velejki:"Ako vredela , ne bi bila ovde , kaj nas!"

Kolku ja cenime jas i ti vrednosta na Bozjiot podaroksto ni go isprati na prviot Bozik? Gospod ni dojde pred oci, a mnozina se uste ne ja svakaat skapocenosta na toj Bozji poteg. Postoi opasnost da ja previdime vrednosta na orginalniot Bozik, ako seto vnimanie go nasocime kon formata, a ne i kon sodrzinata na Bozik.

Razmisli za Hristovoto raganje . HristosE Bozjiot Mesija , ispraten za tvoe otkupuvanje i spasenie [Matej 1,21]. Preku vera vo Nego i pocit sprema Negovoto delo , se dobiva vecen zivot[ Jovan 3,14-18]. Bidi i ti kako mudracite i pastirite na prviot Bozik.

NA BOZIK, NEDOSEZNIOT GOSPOD

GO DOSEGNA GRESNIOT COVEK.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2009 во 14:18

I TOA E DEL OD PODAROKOT!!!

Zborot stana covek i ziveese megu nas. [Jovan 1,14]

Edno devojce i dalo na svojata ucitelka ubava skolka kako odarok. Na prasanjeto kade ja naslo skolkata, devojceto odgovorilo deka po skolkata otislo na edna dalecna plaza. Ucitelkata bila trognata, poradi zrtvata sto ja napravilo devojceto, odejki pes tolku daleku, za da najde ubav podarok za svojata ucitelka. No na takvata zabeleska devojceto so nasmevka odgovorilo:
      - I toa bese del od mojot podarok!
       Hristos bese nasiot najubav boziken podarok. Del od toj podarok bese Negoviot dalecen pat ; ostavajki go prekrasnoto nebo , Toj dojde na zemjata, obvitkana vo grev i stradanja. Stana covek i go izvrvi teskiot pat do krstot. Tamo Toj gi ponese nasite grevovi i kaznata za niv. Koga nekoe hristijansko srce ke Mu iskaze blagodarnost na Hristos , za Negovata golema zrtva, kako da Go gledam Negovoto nasmeano lice i kako da gi slusam zborovite:
       - Toa bese del od Mojot podarok za vas?
        Hristos im go dava toj prekrasen podarok - vecniot zivot - na site koi vo Nego ja polagaat svojata vera. [ Rimjanite 6,23]. Toa e bogatstvo koe vo sebe gi sodrzi prostuvanjeto na nasite grevovi i Bozjata ljubov koja nikogas ne izneveruva.

HRISTOS PLATI
ZA SEKOJ DA MOXE DA SE SPASI !
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pcelka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2009 во 11:32

Една од најпровокативните сцени во Евангелијата е разговорот на Господ Исус со богатиот млад човек (Евангелие според Марко 10:17-23). Еден млад и успешен бизнисмен, дојде кај познатиот во тоа време „селанец“ Исус, се поклони пред Него и Го праша: “Добар учителе, што да правам за да наследам вечен живот”. Господ Исус погледна во срцето на тој млад човек и таму откри празнина. Успешната кариера и богатството не го задоволија гладот во него. Кога ја виде искрената желба, што младиот човек ја имаше да ја пронајде тајната на животот, Господ Исус побара од него да направи нешто невообичаено: “Оди, продај сè што имаш, и раздај им го на сиромасите, па ќе имаш богатство на небото! И дојди следи Ме!”. Онаа што му недостигаше на тој млад и успешен човек, беше Господарот на неговиот живот.

Современиот човек се наоѓа во истата неволја. Луѓето ги загубиле апсолутите во својот живот и се носени од брановите на бурниот животен океан. Немаат котва. Сериозните општествени проблеми јасно откриваат мака во луѓето, празнина во нивните души, губење на смисла за живеење. Го немаат вистинскиот Господар....!!!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Ноември.2009 во 12:55

" ZA MNOGU GODINI "

Vasiot zivot e kako utrinskata magla, ke se pojavi za kratko i nabrgu isceznuva. [Jovan 4,14].

Eden od nasite pozdravi za Nova Godina i za drugi prigodi glasi :" Za mnogu godini!" Ubavite zelbi se dobra rabota, no dali se dovolni?

Eden poznat proizvoditel na zdrava hrana tvrdel deka ke zivee 100 godini. Bil pokanet na edna televiziska emisija da zboruva za zdravata hrana kako garancija za dolg zivot . Vednas,po emisijata , umrel od srcev udar?

Eden drug strucnak za hrana, d-r Stjuard Berger, tvrdi deka razvil prehranbena formula za 100- godisen zivot. Umrel na spienje, na 40-godisna vozrast!

Pisatelot Dzon Fiks, pak, tvrdel deka za dolg zivot treba redovno da se trca, koe i samiot go praktikuval. Umrel, trcajki, od srcev udar, na 52- godisna vozrast!

Da, potrebno e da vodime smetka za svorto zdravje. No, istovremeno, treba da mu priznavame na Gospoda:

Jas veruvam vo Tebe, Gospode....
Mojata sudbina e vo tvoite race.[Psalam 31;14-15]

So ogled na toa sto nasiot posleden den od ovozemniot zivot moze da ni bide denes, ili koj ida e dru den. sekojdnevno treba da bideme podgotveni za zaminuvanje.
Podgotveni li sme da se soocime so Gospod?

AKO SME PODGOTVENI ZA ZAMINUVANJE,,
pODGOTVENI SME I ZA ZIVEENJE!!!!
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Superior Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Ноември.2009
Поени: 98
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Superior Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2009 во 23:09
ПРИЈАТЕЛСКИ СОВЕТ

Касим е напреден земјоделец од околината на Скопје. Енвер , неговиот другар од детството, со кого посетуваше основно училиште, заврши гимназија и факултет. Тој е инженер. Но,таа разлика по школото и професијата никогаш не ги оддалечи. Останаа добри пријатели. Почесто се наоѓаат да поразговараат за својата тага и радост.

Енвер не чувствува никакви потешкотии во разговорот со Касим, зошто природно е интелигентен човек, а освен тоа сака многу да чита. Готово да нема тема за која што не би можеле да поразговараат.

Еден ден доаѓа Касим кај Енвер и му го покажува написот објавен во едно списание, каде се расправа за верските убедувања. Посебно го навредила оваа реченица: “Затоа денес религиозните убедувања воглавном му припаѓаат на примитивизмот од сите видови...” (Тој ја имаше подвлечено таа реченица).

Касим би сакал да се жали, да бара корекција, да бара извинување.

Енвер се насмеа : -Никакви жалби, никакво барање на исправки. Подобро размисли за тоа дали е вистина тоа што го пишува. Добро е нас повремено да не присилат на размислување. Уверувањето се челичи само во борбата на мислењата... Но, да видиме што тоа толку те трогнало?

Касиме, дали ти веруваш во Бога?

Секако дека верувам, какво е тоа прашање, барем ти знаеш дека верувам !

Дали поради тоа се чувствуваш примитивец?

- ?

Дали веруваш дека Мухаммед а.с. е последен пејгамбер?

Секако дека верувам!

Дали поради тоа си примитивец?

- ?

Ти секој ден земаш абдест, т.е. ги переш рацете до лактите, го миеш лицето, ги миеш забите, ја испираш устата и носот,ги переш нозете, сето тоа го правиш по неколку пати во денот. Покрај тоа ти се бањаш најмалку еден пат неделно.Ти секогаш внимаваш да ти биде чисто телото, облеката и местото каде ќе клањаш. Па дали поради тоа си примитивец?

- ?

Ти клањаш намаз. Можеби не секогаш на време, но се трудиш. Јас намазот би го поделил на три групи: на онаа кога човекот, не разбирајќи го текстот кој што го изговара, механички го обавува намазот, а мисли на проблемите од секојдневниот живот. Другата група е онаа кога човекот не го разбира она што го изговара, но сепак настојува да мисли на Бога, пред кого застанал, влегуваќи во намаз. Третата група представува највисок степен, представува вистинска инспирација. Тука човекот потполно е исклучен од секојдневните проблеми и на момент е бескрајно среќен. За него нема тага, омраза, завист, болест. Тој никогаш не е сам. Тој е богат и без богатство, моќен и без моќ, здрав дури и кога е болен.Јас не знам дали ние двајцата некогаш сме го доживеале оној трет степен на намазот,но знам сигурно дека и во оној прв степен сме донеле некоја добра одлука.Сме размислиле дали некоја наша постапка ќе биде во ред, во мислите се растопила нашата омраза кон некого, едноставно сме биле присилени да ја одложиме некоја пренагла и непромислена одлука.

Намазот не прави подобри луѓе, луѓе кои што размислуваат пред да донесат некоја одлука, нарочито ако таа е неповолна. Значи, дали според тоа е примитивец човекот кој што клања намаз?

- ?

Ти го постиш месецот Рамазан. На страна тоа што се откажуваш од јадење и пиење во текот на целиот ден, што ги работиш гладен и жеден дури и најтешките работи, на страна тоа што се откажуваш од пушењето и останатото. На страна тоа , што гладувајќи се учиш да ги сватиш гладните, а тоа е првиот предуслов за да им помогнеш. На страна здравствените користи од постот за кои се напишани многу книги. Фактот дека постот го наредиле скоро сите религии, па и многу филозофии – покажува дека ТУКА ИМА НЕШТО. Дали поради тоа ти си примитивец?

- ?

Во текот на месецот Рамазан си дал и садекатул – фитр ( препорачано материјално давање за сиромашните ). Значи си му помогнал некому. Си го зарадувал некого. Па дали поради тоа си примитивец?

- ?

Ти даваш зекат ( облигативно верско давање за сиромашните ) од своите средства кои што прегодиниле,а мораат да бидат чисти од секој харам ( недозволено ), ти мораш секоја година да поделиш 2,5 %. А и инаку, ти мораш да ги потпомагаш на сиромашните. Ти знаеш за зборовите на Мухаммед с.а.в.с.:” Не е вистински муслиман оној што ќе легне сит, а знае дека неговиот сосед е гладен !”. Дали си примитивец ако се придржуваш до тие зборови?

Касим молчеше и размислуваше.

- Ти, Касиме, можеби еден ден ќе отидеш на Хаџ. Ќе запознаеш многу краишта, а посебно местото каде што живеел нашиот драг пратеник и учител Мухаммед с.а.в.с. Тогаш, таму, на тоа место, ќе се присетиш на неговите зборови кога идолопоклониците му предлагале да го остави проповедањето на Исламот,а за тоа ќе добие да управува со Мека, и да има многу големо богатство: “Се колнам во Аллах,-им рекол тогаш Мухаммед а.с. - кога во едната рака би ми го дале Сонцето, а во другата Месечината со нив да управувам, јас не би се откажал од повикот на Аллаховиот пат и од борбата за доброто на луѓето! “ Ти ќе запознаеш и ќе се зближиш со луѓе од разни краеви на светот. Ти и тука ќе учиш дека треба да се сакаат сите луѓе,а ако нешто треба да се мрази, тогаш тоа е : злобноста, себичноста, омразата помеѓу луѓето, а не самите луѓе. Дали поради тоа си примитивиец?

- ?

Ти како младинец можеби си се напил некоја чашка алкохол, поради твоето ненавремено вистинско информирање за исламот. Но, подоцна си се откажал од алкохолот, бидејќи си разбрал дека Исламот го забранува. Не ти беа потребни оние силни книги кои што се напишани против алкохолот, не ти беше потребна целата онаа пропаганда која што се врши против алкохолот. Само еден ајет од к*р,анот беше пресуден за твојата одлука. А ако не пиеш алкохол поради дисциплината кон исламот: Дали си ти примитивец?

- ?

Фејзо пие алкохол, тој не клања, не пости, тој зборува грди зборови, пцуе,се однесува неодговорно, но Фејзо не е примитивец затоа што не верува, а ти си, затоа што веруваш?

- ?

Ти го осунети син ти Месуд. Тоа го направи затоа што си верник. Ти си “примитивец “ ,иако го изврши чинот кој што го налага најмодерната хигиена....

Касим и понатака размислуваше. Постоеше некоја мала трагичка на сомнеж во неговиот поглед. Тој повеќе не беше лут на зборовите што ги прочита во списанието. Но,како нешто друго да го мачеше:

Па сепак, не би можело да се каже дека нема примитивизам помеѓу нас!

Не малку, туку многу – му одговори Енвер. - Колку наши џема,ати се поделени во две групи, и тоа зошто, токму поради верските работи! Но, верата не не учи за тоа, таа ,напротив, не учи да бидеме сложни и со разбирање да ги решаваме нашите проблеми. Меѓутоа, ние не ја слушаме. Не сме примитивци, не сме заостанати затоа што сме верници, туку затоа што не се држиме до Исламските прописи!

Касим некое време молчеше, па рече:

- Зарем покрај толкаво богатство кое што го поседувам ( верата во Аллах џ.ш. ) - можев да се возбудам на толку без значајни зборови!.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2009 во 13:14

NESAKANATA ELKA

Covekot go gleda nadvoresniot izgled, a Gospod go gleda srceto ![ 1. Samoil [1. Car] 16;7]

Kako bi se custvuval-a koga bi bil-a poslednata elka na pazarot, sto nikoj ne sakal da ja kupi, zatoa sto e kriva, so neednakvi granki i neugledna? Koga takvata elka bi imala custva, sigurno bi se custvuvala tazna i otfrlena.

Ima luge sto se custvuvaat neprivlecni, otfrleni , nesakani. Mozebi na momenti i ti se custvuvas taka . Ako e taka. Biblijata ti objavuva radosna vest. Gospod ne te gleda kako sto te gledaat lugeto! Tij gleda na kvalitetot na tvoeto srce. Denesniot izvadok od Biblijata govori za vremeto koga Bozjiot prorok Samoil baral licnost za car na Izrael. Pred nego isparadirale sedum korpulentni mazi, sinovi na Jesej. No Gospod ne izbral nitu eden od niv , predupreduvajki go prorokot: Covekot go gleda nadvoresniot izgled, a Gospod go gleda srceto!

A David , najmaliot megu svoite braka , ne bil ni zemen predvid. Sepak, Gospod tokmu nego go odbral, velejki: David e covek po volja na Moeto srce! [ Dela na apostolite 13,22].

Bidejki Gospod ne se menuva, Toj i denes gi ceni lugeto spored vrednostite na vnatresnata licnost, a ne spored nadvoresniot izgled, kako st toa go pravat lugeto. Prasanjeto e samo , sto gleda Gospod vo moeto i tvoeto srce? Ako gleda hristijansko, pokaeno i preporodeno srce, Toj gleda covek po Negova volja.

AKO IMAS SRCE ZA BOGA, KE IMAS BLAGORODNA DUSA.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pcelka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Ноември.2009 во 12:23

....................

Некој човек случајно нашол на улица банкнота со мала вредност. Охрабрен од придобивката решил секогаш кога оди, да гледа само надолу. Што добил? Низ годините, помеѓу останатите работи собрал 29 516 копчиња, 54 172 игли, многу ситни монети, подискривен грб и мизерен карактер. А што пропуштил? Сјајот на сончевата светлина, раскошната перспектива на небесното синило, величествениот поглед кон ѕвезденото небо, насмевките на луѓето.

А што ли добиваме и што губиме, фокусирајќи се само кон земните приоритети? Можат ли земната амбиција, кариера, власт, слава или просперитет да бидат бенефит за пропуштената можност да се има општење со Царот на царевите? Што може да ја замени насладата доживеана од средбата со Божјото величие? Која земна слава е доволна да ја компензира Небесната?

Зашто, каква полза има човекот, ако го добие целиот свет, а  и напакости на својата душа! И што може човекот да даде во замена за својата душа?

Посветени на земните амбиции може и да собереме некој светликав метал повеќе. Но која е цената што треба да ја платиме? Што ќе дадеме во замена? Вреди ли?

Кон врв
Superior Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Ноември.2009
Поени: 98
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Superior Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2009 во 15:01
ЈАС НЕ СУМ ИСПРАТЕН ДА ПРОКОЛНУВАМ!

Се пренесува дека Мухаммед а.с. во битката на Ухуд бил полесно ранет, крв му течел од лице, и заб му бил скршен. Таа глетка им отежнала на ахабите, затоа му рекле: О Аллахов Пратенику, Проколни ги неверниците..
На тоа Пејгамберот а.с. им рекол: Јас не сум испратен да проколнувам, туку јас сум испратен да повикувам на правиот пат и да бидам милост за луѓето; О Аллах, упати го мојот народ зошто тие не знаат!!
Познато е дека Мухаммед а.с. и муслиманите биле протерани од Мекка и им биле одземани нивните богат- ства од страна на мекканските идолопоклоници. Потоа Аллах џ.ш. им помогнал на муслиманите да ја освојат Мекка. Тогаш Мухаммед а.с. застанал пред Кабе и повикал: Што мислите ќе направам со вас? Сакал да ги потсети за она што им го направиле на муслиманите.
Мекканците рекле: Добро, чесен брате и син на чесен брат. Аллаховиот Пејгамбер а.с. им рече: “Одете си слободни сте! Не ви велам друго освен она што им го рекол Јусуф а.с. на своите браќа! Слободни сте!!”
Сепак Мухаммед а.с. им простил и не им се одмаздил за големите насилства што истите луѓе му ги направиле нему и на муслиманите воопшто.

Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2009 во 01:52

PRIKAZNA ZA EDEN BOZIK NA ULICATA SINSINATI

(napisana od Norman Vinsent Pil)

Moite najburni detski denovi gi pominuvav vo Sinsinati, Ohajo. Se uste se sekjavam na golemata Bozikna elka na plostadot pokraj fontanata, celata osvetlena od malite svetilki i na zamrznatite ulici na koi odeknuvaa Bozikni pesni. Nekade pogore, kade ziveese naseto semejstvo na istocnata ulica Sloboda , majka mi i tatko mi sekogas postavuvaa prirodna elka so vistinski svekicki koi deluvaa kako volsebni i zaedno so elkata sirea eden nezaboraven miris sto potsetuvase na priroden sumski ambient.

Edna Bozikna vecer, koga imav 12 godini zaedno so tatko mi, koj bese svestenik, trgnavme vo malku zadocneto Bozikno pazaruvanje. Racete ni bea polni so paketi,a jas vekje bev izmoren i po malku nervozen.

So mislite vekje bev doma, koga mi prijde eden pitac, neizbricen i necist starec so temni oci.Me dopre po ramoto so raka sto nalikuvase na kandza i pobara pari.
Mi bese tolku odbiven sto instinktivno se trgnav od nego. No, tatko mi, so svojot topol glas, mi rece:

Norman, ova e Bozikna nokj. Nemoj da bides tolku grub so lugjeto. Ne go razbrav i odgovoriv: Tato, pa toj e samo eden obicen skitnik.Togas tatko mi odgovori so cvrst glas:

Mozebi ne uspeal da postigne nesto povekje vo zivotot, no sepak i toj e Bozje cedo.

Potoa mi dade eden dolar(golema suma vo toa vreme, a osobeno za prihodite na eden svestenik)i mi rece:

Sakam da gi zemes parite i da mu gi dades na covekot. Odnesuvaj se so pocit kon nego. Kazi mu deka mu gi davas vo ime na Boga.

Jas se sprotivstaviv i rekov deka ne mozam da go napravam toa, no glasot na tatko mi bese cvrst: Odi i postapi kako sto ti rekov.

Go zemav dolarot i sprotivno na mojata volja, potrcav kon starecot i mu rekov: Izvinete gospodine, vi gi davam ovie pari vo imeto na Boga.

Toj se zacudi i pogledna vo dolarot a potoa i vo mene.
Niz liceto mu se rasiri mila nasmevka, polna so zivost i vedrina, sto zaboraviv kolku e necist i neizbricen.Zaboraviv deka e star i deka do pred malku mi bese odbiven. So eden kralski poteg ja simna sapkata i ljubezno mi se obrati: Jas vi blagodaram mlad gospodine, vo imeto na Boga.

Seta moja nervoza i mrzelivost gi snema vo toj moment.
Ulicite, kukjite, svetlata, seto toa kako da iscezna okolu mene. Stanav del od cudoto koe prodolziv da go sretnuvam niz zivotot, a toa se promenite sto se slucuvaat koga ke gi poglednete lugjeto kako Bozji deca, koga ke im podarite ljubov vo imeto na Bebeto, koe bese rodeno pred dve iljadi godini vo stalata vo Vitleem, vo imeto na Licnosta koja zivee i den denes vo nas i okolu nas, postojano obelodenuvajki go Svoeto prisustvo.

( VISTINSKA PRIKAZNA)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pcelka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2009 во 23:31

БОЖЈАТА ПОДАДЕНА РАКА

Едно студено божиќно утро некој човек стоел до својот прозорец и гледал надвор кон снегот, кон студенилото и се прашувал за смислата на Божиќ. Не можел никако да поверува во „приказните“ за воплотувањето на Божјиот Син, Кој се родил во штала. Па тоа нема никаква смисла”, си мислел човекот, “Бог да стане човек и да се роди во штала; та зошто би го направил тоа?”.

И додека се ределе прашањата во неговата глава, наеднаш слушнал чукање по прозорското стакло. Погледнал надолу и здогледал една птица која се мачела да помине низ стаклото и да побегне од студенилото влегувајќи во топлата соба. Човекот се сожалил и излегол надвор со намера да и помогне на птицата.

Кога се доближил кон неа, таа во паника започнала уште посилно да удира по прозорското стакло обидувајќи се да побегне. Во еден миг паднала во грмушката под прозорецот - преморена, премрзната и преплашена од огромното суштество кое поддавало раце кон неа. Колку што човекот повеќе се обидувал да ја достигне птицата, таа навлегувала сè подлабоко и подлабоко во трнливата грмушка и ледот.

По неколку минутна борба со трњата и мразот, човекот сиот премрзнат и со изгребани раце, неможејќи да гледа како птицата продолжува да се повредува себеси, извикал: Ах ти глупава птицо, зар не разбираш дека се обидувам да ти помогнам?”. Прекинал за миг и почнал да си мисли: “Ех, кога би можел да станам птица за да ти објаснам дека сакам да ти помогнам, тогаш не би бегала од мене”.

Во тој момент заѕвониле црковните ѕвона кои го означиле крајот на Божиќната служба. Човекот како покосен паднал на колена и извикал: О, Господи, прости ми!” “Јас не разбирав! Јас не разбирав”.

Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2009 во 23:16

СЛУЧКАТА ВО ВОЗОТ

Беше прекрасен октомвриски ден на 1890 г. Во едно купе на брзиот воз Лион - Париз седеа двајца души: еден белобрад старец на околу 65 години и еден 25 годишен млад човек. pasterМеѓу двајцата започна разговор. Младиот човек Гастон Леру раскажа дека pasterзавршил природни науки и сега патува за Париз на специјализација во инстиутот на познатиот професор Луи Пастер. Кога го слушна тоа, очите на старецот светнаа и тој рече на младиот човек: „Се радувам за вас учељубив господине. Науката која сте ја избрале за ваша струка, е повеќе од интересна. Таа ќе ви достави многу случаи да се уверите во чудната премудрост на Создателот. Вие сигурно сте религиозен човек, нели?” Непријатно изненаден, младиот човек си помислил дека соговорникот му е некој неписмен човек од старата генерација и со присмив одговорил: „Религиозен? Не! Мислам дека науката си ја врши работата и без Бога. Јас кој завршив високо образование, никогаш досега сум немал потреба од религија”.

Старецот не очекуваше таков одговор, но додаде спокојно: „О, за себе си вие сте прав. И не се малку интелектуалците како вас, кои го мислат истото. Но науката, драги господине, науката, чистата, вистинската наука ...” „Жалам - го прекина нељубезно младиот човек - но не се согласувам со вас. Како што изгледа , зборите за наука која веќе не постои, којашто веќе одамна си ја испеала песната. Денешната наука е друга. Денеска ние буквално летаме напред, без да имаме никаква потреба од Бог или слични предрасуди”.

И како што запали цигара, самозадоволен се потпре на седиштето. Старецот разбра дека е безполезно да разговара со овој млад учен, воздивна, си изади од чантата мала библија, ја отвори, се помоли и се задлабочи во читање... Времето леташе. Младиот човек испуши доста цигари, а старецот прочита доста страници од Светата Книга. Скоро возот запре на станицата во Париз. Додека младиот човек се занимаваше околу своите куферите, старецот му ја подаде визитната картичка и љубезно му рече: „ Кога ќе се сте веќе во Институтот, драги господине, јавете ми се. И покрај разликата во нашите гледишта, можеби ќе ви бидам со нешто полезен”. И исчезна среде гужвата. Младиот човек еден фрли несериозен поглед на визитната картичка и со многу големо изненадување прочита: Професор Луи Пастер. Дури тогаш тој се потсети, дека тоа лице навистина му беше познато. Изнервиран од непочитувачкото држење кон својот иден професор, тој беше и силно потресен од фактот дека овој светски познат учен, вистински лидер во науката, беше длабок верник во Бога...”

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 23>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.