IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 56>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јули.2014 во 22:52
cokoladna-torta-1397909285-33624

Најчоколадна торта


За некои луѓе тортата не е торта ако не е чоколадна. Ви ја претставуваме најчоколадната торта.

Состојки:

За кора:

2 јајца

- 2 лажици брашно

- 2 лажици шеќер

- 2 лажици какао

- ½ вреќичка прашак за пециво

За фил:

2 чоколадни пудинга

- 400 мл млеко

- 400 мл слатка павлака

- 150 г. млечна чоколада

- 6 лажици шеќер

За прелив:

1 дл слатка павлака

- 100 г. млечна чоколада

Подготовка:

Јајцата и шеќерот изматете ги, додадете брашно измешано со прашок за пециво и на крај лажица какао.

Смесата ставете ја во намачкан плех обложен со хартија за печење. Печете во загреана рерна на 200 степени околу 15 минути. Проверите со чепкалка дали кората е печена.

Печената кора извадете ја од рерна и кога ќе се олади малку прелијте ја со чоколадно млеко, и оставете ја да се стврдне. Пудингот згответе го со шеќер и млеко на вообичаен начин и оставете го да се олади. Слатката павлака изматете ја и помешајте ја со оладениот пудин и се измиксајте со миксер.

50г чоколадо изрендајте ги и измешајте ги во фил. 100 г. чоколадо стопете ги и полека ставајте во филот додека мешате со миксер се додека убаво не се соедини. Смесата ставете ја врз испечената кора и рамномерно распоредете ја.

Чоколадот и павлаката ставете ги во тава на лесен оган, и гответе мешајќи додека чоколадото не се стопи. Тргнете го од оганот и оставете малку да се олади а потоа ставете го преку тортата. Оставете ја тортата да се стегне неколку саати. Потоа тргнете го обрачот, сечете и послужете.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јули.2014 во 22:50
Clipboard0111

Карамел колач


Состојки:

-300 гр. бисквити

-250 гр. карамел бонбони

- 1дл. млеко

-5 јајца

-200 гр. шеќер во прав

-150 гр. кикирики

-150 гр. млеко во прав

-250 гр. путер

За глазура:

-200 гр. чоколадо за готвење

-0,5 дл. масло

-0,5 дл. млеко

Подготовка:

1.Дното од правоаголната тепсија прекријте го со  бисквити.

2.Карамел бонбоните стопете ги во млеко и прелијте ги преку бисквитите за да ги омекнете.

3.Во соодветен сад соединете ги јајцата и шеќерот во прав, па гответе на пареа додека шеќерот не се стопи.

4.Во оваа смеса додајте го млекото во прав, промешајте и оставете смесата да се олади. Додајте го путерот и матете со миксер.

5.Кикириките исечете ги, додајте ги во смесата и полека измешајте.

6.Вака подготвениот фил нанесете го врз бисквитите и рамномерно распоредете го.

7.Во посебен сад соединете ги чоколадото, млекото и маслото, стопете ги на пареа и прелијте ги преку колачот.



Изменето од Valerija - 13.Јули.2014 во 22:50
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2014 во 18:39
ПОДГОТВЕТЕ ГИ ЗА 15, А ИЗЕДЕТЕ ГИ ЗА 5 МИНУТИ!


Ова се наши три предлога за кои ќе ви бидат потребни само 15 минути. Испробајте ги уште денес!

Кога температурите ќе се приближат до 30-тиот Целзиусов степен, на никому не му паѓа на памет да се занимава со долго готвење и подготвување на храна. Но, тоа не значи дека не треба да подготвите и едноставни десерти кои ќе ве освежат и разладат на овие високи температури.

Ова се наши три предлога за кои ќе ви бидат потребни само 15-тина минути, а верувајте ни дека за да ги изедете ќе ви биде потребно многу пократко време!

Тирамису


Состојки:
 4 жолчки
 100гр шеќер во прав
 500гр меко сирење (маскарпоне би било идеално)
 250мл слатка павлака
 2 поголеми пакувања пишкоти
 2.5дл варено погусто црно кафе
 малку рум
 100гр какао во прав

Подготовка:
Сматете ги жолчките со шеќерот во прав и гответе на пареа додека смесата да се згусне. Кога смесата ќе се олади додадете го сирењето и повторно матете. Посебно сматете слатка павлака, па кон тоа додадете ја и претходно направената смеса и повторно матете со миксер. 

Пишкотите натопете ги во процеденото црно кафе во кое претходно сте го додале румот и наредете ги на тацна. Над нив ставете го филот, па повторно натопени пишкоти и остатокот од филот. На крајот наросете какао во прав.

Овошје во чаша


Состојки:
 ½л слатка павлака
 150гр боровинки
 150гр капини
 150гр малини
 200мл јогурт
 ½ кафена лажичка цимет
 1 кафена лажичка издробени ливчиња од лаванда

Подготовка:
Сматете ја слатката павлака и додадете го претходно измиеното овошје, јогуртот, циметот и листовите од лаванда. Сето тоа убаво да се измеша и да се стави во замрзнувач. Украсете по желба.

Чоко кремасти залчиња


Состојки:
 пакување готови кори од чоколадо
 кесичка шлаг со вкус по избор
 два реда чоколадо за готвење
 лажица вода или млеко

Подготовка:
Готовите кори исечете ги на ситни парчиња, а ако имате и некаков калап може да ги обликувате. Сматете го кремот според упатството, а над тоа премачкајте со растопено чоколадо. Ставете во фрижидер да се излади.

Добар апетит!
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2014 во 17:43

МОЦАРТ ТОРТА

22

Состојки:
Тесто

  • 10 белки
  • 200 гр урми сецкани
  • 150 лешници сецкани
  • 1/2 пециво
  • 5 лажiца брашно
  • 2 лажици црн фил
  • 7 лажици шеќер

Фил

  • 200 чоколадо
  • 100 какао
  • 1 чаша шеќер
  • 2.5 чаши вода
  • 3 лажици густин
  • 1 путер
  • 10 жолчки
  • 1 литар млеко,
  • 2 чоколадни пудинга +10 лажици шеќер
  • 1 пакетче марципан

Подготовка:
Се матат белките со шеќерот да се направи цврст снег се додава останатото (сецканите лешници, урми, брашното, двете лажици од филот…). Се пече на хартија во плех од шпорет. Се сече на три ленти и филува.
Фил:
Млекото се вари со пудинзите и шеќерот и се остава на страна да се лади.
Путерот се мати пенесто без шеќер се додаваат жолчките, се мати се пенасто, се меша со пудинзите и на крај се додава оладениот црн фил т.е чоколадото. Се филува кора, фил, кора, кора од марципан, фил, кора и потоа целата торта се премачкува со хопла или доколку сакате да е целата чоколадна се прелива со стопено чоколадо.c

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2014 во 20:23

ТОРТА СО ЈАГОДИ

15

За кора:

  •  4 јајца
  •  125гр шеќер
  •  50гр брашно
  •  50гр нишесте

За фил:

  •  5дл млеко
  •  20гр желатин во прав
  •  3 жолчки
  •  5 лажици шеќер
  •  1 ванилин шеќер
  •  500 гр ситно сирење
  •  3дл слатка павлака
  •  500гр јагоди

За декорација:

  •  1 црвен прелив за колачи

Подготовка:

 

Кора:

1. Белките одвојте ги од жолчките и изматете ги во цврст снег. Постепено додадете 50гр шеќер матејќи цело време.

2. Посебно изматете ги жолчките со преостанатиот шеќер. Додадете го снегот од белки и промешајте.

3. На крај додадете го брашното и нишестето па измешајте.

4. Тркалезниот калап обложете го со хартија за печење и во него сипете ја подготвената смеса. Печете во загреана рерна на 200 степени.

Фил:

1. Желатинот прелијте го со 8 лажици вода и оставете го да набабри.

2. Млакото млеко измешајте го со жолчките, шеќерот и ванилиниот шеќер. Додадете го иситнетото сирење,желатинот ,шлагот од слатка павлака и измешајте.

3. Јагодите исечете ги на кругови и додадете ги во подготвениот фил.

Завршна постапка:

1. Печената кора вратете ја во калапот и врз неа исипете го филот.

2. Црвениот прелив за колачи подгответе го според упатството на кесичката и прелијте го врз филот.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2014 во 20:22

СЛАДОЛЕД ТОРТА

14

За кора:

  • 6 белки
  • 6 лажици шеќер
  • 6 лажици брашно
  • 3дл млеко

За фил:

  • 6 жолчки
  • 10 лажици шеќер
  • 6дл млеко
  • 250гр маргарин
  • 1 пудинг од ванила
  • 1 пудинг од чоколадо
  • 50гр чоколадо

За декорација:

  • 4дл слатка павлака

Подготовка:

Кора:

1. Белките изматете ги во цврст снег, а потоа додавајте постепено 6 лажици шеќер и матете додека да се стопи шеќерот. Потоа додадете брашно и полека измешајте.

2. Калапот за торта обложете го со хартија за печење и сипете ја во него подготвената смеса за кора. Печете во загреана рерна на 175 С додека да поцрвени.

3. Печената кора додека е се уште топла прелијте ја со ладно млеко и оставете да впие.

Фил:

1. Соединете ги жолчките со 6 лажици шеќер и варете ја мешавината на пареа додека да се згусти. Потоа оставете да се олади, па додадете го маргаринот и изматете со миксер. Добиената смеса поделете ја на два дела.

2. Во помало тенџере сипете 2,5дл млеко, додадете 3 лажици шеќер и гответе додека да зоврие. Посебно изматете 0,5дл млеко со пудингот од ванила, па додадете го во млекото што врие и варете додека да се згусти. Во изладениот пудинг додадете половина од кремот со жолчки и изматете со миксер.

3. Во друго тенџере сипете 2,5дл млеко, додадете 1 лажица шеќер и варете додека да зоврие. Пудингот од чоколадо разматете го со 0,5дл млеко, па сипете го во млекото кое врие и варете додека да се згусти. Во топлиот пудинг додадете искршено чоколадо и мешајте додека да се растопи. Во добиената смеса додадете ја другата половина од филот од жолчки и изматете ги со миксер.

4. Изладената кора премачкајте ја со филот од ванила, потоа нанесете го филот од чоколадо и на крај украсете со шлаг од слатка павлака.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2014 во 13:42

Лесна торта со јагоди и јогурт готова за половина час


Летните горештини се приближуваат и токму поради тоа потребно ни е благо кое ќе не освежи. Оваа торта е едноставна, во која може да експериментирате и наместо јагоди да го ставете кое било овошје.



Потребни состојки:

  • 300гр, бисквити
  • 9 лажички шеќер во прав
  • 0.5л јогурт
  • 500гр јагоди (овошје по ваш вкус)
  • 3 кесички шлаг
  • 450мл млеко

Најпрво искршете ги бисквитите и одделно измешајте ги шеќерот и јогуртот, а потоа прелијте ги бисквитите и обликувајте ја тортата по ваша желба. 

За припрема на филот, изматете го шлагот со ладно млеко и поделете го на два дела. Во едната половина од изматениот шлаг додадете ситно исечкани јагоди и премачкајте ја тортата. Со остатокот од шлагот украсете ја тортата. Јагодите можете да ги замените со праски, банани, киви.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2014 во 22:03

ЧОКО КЕКС БАКЛАВА

15

Состојки:

  • 500 гр готови кори
  • 200 гр чоколада за готвење (бела или црна, по избор)
  • 200 гр бисквити
  • 1 маргарин

Шербет:

  • 2 чаши шеќер
  • 1 чаша вода

Подготовка:

Изрендајте ја чоколадата на ренде. Земете една кора и попрскајте ја со малку масло. Превиткајте ја на половина и на дното од кората ставете малку рендана чоколада, потоа бисквити (мелени или кршени). Изролајте ја кората и ставете ја во подмачкан плех. На овој начин изролајте ги сите кори.
Стопете го маргаринот. Пред печењето исечете ја баклавата и прелијте ја со стопениот мргарин.
Баклавата печете ја околу 15 минути.
Сварете го шербетот и прелијте ја баклавата. Едното треба да е топло а другото ладно.
Најдобро е прво да го сварите шербетот, бидејќи тој побрзо се лади, па се прелива баклавата веднаш штом се испече.

Добар апетит!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2014 во 17:27

КОНТИНЕНТАЛ ТОРТА

11

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

* 8 белки

* 4 лажици шеќер

* 2 жолчки

* 4 лажици ореви

* 1 лажица брашно

*6 жолчки

* 1 јајце

* 250мл+80мл млеко

* 1 пудинг од ванила

* 4 лажици шеќер

* 325гр путер

* 100гр чоколадо

*100гр мелени лешници

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Изматете ги состојките за кората, ставете ги во правоаголен плех и печете ги во загреана рерна на 200 степени околу 20 минути. Кората изладете ја и исечете ја на четири еднакви делови. Во сад ставете ги жолчките и јајцето, додадете 80мл млеко и варете на пареа додека не се згуснат. Оставете да се излади. Измешајте го пудингот со малку млеко, а преостанатото млеко варете го со шеќерот додека не се згусне. Пудингот оставете го да се излади. Соединете го изладениот пудинг и жолчките, изматете, а потоа додадете го и пенасто изматениот путер.

Соединете го филот и поделете го на три еднакви делови. Во првиот дел додадете го стопеното чоколадо, во вториот мелените лешници а третиот дел оставете го таков каков што е.

Првата кора премачкајте ја со чоколаден фил, преклопете ја со втората кора, премачкајте со филот од лешник, а потоа ставете ја третата кора и премачкајте со преостанатиот бел фил. Поклопете ја тортата со преостанатата кора, премачкајте ја со глазурата од чоколадо и декорирајте со шлаг.Оставете ја на ладно место.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2014 во 16:48

Нутела чизкејк со печени лешници


Непечениот чизкејк со Нутела е рецепт наменет за сите оние кои сакаат да вкусат малку поинаква варијанта на овој десерт, како и за оние кои воопшто не се љубители на крем сирењето. Ако досега имавте било какви предрасуди за чизкејковите, следната комбинација ќе ви го смени мислењето. 

Потребни состојки:

250 гр крекери 

75 гр растопен несолен путер

400 гр Нутела на собна температура 

100 гр дробени печени лешници 

500 гр крем сирење на собна температура

60 гр шеќер во прав

Начин на подготовка:

Измелете ги крекерите и потоа во нив додадете го растопениот путер заедно со една лажица Нутела и три лажици од дробените лешници. Кога ќе добиете хомогена смеса убаво натапкајте ја во плех со дијаметар од 23 см и оставете ја во фрижидерот малку да се излади. 

Откако ќе го наравите тоа, пристапете кон следниот чекор, односно кон подготовката на филот. Со помош на миксер убаво изматете ги крем сирењето и шеќерот во прав, а потоа додадете ја и преостанатата Нутела.

Филот ставете го врз претходно подготвената кора која во меѓувреме сте ја извадиле од фрижидерот и на крајот наредете ги дробените лешници. Оставете го чизкејкот во ладно најмалку 3 часа за да добиете што поцврст крем.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2014 во 16:47

Лесно и брзо: Домашни гурабии


Скоро и да не постои човек кој барем неколкупати во неделата не посакал да „грицне“ нешто благо по дома. Наместо да купувате чоколади и слични благи грицки, решивме да ви понудиме вкусен и домашен рецепт кој ќе ги задоволи вашите апетити.

Потребни состојки:

  • 1 кг. остро брашно
  • 350 гр. путер
  • 2 јајца
  • 3 жолчки
  • 150 гр. шеќер
  • рендана кора од 1 лимон
  • малку млеко
  • 150 гр ореви
  • шеќер во прав

Подготовка:

Се матат пет жолчки со 80 гр. шеќер. Путерот се замесува со брашното и се соединува со жолчките. По потреба се додава малку млеко за да се добие цврсто тесто. Со сукало се развлекува кора и се прават форми по желба и секоја се натопува во белка, па во мешавина од шеќер и сечкани ореви. Гурабиите се редат во неподмачкан плех и се печат на температура од  50 степени  додека не зацрвенат. Откако ќе ги извадите посипете ги со шеќер во прав.

Пријатен апетит!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2014 во 17:09

НУТЕЛА КОЛАЧ СО ЈАГОДИ

14

Состојки:

  • 3 лажици слатка павлака
  • 2 лажици шеќер
  • ½ лажица цимет
  • 2 лажици екстракт од ванила
  • ½ лажица Нутела (или било каков друг крем)
  • бисквити
  • свежи јагоди

Подготовка:
1. Во длабок сад измешајте ги павлаката, шеќерот и ванилата. Се заедно измиксирајте додека не добиете кремаста смеса (3-4 минути)
2. Во смесата додадете ја Нутелата и полека мешајте со лажица се додека во потполност не се соединат.
3. Во калап наредете ги бисквитите , така да го покријат дното на садот. Доколку е потребно, кршете парчиња со цел да се покрие дното.
4. Над бисквитите нанесете го кремот во дебел слој и рамномерно распоредете го. Додадете ги исечканите јагоди.
5. Врз кремот наредете уште еден слој бисквити па врз нив повторно рамномерно распоредете ја миксираната смеса.
6. Садот покријте го со фолија и оставете го да преноќи во фрижидер.
7. Исечете го колачот на коцки или триаголници.
Совет:

Рецептот е за сад со големина од 20 сантиметри, па би требало да добиете три слоја бисквити и три слоја крем.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2014 во 09:16

ОВОШНА ТОРТА СО КАЈСИИ

12

Состојки

за тесто
• 120 гр путер или мар­га­рин
• 60 гр шеќер
• 1 вани­лин шеќер
• 2 јајца
• 240 гр бра­шно
• пра­шок за пециво
• малку сол
• малку изрен­дана кора од лимон

за фил
• 500 гр кај­сии
• 4 лажици мар­ма­лад од кај­сии
• 2 големи лажици вода

Подготовка
Чекор 1: загрејте ја рер­ната на теме­ра­тура од 180℃. Изме­шајте ги сите состојки за тестото. Од тестото напра­вете топка, замо­тајте ја во про­ѕирна фолија и оста­вете ја во фрижидер.

Чекор 2: полијте ги кај­си­ите со жешка вода, отстра­нете им ја лушпата, пре­се­чете ги на поло­вина и отстра­нете ги сем­ките. Потоа, тестото ста­вете го во калап за торта и израм­нете го.

Чекор 3: врз рам­ното тесто, наре­дете ги поло­вин­ките кај­сии. Во меѓу­време, мар­ма­ла­дот загрејте го со вода и варете сè додека не се рас­топи. Со оваа смеса, пре­лијте ја тор­тата. Печете околу 25 минути. Оста­вете да се излади и сервирајте.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јуни.2014 во 20:53

RED VELVET: ЧОКО­ЛАДНА ТОРТА СО ТЕМНО ЦРВЕНА БОЈА

6

Состојки

за торта
• 230 гр путер
• 2 јајца
• 375 гр шеќер
• 1 мала лажица какао во прав
• 60 мл црвена пре­хран­бена боја
• 235 гр тесто за колачи и торти
• 1 мала лажица сол
• 1 шолја мате­ница или ајран
• 1 мала лажица екстракт од ванила
• 1 мала лажица пра­шок за пециво
• 1 мала лажица оцет

*како замена, можете да поме­шате 1 шолја млеко или соја млеко со една голема лажица сок од лимон или оцет и оста­вете да отстои 10-тина минути.

за гла­зура
• 2 големи лажици бра­шно
• 1 шолја млеко
• 200 гр путер
• 1 мала лажица екстракт од ванила
• 110 гр шеќер во прав

Подготовка
Загрејте ја рер­ната на 180°С.

Во подла­бок сад, изме­шајте ги путе­рот, јај­цата и шеќе­рот. Во друг, помал сад, изме­шајте ги бојата и кака­ото и потоа дода­дете ги кон сме­сата со путер. Кон тестото дода­дете го, на три пати, ајра­нот или мате­ни­цата. Надо­по­лнете со екстракт од ванила, пра­шок за пециво и оцет.

Во тавата за печење ста­вете пекар­ска хар­тија и наро­сете ја со бра­шно и сол. Ста­вете го бра­шното и печете околу 30 минути. Додека тестото се лади, под­го­твете ја глазурата.

На средна темпе­ра­тура, гответе ги бра­шното и мле­кото, додека не згу­снат. Потоа, оста­вете ја сме­сата да се излади. Со мик­сер, изме­шајте ги путе­рот, шеќе­рот во прав и вани­лата. Потоа, спојте ги двете смеси и измешајте.

Тестото пре­се­чете го по должина на два слоја и ста­вете од гла­зу­рата помеѓу двата слоја и на врвот на тортата.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 56>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,215 секунди.